#21
 2,435     Hordaland     0
PWM regulering slik jeg er vant med det, så justerer man både av-tid og på-tid ut i fra effektbehovet, og begrepet "periodetid" / "pulslengde" benyttes om hverandre da de betyr mye det samme.

KNX: Dimming/regulering av terrassevarmere - pwm.gif - KE


Triac-regulering slik du beskriver det er typisk prinsipp for fase-av-snitt og fase-på-snitt, alt er avhengig av hvor du snitter kurven, om det er på stigende eller fallende kurve. Smile Det gir vanligvis nokså jevn regulering, og i kombinasjon med resitive laster har det ikke så stor betydning for hvordan snittet blir gjort.
Signatur

KE
  (trådstarter)
   #22
 3,673     Hordaland     0
I ditt eksempel i forrige innlegg er det pulslengden som endres mens periodetiden er fast. En periode består av tiden reguleringen er på og av, altså tiden det går mellom hver gang signalet reperteres. Periodetid og puls-lengde er ikke det samme.

Triac reguleringen jeg beskret er ikke fase-av eller fase-på snitt. Den reguleringen jeg beskrev slipper gjennom hele sinuskurver men ikke alle sinuskurver, dette kan normalt ikke brukes på lys da man vil få blinking men er utmerket til regulering av varmekilder.

Ta en titt på denne icen http://www.bucek.name/pdf/uaa2016.pdf
Her ser du at pulsen inn på triacen settes i nullovergangen og man vil dermed slippe gjennom hele sinuskurver, man kunne brukt pwm før denne icen og satt periodentiden til ett kvart sekund. Da ville det være tilgjengelig 25 "halve sinuskurver" hver periode. Ved 20% pulslengde ville man sluppet gjennom 5 og hatt opphold på 20, repetert 4 ganger i sekundet.
Fordelen med slik styring av triac er at man ikke genererer støy på strømnettet som resulterer i sjenerende lyd i stereoanlegg og blinking i lyspærer.

   #23
 2,435     Hordaland     0
KNX: Dimming/regulering av terrassevarmere - OJ1264_X_1_Reguleringsprins.gif - KE

Et eksempel på PWM med P-regulering. Man kan benytte både P-bånd, PI-bånd og PIC-bånd som reguleringsprinsipp med PWM utgang. Alt er avhengig av ønsket reguleringsprinsipp - naturligvis.

Uansett, jeg tror du har forstått prinsippet Smile

Triac switchen du linket til benytter både fase-av-snitt og fase-på-snitt, hvor den først snitter på fallende sinuskurve, og deretter på stigende sinuskurve. Det mest vanlige er at man enten snitter fase-av-snitt, eller fase-på-snitt. I noen tilfeller kan det være mer praktisk å snitte på både fallende og stigende kurve, avhengig av hvilken type belastning som skal reguleres.

KNX: Dimming/regulering av terrassevarmere - sinus.png - KE
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #24
 3,673     Hordaland     0
PWM kjenner jeg godt fra før så det er ikke noe nytt.
Reguleringen på siste kurven du la ut tror jeg ikke du har tatt poenget med, det er ikke noe fase-snitt regulering det er snakk om. Det er ikke engang noe pwm regulering i denne enheten. Den har kun en enkel komparator med hysterese og regulerer kun utgangen fra av og på.
Det som skiller denne er derimot hvordan den slår av og på strømmen. Kurven du har lagt ut er sterkt overdrevet for å illustrere hvordan den jobber. Tiden spenningen varierer i den kurven gitt at det er 50Hz er 10mS og pulstiden triacen får er noen titals uS. Triacen starter å lede strøm så nærme nullpunktet som mulig for å deretter lede frem til den på ny har null spenning. Den regulerer ved å slippe gjennom hele sinuskurver når triac er på, og stenger helt når triac er av. Det elegante med dette er at man aldri legger inn eller bryter strømmen midt inn i sinuskurven slik som en normal pwm gjør. Da vil man ikke ha noe startstrøm å tenke på, lastene får myk start og myk stopp. Min oppfatning av den beste reguleringen må være en pwm regulator med periodetid på kanskje ett halvt sekund, utgangen på pwm regulatoren kunne foret en nullovergang triacstyring. Er du med?
   #25
 2,435     Hordaland     0
Kurven ble hentet rett fra databladet du linket til Smile

Som du ser ut fra kurven, så snitter den kurven på fallende sinuskurve, og på stigende sinuskurve. Det er ikke så veldig mange andre måter å regulere spenningen på ved hjelp av triac.
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #26
 3,673     Hordaland     0
Det virker som at du har bestemt deg for at dette er en ordnær pwm regulator, du kan jo søke på "pwm" på dataarket å se om du får treff. Denne regulatoren har kun en enkel komparator men trigger i nullovergangen.
   #27
 2,435     Hordaland     0
Neida, jeg har ikke misforstått Smile

Triac switchen du har linket til har ikke noe med PWM regulering, og jeg tror ikke jeg har nevnt PWM i kombinasjon med triac switchen du har linket til.

Det jeg sier er at triac switchen du har linket til, benytter fase-av-snitt og fase-på-snitt regulering, på lik linje med alle andre triac regulatorer. Dog, det er sjeldent man snitter på både stigende og fallende kurve, vanligvis snitter man enten på stigende eller fallende sinuskurve ved triac regulering. Smile
Signatur

KE
  (trådstarter)
   #29
 3,673     Hordaland     0
Jeg tror fortsatt du ikke forstår kretsen. Triacen aktiveres i nullovergangen ikke motsatt som du skriver i oransje og grønt. Jeg kjenner ikke til triacer som kan åpne og lukke med spenning tilstede slik du beskriver.
Tp er pulsen inn på gaten på triacen, den som gjør at triacen starter å lede strøm, triacen leder så helt til neste gang spenningen er null. Hvis det kommer ny puls i neste nullovergang fortsetter triac å lede. På denne måten kan man slå av og på høye laster i nullovergangen.
Tenk over hvor lang Tp er, vi snakker om mikrosekunder.
   #30
 2,435     Hordaland     0
Som du ser på nederste kurve - Gate Current Pulse - så ligger utgangen høy inntil Ihold trigges på fallende sinuskurve, hvor Gate Current Pulse legges lav. Pulsbredden Tp definerer tidsrommet hvor Gate Current Pulse ligger lav, inntil Ilatch trigges på stigende sinuskurve.

Triac er altså deaktivert i tidsrommet som defineres som pulsbredde Tp. Pulsbredden Tp blir sentrert over nullpunktet i sinuskurven, som gjør at sinuskurven blir snittet både på fallende og stigende kurve.

Sitat fra databladet:
Output Pulse Width, Rsync

The pulse with TP is determined by the triac’s IHold, ILatch together with the load value and working conditions (frequency and voltage):

Given the RMS AC voltage and the load power, the load value is:
RL = V2rms/POWER

The load current is then:
ILoad (Vrms  2  sin(2ft)–VTM)RL

where VTM is the maximum on state voltage of the triac, f is the line frequency.

Set ILoad = ILatch for t = TP/2 to calculate TP.

Figures 6 and 7 give the value of TP which corresponds to the higher of the values of IHold and ILatch, assuming that VTM = 1.6 V. Figure 8 gives the Rsync that produces the corresponding TP.

Signatur