Ja, sett fra norsk side så er markedet for kraft i Europa umettelig. Mindre forbruk i Norge gir mere å eksportere.
Man bør merke seg at selv om Norge bygde ut samtlige elver/fosser i dette landet til vannkraftsanlegg, og i tillegg slengte på et par atomkraftverk, så vil ikke dette gi lavere strømpriser i Norge.
Joda, for såååå stor overføringskapasitet har vi faktisk ikke.
Hehe, er det noen som er så naive at de tror at det er slutt på legging av kabler som er tilkoblet utlandet? Selv en GO i dette øyeblikk vil gjøre at det tar 10+ år før ting er igang. God tid det å legge kabler.
All elektrifisering i Norge krever kraft og denne må komme fra et sted. Under parolen forsyningssikkerhet så må det da bygges mere overføringskapasitet. Også pga at de som investerer i bygging av kraftverk skal jo ha pengene sine tilbake med gevinst. Det er dermed ingen som vil bruke masse penger på å sørge for at prisene synker/mindre fortjeneste. -Hvis så er tilfelle så er jo Norge ifølge noen her inne en kommuniststat. Ingen ønsker planøkonomi.
-Hvis så er tilfelle så er jo Norge ifølge noen her inne en kommuniststat. Ingen ønsker planøkonomi.
Ta en titt på grunnrenteskatten (forslått 50%+) som legges på vannkraft samt det faktum at de aller fleste kraftverkene er offentlig eid så innser man jo at akkurat på vannkraft så er vi ikke så langt unna kommunisme i praksis
Jeg forstår deg dit hen at du mener at private kapital-interesser i langt sterkere grad enn i dag bør kunne skaffe seg profitt på Norges vannkraft, på bekostning av inntektene til stat og kommune.
Mener du dette bør være begrenset til norske kapital-interesser, eller bør det være fritt fram for utenlandske invistorer som vurderer Norge som et land der det er lett å få utnytte naturressursene til egen gevinst?
Og så leser jeg dette, visste jo at de bruker gass nede i Europa, falt aldri innn å undersøke mer. Faktum, energibruk her og der, like mye kWh begge steder, i gjenomsnitt, her, bare strøm, siden vi ikke har annet, der noe strøm og mye gass som vanligvis er mye rimeligere.
Ja, gass mangler vi fullstendig her på berget. Siden vi bare i oktober solgte 10,5 milliarder standard kubikkmeter gass til utlandet, og tjente 72 milliarder kroner på det, ble det ikke noe gass igjen til oss. Forsåvidt er det akkurat som strømmen - vi selger så mye av vannkraften at det ikke er noe igjen til oss slv.
Med norsk spinndyr gass til rundt 1,52 kr/kWt (224 kr/11 kg for propan hos min lokale gass-pusher, med 13,4 kWt/kg) må jo spotprisen opp på minst 60-70 øre før det ville ha lønnet seg å bruke gass til oppvarming og koking. Det gjør det jo helt uaktuelt!
Man sammenligner vel ikke energipris mot 11 kg propanbeholder? Prisen i bulk ligger et helt annet sted. Vi har forøvrig ikke infrastruktur for gass, så gass i Norge er og blir uinteressant. Vi kan med god samvittighet selge unna uten å tenke på hjemmemarkedet......foreløpig.
Med effekttaksering og noen få timer pr mnd med «overforbruk , skal en ikke se bort fra at det kan bli regningssvarende med gassfyring i de vanskeligste timene. En snakker om at en må bruke strømmen smartere, men elbillading skjer allerede på natta, vvb kan en enkelt flytte til natt med et koblingsur. Den store stygge ulven er oppvarming. Svært mange hus i Norge er i lett bindingsverk med liten termisk lagringskapasitet. Det blir dermed dårlig økonomi i å sprengfyre om natta til en varme som er luftet ut i 9-tiden.
Man sammenligner vel ikke energipris mot 11 kg propanbeholder? Prisen i bulk ligger et helt annet sted.
