jaf
   #61
 6,419     tromsø     0
Ser veldig bra ut. 40cm inn og 60cm ned og så støpe med 7-10cm sement, 1 lag stein fra rommet, 5-7 cm sement og 1 lag til, 1 lag stein osv helt til det er 7cm igjen. Da kan du la det stå 1-2 dager før du støper i sprekken. Støp gjerne 1 tomme innenfor vegg. Så legger du  i sprekken med tørr mørtel (jordfuktig) og stamp med en 2x4 på 60cm. ( komprimer ) Slik at det ikke blir luft lommer i sprekken. Tror et firma kun vil gå 5cm ned for 30 000,- Tror den jobben du gjør ville koste ca 300 000,- og heve verdien på huset med 500 000,- Se gjerne videoen et par ganger og be noen med erfaring å vurdere jobben, og sikkerhet (hms ). Når alt er understøpt kan du pusse den siste tommen ut. Du kan legge 2 jern i hvis du vil. Men jeg tror ikke det kommer noen vei..Gulvet blir jo støpt etterpå..Og holder klosser ute.?

  (trådstarter)
   #62
 460     0
Ser veldig bra ut. 40cm inn og 60cm ned og så støpe med 7-10cm sement, 1 lag stein fra rommet, 5-7 cm sement og 1 lag til, 1 lag stein osv helt til det er 7cm igjen. Da kan du la det stå 1-2 dager før du støper i sprekken. Støp gjerne 1 tomme innenfor vegg. Så legger du i sprekken med tørr mørtel (jordfuktig) og stamp med en 2x4 på 60cm. ( komprimer ) Slik at det ikke blir luft lommer i sprekken. Tror et firma kun vil gå 5cm ned for 30 000,- Tror den jobben du gjør ville koste ca 300 000,- og heve verdien på huset med 500 000,- Se gjerne videoen et par ganger og be noen med erfaring å vurdere jobben, og sikkerhet (hms ). Når alt er understøpt kan du pusse den siste tommen ut. Du kan legge 2 jern i hvis du vil. Men jeg tror ikke det kommer noen vei..Gulvet blir jo støpt etterpå..Og holder klosser ute.?


Jeg ba om pris for 35 cm ned, men spørs hvor helhjerta jobb som blir gjort for 30.000.
Skal nok få til dette selv, fjellkilene er klare for henting så i dag skal steinen bort. Hvis jeg får tid så skal jeg forsøke meg på første lag med støp. Bruker nok anvisningen din ovenfor men jeg vurderer å legge inn ei Leca-blokk i en pute av jordfuktig betong der hvor det passer seg.

De eksisterende veggene er bare 20 cm tykke, leca.
Prøver å bake inn litt 8 mm armering her og der for å skjøte de ulike seksjonene sammen.
  (trådstarter)
   #63
 460     0
Har tenkt en del og forhørt meg litt rundt dette med flytende gulv, dvs forslaget til Jaf tidligere i tråden med følgende oppbygging:

- Støp i bunn på sprengstein og leca
- XPS
- Avrettingsmasse og fliser

Forskjellen fra brosjyren Jaf linket til fra Glava er at jeg skal ha avrettingsmasse pga 60x60 flis, så da tenkte jeg å forhøre meg litt om hva produsentene av avrettingsmasse synes om denne løsningen.

Jeg sendte følgende forespørsel til Hey'di og Weber:
"Jeg jobber med å understøpe kjellervegger og skal bygge opp nytt kjellergulv.

Siden grunnen består av sprengstein så tenker jeg at det kan være fordelaktig å ha betongstøpen i bunn, og deretter 10 cm XPS-isolasjon.

Jeg skal ha varmekabler og fliser, og kunne derfor tenkte meg et dekke med avrettingsmasse som varmekabelen legges i, og som danner et godt grunnlag for flislegging.

Spørsmålet mitt er hvor tykk avrettingsmassen må være ved en slik løsning?
Hvor tykk ville avrettingsmassen måtte være hvis jeg hadde hatt en tradisjonell løsninger med XPS i bunn, deretter betong og så avretting?"

Fikk følgende svar fra Hey'di:
"Forutsatt helt stabilt underlag, og trykkfast isolasjon, så snakker vi minimum 30mm tykkelse på avrettingen, med armeringsnett.

På betong er det nok å dekke kabel + noe overdekning, normalt totalt 10mm avretting."


Fikk følgende svar fra Weber:
"Jeg er ikke kjent med den løsning som du beskriver. Men det kanskje vil være enklere å fylle og rette av med drenerende masser først, før XPS og deretter støpe gulv. Du bør støpe min. 40 mm med K131 nett men hvis det er vannbåren varme hadde jeg anbefalt i hvert fall 50 mm. "


Ganske stor forskjell i svarene, der altså.
Hey'di virker trygge på løsningen, gitt at jeg bruker trykkfast isolasjon (det gjør jeg jo, XPS) - men helt stabilt underlag, ja da må jo støpen være ganske plan.

Det er absolutt mange fordeler med å ha XPS øverst selv om dette er litt utradisjonelt.
Samtidig vil det være katastrofe dersom avretting og fliser sprekker/løsner.
HSt
   #64
 37,821     Lillestrøm kommune     0
Weber har da varmegulv (vannbåren) som de flyter med avrettingsmasse, mener jo jeg har sett dette på byggmesse for noen år siden.
jaf
   #65
 6,419     tromsø     0
Når du er ferdig å under støpe. Kan du legge litt sand, komprimere og styrofam. Støpe 6cm med armering. Ville isolert med 50mm mot yttervegger. Ville lått betong gulvet gå ut til under støpning 10cm kontakt punkt for hver meter. Skåret et hul i isoporen med størrelse på en 2 x 4.så betong gulvet kan renne ut og støtte under støpning. Bare for å gi under støpningen mot holl mot jord trykk. Betong gulvet kommer jo cirka midt på under støpning ?
  (trådstarter)
   #66
 460     0
Når du er ferdig å under støpe. Kan du legge litt sand, komprimere og styrofam. Støpe 6cm med armering. Ville isolert med 50mm mot yttervegger. Ville lått betong gulvet gå ut til under støpning 10cm kontakt punkt for hver meter. Skåret et hul i isoporen med størrelse på en 2 x 4.så betong gulvet kan renne ut og støtte under støpning. Bare for å gi under støpningen mot holl mot jord trykk. Betong gulvet kommer jo cirka midt på under støpning ?


