2 686    33    6  

Alternativ varmekilde TEK 17?

 4     0
Har noen tips på hvordan vi kan unngå montering av vedovn i nytt hus? Vi har kun strøm og luft varmepumpe og ser ikke behov for noe annet. En vedovn blir ikke brukt. Bygget etter TEK17 som krever pipe/vedovn og det vil vi ikke ha.

Noen har kanskje fått godkjent dispensasjon fra krav til pipe? ved å være kreativ? Som å bruke en stråleovn på biogass?

TIPS?

   #2
 65     1
Ja, det er lite som er så koselig som å finne frem pleddet, rigge seg til i sofaen med et glass rødt og glo rett inn i varmepumpa Tongue
   #3
 2 793     I huset mitt     3
3 dager på vinteren uten strøm ville nok endra tankegangen til dette med alternativ varmekilde ja.Wink

   #4
 173     Oslo     0
Vannbåren varme (VBV) er vel eneste vei utenom?

En peis er vel et dårlig varmealternativ i et TEK-17 hus. Blir alt for varmt og dårlig fordelt rundt i huset. Blir det for varmt, blir det jo ikke brukt.

Årsaken til at VBV kan erstatte peis, er at VBV kan forsynes med solenergi (spesielt om man har varmepumpe). Det er en investering som, i motsetning til peis, betaler seg inn. Og i en nødsituasjon er det ikke noe automatikk i at det plutselig er nok ved for alle, men sola forsvinner vel ikke med det første.

Hyggelig med peis rent visuelt (kanskje mer hyggelig enn å styre med ved), men forstår at ikke alle vil ha det i et nytt hus.
Signatur
   #5
 1 473     0
Best er en vedovn med kokemuligheter, da klarer en seg lenge.
Må også huske at i et hus har en mange rør og andre ting som ikke tåler frost.
   #6
 3 366     0
Innenfor forskriften er det som man skriver over lite håp...
Det kan søkes dispensasjon fra alle lover og forskrifter, med unntak av saksbehandling.

For disp skal bestemmelsens hensikt ikke vesentlig tilsidesettes og fordelene skal være klart større enn ulempene.
  (trådstarter)
   #7
 4     0
Vi er i prat med kommune og de sier jo at det er mulig med disp. Men at vi da må finne en miljøvennlig varmekilde. Og ikke fossilt. Sett på pipeløs ovn med biobrensel. Propan er fossilt så ikke lov.

Håpet noen hadde gått opp løypa før...

Sjansen for strømløst nett i 3 dager er så lav at det tror jeg ikke vil skje. Og ikke vil jeg ha nok ved til 3 dager heller. 😉 bor i tettbygd strøk.

   #8
 2 889     0
Selv om propan er fossilt:

Både med tanke på strømbrudd og for bruk i helt andre sammenhenger har jeg kjøpt meg et par propan stråleovner. De er billige, koster noe bare når du faktisk bruker dem, og de er portable. Du kan ta dem med f.eks. til et festlokale som ved ankomst er iskaldt, midt på vinteren. Eller når du kommer hjem fra vinterferien og du har satt termostaten til 10 C den uka du var borte. Eller når du ankommer hytta.

Eller strømbrudd. Fram til slutten av 1980-tallet hadde vi ikke så sjelden ganske lange strømbrudd (til å være "midt i byen") - gjerne noen timer. Så fikk vi en periode på 20-25 år med strøm så stødig som fjellet. De siste årene har vi hatt et antall strømbrudd igjen, sjelden på over en time, men det har vært flere på 30 til 60 minutter. Jeg blir ikke overrasket om mange-timers-bruddene kommer tilbake. Da kan propanovnene være grei å ha.

Jeg vil ha dem uansett, selv med annen varmeløsning i huset. De brukes bare i spesielle tilfeller, ikke til "hverdags-oppvarming", så både propankostnaden og CO2-utslippet er ganske så begrenset. (Siden forrige sommer har jeg brukt 30 kg propan totalt.) Men det løser likevel ikke TS sitt problem...

