#21
 75     Trondheim     0
Nå har jeg lært noe nytt! Så jo varmere det er jo mer vann klarer lufta å holde på, mens den faktiske fuktigheten ikke blir høyere av å varme opp rommet. Er dette uavhengig av om det er ute eller inne? Er det slik å forstå at jo høyere temperatur det er ute også, så vil lufta klare å holde på mer vann? Og at det nettopp derfor er høyere luftfuktighet om sommeren, for med høyere temperatur jo høyere fuktighet? Hvordan måler man faktisk fuktighet? Fordi et vanlig hygrometer vil jo måle relativ fuktighet...

Dette synes jeg er veldig interessant å lære mer om! Nyttig kunnskap å ta med videre. Så for å få lavere fuktighet i kjelleren, så holder det ikke å senke relativ fuktighet, man må faktisk senke faktisk fuktighet, er det slik å forstå? Fordi faktisk fuktighet påvirker vel treverk og ikke relativ fuktighet? Og da må man bruke avfukter? Det nytter ikke å "varme" vekk fuktigheten, man må dra den fysisk ut av rommet med en avfukter?


Nå skal ikke jeg påstå at jeg er noen ekspert på fuktmekanikk, for dette synes jeg er litt vanskelig. Men: dette er uavhengig av om det er inne eller ute. Det er nettopp derfor du ikke skal lufte kjelleren når det er kaldere inne enn det er ute. Den varme lufta med lav RF kommer inn i kjelleren. Der kjøles den ned og mister dermed sin evne til å bære fukt, og RF stiger. Stiger den til 100% skilles fukten ut av lufta som dugg (kondens på overflater). Det er dette som skjer når vi får duggvått gress på sensommeren. Nettene blir kalde, lufta kjøles ned, RF stiger, og vi får duggfall. Faktisk fuktighet, eller absolutt fuktighet kan du enkelt finne i diagrammer som viser temperatur og RF.

Nå er det ikke så enkelt av ved bare å varme opp og senke RF på den måten, så er man sikret, for sannsynligheten for muggdannelse stiger med økt temperatur. I tillegg vil økt temperatur øke fordampningen fra fuktkilden (f.eks. vegger, gulv) og i tillegg i kjeller føre til økt sannsynlighet for kondens på vegger, som jo er kalde overflater.

Mange avfuktere (nå vet jeg ikke hvilken du viser til på jula) oppgir minimumstemperatur, uten at de er spesielt effektive på lave temperaturer. Det er avhengig av avfuktingsmetoden som brukes. Skal du bruke den på lavere temperatuere, bør du vurdere en rotasjons/sorpsjons- avfukter. Har som nevnt tidligere god erfaring med Meaco DDL8, som heller ikke er spesielt dyr.

Avfukter i kjeller - Fukt.jpg - Huseier Kenneth

   #22
 75     Trondheim     0
Fordi faktisk fuktighet påvirker vel treverk og ikke relativ fuktighet? Og da må man bruke avfukter? Det nytter ikke å "varme" vekk fuktigheten, man må dra den fysisk ut av rommet med en avfukter?

Slik jeg har forstått det så er det relativ fuktighet og temperatur som bestemmer fuktinnholdet i f.eks treverk. Dette kommer av at ved gitte temperaturer og RF nivåer er det bestemte fuktlikevekter for ulike materialer. Dette kan du også finne i diagrammer (fuktlikevekts/sorpsjons-kurver). Legger ved et tilfeldig jeg hadde som eksempel, men er du spesielt interesset kan jeg anbefale å lese byggforsks blad om teori for fukt i bygninger.

https://bks.byggforsk.no/DocumentView.aspx?documentId=184&sectionId=2

Avfukter i kjeller - Fukt2.JPG - Huseier Kenneth


   #23
 167     1
Godt oppsummert NadaBing!
Verdt å vite er at den relative luftfuktigheten i snitt er ca 80% utendørs i hele Norge, hele året igjennom. (varierer fra 70-90%)
Både rust på metall og fukt i treverk bestemmes av RF og er altså lik om sommeren som om vinteren. Det er absolutt luftfuktighet som synker om vinteren. Men dette er utendørs altså.

