4,871    52    3  

Kjøler leire ned grunnmur?

 396     0
Min samboer og jeg kjøpte et hus i våres hvor kjeller ligger delvis under terreng. Det er lagt grunnmursplast rundt hele huset, men der hvor kjeller ligger under terreng er det tilbakefylt med leirmasser. Det jeg lurer på er enkelt og greit på om leire inntil kjellerveggene kjøler ned kjelleren ytterligere kontra drenerende masser (sånn som pukk og singel)? Store deler av kjelleren er innredet, men delen som ligger under terreng er ikke lektet ut og isolert, så det er kun muren. På kjøkkenet nede er det dermed veldig kjølig selv om det er sommer, kun 15 - 16 grader. Til vinteren er vi redd vi får skyhøye strømutgifter. Vi har tenkt til å lekte ut veggene og isolere for å få det varmere, men lurer på om leirmassene er med på å kjøle ned kjelleren ytterligere? Ville man fått det litt varmere i kjelleren ved å bytte ut leirmassene med pukk/singel? Av rent byggtekniske grunner ville det vært interessant å vite, og ikke minst fordi det vil avgjøre om vi bør legge ny drenering rundt huset. Det er jo som sagt lagt grunnmursplast av nyere årgang, men bør vi grave opp og bytte ut leirmassene med drenerende masser? Vi vil jo helst slippe å grave opp igjen hvis det ikke er nødvendig. Ja, jeg er klar over at utvendig isolering er å anbefale der hvor kjelleren hovedsaklig ligger under terreng. Men dette har vi ikke muligheten til å gjøre med det første. Vil presisere at vi har et kjøkken i hovedetasjen som vi bruker som holder en noe høyere temperatur enn kjøkkenet i kjelleren. Smile
Huset er forøvrig fra 1947.

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Leire gjør i allefall at drenering ikke fungerer.
Det er manglende isolasjon i gulv og vegger som gjør dette kaldt. Jeg har stor kjeller som aldri har kommet over 14C i sommer. stein og leca under, sand langs veggene.  Har mislykket gulv isolering og Leca vegger fra '87 ikke Iso-blokk. Du må ha isolasjon utvendig ellers er risiko for fuktproblem stort.  Isodren og Porrdren er to som leverer isolasjon som er mye brukt i Sverige. Hos meg blir det oppgraving etter hvert og utvendig isolasjon.

Jeg ville ikke startet isolering inne før ute er ferdig inne isolasjon må/bør være mye tynnere enn ute.
  (trådstarter)
   #2
 396     0
Leire gjør i allefall at drenering ikke fungerer.
Det er manglende isolasjon i gulv og vegger som gjør dette kaldt. Jeg har stor kjeller som aldri har kommet over 14C i sommer. stein og leca under, sand langs veggene.  Har mislykket gulv isolering og Leca vegger fra '87 ikke Iso-blokk. Du må ha isolasjon utvendig ellers er risiko for fuktproblem stort.  Isodren og Porrdren er to som leverer isolasjon som er mye brukt i Sverige. Hos meg blir det oppgraving etter hvert og utvendig isolasjon.



Jeg ville ikke startet isolering inne før ute er ferdig inne isolasjon må/bør være mye tynnere enn ute.

Så leirmassene har altså ingen ting å si for temperaturen i kjelleren? Det ville ikke blitt varmere av at det hadde blitt lagt drenerende masser?

Laminatgulvet på kjøkkenet er lagt rett oppå kjellergulvet. Så ikke rart det er kaldt der.

Så eneste (riktignok svært god grunn) grunnen til at vi bør grave opp utvendig, er fordi vi bør isolere ute før inne? Dette er nødvendig selv om det IKKE er synlig tegn på fukt i kald del av kjeller? Delen hvor kjeller ligger over terreng er innredet og isolert kun innvendig. Ingen tegn til fukt eller typisk kjellerlukt der.

En pensjonert byggmester i familien mener at vi ikke trenger å grave opp for å isolere utvendig, men at vi kan smøre på noe på muren innvendig (husker ikke navnet på det) som hindrer fukt i å trenge inn, for så å lekte ut og isolere. Men han har også sagt at det beste vil være å isolere utvendig, men at det ikke er nødvendig med det første hvis man smører noe på veggen innvendig som hindrer fukt i å komme inn.

