#21
 21 487     Enebolig     0
Hvis et innlegg som hinter til at man gjør arbeid på el anlegg, at det er enkelt og man sparer mange tuselapper ikke er oppfordring til at andre skal gjøre, så vet ikke jeg.

Jeg har forresten ikke skrevet "ring elektriker" på lang lang tid  ;)

Når det gjelder om folk kjenner sine egne begrensninger skal jeg forholde meg til mitt eget fag og det jeg ser rundt omkring. Og svaret er nesten utelukkende nei. Et stort nei.

Er det flere moderatorer her på forumet?

   #22
 64     0


er en 16a kurs som går til 2 soverom på ca 35m pn kabel


Skal du utføre dette selv? har du lov ( altså er du elektrikker gr.L) og hvis ikke hvofor velger du og gjøre dette selv? og forventer en bedre grunn annet enn økonomi da det ikke er en grunn til og spille med andres liv eller er det det.


Leser du svarene du fikk så ser du at det ikke er mulig og gi deg svar før visse data er på bordet.

Jeg er ikke elektrikker, men legger opp nytt el.anlegg klart for kobling selv. Dette har jeg blitt enig med min elektrikker om. I tillegg har jeg en annen leilighet med mange el.feil som jeg fortiden går igjennom slik at det kan være interessant å vite hvordan det gjøres i praksis der ute. (Der er det feks. 30m med 2,5mm2 på 16a sikring)

Nå har det seg slik at elektrikkern er på ferie og ikke til å få tak i på tlf så derfor prøver jeg her på forumet så det ikke stopper opp.

Og jo jeg gjør dette blandt annet pga det økonomiske Geir, i tillegg jobber jeg offshore og med 4-6uker fri av gangen så setter jeg pris på å få gjort ting selv i stedenfor å sitte hjemme å glo. Jeg interesserer meg for det meste av praktisk arbeid, dog durer jeg ikke på med hva som helst hvis jeg ikke føler meg sikker på det jeg holder på med.

Forstår hvorfor Geir reagerer som han gjør, men jeg er ikke enig i holdninga di! Har stor respekt for elektrisistet i boliger og er fullt klar over hvor dårlig ulykkes statestikken er pga feil ved dette.

Men det er noe sant i det "hyby" sier om mange elektrikkerers propaganda holdning.
Dere bør nok ikke ha noe bedre samvittighet enn oss ukompetente hobby elektrikkere når dere bytter bremseskiver på bilene deres, også bruke biltemaskiver a gitt! Egentlig bør dere ikke ha noe bedre samvittighet når dere om ei stund legger om til sommerdekk, skru godt til men ikke for godt(klemmene i elbokser og) og husk å ettertighte etter en kort stund;)
   #23
 21 487     Enebolig     0
Sammenlikningen med bil er egentlig ikke dum. Og derfor tar mekanikeren seg av min  Wink Og det burde vært lovpålagt.

Men uansett så er det som sagt sjelden problem med 30 meter 2,5mm PR. Men vær klar over at det KAN være du må rive den ned igjen.
   #24
 1 631     Villmarkstoppen, Malvik     0

....Hyby, jeg er ikke en elektrikker. grunnen er at jeg er grådig lei av folk som skal ha svar på ting for og utføre selv, noe de gjerne må stille men det ikke sikkert de får de svarene de ønsker noe de må godta....
Dette er vel ikke verre enn når jeg spør om en HEB 180 kan takle et spenn på 4m med den og den lasten? ALLE som spør om noe her gjør det fordi de ønsker svar/henvisninger/forklaringer på noe de ikke kan. Det sier seg selv.

Ellers er ikke en dobbel stikk med jording koblet av en ufaglært farligere enn en underdimensjonert bærevegg i disse dager med 1m våt snø på taket.
ALT kan være farlig om det er gjort gærnt nok, det er faktisk ikke bare elektrikere som jobber med 'farlige ting' når det gjelder husbygging.
   #25
 802     Akershus     0

Sammenlikningen med bil er egentlig ikke dum. Og derfor tar mekanikeren seg av min  Wink Og det burde vært lovpålagt.


Herejesus.... du også sOpp. 

Det må da være lov for normal logisk tenkende folk å gjøre ting selv !
Skal vi bindes på hender og føtter av alle slags bransjer som tvinger oss til å bruke dem med loven i hånd ?!  Høres mer ut som Taliban...
   #26
 21 487     Enebolig     0
Arne

Helt enig. Derfor har jeg nevnt flere ganger at det er (hovedsaklig) tre ting folk skal være forsiktig med.

Rør (selv om man ikke dør av det)
El anlegg
Og bærende konstruksjonerKun en er lovpålagt, men kanskje alle tre skulle vært det?

Jeg tror du også ville reagert hvis jeg stilte et spørsmål om bærende bjelker som var helt på trynet med en klar innstilling om at jeg skulle til på jobben i morra. Sånt må man få svare på. El anlegg er mye mer fremme enn bærende konstruksjoner ettersom en elektrikerjobb normalt går mye fortere. Å sette opp et bygg tar mye tid og man gjør det sjelden.

Det skal nevnes at jeg kan stille endel spørsmål om de to tingene som ikke er mitt fagfelt, men da som regel av nysgjerrighet. Jeg gjør aldri sånne ting uten å ha hjelp av en faglært.
   #27
 1 431     Oslo     0

Seriøst folkens,

1) Slutt å angripe folk som lurer på noe "elektrisk" ved å beslylde de for å ønske å utføre noe ulovlig. Det er lov å lure på noe uten å være lovbryter. Ingen grunn til å kaste bort masse energi på å ta rollen som "elektriker-politi".

2) Oppfordringer til å utføre ulovligheter medfører sletting av innlegg og utestengelse. Moderator avgjør hva som resulterer i utestengelse og sletting.

Nå lar vi denne ligge, ok?
Signatur

   #28
 21 487     Enebolig     0


Sammenlikningen med bil er egentlig ikke dum. Og derfor tar mekanikeren seg av min  Wink Og det burde vært lovpålagt.


Herejesus.... du også sOpp. 

Det må da være lov for normal logisk tenkende folk å gjøre ting selv !
Skal vi bindes på hender og føtter av alle slags bransjer som tvinger oss til å bruke dem med loven i hånd ?!  Høres mer ut som Taliban...


Du har ikke sett nok. Jeg tviler ikke på at de nevenyttige kan, men med en brun, en blå og en gul/grønn så tror selv mor at hun kan klare det (utrykk, no offence damer  Wink)

Det ville vært fullstendig galskap å tillate folk å legge opp sitt eget el anlegg. men husk at jeg sannsynligvis har sett mye mer enn deg.

På bil har man en hyppig kontroll (EU) som skal avdekke kritiske feil (ikke la oss ta diskusjonen om den er bra eller ikke, det varierer)

Men hvor ofte sjekkes el anlegget?
   #29
 21 487     Enebolig     1
Admin

Jeg svarer stort sett seriøst på spørsmål om el anlegg. Men når det er så hinsides all fornuft, så må det være lov å si ifra. Det har ikke noe med el politi å gjøre. Det er fakstisk det beste rådet man kan gi.