Jeg har kjøpt ny rentbrennende peisinnsats som gjør peisen til mye mer reell varmekilde enn bare "hyggelig rent visuelt". Den direkte varmen kommer i stua i 1.etg, men når pipa varmes, blir soverommene ovenpå tilstrekkelig lune. (Jeg kan ikke huske sist gang det var behov for ekstra varme i 2.etg!) For meg har alltid det å sitte foran et peisbål vært intens mentalterapi (derfor kjøpte jeg også en peisinnsats der jeg kan folde dørene til side og se rett inn på bålet, selv om det betyr dårligere virkningsgrad). Et peisbål har også sterk virkning som sosialt samlingspunkt. Peis er så viktig for meg at hadde jeg vært på hus-markedet nå, ville jeg aldri vurdert et hus uten peis!

Ingen varme er som varmen av brennende ved. Jeg har planlagt en vedovn i kjellerstua foran badstua - det blir en modell med kokeplate for å holde gløggen, eller ertesuppa, eller whatever, varm utover natta, men kan naturligvis også brukes til koking ved strømbrudd. I kjellerstue-taket, ved siden av ovnen, er en "loftsstige-luke", der stigen er erstattet med ei steinullmatte (for å dempe lyden), og på oversiden er en rist som bærer en voksen mann: Hvis jeg feller ned luka (med steinullmatta) kan det strømme varme fra vedovnen opp i spisestua.

(Da jeg skulle ha gassbluss til kjøkkenet - koketoppen delt mellom to bluss og fleksibel-sone induksjon - var jeg rett ved å satse på en modell da jeg oppdaget at den ikke fungerte ved strømbrudd! Siden sikkerhet mot strømbrudd var ett av flere argumenter for å ville ha gassbluss ble det alternativet brått kuttet ut.)

VBV med VP og/eller solvarme er jo bra - men skal det fungere ved strømbrudd må du ha forberedelsene på plass: Du kan nok drive en sirkulasjonspumpe for golvkretsene på batteristrøm (med solpaneler, men de kan være av begrenset nytte i fyringssesongen). Kompressoren har du ingen sjans til å holde i gang. Med en stor akkumulator-tank kan det nok holde en stund, men ikke i dagevis. Skal du spe på med solvarme må du drive sirkulasjonspumpe både i sol-kretsen og i golv-kretsen, og ha en direkte varmeveksler mellom de to. Og stor nok batteribank til å holde pumpen i begge kretsene gående til strømmen kommer tilbake. Jeg tror ikke det er mange som har et slikt opplegg!

Hvis grunnen til at du ikke vil ha pipe er at det fordyrer, da kommer du neppe bedre ut av det med varmepumpe, stor akkumulatortank, solpaneler, batteribank og lavvolt DC-pumper til å drive flyten i begge kretsene! Har du andre grunner enn de økoniske til å aktivt prøve å unngå pipe i huset ditt?   #9
 2 400     0
Vannbåren varme (VBV) er vel eneste vei utenom?

VBV er ikke en varmekilde, og en alternativ varmekilde som er avhengig av strøm er forøvrig verdiløs som, nettopp, alternativ til strøm...
   #10
 173     Oslo     0
Kravet er ikke vel ikke at alle skal ha klart solpanel og batterier akkurat nå, men at det skal være mulighet for det. Tross alt 2 teknologier som begge har vært i fritt fall hva pris angår i senere år. Fordelen med solpanel er selvsagt at strøm kan brukes til annet enn bare oppvarming. Tror folk flest blir overrasket over hvor avhengig de er av strøm. Fortsetter prisfallet så er det jo bare et tidsspørsmål før dette blir veldig aktuelt selv i Norge.

Og at man har dette på plass (eller klargjort for det), betyr selvsagt ikke at man ikke kan ha gassgrill, pizzaovn, stormkjøkken, propanovner osv. i tillegg. Eller en billig utvendig bålplass med masse fin strålevarme.

Har hørt om en del som sliter med at peisen blir for varm i nyere hus. Ganske mange Kw i de fleste peiser, og varmebehovet i en moderne stue er marginalt. Det er jo en stor selvmotsigelse å argumentere for fordeling av varme, samtidig som man skryter av strålevarme ulikt noe annet. Smile

Ikke alle er så glad i ved og vedbæring heller.

Så fremt man ikke har ubegrenset budsjett, er også en peis et økonomisk kompromiss man inngår. For 50 000 kunne man for eks. bygge en badstue, få en jakuzzi eller en hyggelig uteplass man ellers ikke hadde hatt råd til. Eller solpanel som både tjener seg inn selv, og gir noe peisen ikke gir ved strømstans. Eller VBV som gir komfortabel lun varme tilpasset et TEK-17 hus - året rundt.
Signatur