For femten års tid siden vurderte jeg seriøst propan som primær varmekilde. I 2005 kunne jeg få propan til tank for kr 6,50/kg; da kostet gass på 11 kg flaske 308 kr - 28 kr/kg. Jeg sammenlignet bulk-pris med strømregningen fra foregående år: Marginal besparelse var 18 øre/kWt.
En 2700 liter tank kostet 20.000 kr; arbeide med nedgraving og røropplegg ble estimert til 30.000. Propan komfyr med stekeovn kostet 10-20.000, gasspeis til oppvarming 20.000 til å henge på veggen - innbyggings-peis det dobbelte. VV-bereder 12-15.000. En del utstyr (fleksible gummislanger etc.) er forbuksvare som må skiftes med få års mellomrom, og bidrar til løpende kostnader.
I 2005 estimerte jeg nedbtalingstiden til minimum 20-25 år. Så jeg forkastet propan i bulk. Med strømprisene i 2020, og signifikant høyere bulkpris på propan, ville nedbetalings-tiden vært vesentlig lengre!
Hadde jeg gjort investeringer på 100-150.000 kr dengang i 2005 kunne jeg i dag ha fyrt på propan til bulk-pris. Men bulkprisen har gått opp, og flaskeprisen ned: I et par år, inntil forrige uke, har jeg fått 11 kg til 199 kr; den er nå satt opp til 224 kr. (308 kr i 2005 tilsvarer 446 kr nå.) Kilopris til tank har gått opp til omtrent halve prisen av flaskegass, men siden jeg ikke valgte noen 150 KNOK investering er det forsåvidt irrelevant. (På den annen side får du propan-komfyrer, peiser og VV-beredere til lavere kronepris idag enn i 2005; de har gått motsatt vei av inflasjonen.)
Det jeg derimot landet på var å ha en 4,2 kW propan stråleovn til 990 kr i bakhånd når sprengkulda tar oss og strømprisen går i taket. Mininal investering. Hjemme bruker jeg den bare i spesielle tilfeller - når strømmen er spinndyr, eller f.eks. når jeg kommer hjem fra ferie og huset ligger på 10°C. Sist helg inviterte en kamerat meg med på hytta si: Da tok jeg ovnen og gassflaska inn i bilen, og vi fikk varmet opp hytta raskt da vi kom dit. Resultatet var så vellykket at jeg i morgen skal ut og kjøpe en tilsvarende ovn og propanflaske for ham, så han har det til senere hyttebesøk.
Selv om du ikke kjøper propan i bulk: En stråleovn gir deg rask varme akkurat der, og akkurat når, du trenger den. Selv om kr.1,52/kWt ligger et godt stykke over el-prisen sommeren 2020 (og det selv om du tar med både fastledd og energiledd på nettleia, offentlige avgifter og moms på toppen), så er det ikke så hårreisende når du kommer til ei gjennomfrossen hytte, eller et hus når du kommer hjem fra vinterferie. Når spotprisen begynner å nærme seg en krone, kan du vurdere å la el-varmen la stua di falle ned til 15°C når du sover eller er på jobb, og gi den en kjapp vitamininnsprøyting med propan når du våkner opp, eller kommer hjem fra jobb. Det kan være økonomisk - selv når du kjøper propan i småflasker til kr. 20,38/kg.
Forøvrig: Hos min propan-pusher er kiloprisen 30,00 kr/kg på 17-kg-flasker, og 23,64 kr/kg på 33-kg-flasker. 11-kg er det billigste du får på flaske. Jeg vet ikke om det er vanlig, men det passer meg helt utmerket.
Vi har forøvrig ikke infrastruktur for gass, så gass i Norge er og blir uinteressant.
Kan du ikke si det samme om bensin? Der kommer jo også folk inn med tomme flasker (/tanker) som de får fylt opp. Jeg har ikke oversikten over hvor mange steder du kan få fylt bensintanken din, mot hvor mange steder du kan få fylt propanflasken din, men ville tro at det ligger innenfor samme størrelsesorden.
