HSt
   #21
 37,822     Lillestrøm kommune     1
Det enkleste er trolig å bygge huset og så sette garasjen inntil. Grunnet de byggereglene du må starte å lese så ender du nok med 50m2 garasje. 50m2 er byggegresen for tilbygg, 70m2 hvis du bygger frittliggende garasje. Det er en annen tråd her som poster pris på liten enebolig som forøvrig ligger langt over måltallet ditt. Så vidt jeg husker er alle budsjett så langt ca 3x ditt mål.

   #22
 1,463     Harstad     0
Hvilken kvadratmeterpris du skal bruke avhenger av hvilken standard du skal ha, hvilken grad av egeninnsats og hvor "flink" du er til å handle på kampanje/tilbud etc. Kvadratmeterpris bruker man på kjente eksempler, men dette blir så spesielt at jeg vil fortsatt anbefale at du skisserer opp plantegning, så kan du be om tilbud på materialer og arbeid.

Det vil være vanskelig å si noe eksakt om pris, men hvis garasjen er uinnredet så klarer du nok fint å komme ned på 4-5.000,- per m².

Husk på at hvis det skal være dør mellom garasje og bolig er det krav til brannsikker sluse.
Signatur
  (trådstarter)
   #23
 301     1
Er det mulig å bygge hus for rundt 1 million (uten tomt)  - 15878239_10202759894994228_1084904390_o.jpg - Raimoon

Her er det bygget som kommer til å være min inspirasjonskilde. Her har dem gjort en samme mengde egeninnsats som jeg ser for meg, og prisen på bygget kom på under 1.000.000, mens tomtearbeidet kom på ca 200.000, men det inkluderte en del mere, siden dem skal bygge to enheter på denne tomten. Veldig trivelige folk som jeg har kommet i kontakt med, som gladelig deler erfaringene sine Smile Bygget er 100 kvm garasje og 60 kvm leilighet.
Signatur
  (trådstarter)
   #25
 301     0
Kanskje har du rett? Det er fult mulig du har rett. 2 mill vil uansett være noen hundretusener under det leiligheten på 68 kvm jeg bor i nå har til markedspris.

Til sammenligning; Jeg har delvis restaurert et nordlandshus (mest den nye delen) tidligere på 10x5 meter. Vi måtte rive/fullrestaurere nær 1/3 (15 kvm 1,5 etg) av huset, grave drenering på den delen, støpe ringmur, brukte snekker til råbygget (jeg var hjelpemann), nye dører og vinduer på nydelen, nytt EL anlegg i hele nydelen samt hele 1 etg i gamledelen med rundt 30+ punkter og komfyrvakt, nye vannrør fra inntak til bad og kjøkken, nytt sikringsskap med sikringer, nytt inntakskap, fra/tilkobling av el, nedgraving av septikktank + rør, komplett bad med toalett, dusj, varmvannstank, innredning, trapp til 2. etg, grøftet et jorde, bygget ny vei til låvebro, pluss ny låvebro, laget ny innkjøring til hus med drenering, bygget carport til vinterlagring av campingvogn på 10x4,2 meter, byttet bordkledning på en hel låvevegg, byttet vindu samt litt bordkledning på en ekstra kortvegg på huset, gruset opp en vei - og sikkert noen ting jeg har glemt.

Hva ville du satt til pris på dette? Jeg brukte 215.000 kr på det. Har regnskap på hver en spiker som er kjøpt inn.

Det tok 2 år å gjøre alt det der såklart, jeg var våken for tilbud, bestilte mye på nett, tok meg tid til å finne håndtverkere (el, rør, gulvlegging) som kunne gi meg gode priser, gjorde litt byttejobber mot lån av gravemaskin som jeg bare betalte diesel på. Og jeg jobbet MYE.

NB! Ingenting er jukset til med det prosjektet, EL-KO matriell på EL, rør i fra engros etc. 
Signatur
HSt
   #26
 37,822     Lillestrøm kommune     0
Jeg bygger tilbygg på hytte så ser jo hva egeninnsats har å si, som jeg skrev innledningsvis så tror jeg løsningen er å gjøre en 100% kalkyle på alt materiell. Nå er jeg usikker på hva stor garasje betyr, det er mulig at 50m2 er søknadateknisk når en bygger dette i ettertid. Men hus p kontrollere om det blir utvidete brannkrav.

Trenger du bjelker med større bæreevne husk å se på Kerto som alternativ til limtre. Hvis du får korrekt pris er det penger å spare mot limtre.
   #27
 349     0
Du skriver at du har en mulig egenkapital i leiligheten på 1,2 millioner. Samtidig er drømmen din å være gjeldfri etter selvbyggingsprosjektet. Da er vel 1,2 millioner mer enn 1 million øvre grense? Disse 200000 kan være avgjørende.

Du er på grensen, og det er avgjørende at du velger riktige bygningsmateriale fra riktige leverandører. Glem bindingsverk fra norske skoger i tradisjonell snekker-forstand. For dyrt, for sakte framdrift og for mange materialer å styre med, slik reglene i TEK15 er blitt. Det er et mye bedre alternativ å fullmure bygningen i porebetong. Blokk og lim, blokk og lim, et vindu inn og blokk og lim. Lag også etasjeskille i porebetong.

Prinsippet for økonomisk effektiv bygging er at en blokk satt gir ferdig vegg. Ingen vindsperre, utlekting, isolering, dampsperre, gips-dill, skruesparkling eller sparkelpussing. Og pott tette rom når tettetesteren kommer humpende på holka med kvalitetssikringskjemaene sine.

