2,322
69
1
Hvilken vindusspylervæske er best?
5,111
Sørnorge
0
Jeg har prøvd et utvalg av spylevæskemerker, og felles for dem alle er at de etterlater seg en hinne på vinduet som nesten ikke synes, men det blir som å kjøre i tett tåke når det kommer billys imot.
Det skal bare noen få drypp med regn og et sveip med viskerne for å få bort denne hinnen, men i tider som disse er det ikke uvanlig at det spruter mer fra veien enn fra himmelen. Altså var f.eks kvelden i kveld som å kjøre i mye tettere tåke enn det faktisk var.
I.o.m at noen få dråper regn gjør underverker prøvde jeg å tynne med vann, men det hjalp ingenting.
Så hva har folk god erfaring med?
Det skal bare noen få drypp med regn og et sveip med viskerne for å få bort denne hinnen, men i tider som disse er det ikke uvanlig at det spruter mer fra veien enn fra himmelen. Altså var f.eks kvelden i kveld som å kjøre i mye tettere tåke enn det faktisk var.
I.o.m at noen få dråper regn gjør underverker prøvde jeg å tynne med vann, men det hjalp ingenting.
Så hva har folk god erfaring med?
Mekonomen har den beste spylervæska som også tåler mest kulde i følge en test som ble utført på TV2 i høst, prisen er deretter "dyrest". De billigste spylervæskene tåler bare - 5 °C, da ber du om problemer med spyleranlegget ved bruk.
Den forrige kanna med spylevæske var faktisk fra mekonomen. Den som er på nå er fra bilxtra. Jeg forstår meg ikke på tester som rangerer spylevæskene etter hvilken temperatur de tåler. Spylevæske burde jo ha litt andre egenskaper enn å ikke fryse, f.eks å vaske eller ikke etterlate seg en hinne.
Irritasjonsmomentet var ikke nevneverdig mindre da pusserne var nye.
Viktig for meg er at den ikke fryser og helst ikke lukter hjemmebrent ;)
At spylerveske testes på frysepunkt virker kanskje litt rart, men ingenting er mer irriterende enn at dunken man kjøpte som skulle tåle -15 fryser med -5. At ruten ikke blir 100% ren er en ting, men en film med frost ser man ikke en tøddel gjennom. Det er jo livsfarlig hvis man holder god fart og temperaturen har falt. Mener det var en svensk test som fant ut at Biltemas versjon tettet dysene ved -10. Testfakta eller hva de nå heter. De har også gitt svært gode skussmål til de billigste Biltema bladene, men stryk til de dyre hvis jeg husker riktig.
Jeg lette lenge og vel etter noe som skulle klare kaldere enn -15 da vi var på langtur i jula. Fant noe svindyrt på Shell (70 spenn for 5L elns) som funket bra, men det lukta bygdefjortissfest ved bruk. Tror nesten man må blande selv for å få noe skikkelig.
-Når jeg må ty til Statoil i nøden blir jeg sittende å banne over å ha betalt tosifret literpris for noe som gir den nevnte hinnen på ruten.
Kjøper konsentrat i 20liters dunker og blander selv etter temperatur, går ca en dunk i året og koster i 4-500 kr dunken på den lokale motorsjappen.
http://www.justcarbatteries.co.uk/index.php/screenwash/comma-xstream-screenwash-65-c-20l.html
Tidligere brukte jeg "klar sikt". Fungerte fint det og..
Du bruker en slik i året? I følge teksten tilsvarer det 400 liter. Hvis du kjører 30.000km i året og har 4liter tank, betyr det at du må etterfylle hver 30. mil. Du må altså fylle spylevæske tre ganger så ofte som du fyller drivstoff. Finnes det noen offisiell rekord for slikt?
Kanskje ikke så ille, men jeg antar man blander den litt sterkere. Spesielt på vinteren. Hva bruker du, theShadow, og hva er frysepunktet på da?
Edit: Databladet hadde info.
Når, prosent konsentrat, frysepunkt
Autumn / Summer 5 0
Mild Winter 10 -2
Winter 25 -9
Severe Conditions 50 -25
Extreme Winter 100 -65
Tror ikke frysing på ruta har så mye med hva væsken tåler av kuldegrader å gjøre. Saken er vel den at de frosthindrende tilsetningene fordamper raskt så snart man spyler ruta. Er ruta veldig kald fryser dermed væsken til is før vindusviskerne har hatt tid til å gjøre jobben sin. Gjelder å vente til det er varme i bilen, slik at ruta ikke er så kald. Det er i alle fall min teori/erfaring.
For min del bruker jeg billig spylevæske fra Kiwi, og har aldri hatt problemer med verken frost i spylertanken eller film på ruta. Skal sies at jeg aldri er utsatt for -30C. ;D
Spyler man rett etter å ha startet kald bil: Iskaker på frontruta.