Men kanskje også bensin er og blir uinteressant i Norge, siden vi ikke har noen infrastruktur for det.
Med infrastruktur mente jeg gassrør som i gamle dager her i Norge, antagelig kun i storbyene og forøvrig vanlig i Europa i dag. Jeg er vokst opp med slikt, i Oslo i 50 årene.
Gummislanger er ingen kostnad i et gassopplegg. Der er det pålagt med kobberrør og kun noen få cm med gummislange som gjerne kan skiftes mellom 5 og 10 år hvis de ikke påvirkes av UV, som f.eks en utegrill.
Ja, opplegg for gass via bulk er svindyrt.
Nei, propan via flaske er hverken rimelig eller greit å bruke i større sammenheng. Propan avgir store mengder vanndamp og er kun egnet for kortvarig bruk. Det finnes ovner for veggjennomføring av avgass, da er man på litt bedre veier. Jeg har også disse monstrene av propan strålevarmere, de er meget effektive på f.eks et kaldt kjøkken mens man inntar frokosten, men jeg har kuttet de ut til fordel for elektrisk. Det finnes fine infravarmere som gjør samme nytten.
På hytta har jeg kuttet ut propankjøleskap, likte ikke tanken på åpen flamme døgnet rundt med barnebarn på besøk. Bruker nå elektrisk via solcelle.
Det finnes påfyllingsflasker som man kan fylle selv, flaskeprisen er dog ganske høy, mens literprisen er tilsvarende lav. Bruker man mye gass, er det kanskje et alternativ?
Gassrør i gatene er ingen forutsetning for en 'infrastruktur' nødvendig for at propan skal være et akutelt alternativ. Vi hadde aldri noe slikt for fyringsolje; likevel var det av vesentlig betydning for boligoppvarming over en periode på femti år eller deromkring.
'Lokalt' opplegg for gass f.eks. fra flasker i et veggmontert skap på ytterveggen, med rør gjennom veggen til en koketopp på motsatt side, og kanskje en propan (etter)varmer for varmtvann, behøver slett ikke være 'svindyrt'.
Nei, propan via flaske er hverken rimelig eller greit å bruke i større sammenheng.
Det er som å fortelle en båteier med utenbordsmotor at bensintank er verken rimelig eller greit å bruke i såkalt 'større sammenheng' - hva nå det er!
Utenbordsmotorer med separat bensintank har fungert for småbåtfolket i minst femti år. Propan har fungert for camping- og hytte-folk i omtrent like lang tid. Det utelukker ikke at du kan konstruere opp 'større sammenhenger' der det ikke fungerer - så om du ønsker: Unngå propan i de sammenhengene! Bare ikke framstill det som at propan ikke er et velegnet alternativ i masse andre sammenhenger!
Propan avgir store mengder vanndamp og er kun egnet for kortvarig bruk
En del folk her på BB promoterer en myte om at en propanovn får vannet til å sildre nedover veggene dine ...
Her jeg nå sitter, med en blanding av el-oppvarming og propanovn viser hygrometeret RH 27%. Det er lang fra å få vannet til å sildre nedover veggene! Vi er enda tidlig på vinteren; all erfaring viser at om jeg vil unngå at RH faller under 20% - av helseårsaker - kreves aktive tiltak. Eller sagt annerledes: De som tror at bruk av en propanovn for å gi en 'boost'-oppvarming, eller som spisslast-varme i perioder når stømmen er dyr, gir store fukt-problemer, de aner ikke hva de snakker om.
Men har man først fått panikken for propan, er den i samme klasse som panikken mot atomkraftverk. Uansett hva du anfører av rasjonelle argumenter, blir frykten stående. Det er forsåvidt legitimt. Da er det bare å kjøpe strøm til den prisen som gjelder i øyeblikket, uansett pris.
Hehe, er det noen som er så naive at de tror at det er slutt på legging av kabler som er tilkoblet utlandet?