Inne er det vanlig å oppleve "tørr luft" om vinteren; Når kald (ute)luft slippes inn i huset gjennom ventiler eller ved lufting, vil RF synke når man etterhvert varmer opp denne luften innomhus. Særlig ved ventilasjonsanlegg med varmevekslere...
Signatur
   #24
 3,589     0
Byggforsk-bladet inneholder sikkert mye nyttig informasjon, men så lenge jeg ikke har konkret "behov" for det, vil bare lese for å få litt generellt innblikk i spørsmålene, synes jeg 310 kroner er en litt for stiv pris for en PDF-fil.
  (trådstarter)
   #25
 396     0
Vi er heldig som har et forum forum som dette der vi kan lære av hverandre Smile Noen ganger er det du som lærer noe og andre ganger er det meg.

Det kan beregnes en abs. fukt som er antall g/m3 luft og denne vil da få et %RF tall avhengig av den gitte temperaturen. Varmer en da opp luften så vil %RF synke mens abs. fukt tallet kan være den samme.

Nå er det ikke nødvendigvis slik at det er absolutt fukt som må reduseres fordi det er jo slik at med %RF under en grense så absorberer ikke faste stoffer fuktighet i samme grad slik at med lavt %RF tall så er det lettere å holde ting tørt (og dermed f.eks. hindre mugg og råte).

Når en varmer opp luften er det lettere å ta med seg fukten ut siden den kan holde på mere fukt. Derfor vil f.eks. et varmt bad normalt tørke fortere opp enn et kaldt fordi luftmengden i baderomsviften er rimelig den samme uavhengig av temperaturen.

Er det sommertemperaturer ute og høy %RF så vil dette bli kondens hvis denne luften trekkes inn i en kald kjeller og vegger eller gulv er kalde. Derfor er det normalt lurt å stenge ventilen når det er sommer ute og avfukteren står på fult i kjelleren.

Med flekker så mente jeg egentlig at det er noen områder som er våtere enn andre, og ja har litt saltutslag også her, det viser at fuktighet vandrer til disse områdene og fordamper (så saltutslag i seg selv er ikke farlig, men det er jo et symptom på at noe ikke er rett).


Tusen takk for svar!:)
Ja, vi er heldig som har dette forumet. Jeg har lært VELDIG mye ved å lese her inne og spørre om råd og tips. Mange kloke og kunnskapsrike mennesker her inne, og det gir meg motivasjon til å lære. Dette er første gang jeg har et hus, så det er greit å sette seg inn i forskjellige ting og ikke overlate alt til tilfeldighetene.

Er det mulig å måle faktisk lufttemperatur? Eller kan man bare måle relativ fuktighet? Og hvordan kan man vite at den faktisk luftfuktigheten er "tørr nok" til ikke å lage skade i f.eks. treverk? Eller at luftfuktigheten fører til mugg og soppvekster?

Nå er det forresten langt høyere luftfuktighet i den delen av kjelleren som ikke har oppvarming og hvor brorparten ligger under bakken. På vaskerommet er luftfuktigheten nå 64% og det er 10,2 grader der, mens det er 61% luftfuktighet på kjøkkenet og der er det 8,3 grader. Ute er det 2,4 plussgrader. Er dette for høye luftfuktighetsverdier?
HSt
   #26
 36,723     Lillestrøm kommune     0
Du mener sikkert måle absolutt fukt mengde.  Svaret er nei, en avleder det av relativfuktighet og temperaturmåling.  (Når en skal regulere fuktmengden går de ofte via absolutt fuktighet for å ha noe håndfast tall å se på ).

Verdiene du oppgir kan være ok siden temperaturene er så lave, men kanskje litt høye. (Ved ca 5.5-6C er det ca 5.6g/m3 ved 100% RF dette tilsvarer ca 40% RF ved 20C, tallene tatt etter hukommelsen så gi meg litt slakk på disse).

