#41
 684     Engavågen -Meløy     0
- De nye byggeforskriftene angir maksimumskrav til energiforbruk for alle nybygg, og det er kun i mur- og betongbygg at varmelagringsevnen kan utnyttes effektivt, sier Ole H. Krokstad, daglig leder i byggutengrenser.no, organ for mur- og betongbransjen i Norge.

Vi vet at stein og svaberg som varmes opp av solen, beholder varmen lenge etter at solen er gått ned. Mur og betong har de samme egenskapene. Bygger du riktig, får du et hus som magasinerer varme om dagen og avgir den utover natten. I byggeterminologi kalles dette varmelagringsevne.


svalt-varmt: Ved å utnytte varmelagringsevnen eller den termiske masse i mur og betong, kan du få et svalere hus om sommeren og et varmere hus om vinteren. Dermed får du et redusert behov for kjøling og ventilasjon, noe som gir lavere investerings- og driftskostnader til tekniske installasjoner.

kilde: http://www.aftenbladet.no/fritid/bolig/1038970/Krav_om_mer_mur_og_betong.html
Signatur

   #42
 22,342     Akershus     0

Det er ganske mye, har tenkt på om det kunne vært lønnsomt å satt inn en bryter som slo av alle kontakter som vi kan finne på å sette i en duppedings, lader tv etc. For lyset har vi bestillt en bryter som skal stå ved utgangsdør som slår av alt lys i huset når vi går på arbeid feks.
Egentlig ikke en dum ide. Jeg ser bare på det utstyret som jeg har tilkoblet og bruker strøm fordi det ikke er ordentlig avskrudd (Standby, ikke er i bruk eller er pseudooff) eller direkte i bruk:

Kjøl og frys (4), 2 vvbereder, 3 TV, 5 video, 3 lydanlegg, PC (har ikke oversikt over hvor mange greier det er snakk om pc, printer, scanner, laptop osv), lamper med trafo, ladere (mobil, navigator, lykt, radio osv), ringetrafo. (jeg har ikke hvitevarer som trekker stby strøm eller automasjon)

Kjøl og frys vet jeg ikke hvor mye varme de avgir (200 W hver?), bereder har jeg målt til ca 100 W. Alle de andre duppedingsene trekker fra 5W og oppover selv når de ikke er i bruk/stby/"off". Dette blir en del.
   #43
 22,342     Akershus     0

Til det finnes et godt alternativ finnes det gassovner som er billige. Eller skal man være moderne så finnes det gass koketopp. Det vil kansje kunn være lønnsomt hvis man ikke skal være koblet til strømnettet. Men det finnes andre problemer som bruker mye strøm f.eks. kjøleskap, vaskemaskin og oppvaskmaskin.
Strøm må man ha, og da er induksjon best. (Men har stby strøm). Vask/oppvask sender det meste av varmen ut med vannet. (Hvis du ikke bruker tørk på oppvasmaskinen)

Kansje det blir mere levelig i et murhus? Er det noen som vet om det er samme krav til ventilasjon i et murhus?
Ventilasjon må du ha, men temperaturen blir jevnere i et murhus.
   #44
 684     Engavågen -Meløy     0
Det vil jo være bedre å bruke murhus til passivhus hvis det er svalere om sommeren.

Jeg vet ikke om det er krav til størrelse på vedovn i stue/kjøkken på 50-70kvm.
Hvis man bygger stor åpen stue/kjøkkenløsning og velger den minste vedovnen med vannkappe som er i salg så burde det bli behagelig temp.
Hvis man bygger i mur og i tillegg har skjerming så vil sommertemperaturen inne i huset bli meget behagelig.

Har ikke antydet at murhus slipper ventilasjon!



Passivhus: Alle snakker omdet , men ingen tar seg råd til det - sol.jpg - Jim-Roger
Signatur
   #46
 806     0

Det er rett det, Hans9001, teknisk utstyr er i min varmetapsberegning estimert til 5000kwh pr år, belysning 3600 kwh og vifter 1500 kwh. Det er ganske mye, har tenkt på om det kunne vært lønnsomt å satt inn en bryter som slo av alle kontakter som vi kan finne på å sette i en duppedings, lader tv etc. For lyset har vi bestillt en bryter som skal stå ved utgangsdør som slår av alt lys i huset når vi går på arbeid feks.


Hva med fryser og kjøleskap der er det 1000 kWt i året om en har klasse A, og vaskemaskin og oppvaskmaskin er gjerne ytterligere 1000 kWt i året. Da er du på 7 000 kWt i året som det er veldig vanskelig å gjøre noe med.
Jeg jobber med energi/varmesystemer på utviklingsnivå og jeg ser jo at det er mye spennende på veg inn i markedet.
Nye solcellepaneler med mye høyere effekt enn dagens.
Vunduer med LED-lignende teknologi som demper solinnstrålingen automatisk og har varmebelegg som damper vekk utvendig kondens med U-verdier ned mot 0,4, isolasjonsmatter med 10 cm tykkelse som isolerer like godt som en halvmeter med Glava.

Men det vil alltid være nye ting på gang og en må likevel bare bygge etter hva som finnes tilgjengelig. Men visse ting er ferdig utviklet og har planlagt introtidspunkt, mens andre ting har lang tid med utprøving igjen.
Om ti år bygger vi kanskje nullhus.
Signatur
   #47
 9,677     Kysten     0
Jeg tenker litt i de baner som du skriver om varmelagring og mur. Kjelleretg vår blir i betong 20 cm og deler i ringmur. Vi legger 30cm isolasjon på utsiden av muren og lar bjelkelaget gå tilsvarende ut over grunnmur. Dette gjør vi for at muren skal stabilisere temperatur og forhåpentlig rf inne både vinter og sommer.

   #48
 9,677     Kysten     0
På produktsiden kommer det til å skje mye når det gjelder byggevarer, det er helt sikkert. Det er jo på tide, det har ikke vært rare utviklingen de siste 30 årene. Dugg på utsiden av vinduene kan en redusere allerede med den teknologien som er idag. Selvrensende glass reduserer det mye. Det kommer også solcellepanel som integreres med taktekking og har samme form som steinen eller hva det måtte være en har på taket.
   #49
 22,342     Akershus     0

Vunduer med LED-lignende teknologi
Praktisk ved juletider, da kan vinduene blinke skikkelig jalla. Hvordan i huleste skal dette virke på solstråling?
Om ti år bygger vi kanskje nullhus.
Neppe. Energi er for billig og løsningene behøver ikke å spare energi/miljø og blir derfor ikke benyttet.
   #50
 9,677     Kysten     0
Det går et prosjekt nå med Enova, Sintef husbanken og div andre som går på null utslipp av co2 fra bygg. Forkortelse for prosjektet er ZEB (zero emission buildings).