1 885    35    0  

Bøyde/skjeve taksperrer pga skjøter

 30     0
Hei.

I rekken av skjevheter og feil vi har avdekket på et hus vi kjøpte for 3 år siden har vi nå også oppdaget at yttertaket buer ned/innover på den ene siden av huset. Det er et lett synlig søkk mellom mønet og ytre/nedre del av taket.
Jeg tok meg en tur på loftet i går og oppdaget at en rekke sperrer er 2-delte og har skjøter av spikerplater. Det er her knekken er og legger ved noen bilder som illustrerer dette.

Er dette en vanlig måte å konstruere tak på og er det levert slik fra leverandør eller er det noe snekkerne selv har funnet på og selv skjøtt sammen for å spare materialer?
Jeg har målt mer enn 3 cm sprik drøyt 1,5 meter opp på øvre del av sperren når jeg legger vateret langs den nedre delen som vist på bilde. Sperrene er 2"x9" og huset er fra 1993.

En rekke sperrer i rekkefølge er skjøtt på akkurat samme sted mens på andre siden av loftet ser det ut til å være benyttet hele lengder. 

Vi har avdekket utrolig mye rart som bl.a en manglende/utelatt ståldrager på 7 meter i 2. etg, manglende understøttelse i kjeller av det ene endepunktet til mønedrageren og underdimensjonerte søyler gjennom huset (det er benyttet 2 x 2"4" i stedet for limtresøyler på 115*133 som var tegnet inn av arkitekt).

Takknemlig for svar på om dette er også er et alvorlig avvik. Bøyde/skjeve taksperrer pga skjøter - DSC_5735.JPG - Siphlonurus


Bøyde/skjeve taksperrer pga skjøter - DSC_5736.JPG - SiphlonurusBøyde/skjeve taksperrer pga skjøter - DSC_5739.JPG - Siphlonurus

HSt
   #1
 29 160     Lillestrøm kommune     0
Det trengs hydraulisk presse for å klemme inn disse så dette må være gjort på fabrikk
TSt
   #2
 9 870     0
Dette er en helt vanlig måte å skjøte på i fabrikk fremstilte takstoler. Men mulig skjøtene forutsetter at andre ting er fulgt for at det skal være OK.
   #3
 21 307     Akershus     0
Det øverste foto viser en skjøt. Den ser helt ok ut, dog med en liten unøyaktighet.

Takstolene «henger ca 3 cm på midten. Enhver bjelke vil henge i større eller mindre grad grunnet egenvekt og last. En kan motvirke dette noe ved å bygge med overhøyde slik at undersiden blir mest mulig flat under belastning. Om 3 cm er mye vet jeg ikke, men stusser litt. Er takstolene dimensjonert for lett tekking, og så har en lagt stein?
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 30     0
Det øverste foto viser en skjøt. Den ser helt ok ut, dog med en liten unøyaktighet.

Takstolene «henger ca 3 cm på midten. Enhver bjelke vil henge i større eller mindre grad grunnet egenvekt og last. En kan motvirke dette noe ved å bygge med overhøyde slik at undersiden blir mest mulig flat under belastning. Om 3 cm er mye vet jeg ikke, men stusser litt. Er takstolene dimensjonert for lett tekking, og så har en lagt stein?

Det er 2"x 9" som er spesifisert på tegningene så det bør vel være dimensjonert for takstein. Det er i alle fall tung taktekking på huset og i tillegg så kan det være mye snø og på Lillehammer som vi bor så var vel kravet til snølast ganske mye i 1993. Uansett litt pussig at det er samme knekk i skjøten på de 3 jeg sjekket og som lå etter hverandre så jeg tror neppe de har vært slik fra starten av.

Jeg trodde ikke det var takstoler som ble benyttet siden det en en mønedrager gjennom loftet som skal fordele lasten midt i huset i tillegg til ytterveggene så trodde det bygd manuelt ved hjelp av sperrer. Jeg trodde takstoler ble brukt bare hvis ytterveggene skulle bære lasten alene. Men jeg ser de er sammenføyd på samme måte oppunder mønet over limtredrageren.
På tegningene er de bare nevnt som sperrer 2"x9" samt spesifisert mønsås 115X400 LT med lengde 12,7 m og maks spenn 470.

