#91
 4,193     0
Etter å ha lest igjennom hele tråden er jeg fortsatt litt usikker på hva jeg skal gjøre når vi skal ta overflatene hjemme hos oss.

Nå er veggen - fra ytterst til innerst - panel - luft - svart papp - 3 tommer tømmer - rupanel - fiber/sponplate. Kunne tenke meg noe isolasjon, men har tenkt å greie meg med 5 cm for å slippe problemer med fukt i veggen.

Spørsmålet er om jeg kan fjerne rupanelen og bytte ut dagens sponplater med gips, ergo få panel - luft - papp - tømmer - 5cm glava - gips. Og selvsagt om man bør ha noe dampsperre etc i denne miksen, men gitt at det er såpass lite isolasjon tror jeg kanskje huset har bedre av å puste litt?

   #92
 5,415     Langhus     0
Det er jo som du sikkert har skjønt ikke noe fasitsvar på etterisolering av såpass gamle bygg, og et minefelt av problemer hvis ting ikke går som det skal.

Riksantikvaren har gitt ut en veiledning for energisparing for gamle hus:
http://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/handle/11250/176903/3/Energiveileder.pdf

Prioritert rekkefølge derifra for energisparing er:
- temperaturstyring
- tetting
- utbedring av vinduer
- etterisolering av gulv og tak
- etterisolering av vegger

Dampsperre er et enda større minefelt.
Veiledningen sier:
For gamle bygg vil innføring av dampsperre
bety en stor endring av fuktbevegelsen i bygningsdelen.
Det vil også være mye vanskeligere å få til god tetting
av dampsperrene ved overgangene mellom bygningsdelene
i et gammelt hus enn når man bygger nytt. Det vil derfor ofte
oppstå lekkasjepunkter.


For gips sier veilederen:
Gips er et problemmateriale når det gjelder
muggsopp dersom materialet blir utsatt for fukt.
Mugg kan føre til allergi og kroniske luftveisinfeksjoner.
Bruk derfor ikke gips der det er fare for fuktighet, slik
som for eksempel i en kjeller.


Signatur
   #93
 4,193     0
Har også tatt en titt på Riksantikvarens anbefalinger, både det de skriver om gips og fuktsperrer.

Ganske sikker på at fuktsperren utgår, enig med dem at det er vanskelig å få det skikkelig tett overalt og har mer tro på at det er best om bygget får puste.

Gipsen vs sponplate synes jeg ikke de konkluderer skikkelig med, men som mange andre skriver har det jo vært sponplate der i snart 100 år og da bør i alle fall det alternativet være helt trygt. Så får jeg heller gjøre en skikkelig jobb med liming etc og håpe det ikke sprekker når jeg skal male veggene.

Sekundært kan kanskje et lag rehab-gips utenpå sponplatene gjøre nytten for å hindre sprekker?
   #94
 5,415     Langhus     0
De skriver jo: "Bruk derfor ikke gips der det er fare for fuktighet, slik
som for eksempel i en kjeller", så ingen direkte nei til gips.

Vi i Byggebolig kommer til å ta kontakt med Riksantikvaren og se om vi kan få noen der til å delta.

Det er mange selvbyggere her som jobber med gamle hus. Disse og Riksantikvaren har jo en sammenfallende interesse i å bevare gamle hus som et godt sted å bo og leve.
Kan ikke love at de vil delta, men det koster jo ikke mye å spørre Smile
Signatur
   #95
 8     0
For dere som skulle komme over denne gamle tråden så anbefaler jeg sterkt å lese rapporten Alternative dampsperrer med uttørkingsmulighet mot innelufta av Stig Geving, Jonas Holme og Sivert Uvsløkk.

Er er det gjort rede for bruk av mer dampåpne sperreprodukter på varm side. Det henvises til tidligere forsøk i både inn- og utland, og det gjøres rede for resultater og årsaker.

Rapporten viser at dampåpne produkter under gitte forutsetninger vil fungere bra, men verifiserer likevel at plast er den sikreste metoden. Når det kommer til rehab kommer dog problematikken med å få tettet alle luftlekkasjer. Skal ikke gjøre rede for noe mer her - anbefaler alle som sagt å lese rapporten. Den er tilgjengelig fra Sintef, lenke vedlagt.

Til info renoverer jeg selv en gammel trønderlån med 6" tømmerkasse. Utvendig kledning er i god stand, og har derfor valgt å fôre ut innvendig og etterisolere med 5 cm trefiberisolasjon. Ved dampåpne løsninger anbefales hygroskopiske isolasjonsmaterialer (omtales også i rapporten).

Jeg valgte å bruke Isola veggpapp, hovedsaklig pga. av at jeg var i tvil om at jeg ville få tettet godt nok overalt, iom. at jeg ikke skulle rive alt ned til tømmeret (blant annet i tak). I tillegg kommer dampmotstanden av evt. spon, panel, gips.

Etter at jeg hadde fôret ut vegger og lagt papp valgte jeg likevel å rive alt det øvrige. Sånn sett ble det enkelt å tette alt, og hadde jeg nok valgt plast om jeg skulle valgt på nytt.

https://www.sintefbok.no/book/download/884/vinfopubutgivelserprosjektrapportsintef_byggforsk_prosjektrapportersb_prrapp_65nettboksb_prrapp_65pdf