All isolasjon av vegger skal skje utvendig, 10 cm XPS. Innvendig blir det bare enkle lekter og gips.
Metoden du beskriver betinger litt om jeg skal XPS øverst eller underst.

Hvis betong kommer under XPS så vil det gå fra bunn av understøp og 10 cm.
Hvis betong kommer over XPS så vil det komme ca midt på understøp. Utfordringen med kontakt mot understøp utgår vel med hensyn til at jeg skal isolere utvendig?
  (trådstarter)
   #67
 460     0
Skulle kile vekk den delen av steinen på bildet lenger opp som stakk inn i rommet i går.

Det gikk jo helt supert, veldig fornøyd med fjellkiler og bor fra Fjernfjell.no .
Jeg kjøpte SDS+ bor, og Hilti'n ble litt for sped for oppgaven, det gikk sakte. Har en Biltema-borhammer i SDS Max, og det er jo som å bore i smør.

Når jeg hadde kilt vekk den innvendige delen (som var litt gøy og gikk veldig raskt), så kom jeg på at den store steinen ville lage problemer for ny drenering og isolasjon på utsiden.

Derfor gikk jeg i gang med å grave den opp utvendig også, og kilte den i to der også. Da var plutselig alle de 3 bitene løse selv om de var veldige store. Hele denne steinen var 2,5 ganger større enn den største steinene jeg har tatt ut hittil. Selv delt i 3 så er det ikke mulig å løfte ut for hånd, jeg må løfte maskinelt med traktor.

I kveld blir steinen fjernet og jeg har endelig ca 1,5 meter med ferdig utgravet seksjon, steinfri og klar til understøp:
Senke gulv i garasje i sokkel - fremgangsmåte for understøping(bygging) - lecavegger -  - RemoSenke gulv i garasje i sokkel - fremgangsmåte for understøping(bygging) - lecavegger -  - Remo

Utvendig:
Senke gulv i garasje i sokkel - fremgangsmåte for understøping(bygging) - lecavegger -  - Remo

jaf
   #68
 6,419     tromsø     0
Fin framgang. Kanskje en ide å vente med å pigge bort gulvet (den siste halvmeteren) til under støpningen er ferdig neste gang? Den halvmeteren fordeler trykk. Kanskje best å støpe fra utsiden, hvis halvmeteren står ?
Det er mulig å skade de siste 20cm, når ingenting støtter betong under.

Når jeg støper under xps, så pleier jeg å bare støpe begrenset med punkter. Så støper jeg over gulv etterpå. lar betong renne mellom punkter.
Støper du all under støpning uten åpninger, så kan jo støp gå over isopor ?

Det kan være en ide å isolere med for eksempel styrofam innvendig siden det er veldig fuktig masser i bunn bak under støpning. Her er en link til innvendig isolering.
http://www.sintef.no/globalassets/upload/eksbo/dokumenter/gjor-det-riktig.pdf
Da slipper du å varme mange m2 med betong (kansje 5m3=12,5 tonn) før rommet blir varmt. Du ønsker sikkert mye høyere temperatur på gulv en det er i vegger ? Du ønsker temperaturforskjell og minst mulig varmetap. Med utvendig og innvendig isolering skal du kunne drifte rommet med en panelovn (600 watt). Med lite eller ingenting isolering kan du bruke 6kw. Men det kan du jo teste når du kommer lengre.
  (trådstarter)
   #69
 460     2
Fikk hjelp av min far i går som er svært praktisk anlagt og har mye verdifull erfaring. Det reddet dagen.

Vi fikk understøpt en seksjon, oppbyggingen ble: komprimert singel, 10 cm betong og 25 cm scan-blokker.

Det gjenstår støping mellom blokkene og veggen, avstanden her er alt fra 5 cm til 2 cm, betongen under veggen var ujevn og med mye faststøpt singel.

Lurer veldig på hvordan det blir å dytte jordfuktig betong her i morgen, lurer på om kanskje spalten burde ha vært større. Lurer også på om jeg skal legge inn fugearmering i dette øverste sjiktet?

Veldig fornøyd med fremgangen men jeg håper de neste seksjonene går litt raskere nå som jeg får litt erfaring. Faren min skal også lage et forskalings-sett som forenkler arbeidet. Noen bilder:
Senke gulv i garasje i sokkel - fremgangsmåte for understøping(bygging) - lecavegger -  - Remo
Senke gulv i garasje i sokkel - fremgangsmåte for understøping(bygging) - lecavegger -  - Remo
jaf
   #70
 6,419     tromsø     0
Flott arbeid. Spalten ser fin ut. Sørg for god belysning og komprimer bort luft lommer når du støper over leca. (dytte med et bord)  Kanskje det er best å være 2. En på hver side. Mulig jeg hadde ventet litt mer en 1 dag med å under støpe. Du kan sikkert pusse litt opp samtidig. Så blir det pent og mindre/lite synlig hva du har gjort. Det ser ut som det kan pusses 2 ganger. 1 gang for å fylle store hull og 1 gang for å få det helt slett.