Det skal også nevnes at tomten er skrånende, hvor oversiden av huset har fall delvis inn mot huset, (dette skal jeg gjøre noe med ved å grave så det blir fall fra huset og ut på sidene) og sidene og nedsiden har fall fra huset.

Den siden av kjelleren som ligger mest under terreng ligger ikke mer enn maks ca 1,5 meter under bakken. Så sånn sett er det jo ingen umulighet å spa opp dette for hånd hvis vi må isolere utvendig FØR vi isolerer innvendig.

   #3
 1,463     Harstad     1
Tørr leire isolerer, våt leire gjør ikke det. I bakken vil den "alltid" være våt.

Husk at grunnen har en stabil temperatur på rundt 4 grader celsius, så på vinteren vil det faktisk hjelpe å holde temperaturen over null. (Med forbehold om at det er snødekt mark eller lite barfrost, frostdybde <= 1,0m.)



Signatur
   #4
 237     0
Det byggmesteren snakker om er vel da en form for smøremembran. Den vil da stoppe evnt fukt som vandrer inn gjennom muren, men vil ikke løse kondensproblematikken som kan oppstå inne i den utlekta isolerte veggen. Det vil være stor fare for at kondens oppstår på muren og membranens innerside.

Isolering innvendig vil føre til at luften i rommet ikke varmer opp muren slik den gjør i dag. Da blir murflaten kaldere på innsiden og fare for kondens oppstår. Kondenspunktet flyttes m.a.o innover i muren og du risikerer å skape ett fuktproblem du ikke har p.t. ved kun å isolere innvendig.

Lei heller en minigraver og få fjernet leirmassen. Oppgrader evnt. drenering og isoler utvendig er mitt råd.
   #5
 467     Stavanger     0
Varmeledeegenskapene til leire og jord er så og si like i denne sammenhengen. Med ett drenerende lag har du litt bedre isoleregenskaper, ihvertfall i den varme og tørre delen av året.

Alt i alt er det totalt irrelevant da temperaturen stortsett ligger runt 4C som nevnt over, samme hvilken masse det er.

Så se enkelt på det - det ligger ett kjøleelement på 4 grader C rundt hele grunnmuren, og under forsåvidt.

Dette er en stor fordel om du installerer en slik: http://www.psfk.com/2014/05/underground-beer-cooler.html
HSt
   #6
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det er godt denne byggmesteren er pensjonert for rådet er elendig, du kan ikke isolere inne med en iskald bakside (han foreslår vel plastikk i veggene også, feil nr 2). Den beste av dårlige løsninger er å lime XPS plater på muren og så pusse utsiden av disse da får du i alle fall ikke noe organisk materiale i veggen. Men jeg ville ventet. Når jeg kjøpte huset jeg bor i nå så var jeg rundt å så på en del hus, dårlige kjellere var gjengangere, et sted fyrte de i ved-ovnen i sokkelen, men når jeg kom opp i stua luktet jeg alikevel mugg, en raskt titt ned i kjelleren avslørte at bakveggen i kjeller var isolert i alle rom med unntak av ett som viste kalkutslag på vegg og at det sikkert var fukt i alle de andre veggene. Jeg snudde returnerte prospektet til megler og gikk (det sto ikke noe om dette men prisen var unormal lav så de visste sikkert dette). Dette er ekvivalent til ditt hus hvis du isolerer kun inne. Løsningen med XPS isolasjon inne er heller ikke god, les om sprøytebetong murer som nettopp bygges slik.

Jeg har radonsug som sikkert kjøler gulvet ytterligere men har ca 600W varme på i 70m2 areal for å holde dette over 14C. (Standard Leca isolerer litt)  Med varmelekkasje ned under kjeller så holder luften 11-12C i radonsug, luft fra under kjelkergulv. Jeg er rimelig sikker på at de 6-8gradene  siste gradene kommer fra varme jeg mister i kjelleren. (Under ser du jeg har varmekabler i Hall i front av huset så total tapet mot grunn er sikkert større)

I huset nå bør du måle relativ fukt og sette inn en avfukter som fungerer ved lave temperaturer, jeg har varmekabler stående på hele året i hall i sokkelen i frykt for kondens i overgang gulv til vegg. Med et IR termometer kan du måle overflatetemperatur og se hvor ille det er.