På vaskerom i 1.etg. tømte jeg ut noen liter etter helgens klesvask og tørk, her er temperaturen "normal" så dette var kodensavfukteren som hadde tatt ut dette (viste 42-43% og 20C på det verste, da kjente en at luften var fuktig).

  (trådstarter)
   #28
 396     0
Du mener sikkert måle absolutt fukt mengde. Svaret er nei, en avleder det av relativfuktighet og temperaturmåling. (Når en skal regulere fuktmengden går de ofte via absolutt fuktighet for å ha noe håndfast tall å se på ).

Verdiene du oppgir kan være ok siden temperaturene er så lave, men kanskje litt høye. (Ved ca 5.5-6C er det ca 5.6g/m3 ved 100% RF dette tilsvarer ca 40% RF ved 20C, tallene tatt etter hukommelsen så gi meg litt slakk på disse).

På vaskerom i 1.etg. tømte jeg ut noen liter etter helgens klesvask og tørk, her er temperaturen "normal" så dette var kodensavfukteren som hadde tatt ut dette (viste 42-43% og 20C på det verste, da kjente en at luften var fuktig).

Vi tørker ikke klær på vaskerommet heller, for hadde vi gjort det så ville vel luftfuktigheten vært litt høyere? Så da kan det jo være at det kan være lurt med en avfukter deler av vinteren også, på de tider av vinteren hvor det er mildt ute vel og merke. For når det var kaldt ute, og da mener jeg skikkelig kaldt, så var luftfuktigheten markant lavere. Jeg har så stor respekt for sopp og råte problematikk, og siden jeg er astmatiker så er jeg ekstra på vakt. Har familie med kjeller med altfor høye luftfuktighetsverdier, madrassen vi lå på var gjennomfuktig og jeg kjente tydelig irritasjoner pga den høye luftfuktigheten. Dette vil nødig vi oppleve i vårt hus, og derfor er jeg ekstra på vakt og gjerne vil lære om dette.

Har forresten fuktfjerner med filter noe for seg? Ser den koster 70 kr på Jula. Eller er det bedre med avfukter? Tenkte det gikk an å prøve fuktfjerneren i verkstedboden først og fremst, da verktøy kan ruste med fuktighetsverdier over 60%. Erfaringer tas imot med stor takk!
HSt
   #29
 36,723     Lillestrøm kommune     0
Jeg ville løftet temperaturen hvis det er varme rom rundt de rommene du beskriver. Du vil ved å slippe varm luft fra huset inn mot disse kalde rommene kunne få kondens på kalde vegger/gulv. Det er trolig kaldere i hjørner/nedesrt på vegger enn det du måler som lufttemperatur. Løfter du temp vil %RF gå ned (så kan det hende at fordampning øker et eller annet sted, men det vet du ikke før du prøver).
  (trådstarter)
   #30
 396     0
Jeg ville løftet temperaturen hvis det er varme rom rundt de rommene du beskriver. Du vil ved å slippe varm luft fra huset inn mot disse kalde rommene kunne få kondens på kalde vegger/gulv. Det er trolig kaldere i hjørner/nedesrt på vegger enn det du måler som lufttemperatur. Løfter du temp vil %RF gå ned (så kan det hende at fordampning øker et eller annet sted, men det vet du ikke før du prøver).

Vi har en gang som grenser til alle rommene uten varme i, og denne gangen har vi på varme i på rundt 15 grader. Av og til når det er svært kaldt ute tar vi opp dørene til rommene uten varme, slik at rommene blir litt mindre kalde og samtidig synker luftfuktigheten med noen prosent. Da er det som regel mellom 5 - 10 grader i rommene uten varme når vi tar opp dørene til gangen med 15 grader i. Ikke opplevd at det blir kondens på veggen av det, men skal jaggu se nøyere etter neste gang det blir veldig kulde ute. Det er viktig å legge til at når jeg tar opp dørene til gangen, så setter jeg også på en varmevifte i det enkelte rom for å raskere øke temperaturen.