#111
 837     0

Det er jo likevel ett paradoks at det skal lønne seg å være selvbygger og i praksis leie inn arbeid til alle operasjoner slik Kvinnhering gjør. Skulle jo normalt tro at ekspertise og stordriftsfordeler skulle gjøre det mer lønnsomt å faktisk leie inn en større totalenterprise.


Jeg tror hovedgrunnen er at byggebransjen (iallefall på tradisjonelle eneboliger) ikke har gjort som andre bransjer; nemlig å jobbe utrettelig for å effektivisere driften og kutte tid/kostnader. Dermed får byggebransjen ikke tatt ut gevinsten av stordriftsfordeler.

Byggmesteren jobber akkurat som på 70-tallet, kanskje med unntak av at han har litt mer elektroverktøy. Men det er snakk om manuelle operasjoner hele veien. Det har faktisk gått feil vei siden 70-tallet. Da hadde bl.a Block Wathne og Bruvikhus fabrikker som prefabrikerte elementhus.

Det ser ut som det er denne type produksjon Hr. Inkognito er representant for, og da burde det være BETYDELIG rasjonaliseringsgevinst å hente ut, slik at husene han selger burde vært mye billigere enn f.eks Mesterhus for samme standard.

Jeg skjønner ikke hvorfor bransjen ikke klarer å rasjonalisere, kansje det er pga av at byggherre har en generell oppfatning om at det er best at den lokale byggmester setter opp huset.

Og så til kostnadene som det hevdes at seriøse firma har pga styrings- og kvalitetssystemer: Dersom de anser dette som en kostnad, kan de umulig ha kompetanse på kvalitetsstyring; Rett bruk av styringssystemer vil jo nettopp REDUSERE kostnadene, pga mindre feil og garantikostnader, og at jobben blir rett førstre gangen.

   #112
 526     0
Du må følge med i timen Kvinnhering. Det aller fleste større byggefirma (30 mill omsetn +) har jigger for bygging av ferdige elementer. Som regel insisterer de på å bruke disse da disse er mye mer effektive og kostnadsbesparende. Dette kommer selvsagt kunden til gode.
På den negative enden er selsagt økte transportkostnader for elementene som ofte er problematisk å transportere på norske veier.

Enkelte gjør det bare halveis og istedenfor å bygge ferdige elementer prekappes og merkes nesten all material før det leveres byggeplassen. Dette er selvsagt også besparende.

Som sagt i tidligere innlegg bør en som er selvbygger/selvprosjekterer ha tilegnet seg meget god tverrfaglig kunnskap for at resultatet skal bli skikkelig. For en amatør kan gjerne huset se flott ut men i realiteten er det skrot. En god fagmann plukker feil etterhvert og du får et kvalitetsprodukt som resultat.

Fagkunnskap koster, så enkelt er det..
Signatur
   #113
 317     0
Jeg synes spørsmålene som Kvinnhering tar opp er vesentlige.

Skal selv bygge i løpet av noen år, og det blir trolig et arkitekttegnet funkishus bygget i en eller annen form for mur, slik at vi kan sette opp det meste av huset selv.

MEN!

Når jeg snakket med en del entreprenører på forrige "bygg-reis-deg"-messe så var holdningen at "nei, det er best om vi bygger grunnmuren også, for tenk på om den blir feil, eller krona ikke blir rett."  Jeg påpekte at jeg har da virkelig vært med og bygget noen grunnmurer og ingen har falt sammen ennå, men det var liksom ikke noe det - flere sa rett ut at de ikke likte å bygge på "andres" grunnmur.

For mange år siden hadde jo Leca endel hus der man kunne bygge hele murkonstruksjonen selv, men når man spør om slikt i dag så er det vanligst å få høre at "nei, du kan nok få lov til å bygge grunnmuren selv, men derfra og opp er du ikke godkjent!"

Jeg kan ikke skjønne annet enn at det må være tung lobbyvirksomhet fra bransjen som har medført noe slikt?  Om jeg klarer å bygge en grunnmur i Leca, med byggplank eller huldekke oppå, så fortell meg nå hvorfor jeg skulle være helt ubrukelig til å mure videre oppover?  At husets konstruksjon selvfølgelig må være BEREGNET av en kyndig, se det skjønner jo jeg og, men selve byggingen...?

Og når man ser endel entreprenørpriser rundt om......

Jeg har hørt om folk som har betalt 200.000 for å grave ut til et tilbygg, uten sprenging, men med endel pigging.  Entreprenør brukte ikke all verdens tid heller.  Men han var nok godkjent for å lage byggegrop kan jeg tenke meg, de skulle jo ha vann/kloakk ut fra byggegropa.

Med tanke på at man kan få leid en 15t graver med pusskuffe og hammer for ca. 4000,- pr dag så er det noe rart.  Så når jeg skal bygge så skal jeg enten ta meg maskinkurs (som ikke koster all verden) eller leie en FØRER, og leie inn maskin selv. 