Kalddusj til deg kan være at du kan ha kapilær oppsug av fukt i kjeller murene og da kan du ikke tilleggsisolere inne selv med isolasjon ute. Isodren eller Porrdren (skulle vært to prikker over o-en her, gjemt bort på mobilen) kan gi uttørking utover i muren.

Du må få riktig fall ute, bra, du viser du kan noe her, en grøft er stykke fra huset kan evt hjelpe til med å fange overfate vann. Husk fiberduk hvis det fortsatt kun er leire.

  (trådstarter)
   #8
 396     0
Takk til alle for gode og informative svar!

Til HSt: Han foreslår IKKE plast i veggene. Da ville til og med jeg reagert som har null erfaring og begrenset kunnskap om dette. Smile

Så konklusjonen er altså den at skal vi isolere kjelleren innvendig i den delen som ligger under terreng, så vi først grave opp og isolere utvendig.

Men jeg er bare nysgjerrig. Må spørre for å lære. Dette med å isolere utvendig har vel ikke vært vanlig praksis før de siste 10 årene? Derfor lurer jeg på om alle kjellere før dette hvor det er lagt grunnmursplast og isolert innvendig før eller siden vil få fuktproblemer? Dette er jo den vanlige måten å drenere på slik jeg har fått inntrykk av, uavhengig av om kjeller er råkjeller eller innredes til oppholdsrom. Svært mange vil jo da få seg en mindre hyggelig overraskelse med tiden.

Jeg glemte å legge til at veggene består av siporex plater, og dette har vel isolerende egenskaper? Vil dette ha betydning for om det må isoleres utvendig?

Jeg skjønner dette med å isolere en kald kjellervegg innvendig kan gi kondens, men jeg trodde grunnmursplasten utvendig hindret vann i å sige gjennom muren, og at man dermed trygt kunne isolere innvendig. Er det slik å forstå at kondens oppstår fordi muren er kald? Og at grunnmursplasten ikke har noen innvirkning på dette annet enn å hindre vann i å trenge inn i muren? Ved da å isolere utvendig så vil muren være på "varm" side og kondens oppstår ikke? Må man ha grunnmursplast selv om man isolerer utvendig? Eller har isoleringen utvendig egenskapene at den både varmer opp muren og hindrer vann i å trenge inn i den?

Mange spørsmål her, men synes dette er svært interessant å lære om, og spør man ikke får man heller ikke svar. Smile

Jeg skal gå til innkjøp av en fuktmåler for å kontrollere fuktighetsnivået i kjelleren. Dette bør vel ligge på under 75% leste jeg på nettet nettopp.

Tips til bra fuktighetsmåler til en rimelig penge?
   #9
 467     Stavanger     0
En fuktmåler eller flere får du på jula, clasohlson, biltema etc for en rimlig penge.

Ett godt råd er å sette inn en Woods avfukter eller noe tilsvarende. Da får du raskt stabil og lav luftfuktighet. Dette er en god mellomløsning til du får utbedret utsiden av muren. Det beste er da å lede fukten som avfuktes rett i ett sluk på gulvet.
HSt
   #10
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Du kan kjøpe en hvit avlang enhet hos Clas O, temperatur og relativ fukt vises vekselvis i displayet.

Hos meg går en kraftig avfukter noen timer hver dag, jeg kjører fukten ned mot 40-50% husk at relativ fukt er veldig følsom for temperatur. Hos meg er en vegg litt våt nederst vet ikke hva de gjorde feil her før jeg graver opp.

Siden det er siporex mur så isolerer den litt, kanskje er det som hos meg at gulvet er største kilde til kjøleeffekt.

Byggmesteren din skulle visst at siporex er veldig fuktfølsom dvs hadde du fulgt rådet om membran på innsiden kunne muren ha smuldret bort. Jeg vil tro at isolerer du utvendig så siporex veggen blir tørr og varm så vil jeg foreslå enten å behandle veggen direkte eller å lekte ut uten isolasjon viktig at Siporex alltid er tørr.

Jeg tror videoen som ble lagt ut her viser hva som kan skje.

Med Ir termometer kan du se om vegg eller gulv er kaldest.