Trua?

  • Nei, men kjør på.
  • Nei, håpløst prosjekt.
  • Ja, det bør gå fint.

  (trådstarter)
   #31
 10,486     Akershus     0
Jo-o ?

Funger gull her.

ebay artikkelnummer: 251632746902
Signatur

   #32
 785     Vestfold     0
Ja, nå funka den.
Burde funke som gull, men det er NPT gjenger (rørdeler har BSP) så du må belage deg på å kjøpe/låne en slik gjengetapp og finne en passende rørdel å lage gjenger i.
Hvis du bare skal gjenge i messing holder det sikkert med en kinatapp på jula, eller BT.
  (trådstarter)
   #33
 10,486     Akershus     0
Jeg har et sett med gjengeverktøy, for vanlige M4-5-6 osv. Er det samme som NPT?
Signatur
  (trådstarter)
   #35
 10,486     Akershus     0
Jeg har en Grundfoss VTS-sensor. Det er en kombinert temperatur- og flowsensor.
Kan temperaturdelen av den brukes sammen med PID-kontrolleren?
Signatur
   #36
 785     Vestfold     1
Ser på datablad at den Grundfos sensoren har 0,5-3,5 V utgangssignal så den er neppe kompatibel med PID kontrolleren som har en inngang tilpasset k type termokors.
Jeg synser bare så kineserne må svare på dette for å få riktig svar.
  (trådstarter)
   #37
 10,486     Akershus     0
Man kommer i hvert fall ingen vei om man ikke prøver.

PID er ankommet, koblet opp og testet. Foreløpig styrer den bare en lyspære, som skrus av og på av varmen. Tester sensoren litt ved å stappe den i vann, og den reagerer lynraskt.
Heldigvis har jeg noen kompiser som er flinke til å samle på mye rart. To varmevekslere og 2 pumper er foreløpig på lån for å teste. Han har ikke antydet noen pris, så jeg er redd de blir grisedyre om dette viser seg å fungere. Disse vekslerne er ganske store, vesentlig større enn hva som brukes i ferdiglagede vekslere det jeg har sett. Det bør sånn sett være kapasitet i massevis og vel så det. Ulempen med stor veksler er oppstarttiden. Disse rommer over 3 liter hver, så den blir antakelig drøy. Om jeg gjør som tenkt, og monterer veksler så den holdes varm hele tiden, bør ikke det være noe problem. Jeg kommer til å teste den "frittstående" først, bare for å komme i gang, og se hvordan det fungerer. De to pumpene har litt forskjellig effekt, så det blir mest for å teste.
Sensor for montering inne i rør er bestilt. 3/8 NPT gjengetapp fant jeg i gjengeverktøysettet mitt, så det bør være håp. Høyst sannsynlig bør én veksler holde i massevis, men tanken med to, er om returtemperaturen ut av den første blir for høy, så kan den dras ned ytterligere med en til.

Signatur

  (trådstarter)
   #38
 10,486     Akershus     0
Sånn.
1200,- ordre smelt avgårde hos vvskupp.no . Jeg har sjekket litt ymse nettbutikker, og det virker som om prisene svinger en del. Jeg har handlet en del hos billigvvs tidligere, da de etter hvert var vesentlig billigere enn vvskomplett.no. Nå satt jeg opp samme delene, og da var det over 1000,- (!) dyrere hos billigvvs.no enn hos vvskupp.no.

Jeg har laget en veldig enkel prinsippskisse for hvordan jeg ser for meg opplegget. Trekanter er blandeventiler. På venstre side har jeg satt opp to blandeventiler for å hente fra hhv øverste og midtre uttak, samt blande inn returvann fra veksleren.

Det siste er jeg veldig usikker på om er nødvendig. Meningen er at PID'n (termostaten) skal snuse på temperaturen på forbruksvannet ut av veksleren, og starte pumpa når det er behov. Eneste grunn jeg egentlig ser for å ta med noe av returvannet fra veksleren, er for å redusere flow i tanken ved veldig høy temperatur i midten. I aller verste, teoretisk tenkelige fall, vil det være 95C i midten. Om det da fores 95C inn i veksleren, så vil det vel ikke skje noe annet enn at pumpa går veldig lite? Tror jeg dropper den, med mindre det er noen gode grunner for å beholde den? Da blir det kun én mikseventil på venstre siden, som vil forsøke å hente fra midten, og spe på fra toppen hvis det i midten ikke er godt nok. Returtemp fra veksleren er jeg veldig spent på å se. Der får jeg bare se an, men hvis den blir for høy, tror jeg ikke det er verre enn å bare spe på med flere vekslere etter hverandre.
Bygge varmeveksler - prinsipp_varmeveksler.jpg - frodes
Signatur
   #39
 785     Vestfold     0
Dette blir spennende å følge med på.
Husk at NPT gjenger er koniske for at gjenger skal tette mot hverandre. Hvis du bare drar en NPT tapp tvers gjennom der sensoren skal sitte så er det fare for at det blir for romt. Sikkert lurt å gjenge litt etter litt og teste at sensor gjengene sitter som de skal.
Hvis det er stillbar hastighet på pumpa (Smedegard pumpa ser ut til å ha det) så er det bare å stille ned hastigheten dersom returtemp blir for høy. En sånn plateveksler er allerede nok overkill.

Varierer på hvilke varer som er billigst på vvskupp og billigvvs. Hendla et lass med deler og utstyr fra billigvvs.dk før de hadde norsk nettbutikk. Vesentlig mer hyggelige priser da, men de har tydeligvis tilpasset seg norsk prisnivå etter å ha oppretta den norske nettsida. ovv.no er de raskeste å handle med, da har du delene direkte fra Br. Dahl 1-2 dager etterpå, men de har ikke lodde deler (jeg antar at du skal ha litt loddeglede her)
  (trådstarter)
   #40
 10,486     Akershus     0
Ja, her skal loddes. Skal vel gjerne skrus en del også.

Jeg har både gjengetape og hamp. Er ikke redd for å bruke det, så jeg pleier å få ting til å holde tett.

At gjengene er koniske forklarer hvorfor jeg slet sånn med noe luftnipler på en liten kompressor. Antok det var noe sånt.

Begge pumpene er justerbare, men smedgaard er en del kraftigere.
Signatur