#11
 2,435     Hordaland     0
http://www.micromatic.no/?CatId=1921&ProdNo=OJ1241

Har du en 0-10V utgang, så kan du sette inn en ferdig PWM regulator (eksempelvis en fra MicroMatic) og styre denne ved hjelp av 0-10V signal, hvor effektpådraget er proporsjonalt med 0-10V reguleringen.

Slike komplette effektregulatorer er dog langt dyrere enn en løsning med PWM utgang mot solidstate-relé. Smile
Signatur

KE
  (trådstarter)
   #12
 3,673     Hordaland     0
Finner ikke knx aktuatorer som kan gi meg PWM utgang som ønsket, har du link til noen?
KE
  (trådstarter)
   #13
 3,673     Hordaland     0
Har nå montert opp en terrassevarmer innfelt i tak over terrassen, ble både pent og praktisk. Er litt usikker på om jeg trenger å justere effekten men det kunne vert morro å teste det ut.
Har ikke funnet passende knx aktuatorer med passende PWM utgang, hadde du funnet noen eydybdal?
   #14
 2,435     Hordaland     0
Kom til å tenke på dette en dag!

Har du vurdert å montere to identiske terrassevarmere, slik at du kan koble disse i serie for å halvere effekten?

Her er for øvrig en KNX enhet med mulighet for oppsett av PWM utganger:
http://www.knx-gebaeudesysteme.de/sto_g/English/TECHNICAL_DATA/SINGLE/FCAS_1122_TD_EN_V1-1_2CDC508137D0202.PDF
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #15
 3,673     Hordaland     0
Hvis man monterer to stykker er man avhengig av å montere de side om side for å få utnytte redusert effekt, det nytter jo lite om de monteres med avstand og man bare sitter under den ene Smile Desverre er terrassevarmeren som jeg har kjøpt såpass kostbar at to mindre er uaktuellt. Varmeren er dessuten montert og kan ikke flyttes.

Når det gjelder aktuatoren du linker til så må du se på manualen til det. I likhet med mange andre PWM aktuatorer er minste periodetid ett sekund, jeg kan ikke ha en varmer som blinker hvert sekund.
   #16
 2,435     Hordaland     0
Periodetiden justeres ut i fra effektpådraget, som det ble nevnt tidligere i denne tråden.

Kjører du PWM perioder på mindre enn 1 sekund så tilsvarer det fullt pådrag, hvor man ikke har noe redusert effekt.

Alternativet er fase-på-snitt eller fase-av-snitt regulering med triac. Skal du benytte slik regulering blir kostnaden langt dyrere.

Hvor høy effekt har du behov for å regulere?

Har du studert om varmeren har 1 eller 2 varmeelementer? Mange terrassevarmere består av to elementer, hvor det er mulig å koble dette om til reguleringsprinsipp med to like elementer.
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #17
 3,673     Hordaland     0
Periodetiden justere man ikke i det hele tatt, den er alltid fast.

Terrassevarmeren er på 2000W og har ett element.

Den mest elegante måten å regulere er en triac som kun switcher i nullovergangene. Men hvor finner jeg noe sånt for din montering?

   #18
 2,435     Hordaland     0
Med PWM regulering så settes det periodetider, det har ingen sammenheng med sinuskurvene på 230V. PWM periodene regulerer kun et solid-state relé, som enten er av, eller på. PWM står for Pulse-Width Modulation, som er firkantpulser (av, eller på).

PWM regulering er standard reguleringsprinsipp for varmeelementer.


PWM regulering:

KNX: Dimming/regulering av terrassevarmere - 350px-Duty_cycle_general.png - KE


Jeg forstår du er bekymret for "lyset" som terrassevarmeren avgir. Vanligvis er det noe treg responstid på terrassevarmere, slik at lyset ofte ikke blir særlig påvirket ved PWM regulering. Jeg har dog sett en del utesteder som har PWM regulering av terrassevarmere med et noe mer uheldig resultat, hvor lyset blinker i takt med lange PWM pulser (gjerne 10 sekunders pulser).

For å unngå en slik situasjon blir du nødt til å regulere direkte i 230V sinuskurven ved hjelp av fase-på-snitt eller fase-av-snitt regulering med triac.


Fase-på-snitt regulering:
KNX: Dimming/regulering av terrassevarmere - fasepåsnitt.jpg - KE



Fase-av-snitt regulering:
KNX: Dimming/regulering av terrassevarmere - faseavsnitt.png - KE

Fase-av-snitt regulering gir som oftest jevnest regulering, men er den mest kostbare måten å regulere spenningen. Fase-på-snitt er en noe enklere måte å regulere, komponentene er billigere, men regulatoren avgir som oftes en god del triac-støy.

Fase-av-snitt regulering er benyttet til dimming av elektroniske trafoer og resitive laster. Fase-på-snitt regulering blir benyttet til dimming av jernkjerne trafoer og resitive laster.


Du kan bruke en fase-på-snitt dimmer til å regulere terrassevarmeren, som denne:
http://ctmlyng.no/produktkatalog/?prod=156

Dimmeren har 0-10V inngang som du kan styre via 0-10V utgang fra KXN-anlegget. Vil dog anta at dimmeren koster like mye som terrassevarmeren, uten at jeg vet hva verken terrassevarmeren eller dimmeren koster - annet enn at vi snakker om noen store laken. Smile
Signatur
   #19
 2,435     Hordaland     0
Kan informere om at jeg sjekket opp prisen på dimmeren jeg linket til over. Veiledende pris kr. 5.000,- inkl. MVA. Smile
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #20
 3,673     Hordaland     0
Du blander begrepene nå. Periodetiden er alltid fast i PWM regulering, det er pulslengden som regulerer effekten. I en knx aktuator setter man periodetiden en gang og den forandrer seg ikke. Så sender man 0-100% signal til aktuatoren som avgjør pulslengden.

Periodetiden til aktuatoren du linket til kan settes mellom 10 og 6000 sekunder. Stiller man da effekten til 50% betyr det at terrassevarmeren står på 5 sekunder og av 5 sekunder, dette kan man selvsagt ikke leve med selv om det hadde fungert utmerket til det aktuatoren er ment for, ett varmeelement i for eksempel ett ventilasjonsanlegg.
Jeg mener å ha sett aktuatorer som takler periodetid ned på 1 sekund, men jeg er fortsatt skeptisk til denne type regulering.

Jeg bygget selv en temperaturregulator til en oljeovn for mange herrens år siden, den trigget triac kun i nullovergangene i sinuskurvene. Da ble det null støy ut på nettet, ingen blinking i andre lys og en svært presis romtemperatur hele året uten å røre rattet for valgt temperatur. Akkurat denne regulatoren var ikke bygget opp med pwm men det var først og fremst triacstyringen som gjorde den så god.

I mitt tilfelle med terrassevarmeren er det jo også viktig å få jevn belysning fra varmeren og dette betyr hyppige av/på.

Etter monteringen og testingen har jeg begynt å revurdere behovet for effektregulering, kanskje jeg rett og slett lander på at det ikke er nødvendig. Jeg var mer bekymret for en for sterk lampe når jeg kjøpte den men det ser ut som at varmeren sprer ut jevn varme til stort areal fremfor å sende varmen konsentrert en vei. Kanskje det rett og slett kan være greit å kunne flytte stolen 20cm for å endre litt på varmeopptaket Smile

Men nå som vi først har startet diskusjonen er det jo kjekt å snakke løsninger, men det ser foreløpig ikke ut til at det kommer så høyt på prioriteringslisten min lengre.

Terrassevarmeren er forresten av merket Solamagic og er innfelt i taket over terrassen.