#21
 1 805     Trondheim     0
Hvis du har iphone / ipad så kan du laste ned appen NORSK PRISBOK
Her ligger ALLE priser for 2012 som går på anbuds prosesser ved bygg.

f.eks under kategorien bolig så kan du hente ut et typisk m2 pris for hvert fag.

Dette kan være en god rettesnor når du skal sette opp ett budsjett.

   #22
 2     0
Først og fremst bør du nok lage budsjettet for din egen del og ikkje banken din. Det er DU som skal leve med hust og lånet i ettertid. Det er ditt prosjek og din økonomi.
Eit urealistisk budsjett vil nok berre gjære at du sit i stikken på slutten og manglar kapital til ferdigstillelsen eller at lånemengda etter du er ferdig er høgare enn først antatt, sikkerheita dårleg og dermed låneutgiftene høge.

Har du eit knapt budsjett bør du nok satse på å ha eit så godt gjennomtenkt budsjett som mulig før du startar prosessen. Ikkje for banken sin del, men for din egen del.

Tre boeiningar gir tre kjøkken, min tre bad.. Uansett kor mykje man ikkje vil innrømme det så kostar disse romma ein del... Og dei er med på å drage opp prisen på prosjektet. Mykje kan gjerast billeg, men eit realistisk budsjett vil du truleg komme lengst med for din egen del.

Bruk litt tid, tegn kjøkken med kvitevarer på IKEA sine sider, finn passande baderomsinnredningar, finn kvm pris på golv og få pris på byggesettet/matrialliste til huset. Få tilbud frå elektriker og rørleggar. Kalkuler inn spiker og skrua, membran, sparkel og støyp.
Sjekk opp prisar på maling, tapet og andre aktuelle veggbehandlingar. Kalkuler inn byggetid og rentekostnader, lang byggetid betyr gjerne mykje renter på byggelånet og ein del av lånet går inn i den posten. Få nokon til å gi eit tilbud på gravinga, kanskje snakk med andre i nabolaget om korleis tomtene er å opparbeide.
Å bygge på knapt budsjett er ikkje lett, men første steg er eit godt og gjennomtenkt budsjett å gå ut frå.


Lykke til iallefall! Men å "lure" banken er igrunn det samme som å pisse i buksa for å holde varmen... Sikkert kjekt den dagen du får lånet, men kan bli ganske ubehagelig i lengda.
   #23
 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     0

Nå er ikke jeg deg, men med 16.500,- pr. m2 som budsjett ville jeg vurdert noe brukt.
Enten med utleie eller med mulighet for.  Kjøpte ett med mulighet for, for 1 og 1/2 årsiden, og nå betaler utleie 75% av lånet.

Resten av mine penger går til oppussing  Grin
  (trådstarter)
   #24
 58     0
Takker for mange og gode innspill. Vil bare understreke at jeg på ingen måte ønsker å lure hverken banken eller meg selv ved å lage et tullebudsjett. Utgangspunktet var vel strengt tatt at det er en del ting jeg ikke har særlig anelse hva typisk koster. Det kan være eksempelvis elektrikker eller rørlegger. Man kan naturligvis dra på så det svir på fancy lys og/eller armatur hvis man vil.. Men hva er det "typisk" å sette av til disse fagene?
Samme med utvendig og/eller innvendig snekkerarbeid. For meg kan det like gjerne være 200' som 800'..
Målet er selvsagt å få økt lånerammen til ca 20' pr kvm. Tror ikke jeg er bedre eller smartere enn noen som helst i forhold til å kunne bygge billig men bra. Vet bare at sluttresultatet vil være økonomisk veldig fordelaktig for min del:)
Kommer til å bruke mye tid på et fornuftig budsjett og følge det.
   #25
 657     0
- Hvis du mener du kan betjene et høyere lån enn 4,2 så hadde jeg forhørt meg i andre banker også.. noen setter opp regnestykket sitt etter standard budsjetter og er ganske firkantet, men det fins også de som ser på deg og ditt..
-Men det vet du vel alt kanskje :)
Hvis det er sentralt, og leiemarkedet ser lovende ut ,så har du vel omtrent dekt halve lånekost.pr mnd bare med leieinntekter..
  (trådstarter)
   #26
 58     0
Leiemarkedet er fullstendig idiotisk! Det er sykt dyrt å leie, så ser faktisk for meg å betjene det meste bare på leieinntekten.. Uansett blir det MYE billigere enn i dag:-)
   #27
 5 189     Østlandet     0


