#21
 15     0

Hvordan forbruker du strømmen?  Har du en egen kurs som forsynes fra solcellene dine?  Med en slik løsning er det kanskje vanskelig å få brukt all strømmen på en god måte?  Eller greier inverteren din å fase seg inn med strømmen du får på nettet slik at du kan koble de to systemene sammen, så du derved kan bruke strømmen fra anlegget ditt på hva som helst i huset og supplere med kjøpt strøm?


Er ikke den beste ROIen (Return on Investment) på et slikt prosjekt, men var ikke det som var hovedmotivasjonen heller :)

Man får strømmålere som registrere eksport/import (jeg har pdd ikke fått installert en slik, systemet er meldt til Skagerak av elektriker). På IT-nett som vi har, sender denne inverteren kun strøm på 1 fase, dvs i praksis alle sikkringene som er koblet på samme fase som inverteren. Disse har jeg da "strategisk" plasert på varmekabler, VVB, varmepumpe, kjøleskap osv. Inverteren sender da all strøm inn i sikkringskapet, hvis det forbrukes mer enn det produseres hentes det strøm fra nettet, hvis det produseres mer enn det forbrukes stopper den nettstrømmen og telleren stopper. Dette går sømløst og jeg merker ikke noe til det.

Helt riktig om du sier, strømmen brukes på kursene som er koblet til samme fase som inverteren og supplerer resten fra nettet ved nødvendighet.

Det finnes tilleggsutstyr man kan kjøpe for å "administrere" strømmen, slik at f.eks VVB kun settes igang når det er sol osv. Eller man kan ganske enkelt benytte seg av "timer"-kontakter" som da kan starte f.eks kl. 12:00 på formiddagen og stoppe 18:00 på ettermiddagen. Hvis man vil bruke all strømmen selv, noe som lønner seg siden man får spotpris på eksport av strøm. (Dvs at du f.eks selger strøm for 0,20 kr kwh på dagen, og kjøper for 1 kr kwh på natten).

OBS! Dette er litt viktig hvis du vurderer å installere solcelleanlegg, har du TN nett (400V) kan det lønne seg med en 3-fas inverter, for IT-nett (230V) kan ikke 3-fas inverterere benyttes (ialle fall ikke fra SMA).

   #22
 15     0
Jeg prøver ikke å "glorifisere" solceller til å kunne ta over for vanlig nett-strøm, og som det blir nevnt tror jeg nok solfangere er enda mer økonomisk.

Men jeg syntes vi forbruker noe helt vannvittig med strøm, det har jo sine naturlige årsaker siden vi har lange, kalde vintere her i Nord.

Hele dette prosjeketet startet egentlig med en ryggsekk som hadde et 6W solcelle panel montert, som da kunne lade mobiltelefonen. Så satte jeg opp et tankeekspriment, men hva hvis alle mobiler i hele verden ble ladet slik hver dag? Hvor mange TW ble det tilsammen spart pr. dag?

Hvis 2 millioner husstander i Norge hadde "invistert" i et 2kw solcelle anlegg i 2012 hadde vi tilsammen nå produsert 1 144 000 000 kwh eller 1144 gw fra Mars til nå. Mange små kan gjøre noe stort sammen Smile
   #24
 611     Øvre Eiker     0
Rogalands Avis regna bare strømpris uten nettleie. Det er vel stort sett bare de aller kaldeste vintermånedene at selve strømmen overgår nettleia nå.
   #25
 3,412     Akershus     0

Jeg prøver ikke å "glorifisere" solceller til å kunne ta over for vanlig nett-strøm, og som det blir nevnt tror jeg nok solfangere er enda mer økonomisk.


På et eller annet tidspunkt tror jeg solceller kommer til å bli en svært vanlig, eller kanskje til og med dominerende, måte å produsere elektrisitet på.  Det var interessant å høre tallene dine, som viser hva som er mulig for en avansert forbruker, og det var interessant å se på tall i nettsteder det ble linket til i andre innlegg her. 

Prisen på solceller er på vei nedover, og det er temmelig sikkert at dette vil fortsette en god stund til.  Mange oppfinnelser ligger og venter på å bli funnet opp  :-) 

Væskefylte solfangere har nok bedre virkningsgrad og gir bedre økonomi i mange tilfeller i dag, og er ofte den beste måten å utnytte solenergi på for en vanlig husholdning.  Men elektrisitet er en mer praktisk måte å håndtere energi.  Jeg vil heller ha strøm enn varmtvann.  Har jeg strøm er det lett å lage varmtvann med veldig god virkningsgrad; har jeg varmtvann så er det ikke like praktisk å lage strøm med imponerende virkningsgrad.  Antall dingser som trenger strøm er mye høyere enn antall dingser som trenger varmtvann. 

