#31
 106     Hjemme     0


De mener du ikke klarer nåværende lån + tomt.  Likevel vil de gi deg et byggelån (i tillegg til nåværende lån) , som er mye større og med høyere rente - hvordan har de tenkt du skal klare det?


Situasjonen er ikke uvanlig.  Når man bygger kan man komme opp i større lån enn det man på lang sikt greier å betjene.  Derfor tar bankene vesentlig høyere rente på byggelån enn på andre lån, og derfor er bankene ofte nøye med å ikke betale ut mer enn det som har blitt levert av verdi i byggeprosjektet, i tilfelle låntakeren ikke greier å betale for seg og prosjektet må tvangsselges.  Meningen er jo at det gamle huset skal selges når det nye er ferdig slik at låntakeren igjen kan komme ned på noe som er mulig å betjene.

I dette tilfellet, med to utleieenheter i det nye huset, skulle lånetakeren ha et veldig godt startpunkt for å betjene et lån på tre mill etterpå med dagens svært behagelige rentenivå.  HVIS finansieringen av byggeprosjektet går i orden og alt ellers i prosjektet også går bra. Du nevner også leilighet + hybel.  Må du da ikke skatte av inntektene?


Så lenge det man leier ut er i samme hus som man selv bor og delen man leier ut utgjør under halvparten av utleieverdien av huset (for eksempel under halvparten av flaten), så er det skattefritt.


Dette har vært diskutert før her.  Det er ikke så enkelt. Det har også med størrelse på boenhet 2 og 3 å gjøre, samt om de har egen inngang/eget WC.  Ville snakket med skattekontoret før jeg begynte på et slikt prosjekt.

   #32
 3 412     Akershus     0Du nevner også leilighet + hybel.  Må du da ikke skatte av inntektene?


Så lenge det man leier ut er i samme hus som man selv bor og delen man leier ut utgjør under halvparten av utleieverdien av huset (for eksempel under halvparten av flaten), så er det skattefritt.


Dette har vært diskutert før her.  Det er ikke så enkelt. Det har også med størrelse på boenhet 2 og 3 å gjøre, samt om de har egen inngang/eget WC.  Ville snakket med skattekontoret før jeg begynte på et slikt prosjekt.


Vet lite: Kan du si noe om hvorfor det ikke skulle være så enkelt?

Skattetaten er vel noen som skulle ha littegrann greie på dette, siden det tross alt er dem som krever inn skatten.  De har et ansvar for å fortelle oss om reglene, derfor har de utgitt en brosjyre om temaet.  Her er hva de skriver i brosjyren:


Enebolig med utleid del
En enebolig består bare av én familieleilighet. I tillegg kan bygningen bestå av en eller flere uselvstendige/selvstendige hybler. Om hva som regnes som uselvstendig/selvstendig hybel, se lenger ned.

Er utleieinntektene skattefrie eller skattepliktige?
Er utleieverdien for den delen som eieren bruker selv, høyere enn eller lik utleieverdien på den delen som er leid ut, er utleieinntektene skattefrie. Er utleieverdien for den delen som eieren bruker selv, lavere enn utleieverdien på den delen som er leid ut, er utleieinntektene i utgangspunktet skattepliktige.


http://skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/Bil-og-bolig/Bolig/Utleie/Utleie-av-del-av-bolig/Skatt-ved-utleie-av-bolig/?chapter=3870#kapitteltekst

Om en hybel er uselvstendig eller ikke, for eksempel ut i fra om den har egen inngang eller ikke, er ikke viktig for skatteplikt. 

Det som er viktig i dette tilfellet er om det er snakk om en enebolig med to utleiedeler, eller om det er snakk om en tremannsbolig, altså en bolig med tre ulike familieleiligheter.  Om dette skriver Skatteetaten i sin Lignings-ABC (Som er en bok som brukes i stor grad av ansatte i Skatteetaten og i mange andre offentlige etater) følgende:
For at en boenhet skal kunne karakteriseres som en familieleilighet, kreves det vanligvis at boenheten er av en slik karakter at den i det minste er egnet som permanent bolig for en familie med to voksne og ett barn.

Ved vurderingen kan det bl.a. legges vekt på følgende momenter:
* har den eget bad/dusj
* har den eget toalett
* har den soverom (sovealkove)
* har leiligheten kjøkkenløsning med nødvendige bekvemmeligheter
* størrelsen på leiligheten (normalt vil en leilighet med areal av primærrom (p-rom) under 40 kvm ikke anses som en familieleilighet).


