#41
 8     Stavanger     1
Jeg satser på å følge denne anbefalingen fra Sintef. Her skal det bygges lufttett ifølge dem: https://www.sintef.no/upload/Artikkel-0708-09-ByggAktuelt.pdf

Noen kommentarer?



Har også undret veldig over disse figurene og hvordan de på en måte illustrerer mot sin egen formening om hvordan det skal bygges opp.

Ville ikke en av mine redigerte(kall det forbedret løsning) være bedre? Stiller meg veldig kritisk til måten deres figur 3 er bygd opp.

Kan også legge til at jeg absolutt ville lagt grunnmursplate(som sintef kaller det), eller som vi normale dødlige på forumet kaller det, EPS/XPS rett på murvegg. For deretter å fortsette med 50mm mineralull.

*Legg merke til at innvendig kledning er hevet fra eksisterende gulv, noe sintef ikke har illustrert. Vil påstå at å sette gipsplater/panel direkte på betonggulv er som å invitere soppen inn i den ny innredningen. 

ORIGINAL:
Hvordan bygge opp vegg mot murvegg i kjeller? - Skjermbilde.PNG - William_2
FORSLAG 1:
Hvordan bygge opp vegg mot murvegg i kjeller? - Skjermbilde2.png - William_2
FORSLAG 2:
Hvordan bygge opp vegg mot murvegg i kjeller? - Skjermbilde3.png - William_2
Signatur

HSt
   #42
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Sintef legger isolasjon inntil muren. men mulig du har sett deres løsning med lufting bak baderomsplate e.l den ser grei ut

EPS/XPS inne må brannsikres, fiberpuss tror jeg burde kunne brukes i tilstrekkelig tykkelse

Så er innvendig isolering uten utvendig isolasjon alltid en risikosport men plast vil kunne akkumulere fukt år etter år så det bare blir verre og verre derfor en trevegg må være diffusjonsåpen uten plast
   #43
 2,384     0
Sikkert et idiotspørsmål for alle med litt erfaring, men det får stå til:

Jeg har et kjellerrom hvor veggene har vært bygget opp som følger (fra yttervegg og inn mot rommet): Murvegg, stenderverk med glassvatt mellom, så et lag med plast og ytterst sponplater.

Stenderverket har på et par steder fått noe råteskade (har sikkert stått i 20 år).

Jeg skal bygge opp dette på nytt og lurer på om dette er riktige måten å gjøre det på.

Noen erfarne, kyndige folk som vil øse av sin kunnskap? Takk på forhånd!


Hei, ikke noe idiotspørsmål det der, basert på skadestatistikken av isolerte rom i fuktige kjellere er det kanskje flere som burde spurt om det samme.

Jeg har sterke synspunkter når det gjelde slike konstruksjoner, jeg er også bygg (sivil) ingeniør (ifølge noen av mine venner er jeg dessuten sykelig opptatt av bygningsfysikk - som er KJEMPESPENNENDES!). Dersom det er råteskade på en eksisterende konstruksjon så må årsaken til råten utbedres først. Typisk må veggen dreneres før man bygger nytt innvendig.

Det er mange eksempler på slike rom undre bakken som er isolert innvendig som fungerer utmerket. Det finnes typegodkjente løsninger i byggforskserien (utgitt av sintef) som holder mål i forhold til forsikringsselskapene etc. Når det gjelder utførelse av slike konstruksjoner er det viktig at konstruksjonen er lufttett, jeg har sett eksempler på slike vegger hvor det strømmer inn varm luft i toppen av veggen inn mot den kalde murveggen som står bak. Siden murveggen er kald kjøles luften ned slik at luften når duggpunkt (relativ fuktighet når 100%) og det oppstår kondens inne mot murveggen. Å så strømmet den kalde luften ut gjennom veggen i bunn hvor det også var utett - totalt sett en særdeles uheldig konstruksjon.

Dersom veggen bygges lufttett styrer diffusjonsraten til materialene hvor mye fukt som går inn og ut ur konstruksjonen.

Jeg har selv rehabilitert fler egne hus og bygd rom med vanlig stendervegg litt ut fra murvegg i tørre kjellere, etter hva jeg vet så har det gått bra.

Nå holder jeg på med et (nytt) gammelt hus hvor jeg forhåpentligvis skal bo inntil jeg blir gravd ned!
Her har jeg valgt å isolere innvendig med xps som jeg har limt/ skrud osb+gips på. En slik løsning her flere fordeler (og noen ulemper) for det første så trekker ikke xps vann, xps råtner ikke. En slik konstruksjon vil ikke ha noen form for konveksjon siden det ikke er noen store åpne luft volum i veggen. En slik konstruksjon vil heller ikke være plaget med kaldras/kondens siden det ikke er noen kanaler hvor luft kan strømme i veggen. Konstruksjonen er selvsagt drenert først.

Jeg har ikke regnet på det, men er ganske sikker på at dette er den desidert dyreste måten å gjøre det på.
Jeg mener heller ikke at alle burde bygge slik, men deler mine erfaringer fordi det er en mulig måte å gjøre det på.
Lykke til!

Kan du si noe om hvordan dette har fungert nå 8 år senere? Noe du ville gjort annerledes, eller har løsningen fungert problemfritt til nå?
   #44
 2     0
Hei!

Vet ikke om denne diskusjonen fortsatt er aktiv, men tenkte å prøve å slenge meg på...

Har egentlig litt samme spørsmål som han som begynte denne tråden, bare at utsiden av murveggen ikke er gjenfylt med masser.
Dvs. vi har en murvegg (siporex) som vi vurderer å etterisolere på innsiden og lage ny vegg.

Er det riktig med denne rekkefølgen (fra utsiden og inn): yttervegg, stendere med rockwool, plast og så spoonplate (walls2paint)?

Blir veldig glad hvis jeg får svar Smile
   #46
 2     0
Takk for raskt svar. Gjør det noe om vi dropper plasten?
har hatt noen innom som mener at det går bra uten.