Nybrottsarbeid og kultur trenger ikke på død og liv å være økonomisk, ihvertfall ikke fra første stund.  Jeg kjøpte min første datamaskin i 1978 eller 1979, et par år før den første PC dukket opp, og det var før det var mulig å for meg å gjøre noe lønnsomt med den.  Men det var teknologi som jeg mente var på vei inn og hvor det var greit å lære noe.  Det er fordi noen "early adopters" er klare til å ta et første steg at nyvinninger kan få fotfeste. 

Mine overslag rundt inntekter og utgifter over var ikke ment som en kritikk av å gjøre forsøk med solceller.  Mine overslag var ment for å få en følelse for hvor landet ligger og hvor nært eller langt unna denne energikilden er fra å kunne konkurrere i et massemarked mot andre energikilder.

Vi har en tregrense i dag.  Den forteller oss hvor høyt opp i fjellet man må dra før trærne ikke greier å vokse der.  Det hadde vært morsomt å se en "solcellegrense"; en liknende linje på et kart som forteller oss hvor høyt opp i fjellet man må før nettselskapene gir opp å strekke og vedlikeholde kabler og solcellepaneler blir den mest lønnsomme måten å produsere strøm til hytter på :-)  Og det hadde vært morsomt å se hvordan denne "solcellegrensen" eventuelt flytter seg nedover over tid :-)

Selv om shaukaas gav en interessant link som indikerer at strømprisen reelt sett går nedover, er mitt inntrykk at prisen på solceller er enda raskere på vei nedover. Men jeg syntes vi forbruker noe helt vannvittig med strøm, det har jo sine naturlige årsaker siden vi har lange, kalde vintere her i Nord.


Det vil de fleste være enige med deg i.  Økede ønsker til store hus, komfortabel/høy temperatur, flere produkter og mer transport peker i retning av øket energiforbruk.  Øket oppmerksomhet rundt dette, pluss nytenkning rundt hvordan vi kan både spare strøm og finne nye måter å produsere strømpå, er på sin plass.Hvis 2 millioner husstander i Norge hadde "invistert" i et 2kw solcelle anlegg i 2012 hadde vi tilsammen nå produsert 1 144 000 000 kwh eller 1144 gw fra Mars til nå. Mange små kan gjøre noe stort sammen :)


En drøy terawatt-time, det er i underkant av en prosent av det årlige energiforbruket i Norge.  Å sette hele Norges befolkning i gang med et så omfattende dugnadsarbeide med mål å øke strømproduksjonen med en knapp prosent, til en høy pris, det vil vel forbli et tankeeksperiment en stund til :-)

Men en gang kan det godt tenkes at det kommer noe slikt.  Vi har nå en bølge av varmepumper som skyller inn over oss.  Det kan godt tenkes at noe slikt vil skje med elektriske solcellepaneler og at tankeeksperimentet ditt blir virkelighet om kanskje 5, 10, 20 eller 50 år. 

Det er også spennende å se om solceller vil slå igjennom i storskala eller småskala først.  I storskala, der store kraftverk lager strøm for oss, vil det være store stordriftsfordeler å hente.  Noen få vil kunne jobbe effektivt med å lage mye strøm til mange.  Men dette krever et godt distribusjonsnett og mye skatt blir betalt inn.  I småskala, der vi har små søte paneler stående litt her og litt der, på samme måte som dagens varmepumper, slipper man overføringskostnadene, og dagens skatteregler legger ikke skatt på hjemme[s]brent[/s]lagd. 
Signatur
   #26
 15     0
KarstenBeate: Tusen takk for kjempe spennende innlegg, dette var interessang lesning og gode innspill Smile
   #27
 646     Ølen     0
Hva med noe som kombinerer varmtvann og strømproduksjon?
Her er solcellepanel med solfangere på baksiden. En får da flere fordeler.
-Produserer noe strøm,
-ikke altfor mye dyrere enn vanlige solfangere,
-microinverter som gjør at hvert panel er uavhengig av de andre,
-Vannet vil kjøle ned solcellepanelet i solsteken noe som fører til bedre strømproduksjon.

Har selv vurdert solfangere en god stund nå ifbm med nytt hus, men denne kombiløsninga blir mer og mer interessang...

   #28
 1,015     Revetal     0
Det kan sikkert virke som "vinn-vinn" med en hybrid-løsning, og enkelte fordeler kan det ha i gitte tilfeller, men til behovet og utgangspunktet i et norsk bolighus vil du tvert om ende med "tap-tap" fordi begge vil gi langt mindre utbytte enn potensialet.
Signatur
   #29
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Solcellene er en ting. Batteriteknologien er pr. idag for dyr og dårlig. Du klarer ikke å få solcelleanlegg pr dags dato til å bli økonomisk lønnsom. Kanskje i framtiden.

Blysyrebatteri vil ved 80% kapasitet av nominell verdi være ødelagt.
   #30
 646     Ølen     0
Et solcelleanlegg over et helt hustak bruker ikke batteripakker somregel.
Dette er ikke lønnsomt..
Direktestrøm levert på nettet. Evnt kan man selge strøm som er til overs til spotpris om man produserer så mye..