45 508    136    1  

Om å oppfordre til ulovlig arbeide på elektrisk anlegg

 1 292     Ålesund     0
Administrator:
Dette innlegget resulterte i denne tråden:Mitt også, så jeg la inn et nytt... Å oppfordre til ulovligheter er helt greit her inne, men å bemerke at folk ikke har lov til å gjøre det selv er bare å glemme.........

Her ble visst innlegget mitt redigert bort..   ??? Men det er dumt å prøve å få folk til å tro at det er enkelt å koble selv.

   #1
 21 481     Enebolig     0
Enig. Greit nok at folk er lei av elektrikere som ikke vil at ufaglærte skal koble selv, men da får de som oppfordrer til det smake pisken de også.
  (trådstarter)
   #2
 1 292     Ålesund     0
Jeg svarer på færre og færre innlegg her, og jeg poster vel rundt 1/3 av de. Jeg tenker oftere og oftere at dette innlegget blir det protester på fra alle de som vil gjøre alt (og da mener jeg alt) hjemme selv, og den regla har jeg vert igjennom nok ganger. Og så lenge jeg ikke får lov å besvare slike folk uten at innleggene mine blir slettet så gidder jeg ikke.
Moderator gjør jevnt over en god jobb, men jeg synes det blir litt feil når det er helt greit å oppfordre til ulovligheter, men å påpeke at det er ulovlig er ikke greit..
   #3
 22 342     Akershus     0

Moderator gjør jevnt over en god jobb, men jeg synes det blir litt feil når det er helt greit å oppfordre til ulovligheter, men å påpeke at det er ulovlig er ikke greit..
Hvis innlegget ditt var ring en elektriker (eller annen håndtverker) så har moderator sagt at dette slettes.

Jeg har ikke sett at noen direkte oppfordrer til farlige uloveligheter.

Jeg synes det er greit å fortelle hvordan ting gjøres selv om det ikke er lovlig/farlig å gjøre det selv. Det må da også være greit å påpeke konsekvenser/farer. Det kan da hende at vedkommende som har lyst å prøve seg på dette gir opp, og hvis han ikke er av den typen og ville gjort det allikevell klarer å få det til på en god måte.

Mitt tips er uansett å bare gjøre det man har evner til å gjøre. Alt annet kan være direkte farlig.
   #4
 21 481     Enebolig     0
Jeg påpekte bare at det ikke er lov til å nærmest oppfordre til ulovligheter på forumet. Sier meg enig med 523iA. Hvis det ikke skal være lov til å påpeke sånne ting mens folk surrer med ting de absolutt ikke burde drive med, så er det like greit å droppe aktiviteten her.
QC
   #5
 172     Akershus     0
Beklager alle trikkere som har svart meg, jeg har nok holdt dere litt for narr.  Jeg skrev bevisst innlegget noe provoserende, for å se hvilke tilbakemeldinger som ville komme.  Jeg ville teste ut hvor langt man kan diskutere elarbeide på dette forumet. 

Reaksjonen var vel som forventet, ikke gjør noe som helst annet en å ringe etter en elektriker (med de kostnader det medfører). 

Som jeg påpekte i mitt innlegg, sikringsskapet er ikke noe amatører skal rote med utover å skru inn/ut sikringer samt lese av målerstanden!
   #6
 752     0
Her var det mange hårsåre elektrikere, gitt  ;D

Det er beundringsverdig at dere viser omsorg for amatørens ve og vel, men hvor mange alvorlige ulykker skjer det i året på grunn av ukyndig tukling i sikringsskap? Jeg mener ikke dette retorisk - men finnes det tall som viser at amatører tar livet av seg selv og andre (brann)?

Jeg skjønner jo at fagfolk har interesse av å sikre kvaliteten på arbeid som utføres, især når feil kan få store konsekvenser. Samtidig utfører de samme fagfolkene arbeid utenfor sitt eget kompetanseområde: De klatrer usikret opp på tak og legger pipebeslag, leker rørlegger og bruker elektroverktøy som kan kutte av en finger på et millisekund - og selv om ulykker skjer, går det stort sett bra. De tilegner seg kunnskap, gjør en risikovurdering og .. ringer til elektriker? For det fleste gjør nok det. De som trekker kabel selv vet nok hva de gjør, eller?

Det å holde tilbake kunnskap eller nekte å svare på spørsmål fordi man er redd ukyndige skal gjøre noe ulovlig, er en holdning jeg ikke liker. Man vil beskytte amatørene mot seg selv. Er det i omsorg for liv og eiendom, eller av hensyn til egne ordrebøker? Jeg bare spør.

Jeg synes Hans9001 sier det på en grei måte: "Jeg synes det er greit å fortelle hvordan ting gjøres selv om det ikke er lovlig/farlig å gjøre det selv. Det må da også være greit å påpeke konsekvenser/farer."

Ellers synes jeg det skal være stor takhøyde, det vil si at moderatør bør tillate elektrikere som deler ut kunnskap, og elektrikere som roper fy og "ring elektriker". Best synes jeg det er når en fagmann forklarer hvordan ting er/gjøres, men samtidig kan gjøre oppmerksom på farene eller at det er ulovlig. For meg handler det altså om kunnskap.
   #7
 21 481     Enebolig     0
Hvis man spør "hvordan kobler jeg dette" annenhver dag, så er det ikke av ren nysgjerrighet, men for å faktisk prøve å koble det.

Var hos en kunde for et par år siden. Han sa klart ifra at han ringte oss etter å ha korstluttet og fått dråper av kobber på hånden. Det smalt noe jævlig og gjorde grusomt vondt sa han. Og ennå var dette noe av det bedre som kan skje når man kobler uten å ha peil. Problemet er at folk flest tenker lampe. Tre ledninger, der den ene må treffe riktig. Men det er ikke alltid sånn.

Selvfølgelig finnes det dårlige fagfolk, den diskusjonen håpte jeg vi var ferdig med. Men vi kan vel alle være enige om at oddsen for å få et sikkert anlegg er vesentlig bedre ved bruk av en montør?

Men for å ta sakens kjerne her. Skal mine saklige innlegg slettes fordi jeg fraråder folk å sette igang noe de åpenbart ikke har greie på (fordi det er farlig) så får deres innlegg også slettes.

Jeg sier meg også enig i at moderator jevnt over gjør en god jobb.

   #8
 22 342     Akershus     0

Selvfølgelig finnes det dårlige fagfolk, den diskusjonen håpte jeg vi var ferdig med. Men vi kan vel alle være enige om at oddsen for å få et sikkert anlegg er vesentlig bedre ved bruk av en montør?

Helt enig i dette. Det er mye ved et elektrisk anlegg som hvermansen ikke vet om.

Kabler, sikringer, belastninger, kortsuttningstrømmer og utstyr må tilpasses til hverandre. Det som passer et sted passer ikke et annet sted pga nettsystem eller kortsluttningsstrømmer. Dessuten kam man gjøre mange andre feil.

Etter at et anlegg er koblet skal det dessuten kontrolleres.