349    25    2  

Beste og mest kostnadseffektive støyisolasjon mellom etasjer ny bolig

 4     0
Hei, ny her. Takk for medlemskap. 

Vi er i gang med helt ny bolig. Det meste er valgt og klart, men EN ting er vanskelig. Støyisolasjon mellom etasjer. 

Forslag til best mulig støyisolasjon for minst mulig kronasje? Er ikke ute etter superavanserte løsninger. 

Sett på trinnlydsplater og lydbøyler? Er det noe?

Hus i tre. Gips i tak. Parkett på gulv. 

   #2
 199     Oslo     0
Hva forsøker du å dempe?

Trinnlyd? Trinnlydsplater.

Generell støy? Trinnlydsplater og lydbøyler i tak.

Høy musikk? Få hjelp av fagfolk.
Signatur
   #3
 2 853     Asker     0
Det er noe variasjon i type lyd som dempes hos oss, uten at jeg enda har full oversikt. Men det var en dag jeg kjørte kappsaga i mellomstasjonen mens min datter ble lagt oppe. Ikke rett over men diagonalt i huset. Så enkelte ting blir helt borte. Skal du ha mer må du også inn med lydhimling, og droppe spotter.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 4     0
Takk for forslag!

Byggmester mener jeg bør gjøre akkurat som Børhaug har gjort, 30-40mm flytsparkel, trinnlydsplater etc. Må ut med ca. 50000,- for den jobben. Vet ikke om det er mye for rundt 70kvm.

Det jeg ønsker å fjerne er følgende: Noe trinnlyd samt "dempe" støy fra 1. etasje og ned til u. etasje. Vi har med nytt hus snudd "alt på hodet". Pr dags dato er det slik at vi har stue, kjøkken, tvstue etc nede. Soverom oppe. Hus bygget i 2010, absolutt alt er i tre og jeg syntes jeg hører alt som skjer på soverommene til ungene. De klager også på "støy" fra tv på kvelden.

I nytt hus er alt omvendt. Stue, tvstue, kjøkken etc oppe. Soverom etc nede. Utfordring er at et soverom er under tvstue, vi ønsker å "skåne" ungene og egentlig oss selv for eventuell fremtidige kjærester som måtte dukke opp for de som skjønner den.

Huset er bygget etter TEK17, gips i tak og vegger. Parkett på gulv. Det er foreløpig ikke planlagt noen spesielle tiltak for å dempe støy. Vanlig gulvspon, isolasjon mellom etasjer, sikkert noe papp etc. Massive dører med pakning. Vet ikke hvor mye bedre dette er enn det jeg har i dag.

Det jeg er redd for er at jeg skal få samme faenskapen en gang til og fortsette å irritere meg...

   #5
 387     Nord-Jæren     0
Iht. Tek17 er det ikke krav til lydisolasjon eller trinnlydnivå innad i egen boenhet. En god løsning er å bruke sintefs standardløsning for etasjeskiller mellom boenheter (fra trehusboka, kanskje verdt investeringen?):
Beste og mest kostnadseffektive støyisolasjon mellom etasjer ny bolig - IMG_20201119_094043533.jpg - Erikstein1981
Signatur
HSt
   #6
 27 585     Lillestrøm kommune     0
TS sin beskrivelse er veldig dekkende for hva som skjer når en ikke har støydemping på plass

Vil tro at TS bør ha både lydbøyler og trinnlyd plater. Tror Børhaug sin løsning er hakket bedre enn skissen over, Hunton oppgir at det er 35mn utgaven som må brukes på trebjelkelag
   #7
 3 414     0
Vi har hybel under vårt kjøkken og oppbyggingen som børhaug, men med lydbøyler.

Dobbel gips med lydbøyler, trinnlydsplater og 30mm flytsparkel. Har aldri hørt noe til hybelboer - men han er ikke av den bråkete sorten. Vet at det er mulig å høre at det er noen oppe, typisk hører man at barn løper eller vaskemaskin sentrifuger. Tror gulvet er for lett for å stoppe alle vibrasjoner - da er etasjeskiller i betong bedre.

   #8
 199     Oslo     0
Har lest litt om lydisolering mtp. studio og hjemmekino, og har aldri sett flytsparkel kommet opp som en effektiv løsning økonomisk.

Flytsparkel har fordelen av masse og tetthet, men gir ingen frikobling mellom lagene. Alle som har vært i en gammel blokk i Oslo vet at selv tykke betonglag mellom etg. ikke har noe særlig god effekt mot naboen. Derav akustikkprofilene som indikert på tegningen ovenfor. Frikobling er uhyre viktig når det kommer til effektiv lydisolering. Masse har en effekt (akkurat som å legge dobbelt gipslag), men når det kommer til hva som er best kost/nytte ville jeg forholdt meg til hva Sintef & co anbefaler. Det er basert på etterpøvbar vitenskap, og ikke anekdoter.

Men jøss, alt fungerer til en viss grad bare man fyller på med masse og tetter. Spørs bare hva det koster ift. effektiv nytte i antall dB. Det finnes det mye gratis data på.

Dere som anbefaler flytsparkel....kom gjerne med dB-tallene for kun flytsparkel i gitt tykkelse. Smile
Signatur
HSt
   #9
 27 585     Lillestrøm kommune     0
Flytsparkelen ligger jo oppå trinnlydplatene du argumenter som om de ikke er der
  (trådstarter)
   #10
 4     0
Mange gode svar! Takk!

Den «sintef  saken ser jo interessant ut.

Forstår jeg rett at det er bygd opp på følgende måte:

Over i gulv:
Trinnlydsplater, spon, sikkert noe papp også parkett?

Under i tak:
Akustikkprofil (lydbøyle?) festet i bjelkelag, to lag gips samt fuging rundt?

Et idiotspørsmål. Det er først og fremst viktig på soverom. Trenger ikke ekstra støydemping på bad eller vaskerom. Kan man feks gjennomføre dette på soverom i u-etasje men ikke alle andre rom? Trinnlydsplater i hele etasjen over selvsagt.

Edit:

Fant denne løsningen på rockwool. 

https://www.rockwool.no/teknisk-service/monteringsveiledninger/byggisolasjon/trinnlydplate/