#71
 22,342     Akershus     0
Hvis kjelleren er godt isolert er det sansynlig at det holder med 2000 w for å holde det varmt.

   #72
 21,481     Enebolig     0
Helt enig, ting bør jo bygges opp på riktig/tilpasset måte. Aner ikke hvordan han har gjort det i sin kjeller. Men synes det høres for godt ut til å være sant  Smile
   #73
 777     0
Jeg kommer til å varme huset fra VVB det første halve/hele året, og har planer om å få satt inn en strømmåler på "oppvarming av hus" delen av anlegget.
   #74
 22,342     Akershus     0

Helt enig, ting bør jo bygges opp på riktig/tilpasset måte. Aner ikke hvordan han har gjort det i sin kjeller. Men synes det høres for godt ut til å være sant  :)
Hvis kjelleren har et areal på ca 150 m2 til uoppvarmet rom, temperaturforskjellen er 20 grader og k-verdien er 0,5 (som ikke er spoesielt bra) trengs det:

150*0,5*20=1500 Watt.

Dette er ikke spesielt mye.
   #75
 1,292     Ålesund     0
Det som ofte gjør det dyrere å varme vannet med en elkjel, imot det å bruke f.eks varmekabler, er tapet som blir på veien. Det rommet som kjelen står i er det jo maaange grader mere enn ellers i huset, og de steder jeg har vert med slikt anlegg så er døren vanligvis lukt igjen fordi det er en rotebod de vil skjule. Noe annet blir det jo om rommet ligger midt i huset, og man faktisk får gjort seg nytte av varmen, eller at det er et rom som alikevel skal være oppvarmet. Jeg har faktisk vert og koblet til vifter som blåser varmen rett ut fordi det er så varmt på slike rom.. Shocked
   #76
 10     0
Eg skjønner dette er ein streng om oppvarming av hus, det enklaset måten å halde på varmen er å isolere. På Lavenergiboliger.no underer prosjekter er der dokumentasjon på at det lønner seg å isolere huset på eit nivå slik at ein oppnår lavenergistandar på bustaden.

Høstan 2009 må ein bygge husene så godt isolert at setter du på golvvarme i andre rom en bad og vaskerom må du late opp vinduet for å kunne ha levlige forhold, ein vil ikkje ha noko nytte av dyre tekniske installasjonar.

Den billigaste og mest miljøvenlige energien ein har er den ein ikkje brukar!. Ein så godt isolert bustad må ha det beste av balasert ventilasjon også, så eg trur ikkje det blir noko broblem med komforten.

Det er stor skepsis i bransjen til så tette og godt isolert hus, det trur eg er basert på uvitenhet.

Skal til å bygge hus sjølv, har bestemt meg får å kutte borehol og begrense pengebruken på varmepumpe, vannboren varme o.l. til eit minimum. Bruker heller pengane på ekstra isolajon, ventilasjon og tetthet. Vist budsjettet fortsatt har rom for det vil eg heller prioritere skikkelig brannvarsling og boligsprinkling en golvkomfor!

   #77
 217     Asker     0
I Norge har VVS bransjen i mange år solgt inn vannbårne systemer i form av gulvvarme. Alle tjener fett på dette, også strømprodusentene som leverer strøm til varmepumper.
I utlandet brukes mye radiatorer og disse har åpne rørsystemer. Mikrolekkasjer som oppstår i gulv er vanskelige å oppdage før soppen har satt seg i vegger og gulv. Det er bare et tidsspørsmål før en lekkasje oppstår. På radiatorer ser man som regel en lekkasje og kan enkelt utbedre feilen.

Man har selv adgang til å installere radiatorer og selv rørlegge alt arbeid på en kjel unntatt vanntilførsel. Du finner moderne radiatorer på eksempelvis danske nettsider (vvsgiganten.dk).

Altså, med radiatorer som vannbårent system og en kjel som bruker eksempelvis pellets, så kommer investeringskostnaden langt under varmepumpe og gulvbåren varme. I drift koster pellets ca 40 øre/kWh inkl. mva for automatiske anlegg med binge/silo. Ingen nettleiemonopol heller.

