60,874    95    4  

Bruk av fuktsperre ved etterisolering av laftet tømmervegg

 752     1
Vi har overtatt et hundre år gammelt laftet tømmerhus (dobbeltpløyd dimensjonert ca.70/200). Huset er uisolert, ligger i innlandet (Telemark) og strømforbruket er deretter. Vi har derfor satt i gang etterisolering fra innsiden. Spørsmålet ble fuktsperre eller ikke fuktsperre.

I den forbindelse har vi snakket med lokale byggherrer, byggvarehus og selvutnevnte eksperter. Vi har trålet internett, deriblant dette nettstedet, og etter beste evne søkt svar hos byggforsk.

Konklusjonen ble som den ofte blir - forvirrende. Vi fikk motstridende råd, og en og samme tømrer endret til og med sin anbefaling underveis da vi viste ham noen artikler vi fant på nettet. Altså, fuktsperre eller ikke fuktsperre, derom strides de lærde.

Etter å ha samlet inn det vi kunne av informasjon, etter å ha snakket med gamle tømmermenn (!) som angret på sin bruk av fuktsperre i tilsvarende bygg, og ikke minst fått diskutert saken med fagfolk, kom vi frem til følgende:

Ikke bruk fuktsperre ved etterisolering av laftet tømmervegg.

Vi skriver dette som en anbefaling til andre som er i eller kommer i samme situasjon. De vil sannsynligvis bli møtt med like mange og sprikende råd som oss. Det er mange grunner til at fuktsperren ikke bør brukes, vi vil bare nevne den som for oss ble avgjørende:

En laftet tømmervegg kan være relativt diffusjonstett, især om det er malt overflate mot innside, noe som delvis var tilfelle for oss. Faren for å stenge fukten inne blir derfor stor om man bruker fuktsperre innenfor tømmerveggen.

Det er selvfølgelig mange andre argumenter også, men det vesentlige er at fuktig luft får vandre gjennom bygningsmassen, og ikke blir stengt inne.

   #1
 21,481     Enebolig     0
Jeg skal snart igang med fuktsperre/brems.
Har kjøpt inn denne: Isola Sd2 Dampbrems.

Men fremdeles er jeg usikker. Jeg opplevde det samme som dere. Så til de grader forskjellige meninger. Det som er sikkert er at tømmeret var like fint etter 124 år uten fuktsperre.
  (trådstarter)
   #2
 752     0
Hei

jeg kjenner ikke produktet du nevner, men utifra produktbeskrivelsen vil dampbremsen tillate byggfukt å vandre innover, altså vil ikke fukten sperres inne mellom dampbrems og tømmervegg.

Avhengig av isolasjonstykkelse og hva du har som innervegg, kan det godt være at dampbremsen blir overflødig.

Uansett vil jeg anbefale deg å bruke materialer på innsiden som "puster", noe dampbremsen åpenbart gjør ("fuktsperre light?") for å unngå at fukt fra byggematerialer og fuktig luft (varm inneluft) kondenseres mellom inner- og tømmervegg og blir "fanget" der.

Altså, dampsperren kan være et godt alternativ til en fuktsperre du uansett ikke bør bruke.

Bruken av plast til å forsegle rom i gamle tømmerhus kan være risikabelt. Det krever god ventilasjon og gjennomtenkte løsninger. Som du sier, opprinnelig vegg er i god tilstand. Vi har f.eks. tatt opp gulv hvor det i etasjeskiller ligger sagspon som er like tørt som da det ble lagt for hundre år siden. Fukten har fått vandre gjennom bygningsmassen. Når vi nå erstatter gamle isolasjonsmaterialer og etterisolerer huset, er det viktig at fukten ikke blir sittende fast.

Du må ha lykke til - og jeg er sikker på at du velger en god løsning. Om noen inspiserer det vi setter opp nå om 124 år er jeg sikker på at vi gjorde en god jobb ;)
   #3
 21,481     Enebolig     0
Jeg hadde også sagmugg i etg skille, like fint.

Kommer til å velge sponplater med tapet på vegg. Hvor mye det puster er jeg usikker på. Det kommer vel også an på om tapeten males eller er kommer ferdig med mønster.

Uansett er jeg skeptisk til å bruke dampbremsen også siden jeg har et spes tilfelle der det ligger plast utenfor tømmeret som en slags vindsperre. Jeg har heller ingen kunnskap om hvor mye forskjellige ting puster og hvor mye det bør puste  :-\

Har kun isolert med 10 cm i yttervegger.

Plast er hvertfall uaktuelt.
  (trådstarter)
   #4
 752     1
Hei igjen,
bruk av sponplater mener jeg gjør dampbremsen overflødig. Sponplater må ansees som damptette. I ditt tilfelle hvor det finnes plast (fuktsperre?) utenfor tømmeret blir fuktsperre (og dampbrems) mot innsiden uaktuelt.
   #5
 21,481     Enebolig     0
Javel.. Må nesten svare sånn siden jeg ikke har peil  Smile Ikke hørt noe om at sponplater er damptette før, men var det her før også. Pluss et lag panel og div tapet osv.

Begynner å lure på om Byggmakker vil la meg returnere rullen med dampbrems  :-\

Gidder jo ikke bruke den hvis den er overflødig eller ikke har noen funksjon.
   #6
 22,342     Akershus     0
Igrunnen er de fleste plater, særlig når de er malt tette nok. Problemet er sammenføyninger, hjørner og hull til bokser ol.
  (trådstarter)
   #7
 752     0
Skal ikke være for bastant, men til vanlig oppholdsrom (altså ikke bad) må sponplater ansees som damptette. Søkte litt på nett her nå og fant dette på glava.no om etterisolering av loft: "Bruk rupanel eller bord, og ikke damptette
plater (som spon)." Jeg er ingen ekspert på materialer, men i ditt tilfelle med en plastsperre utenfor en laftet tømmervegg, og dernest etterisolering på innside med tapetserte sponplater innerst, mener jeg en dampbrems er overflødig.

Ok, nå har jeg igjen surfet litt, og lest om dampbremsen. Isola sier: "Løsningen forutsetter at det benyttes vindsperrer som er svært dampåpne." Altså, i ditt tilfelle er dampbrems uaktuelt, du bør med andre ord ikke benytte den. Du har et sjikt med plast mot yttervegg, videre har du en laftet tømmervegg som i sum gjør dampbremsen uegnet.

Dersom dampbremsen er handlet inn i nyere tid skal det ikke være noe problem å levere den tilbake. Byggmakker er interessert i å beholde kundene sine.

   #8
 21,481     Enebolig     0
Flere meninger? Skal rullen med dampbrems bli eller tilbake?  :)

Jeg synes det høres logisk ut at platene blir ganske så tette, samtidig er hull til bokser ol umulig å få tett med plater. Ja, det kan fuges, men det er ikke ønskelig.
   #9
 21,481     Enebolig     0
Noen her som har droppet fuktsperre i tømmerhus? Hva gjorde dere rundt el bokser ol?
   #10
 21,481     Enebolig     0

Når byggforsk sier det skal være fuktsperre (se link)  så burde vel det være en grei anbefaling? Eller?