TS har ikke sagt noe om at han vil bygge en tremannsbolig.  Så lenge det ikke er en tremannsbolig, men en enebolig med to utleieenhter der delene som leies ut samlet utgjør under halvparten av den totale utleieverdien på huset, er leieinntektene skattefrie. 
Signatur
   #33
 18     møre og romsdal pluss telemark     0
Hallois! Har ikke lest alle svarene men tenkte jeg kunne si min mening siden jeg står i litt lignende situasjon Smile Vi bygger arkitekttegnet moderne / funkis hus, på 189 kvm inkl 1 stk hybel på 36 kvm. Min "slemme" vurdering, ment i beste mening, er at du ikke mer i mål med dette. Jeg var i samme situasjon som deg for 1 år siden, og lurte på om vi kunne komme i mål med i overkant av 3.-3,5 mill... da var husdrømmen bare early days og vi hadde ikke fått tilbud fra entreprenører enda.. Vi skjønte at vi var på jordet med tippinga og oppjusterte til 4,5 totalt. Det var et sjokk å deretter få pris fra 4 ulike selskap som fikk oss på jorda igjen. Samtlige skulle ha mellom 4- 4.7 mill for å føre opp huset, uten elektro, grunnarbeid, kjøkken, garderober etc... Vi endte med en entreprenørpakke på 4 mill og egenarbeid på elektro (mannen er elektriker), kjøkken, garderober og gulv. Ser at vi kommer til hele 5 mill i lån PLUSS 600.000 i rene egenkapitalpenger, og med å ha fått gratis arvet tomt... Pakken fra entreprenør koster 4.mill inkl carport, men det er arkitektkostnader, grunnarbeid, prosjektering, kommunale avgifter, uavhengig kontroll etc etc..  Verdien vi putter inn er altså nærmere 6 .mill, og med et lån på svimlende 5 mill... Vi håper på 5.000 kr pr mnd i leieinntekt men likevel er det sinnsykt skummelt nivå. Det er viktig å sette opp et realistisk budsjett og ikke bare for banken sin skyld, fordi du skal stå i dette og sove om natten og fortsatt tro at du skal klare dette. Mange av dere selvbyggere får vel sjokk og mener at vi må ha bestilt et palass. Men dette er bare et vanlig arkitekttegnet hus med noen kule, annerledes løsninger ja og et dyrt kjøkken til totalt 250.000, men ellers er huset enkelt med kombo av betongdekke og ringmur og trekledning, det eneste som kanskje er fordyrende er at det ikke er en boks, men dratt utover i terrenget, og så er det en del store vindu, men total vinduskostnad kommer på under 300.000. Deler din innstilling om moderne og enkelt, vi skal også ha IKEA på hybelen etc. Uansett er det dyrt å bygge et hus i 2013, og i hvertfall om du ikke velger fra huskatalogene. Min kompis valgte akkurat å trekke seg fra sin plan om arkitekttegnet hus og fikk gjort om på et moderne kataloghus i stedet, og sparte 1 mill på dette. Likevel ble det dyrt nok, 4,5 mill, bare vanlig bolighus uten hybel. dessverre så er det slik at drømmen er sterk, men vi lurer ingen andre enn oss selv Smile lykke til ! Vi angrer heldigvis ikke, og kommer til  å være lykkelige men fattige i vårt nye hus hehe  ::)
   #34
 18     møre og romsdal pluss telemark     0
Bare sånn; ikke undervurder grunnarbeidet. Har du ikke en flat, gresskledd byggefelts tomt så tror jeg du må regne mye på grunnarbeidet, som vil påvirke hele husbudsjettet mye. Vi har en naturtomt som ikke er spesielt bratt men for å ha godt grunnlag og få likt fundament med masse under hele bygget måtte vi sprenge opp hele området som huset skal stå på. Grunnarbeidet vårt ble på 450.000 kr (sprenging, graving, grøfter, planering til støp), pluss naturmurer for å holde igjen masse og planering av hage.
  (trådstarter)
   #35
 58     0
Takk for innspillet!

Du har selvsagt helt rett. Det er ufattelig kostbart å bygg hus.
Kommer jo ikke til å sette igang dette hvis det viser seg at det ikke vil henge sammen økonomisk.
Har fått en ramme fra banken på 4,2. Kan økes noe hvis jeg vil involvere kausjonist osv, men utgangspunktet så er dette rammen. Tomta vil jeg få til ca 850'
Var i møte med arkitekt i dag, og selv om også han tror det kan bli hardt, har han god tro på at det kan la seg gjøre. Forslaget hans er å benytte en elementløsning fra type Estland. Og ellers nøkterne, men smarte løsninger naturligvis.
Fikk også tilbud på graving og grunnmur klar til å bygge på i dag til kr 450' Dette er uten noen form for egeninnsats. Har mulighet for å bidra ganske mye med jernbinding osv.
Leieinntektene for mine to enheter vil bli på ca 18-19000.Det meste av lånet vil derfor betjenes av denne inntekten. Det vil si at jeg prioriterer å få disse kompletert slik at leieinntektene kan finansiere den siste finishen og kompleteringen av "min" enhet. Det kan f. eks dreie seg om opparbeiding av uteområder, overflatebehandling, lysarmatur, sedumtak og liknende.
   #36
 18     møre og romsdal pluss telemark     0
Høres ut som om du har oversikt - ! og med helt andre leieinntekter har du jo et mye bedre utgangspunkt. Modulhus fra Estland vil nok ligge på et ganske annet nivå ja enn lokale arbeidskarer som bygger alt på stedet slik som vi har. Det er ambisiøst og modig å bygge hus - men jaggu så artig å skape rammen for livet sitt selv..! Masse lykke til!