Så joda, Kvinnhering er veldig inne på noe!!!!

knallbom!
   #114
 390     0
Men en må ta med sin egen lønn i beregningen også. Hvis en må ta seg ulønnet permisjon for å bygge selv, lønner det seg? Hvis en har en godt betalt jobb vil det kanskje lønne seg å leie folk til hele enterprisen og istedet holde seg på jobb... Kanskje det vil lønne seg å jobbe overtid på kveldstid istedenfor å jobbe på huset? Kanskje det lønner seg å jobbe i ferien istedenfor å tapetsere og legge parkett? Regn litt på det, og du blir kanskje overrasket...
   #115
 317     0
Klart at man må beregne inn egen lønn om man tar seg fri fra jobb for å bygge.  Trikset er vel som Kvinnhering er inne på - han tenker slett ikke å gjøre alt selv, men å lage en sunn konkurranse på de forskjellige delene av byggeprosessen, og den er nok ikke så enkel å få til om man ikke står som ansvarlig koordinator selv.

Så får man heller time inn egeninnsats der det kan virke hensiktsmessig.  Jeg synes ikke jeg tjener så helt dårlig selv, med en månedslønn på 60', men selv da vil det være tilfeller der det kan lønne seg å ta fri fremfor å ha folk ansatt.

Poenget er vel å splitte opp prosessen i håndgripelige enheter.  Jeg fikk et tilbud for et års tid siden fra en husleverandør - bare for at vi skulle ha noe å forholde oss til i fohold til tomten osv.  Og enkelte poster blir lagt på grove kalkyler - slike ting som tilbakefylling langs grunnmur osv. hadde priser som var helt ublu - kunne bestilt pumpebil og løsleca og få det gjort av andre for halve prisen.  (For alt jeg vet kan det være det de planla å gjøre - men med en 2x kalkyle for "admin overhead")

Det er jo lov å tenke (u)tradisjonelt også.  Ser for meg at det finnes godt med lokale lag og foreninger som kan tenke seg noen dugnadskroner også - plenty med oppgaver i løpet av en byggeprosess som man kan sette bort.  Og hvorfor ikke hyre en tenåring i nabolaget til å rydde søppel på tomta en gang i uka?

Jeg kommer også til å føre en logg på hva vi kommer til å bruke av byggekostnader, vi kommer til å bygge ganske stort, så dette blir spennende!

Poenget er som sagt ikke å gjøre alt selv, men å holde en forsvarlig kostnadskontroll.


mvh
knallbom!

ps:
En venn av meg byttet kjøkken hos en "velrenomert" kjøkkenleverandør.  123k, hvorav 50k gikk til montering.  Jeg får ikke utbetalt 50k for en måned en gang.  Kunne fint tatt fri de dagene det gjaldt hvis det er slike summer å spare...

   #116
 837     0

Men en må ta med sin egen lønn i beregningen også. Hvis en må ta seg ulønnet permisjon for å bygge selv, lønner det seg?


Dersom du tjener 300 pr time og betaler toppskatt, betyr det at marginalskatten er 49%, og du sitter igjen med ca 150 etter skatt.

Hvis en håndtverker skal ha 450 kr timen + mva betyr det at du må jobbe nesten 4 timer for å betale det håndtverkeren koster å ha for 1 time arbeid. + at håndtvereren gjerne skal ha påslag på materialer.

Selv om du bruker dobbel så lang tid som håndtverkeren på samme jobben, så blir regnestykket ganske bra.....

Regner jeg feil her?



   #118
 777     0
I mitt tilfelle blir egeninnsatsen på "lette" ting, og utenfor arbeidstid. Da går husarbeidet på bekostning av surfing på byggebolig.no...
   #119
 3,704     Ringerike     0

..... Da går husarbeidet på bekostning av surfing på byggebolig.no...


Hmm....OK siden det var "husarbeid"  ;D

Har nå skummet igjennom tråden.....

Har selv hatt godkjenning for både påbygget- og bassengprosjektet, samt carport og dobbelgarasje. Ved alle tilfeller laget jeg en fotoserie av alle kontrollpunkter og sendte over til kommunen som dokumentasjon på utførelse. Dette ble godt motatt. Fikk alle beregninger utført av leverandører, limtre/takstoler osv. utfra egne tegninger, plan, snitt og detaljer. Pre-aksepterte løsninger er lurt å bruke, her vil beskrivelser i Byggforskserien bidra både som henvisning til og hvordan utføre.

På bakgrunn av at jeg i jobb sammenheng er prosjekt- og byggeleder (mest maskiner og noe bygg) har jeg (over 20 års erfaring) til gode å ha gjennomført et prosjekt (8-10 i året) hvor alle gjør som de skal  Wink

kvinnhering jeg tror du er såpass klar over hva du går til og er bevist på hva/hvordan ting er riktig å utføre, så dette går nok bra. Ikke alle har denne egenskapen.

PS: har du med utgifter på avfallshåndtering/container/bortkjøring/spesialavfall osv ?
Signatur
   #120
 173     Vestlandet     0
Kvinnhering har rett mht. lønn og skatt.

Ikke noe lønner seg så godt som f.eks. å renovere et gammelt objekt hvis du er rask til å jobbe og gjør 70% selv. Jeggjør det for tiden og verdistigningen er formidabel. Om jeg flytter inn i boligen et år eller 2 for å gjøre det helt ferdig, blir det heller ikke gevinstbeskatning etter dagens regler når jeg selger videre

Det samme gjelder selvsagt nybygg der man har rom for egeninnsats i ulike former.

Du må ha en timelønn på bortimot 900 for å kunne matche håndverkerpris + påslag. En enkel læregutt belaster deg kr. 260 + mva hos oss.

Og de har påslag for material leveranser om du ikke ordner opp i alt selv og forlanger bare arbeidet gjort fagmessig og "godkjent"
Signatur