Litt kjøring i 50-60-sone først: Ingen problemer.
Jeg har opplevd en slik frosthinne noen få ganger. Verst plaget har jeg vært med ganske kald bil (da er spylevesken i seg selv kald også) og temperaturfall mens man kjører ganske fort. Når dette skjer på E6 i morgenrushet så er det livsfarlig. Ruten blir til frostet glass i løpet av et sekund.
Er det kaldere enn noen få kuldegrader saltes det ikke.
Pleier å blande ca 15-20% generelt, og 40-50% om vinteren. -Tallene fra databladet gjelder nok helst om bilen står i ro... ;)
Det skulle tilsi at jeg bruker i underkant av 100 liter i året. -Mesteparten i saltesesongen.. >
(og bilen går 10 000 i året, ikke 30..)
Det jeg og har gjort på flere biler (men ikke nåværende, for der er det vondt å finne slangene), er å forlenge slangen som forsyner dysene med halvannen meter slange, og snurre denne rundt den øverste kjøleslangen til radiatoren. Resultatet er god og varm spylevæske, og DET er effektivt det ;D Spruter så dampen står rundt bilen.
En tilsvarende løsning kunne en få ettermontert på Saab for noen år siden, det var der jeg hentet ideen fra. Funker som en kule 8)
Forøvrig har jeg ennå ikke sett noen negative effekter på bilen/lakken av å bruke salmiakk/zalo, forutsatt at man er forsiktig med mengden. Salmiakk er jo i utgangspunktet ikke noe sjakktrekk å sprøyte utover billakk vil jeg tro...
Biltema kom dårligst ut i en nylig test, så nysgjerrigheten førte til at forrige innkjøp ble gjort på Rema.
Audien min visker også på den tullete måten og oppnår ikke annet enn å dra driten utover igjen. Har funnet ut at hvis jeg trykker hendelen ned på enkelvisk mens den visker etter spyling, så kommer ikke det ettervisket. Fryktelig dårlig forklart, men altså hendelen først mot rattet for å spyle og så et trykk ned rett etterpå. Da viskes det bare tre ganger uten den fryktelig irriterende ettervisken seks sekunder senere.
Vet at det går an å programere bort med sånt diagnoseapparat, men har ikke rotet meg til det enda..
Dumt at denne finessen av en eller annen grunn forsvant med siste nybilkjøp, selv om det er samme modell som den forrige.
Før har jeg som regel blanda selv fra konsentrat, og da enkelt kunne endre kuldeegenskapene etter behov.
Konsentrat er veien å gå om man vil ha noe skikkelig som funker uten at det blir for kostbart.
Hvis man trenger ekstra sveip er det bare å dytte på spaken.
Det å spyle kort tid utløser hele sekvensen, så det hjelper ikke.
Antagelig av samme grunn som at det ikke går an å skru av blinklyset før den har blinket 3 ganger.
Ikke noe problem. Da dytter man spaken andre veien. Da slutter den med det. (Men blinker da tre ganger andre veien ;D )
Edit: Modereringsfeil. Fikk visst klistret mitt eget innlegg hos denne brukern
Og fjernlysbryter som er "feil", og radio/telefonstyring der skikkelige biler har crusiecontrol....f**n drit, trykker feil heile tida.
At dei ikkje klarer å standarisere dette litt....
Uansett, de som har en VAG bil (AUDI, VW og Skoda), kan deaktivere den funksjonen i multifunksjonsdisplayet om den er irriterende.
Et kort trykk gir automatblink, men om du holder inne litt vil den kun blinke til du slipper. 8)
Jeg finner systemet sjenialt, og hadde planer om å installere det i privatbilen, men det prosjektet havnet desverre langt bak i prioriteringskøen..
Når blinker det tre ganger lurer vel motgåande billist om ein skal inn til venstre eller noko anna, irriterende.
analoge verden er så 90 tallet dette her ass..særlig vindusvasking som selvfølglig burdet vært outsourcet for lenge siden (Se der ja kan ikke skrive lenger heller nå..gud bedre som svigermor pleier å si...
Du takker, bukker og neier. Gjerne til begge sider. For du blinker vel ikke for å vise at du vil svinge inn på møteplassen og inn i fronten på han som står å venter?
Jeg liker å kunne gi et enkelt blink som takk til vogntog som slipper meg forbi. I de situasjoner er det ikke trafikk i motsatt retning.
Tilbake til spyling og automatikken der, så skulle jeg ha ønsket meg tilbake til "gode gamle dager", hvor spyling og visking var 2 adskilte ting. Det irriterer meg at frontruten på vår bil nærmer seg en tilstand hvor den må byttes, til tross for at jeg prøver "alle mulige" metoder for å ikke dra over inntørket skitt med viskerne. 26.000,- koster en ny rute på vår bil. Kan kjøpe seriøst mye spylevæske for den summen ::)
Tanken har slått meg, men....det er denne lille hvite gode samvittigheten min, som sitter på skulderen min og stopper meg når jeg står der med hammeren...