Selv en GO i dette øyeblikk vil gjøre at det tar 10+ år før ting er igang. God tid det å legge kabler.
All elektrifisering i Norge krever kraft og denne må komme fra et sted. Under parolen forsyningssikkerhet så må det da bygges mere overføringskapasitet.
Også pga at de som investerer i bygging av kraftverk skal jo ha pengene sine tilbake med gevinst. Det er dermed ingen som vil bruke masse penger på å sørge for at prisene synker/mindre fortjeneste.
-Hvis så er tilfelle så er jo Norge ifølge noen her inne en kommuniststat. Ingen ønsker planøkonomi.
Ta en titt på grunnrenteskatten (forslått 50%+) som legges på vannkraft samt det faktum at de aller fleste kraftverkene er offentlig eid så innser man jo at akkurat på vannkraft så er vi ikke så langt unna kommunisme i praksis
Mener du dette bør være begrenset til norske kapital-interesser, eller bør det være fritt fram for utenlandske invistorer som vurderer Norge som et land der det er lett å få utnytte naturressursene til egen gevinst?
Ja, gass mangler vi fullstendig her på berget. Siden vi bare i oktober solgte 10,5 milliarder standard kubikkmeter gass til utlandet, og tjente 72 milliarder kroner på det, ble det ikke noe gass igjen til oss. Forsåvidt er det akkurat som strømmen - vi selger så mye av vannkraften at det ikke er noe igjen til oss slv.
Med norsk spinndyr gass til rundt 1,52 kr/kWt (224 kr/11 kg for propan hos min lokale gass-pusher, med 13,4 kWt/kg) må jo spotprisen opp på minst 60-70 øre før det ville ha lønnet seg å bruke gass til oppvarming og koking. Det gjør det jo helt uaktuelt!
En snakker om at en må bruke strømmen smartere, men elbillading skjer allerede på natta, vvb kan en enkelt flytte til natt med et koblingsur. Den store stygge ulven er oppvarming. Svært mange hus i Norge er i lett bindingsverk med liten termisk lagringskapasitet. Det blir dermed dårlig økonomi i å sprengfyre om natta til en varme som er luftet ut i 9-tiden.
For femten års tid siden vurderte jeg seriøst propan som primær varmekilde. I 2005 kunne jeg få propan til tank for kr 6,50/kg; da kostet gass på 11 kg flaske 308 kr - 28 kr/kg. Jeg sammenlignet bulk-pris med strømregningen fra foregående år: Marginal besparelse var 18 øre/kWt.
En 2700 liter tank kostet 20.000 kr; arbeide med nedgraving og røropplegg ble estimert til 30.000. Propan komfyr med stekeovn kostet 10-20.000, gasspeis til oppvarming 20.000 til å henge på veggen - innbyggings-peis det dobbelte. VV-bereder 12-15.000. En del utstyr (fleksible gummislanger etc.) er forbuksvare som må skiftes med få års mellomrom, og bidrar til løpende kostnader.
I 2005 estimerte jeg nedbtalingstiden til minimum 20-25 år. Så jeg forkastet propan i bulk. Med strømprisene i 2020, og signifikant høyere bulkpris på propan, ville nedbetalings-tiden vært vesentlig lengre!
Hadde jeg gjort investeringer på 100-150.000 kr dengang i 2005 kunne jeg i dag ha fyrt på propan til bulk-pris. Men bulkprisen har gått opp, og flaskeprisen ned: I et par år, inntil forrige uke, har jeg fått 11 kg til 199 kr; den er nå satt opp til 224 kr. (308 kr i 2005 tilsvarer 446 kr nå.) Kilopris til tank har gått opp til omtrent halve prisen av flaskegass, men siden jeg ikke valgte noen 150 KNOK investering er det forsåvidt irrelevant. (På den annen side får du propan-komfyrer, peiser og VV-beredere til lavere kronepris idag enn i 2005; de har gått motsatt vei av inflasjonen.)
