17 704    36    0  

Budsjett - anslag/tipping

 58     0
Hei!

Etter mange lange runder ser det endelig ut til at jeg kan få en bank med på et byggelån.
De krever imidlertid at jeg setter opp et budsjett for bygget jeg tenker å sette opp.
Med heller lite erfaring på akkurat dette og ikke minst hva ting koster, er det litt som å famle i blinde.. Blir mer eller mindre kvalifisert gjetting føler jeg.
Kan noen med litt erfaring ansla hva jeg bør sette av til de ulike postene ut fra følgende beskrivelse av mitt prosjekt:
Enebolig med hovedenhet på ca 120kvm, åpen kjøkken/stue-løsning, 2-3 soverom, bad og vaskerom + bod/teknisk rom. Fordeles over to etasjer (pga bratt tomt)
I tillegg to utleieenheter på henholdsvis 55 kvm (3-roms) og 25 kvm (hybel)
Huset blir altså ca 200kvm tilsammen.
Stilen blir arkitekttegnet (igjen pga tomt) moderne/funkis med reine flater og ganske store vindusflater. Ingen standard utover det "normale"

Banken har satt 3,3 millioner som ramme, så blir ca 16500 pr kvm...
Vet det blir knallhardt, men kommer selvsagt til å legge inn myye egeninnsats.

Legger ved regnearket hvis noen ser seg råd for å komme med innspill!
På forhånd takk!

   #1
 657     0
Finn et lignende prosjekt her inne, som du kan tenke deg, og spør hva de har betalt!  :)

- Har du tomt, eller skal den også inngå i 3,3? Evnt.pris?
- Garasjer? (noen kom.har krav til at garasje kommer opp innen 1-2 år etter huset er ferdig..)
- Arkitekten skal betales av dette? Kan koste en del og veldig mye!
Er vel ingen som kan gi deg et fasitsvar egentlig, alle prosjekter er forskjellige. Men er jo flere her som har bygd flotte hus til under den m2 prisen, og maaange over!

Ønsker deg lykke til, og håper du får det til! - Ofte blir det jo noen runder frem og tilbake, før man prioriterer det man føler er viktigst!  Smile
  (trådstarter)
   #2
 58     0
Hei.

Tomt kommer utenom ja:)
Er ganske trygg på at det skal gå å bygge for denne summen, men hovedsaken er å få et noenlunde gjennomtenkt budsjett å legge fram for banken..
   #3
 657     0
Ja, det er ikke en umulighet du begir deg ut på! - Håper du får mye god hjelp her inne, selv vet jeg ikke så mye om husprosjektering- bare litt om kjøp av ferdige "pakker"  Wink
   #4
 3 412     Akershus     0
Det er flott at banken din hjelper deg til å komme i gang med å lage et budsjett!

Når du lager et budsjett blir du nødt til å tenke gjennom hvordan ting skal gjøres.  Det er en vesentlig del av planleggingsprosessen din.

Jeg vil anbefale deg at du går løs på prosessen selv.  Det er nyttlig og lærerikt.

Bak hvert tall i et slikt budsjett ligger antagelser og valg.  Det er en super mulighet for deg nå å vurdere disse antagelsene og gjøre valgene. 

16500 pr kvm er nok godt under gjennomsnittet for hva andre greier for et helt ferdig hus, så her er det på sin plass å tenke godt gjennom hver post.

Dette kan være en av de største investeringene du gjør i livet.  Du bør være forsiktig med å basere investeringen basert på hva et tilfeldig utvalg av brukere på et tilfeldig nettsted mener om temaet. 

Hvis noen forteller deg at en post på budsjettet skal være stor, risikerer du sløsing hvis du uten videre aksepterer prisnivået.  Hvis noen forteller deg at en post skal være liten, risikerer du å kjøre deg fast i jakten på en måte å gjøre det så billig, eller du narrer deg selv og banken din til å tro på noe som ikke er realistisk. 

Du vil finne mengder av eksempler på budsjetter på ByggeBolig hvis du bruker søkefunksjonen.  Og du vil se at tallene på de ulike postene varierer tildels voldsomt, avhengig av byggemåte, egeninnsats, husleverandør, risiko, elektrikervenner, terreng, kommune, byggestil, ønsker, transportavstander, tilleggsutstyr, og mye annet. 

Min egen teknikk er at jeg lager tre budsjetter parallelt: I det første noterer jeg laveste mulige kostnad for hvert punkt, i det andre noterer jeg den mest sannsynlige kostnaden, og i det tredje noterer jeg høyeste mulige kostnad.  Etterhvert som planleggingen din går forover vil tallene i første og tredje kolonne komme nærmere og nærmere hverandre.  For øyeblikket er summen av tallene i tredje kolonne godt over dobbelt så høy som summen av tallene i første kolonne...

Jeg anbefaler deg å lage budsjettet ditt selv.  Så kan du eventuelt legge ut resultatet og se om noen har kommentarer.

Lykke til!
Signatur
   #5
 813     Østfold     0
Jeg har et lignende prosjekt, men i litt annen stil, er ikke helt ferdig med utvendige detaljer, men det kom seg på ca 6mill med tomten. Bygde høy pipe,så lånet ikke skulle komme over  Tongue
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 58     0
Ser helt klart poenget ditt KarstenBeate, og jeg kommer helt sikkert til å gjøre akkurat som du foreslår når jeg får tid. Greien nå er at jeg trenger å få på plass et "troverdig" budsjett slik at jeg får innvilget lånet. Kjøp av tomt inngår nemlig som en del av et byggelån, og jeg må raske litt på for å sikre meg den..
Men får vel ta noen kvalifiserte gjetninger og håpe på det beste:)

Hvor mange kvm ble ditt bygg Skage Næss siden du brukte 6 mill?
   #7
 813     Østfold     0
Det havnet sånn ca på 14600 per m2.  Wink
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 58     0
Ikke akkurat et lite krypinn det da ;)
Men godt å se at det er mulig å bygge for den summen jeg ser ut til å ha til disposisjon i det minste:)
   #9
 265     Lier     0
16 500kr/m2 for 3 enheter og 200m2 er offensivt. En normal pris for 250m2 med en hybel er rett i overkant av 20 000kr/m2. Flere enhetet trekker prisen opp, og mindre areal trekker m2 prisen opp. Da må du finne ut hvor du skal spare i forhold til snittet. Selvbygging er ikke noen god løsning når du skal låne penger. Vil du klare å produserer fortere en rentene løper. (mange hjelpsomme venner vil være bra og ha). Et budsjett er kanskje ikke den største utfordringen i dette prosjektet.

Dette ble ikke spesielt positivt ser jeg. Men den som leter finner. Så alt er mulig hvis du finner gode løsninger. Er du ute etter et budsjett kan du laste ned Appen til Norsk Prisbok. Denne er gratis og utarbeidet av noen kjente norske rådgivende firmarer. Lykke til.
   #10
 265     Lier     0

Det havnet sånn ca på 14600 per m2.  ;)

Dette er hardt arbeid og gode kontakter, i tillegg til litt hjelp av det store arealet. Det kreves ikke noe mindre for å få til 16,5 på 200m2.