U-verdi bør være 0,15 w/m2K. Da har du noe å gå på for vinduene og dører. opp til minimum 0,22 W/m2K i samverdi. Vær obs på nye, strenge krav til vindu/dører, 0,80 W/m2K. Dette betyr vel helst trelags brokkeksperiment. Du må importere porebetongen og vinduene. Prisen er tredjeparten av norsk på porebetong, som jeg kjenner best til.


Selvmurer av egen bolig

Signatur

  (trådstarter)
   #28
 301     0
Takk for tips, men jeg har bodd i murhus i England tidligere, og ønsker ikke det på nytt. Samtidig blander et murhus seg veldig dårlig med resten av byggene på "tunet", som er 200 år gammel trehusbebyggelse. Jeg er veldig opptatt av det estetiske, mye mer enn funksjon, så lenge det lar seg gjøre innenfor gjeldende krav.

Økonomisk er jeg hverken låst til 1 million eller 1,2 millioner. Skulle det bli 1,5 er det absolutt intet problem, det er noe som lar seg betale ned relativt kjapt uansett. Jeg elsker å reise og driver eget firma, en nedbetalt bolig og masse fleksitid ville åpne dørene for utrolig mye ekstra opplevelser her i livet. Om jeg kan velge i mellom et ekstra påkostet hus med masse lure funksjoner, eller økonomisk frihet til å reise, så er valget kjempeenkelt.

Jeg har spurt en haug med kontrollspørsmål til dem som nå nylig er ferdig å bygge denne garasjen med tilhørende leilighet på 60 kvm, som jeg har som inspirasjonskilde. Den ble påbegynt for 3 år siden, ferdig for 1 år siden. Bygget til gjeldende TEK krav. Dem har gjort alt selv, med unntak av søknadsprosess, arkitekttegning, reisverk og utgravning av tomt. For plate + hus kom dem på under en million kroner, en god del under en million også. Sprenging og masseforflytning kom på 200.000 kr.

Er det ikke merkelig hvordan en part kan si at dette kan gå med masse egeninnsats for under 1 million, mens en annen part sier du er heldig om du kommer under 2 millioner? 1 million er utrolig mye penger altså - klarer man å gjøre det for den laveste summen, så tilsvarer det jo å vinne i Lotto nesten.
Signatur
   #29
 349     2
Du skriver at det er estetiske grunner for å tilpasse prosjektet til de gamle bygninger på tunet. Godt. Du kan lekte ut porebetong på utsiden og montere den endelige fasade du finner passende. Ta utgangspunkt i det bildet som gav deg inspirasjon 05.01.2017 22.57. Se for deg det hvite som fullmurt vegg i porebetog. U-verdi etter TEK er oppfylt. Se videre for deg det brune som bordkledning eller hva du velger som montert på utforingene. Du sparer en del i sluttpuss av porebetong ved å lage værskall på denne måten. Men må fram med malerkost når du ikke er ute og reiser. Løsningen er isolert sett ikke økonomisk optimal, men den vil fortsatt være et bedre økonomisk totalløsning enn noen andre alternativer.

Er bygningene rundt prosjektet av tømmer, stiller saken seg annerledes. Men det har jeg ikke oppfattet i strengen at de er.

Du skriver at opphold i England fratok deg lysten på murhus. Frøs du eller flasset veggene rundt deg? Jeg frøs også et par dager av et halvåropphold der vinteren 1977. Men jeg bodde ikke i et porebetonghus. Teglstein og byggemåten som eldre engelske hus er bygd, har ikke noe med hva jeg omtaler.

At det spriker som staur for anslag hva ting koster kommer av to ting: for det første grådige utbyggere som har fått dominere nybyggingsmarkedet i dette århundre. For det andre uklok og fordyrende lovgivning innen BA. Dermed har du kaosgrunnlaget. Jeg uttaler meg kun basert på egenerfaring som byggherre av egen bolig noen år tilbake, samt på nylig innhentede priser på porebetong og andre volumvarer. Du bør høre mer på de som nylig konkret har gjennomført et liknende prosjekt enn synsingen her i forumet. Realiteten er at det finnes snart ikke ekte selvbyggere igjen som kan (eller vil) bidra med hva det (fortsatt) er mulig å bygge seg tak over hodet for i fedrelandet. Det er synd for ungdommen, synd for de bostedsløse.

Din tråd tilsier at dette prosjektet kan du klare som selvbygger. Økonomiske realiteter tilsier at dette prosjektet bør du gjennomføre som selvbygger. God reise!

Signatur
  (trådstarter)
   #30
 301     0
Jeg har ikke bygget en hel bolig tidligere, så jeg skal ikke være den som står å vifter med fingeren og påstår jeg har alle fakta. Men jeg registrerer jo at innimellom er det noen som får til å bygge veldig rimelig.

Mye handler jo om hvor mye egeninnsats du har tenkt til å legge ned. Men jeg tror faktisk vel så mye handler om at mange jo bygger drømmehjemmet sitt når de bygger hus. Det er "once in a lifetime" for mange, og da velger dem - om ikke fra øverste hylle - så i allefall ikke det billigste. Også har jeg jo sett det når kompiser bygger hus - går man tom for tålmodighet er det fort å bruke 100.000 på en enkel ting bare for å bli ferdig med det.

Disse som bygde garasjen med leilighet bygde en leilighet som skal leies ut når huset er ferdig. Hadde det vært deres eget drømmehjem hadde sikkert prisen vært noe helt annet. Men jeg er ikke så nøye på at det skal være så høy standard. Har ingen problemer overhodet med å kjøre varmekabler i gulvet kontra vannbåren varme for eksempel.
Signatur