Banken har satt 3,3 millioner som ramme, så blir ca 16500 pr kvm...
Vet det blir knallhardt, men kommer selvsagt til å legge inn myye egeninnsats.
Det er vel bare Älvsbyhus og Aktiv som klarer den kvm-prisen.
Høres litt optimistisk ut å bygge til den prisen hvis du har fått tegninger fra en kreativ arkitekt.
Signatur

   #28
 106     Hjemme     0

Det med bar betong har jeg plukket opp på et hotell. Så ut til å funke veldig fint der, men må selvsagt sjekke det ut litt nærmere.. Legger ved et bilde som viser litt hva jeg ser for meg.
Har vært i forhåndskonferanse med kommunen, og de eneste innvendingene var at det måtte være 1,5 parkeringsplass pr enhet.. Men det skal gå fint.
Grunnen til at tomta må innlemmes i byggelånet er at jeg i følge bankens beregningsprogram (..) ikke klarer å betjene både mitt nåværende boliglån samt et lån på tomta.


De mener du ikke klarer nåværende lån + tomt.  Likevel vil de gi deg et byggelån (i tillegg til nåværende lån) , som er mye større og med høyere rente - hvordan har de tenkt du skal klare det?

Du nevner også leilighet + hybel.  Må du da ikke skatte av inntektene?
   #29
 3 412     Akershus     0

De mener du ikke klarer nåværende lån + tomt.  Likevel vil de gi deg et byggelån (i tillegg til nåværende lån) , som er mye større og med høyere rente - hvordan har de tenkt du skal klare det?


Situasjonen er ikke uvanlig.  Når man bygger kan man komme opp i større lån enn det man på lang sikt greier å betjene.  Derfor tar bankene vesentlig høyere rente på byggelån enn på andre lån, og derfor er bankene ofte nøye med å ikke betale ut mer enn det som har blitt levert av verdi i byggeprosjektet, i tilfelle låntakeren ikke greier å betale for seg og prosjektet må tvangsselges.  Meningen er jo at det gamle huset skal selges når det nye er ferdig slik at låntakeren igjen kan komme ned på noe som er mulig å betjene.

I dette tilfellet, med to utleieenheter i det nye huset, skulle lånetakeren ha et veldig godt startpunkt for å betjene et lån på tre mill etterpå med dagens svært behagelige rentenivå.  HVIS finansieringen av byggeprosjektet går i orden og alt ellers i prosjektet også går bra. Du nevner også leilighet + hybel.  Må du da ikke skatte av inntektene?


Så lenge det man leier ut er i samme hus som man selv bor og delen man leier ut utgjør under halvparten av utleieverdien av huset (for eksempel under halvparten av flaten), så er det skattefritt.
Signatur
  (trådstarter)
   #30
 58     0
Skal selvsagt selge leiligheten jeg har nå, og betaler ikke avdrag/rente på byggelånet underveis. Både lån på leiligheten jeg har nå + lån på tomt kan bli tøft i lengden. Om nødvendig selger jeg leiligheten og leier et sted å bo for å kunne kjøpe tomta. Får se hva som er mest fornuftig..
Så lenge utleiedelen(e) er mindre enn hoveddelen, så er vel inntektene skattefrie. Var i allefall slik tidligere.