Men jeg har ingen byggfaglig bakgrunn så dette har jeg egentlig fint lite greie på..
   #5
 4 341     OSLO     0
jeg er enig i at det ser litt rart ut. men for meg ser det ut som det alltid har vært sånn?
hvis den har "knekt/bøyd" seg i pil-retning, så burde det jo vært en glippe nederst? (nederste gule ring)

kan ikke se noen særlige tegn til at spiker-plata har flytta på seg?

kanskje bare dårlig håndverkt fra dag 1 ?
Bøyde/skjeve taksperrer pga skjøter - bb taklstoler feil.jpg - alt_er_mulig
HSt
   #6
 29 160     Lillestrøm kommune     0
De har vel normalt en jigg de legger delene i når de presses, har ingen ide hvordan den ser ut men er den justerbar så har de kanskje lagd alle kliss like med knekk ?
   #7
 21 307     Akershus     0
Nå blir jeg i stuss. Snakker vi om vanlige takstoler eller flatt tak med sperrer?

Den øvre skjøten er typisk for undergurt på takstol hvor det primært oppstår kun strekk. Som skjøt på sperre tviler jeg på om dette er godt. En ser at spikerplata ikke tar hele sperrehøyden. Dersom det er moment i skjøten (sperre/bjelke som bærer taket), så er trykk/strekk konsentrert i over/underkant. Her er nær alle stuesperrene 3*9 skjøtt, men det er med limt fingerskjøt. Det synes å fungere som «hel ved .
Her kunne en ventet en sprekk i underkant om skjøten har gitt etter, men det er ikke mye som skal til for å få et heng på 3 cm.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 30     0
Det er ikke flatt tak nei.
Legger ved et oversiktsbilde fra loftet.

Har også målt en liten nedbøy på selve mønedrageren men ikke mer enn 4-5 mm på 2 meter så det er kanskje innafor men "søylene" som er benyttet er underdimensjonerte ift tegninger som var spesifisert med limtre 115x133 mm. Det er i alle fall ikke det som er benyttet på loftet. Legger også ved et par eksempler på disse og jeg synes det virker litt amatørmessig.

Veggene, spesielt i 1.etg (det er 2.etasjer), buler merkbart i mange av rommene så det er åpenbart at det er stor belastning på veggene/konstruksjonen innvendig i huset.

Bøyde/skjeve taksperrer pga skjøter - DSC_5753.JPG - Siphlonurus

Bøyde/skjeve taksperrer pga skjøter - DSC_5756.JPG - Siphlonurus

Bøyde/skjeve taksperrer pga skjøter - DSC_4870.JPG - Siphlonurus
TSt
   #9
 9 870     0
Det er rimelig stor limtredrager på midten og når det er understøttet bpde amatørmessig og med feil dimesjon burde du få noen til å beregne dette taket. Slike skjøter benyttes mest på takstoler tror jeg men kan ikke nok om disse. Siden det er flere avvik her så ville jeg fått noen til å se over takkonstruksjonen. Søylene virker veldig tvilsomme. På hytte hvor vi har tettere med søyler enn du har her så husker jeg vi endte opp på 115x115 siden 98x98 akkurat var for lite. I tillegg var dette mye lettere å montere siden limtre drager også var 115 bredde. Da har vi heller ikke slike amatørmessige innfestinger som er avildet. En bør sende inn klage til selger / eierskifteforsikringsselskap asap siden dette begynner å bli sent i forhold til når det er kjøpt. En bør bare skrive at det er oppdaget avvik i bærekonstruksjon og at en kommer tilbake til omfang når det er avklart.
  (trådstarter)
   #10
 30     0
Ja vi har reklamert og har en sak gående hos Claims Link. Skadetakster har summert seg opp til over en million så langt, men det har vært litt for lite fokus på innvendig bæring i huset så langt så vi prøver å få synliggjort så mye som mulig.

Det er totalt 4 søyler på loftet som understøtter drageren som er 12,7 meter lang og vi antar at det er like spinkle søyler hele veien ned til kjelleren siden veggen blant annet mellom kjøkken og stue bare er 10 cm tykk innvendig.

Vi mener derfor at bæringen bør bygges opp på nytt fra kjeller til loft gjennom begge etasjer og at denne er en vesentlig grunn til at veggene buler i store deler av huset. Etter beregninger jeg har sett så tilsvarer 98x98 bare rundt en tredjedel av styrken til limtresøyler på 115 x 133 som er spesifisert på tegningene.