Jobber med pelletsteknologi og mitt inlegg er selvsagt "farget" av engansjement for saken.
Signatur

   #78
 143     Vestfold     0
Vi funderte lenge på og legge inn vannbåren varme i huset vi har bygd,men vi droppet det etter å ha funnet ut at det ble for dyrt og at det ikke lønte seg,så valget vårt ble 100 kvm med el,kabel pluss 2 stykk varme pumper luft til luft pluss at vi har varme gjenviningsannleg,var også i kontakt med enova først for å sjekke ut hva vi skulle ha.Vi har også innstalert Devilink http://devilink.devi.com/no og det funger kjempe bra,fikk også statstøtte til dette annlegg,så vi er kjempefornøyde Smile
Signatur
   #79
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

...Altså, med radiatorer som vannbårent system og en kjel som bruker eksempelvis pellets, så kommer investeringskostnaden langt under varmepumpe og gulvbåren varme. I drift koster pellets ca 40 øre/kWh inkl. mva for automatiske anlegg med binge/silo. Ingen nettleiemonopol heller.

Jobber med pelletsteknologi og mitt inlegg er selvsagt "farget" av engansjement for saken.


Denne har vi vært gjennom før her på forumet. Det virker så enkelt når det skrives 'en kjel som bruker pellets' - men når du skal regne inn alt som trengs her: Kjel til 30-40.000, stor tank (må sette av ørti kubikk til pelletslager), pipe, pluss montering på dette - da ringer en liten bjelle at dette er nå ikke akkurat GRATIS?
Og det er før man begynner å fyre - pelletsprisene følger nå gjerne de andre energibærerne over tid.
Så skal dritten fylles med pellets og asken tømmes etterpå, og om strømmen går fungerer de ikke. Så det er ingen fordeler der heller?

Tror jeg fortsatt sover godt selv om jeg la PEX i alle gulv og monterte v/v-varmepumpe.   Wink
   #80
 217     Asker     0

Så skal dritten fylles med pellets og asken tømmes etterpå, og om strømmen går fungerer de ikke. Så det er ingen fordeler der heller?


"Dritten" fylles med pellets en gang i året. "Dritten", altså en bingeløsning eller innbygget silorom i kjelleren eller ute, tar et areal på ca. 1,4x2,4meter. Pelletsfylling skjer med blåsebil og er gjort i løpet av 15 minutter av sjåføren. Deretter mates pellets automatisk frem til brenneren i kjelen - året gjennom.
Riktignok skal asken tømmes. Det er 2-5 ganger hvert år for en enebolig, da avhengig av energiforbruk. Det er derfor litt mer arbeid med pellets sentralfyring enn ved bruk av v/v varmepumpe. Med varmepumpe er man prisgitt nettleiemonopol og etterhvert strømprisene i Nederland/Tyskland som nå importerer vår strøm daglig.
Pelletspriser i bulklast slik jeg snakker om her, stiger ikke i pris tilsvarende strømpris og oljepris. Jeg betalte 32 øre /kWh i år 2001. I 2008 betalte jeg 39 øre/kWh. Prisen er rimelig forutsigbar og svinger ikke som en jojo. Vi har en del skog i Norge.

En sentralfyr for pellets kan varme opp tappevann og hus selv når strømmen går hvis man har montert 12 eller 24 volts backup-system fra batteri.

Tilbake til vannbåren varme i gulv:
Min kamerat har et hus fra 1980-tallet med 300 kvm per etasje (oppvarmet). Han fikk mikrolekkasje og dro opp gulv etter gulv for å finne lekkasjen. Ikke billig.
Det finnes norske boliger med 40-60 år gamle radiatorsystemer som aldri har hatt lekkasje annet enn fra ventiler. Hamptetting på tykkveggede stålrør var konstruksjonen den gang.

Så er det en annen fordel med radiatorer. De kan enkelt justeres i effekt og dra romtemperatur opp og ned etter ønske. Man kan selv være temperatursensor og bestemme hvor det skal være varme til enhver tid. Setter man opp soveromsvindu i et rom med gulvvarme risikerer man at det bare drar på med effekt slik at man våkner midt på natten i en badstue.
Signatur