Fikk byttet bakruten på bilen da, via forsikring. Den var godt stripet. Takket være en blondine i BMW med "smart" telefon i høyre hånda og flere FB-venner enn hjerneceller. Klask i rævva på bilen vår. Så vi fikk ny rute, nylakket bakdel på bilen, og 24 dager med prøvekjøring av diverse nye leiebiler: Fikk konstantert at Vectra-en er en av få biler som faktisk tar 3 barneseter, 2 barnevogner og fremdeles har plass nok til at alle sitter greit
Veldig flott for alle de andre som betaler ruta...
26 000kr
Eg såg på ein bruktbil hos ein bilselger (profesjonell) der det var ei lita sprekke i frontglasruta, nok til at det ikkje vil bli EU godkjent.
Segeren foreslo at eg skulle ta det på mi forsikring når eg hadde kjøpt bilen, han foreslo faktisk forsikringsvindel og dokumentforfalsking.
Eg gjekk naturligvis derifrå uten bil.
Så dette med forsikringssvindel med frontruter er nok vanlegare enn me likar å tru.
Det er for så vidt et interessant problem. Jeg synes ikke at folk som skifter ut en utslitt rute på forsikringen, men som ikke er skadet av sprekker/steinsprang, gjør noe uetisk. (Gitt at de ikke har ødelagt ruten med overlegg eller mislighold) At en bilfører har optimal sikt sikrer også meg som bilfører.
For både glass- og plastlykter på bil så får man pussesett for å friske opp i gammel slitasje. Kan man gjøre dette med bilruter? Har forsøkt settet fra Turtlewax selv, men det må sterkere lut til på det ene plastglasset på bilen min. For plast så er det viktig å forsegle pussejobben med noe væske som beskytter mot UV-stråler, ellers gulner plasten fort igjen, men er det noe slikt på utsiden av frontruten? Vil ikke tro det da det er vesentlig mekanisk slitasje i form av viskere.
Opel Vectra C. Litt dill med den ruten, med regnsensor, lyssensor, solfilm, varmerefleksjon, og noe antenne-greier (GPS?). Jau, prisen er hysterisk, men så har jeg bare hørt på 1 glassverksted. Men vet ikke helt om jeg skal stole helt på det verkstedet, siden de var klar på at ruten måtte byttes for å bli godkjent, mens Opel-verkstedet blåste av dette, slipte ruten og godkjente den...
Er det noen som får skiftet en utslitt rute på forsikringen, uten at den har sprekker/ steinsprut? Hvis noen får det er det ok.
Hvis de derimot er framme med hammeren for å trikse til seg "steinsprut" så har de en annen moral enn meg. Det er en helt forkastelig holdning. >
Jeg har pusset ned og polert en frontlykt med "headlight restoration kit" fra turtlewax. Det ble ikke videre bra. Plasten på lykta er belagt med en hardt belegg ytterst. Dette sliper du ned med pussesettet, og polerer opp plasten under. Det ser fint ut umiddelbart etter behandling, men etter 1 mnd, var det like ille igjen. Ser man nærme etter er det hundrevis av mikrosprekker som går dypt ned i plasten.
Jeg pratet også med et bilglassverksted som hadde prøvde å polere bort riper fra frontrute. De hadde ikke lyktes, glassoverflate var for hard, så ingen polish hadde noen effekt. Med riktige midler og maskiner er det selvsagt mulig, men med rutekostnader på 5000-10000 kroner er det begrenset hvor mye de gidder å legge i det.
Det burde være mulig å kjøpe nye plastglass til frontlykter, på mange biler er de enkle å bytte, de sitter limt/festet med en tyggegummimasse og et par metallklips. Men for alle biler jeg har sjekket, er det ingen som selger de faktiske plastglassene. Ny lykt koster mellom 3000 og uendelige, og da kjører folk heller med rævva lykter og rævva lys. Hva med et eupåbud om at det skal være mulig å bytte kun lykteglass? Hvor mange påkjørsler er det i året som følger av dårlig lys?
Jeg kan ikke skifte glassene i lyktene mine, men litt tidligere modeller hadde lykter i glass og de kunne man skifte. Slike plastglass kan ikke koste stort så hadde jeg fått kjøpt nye for en grei penge så hadde jeg heller gjort det.
Kom ut for en slik kar jeg også sist jeg så etter bil, og det var et bilverksted som solgte bruktbiler på si.
På faderns bil foreslo merkeverkstedet å ta ruteskift på hans forsikring etter at de ødela ruta under bytte av vindusviskermekanismen. Det ble selvsagt helt uaktuelt, og helt opp til merkeverkstedet å finne ut hvordan de skulle dekke den.