Det jeg derimot landet på var å ha en 4,2 kW propan stråleovn til 990 kr i bakhånd når sprengkulda tar oss og strømprisen går i taket. Mininal investering. Hjemme bruker jeg den bare i spesielle tilfeller - når strømmen er spinndyr, eller f.eks. når jeg kommer hjem fra ferie og huset ligger på 10°C. Sist helg inviterte en kamerat meg med på hytta si: Da tok jeg ovnen og gassflaska inn i bilen, og vi fikk varmet opp hytta raskt da vi kom dit. Resultatet var så vellykket at jeg i morgen skal ut og kjøpe en tilsvarende ovn og propanflaske for ham, så han har det til senere hyttebesøk.
Selv om du ikke kjøper propan i bulk: En stråleovn gir deg rask varme akkurat der, og akkurat når, du trenger den. Selv om kr.1,52/kWt ligger et godt stykke over el-prisen sommeren 2020 (og det selv om du tar med både fastledd og energiledd på nettleia, offentlige avgifter og moms på toppen), så er det ikke så hårreisende når du kommer til ei gjennomfrossen hytte, eller et hus når du kommer hjem fra vinterferie. Når spotprisen begynner å nærme seg en krone, kan du vurdere å la el-varmen la stua di falle ned til 15°C når du sover eller er på jobb, og gi den en kjapp vitamininnsprøyting med propan når du våkner opp, eller kommer hjem fra jobb. Det kan være økonomisk - selv når du kjøper propan i småflasker til kr. 20,38/kg.
Forøvrig: Hos min propan-pusher er kiloprisen 30,00 kr/kg på 17-kg-flasker, og 23,64 kr/kg på 33-kg-flasker. 11-kg er det billigste du får på flaske. Jeg vet ikke om det er vanlig, men det passer meg helt utmerket.
Kan du ikke si det samme om bensin? Der kommer jo også folk inn med tomme flasker (/tanker) som de får fylt opp. Jeg har ikke oversikten over hvor mange steder du kan få fylt bensintanken din, mot hvor mange steder du kan få fylt propanflasken din, men ville tro at det ligger innenfor samme størrelsesorden.
Men kanskje også bensin er og blir uinteressant i Norge, siden vi ikke har noen infrastruktur for det.
Gummislanger er ingen kostnad i et gassopplegg. Der er det pålagt med kobberrør og kun noen få cm med gummislange som gjerne kan skiftes mellom 5 og 10 år hvis de ikke påvirkes av UV, som f.eks en utegrill.
Ja, opplegg for gass via bulk er svindyrt.
Nei, propan via flaske er hverken rimelig eller greit å bruke i større sammenheng. Propan avgir store mengder vanndamp og er kun egnet for kortvarig bruk. Det finnes ovner for veggjennomføring av avgass, da er man på litt bedre veier. Jeg har også disse monstrene av propan strålevarmere, de er meget effektive på f.eks et kaldt kjøkken mens man inntar frokosten, men jeg har kuttet de ut til fordel for elektrisk. Det finnes fine infravarmere som gjør samme nytten.
På hytta har jeg kuttet ut propankjøleskap, likte ikke tanken på åpen flamme døgnet rundt med barnebarn på besøk. Bruker nå elektrisk via solcelle.
Det finnes påfyllingsflasker som man kan fylle selv, flaskeprisen er dog ganske høy, mens literprisen er tilsvarende lav. Bruker man mye gass, er det kanskje et alternativ?
'Lokalt' opplegg for gass f.eks. fra flasker i et veggmontert skap på ytterveggen, med rør gjennom veggen til en koketopp på motsatt side, og kanskje en propan (etter)varmer for varmtvann, behøver slett ikke være 'svindyrt'.
Det er som å fortelle en båteier med utenbordsmotor at bensintank er verken rimelig eller greit å bruke i såkalt 'større sammenheng' - hva nå det er!
Utenbordsmotorer med separat bensintank har fungert for småbåtfolket i minst femti år. Propan har fungert for camping- og hytte-folk i omtrent like lang tid. Det utelukker ikke at du kan konstruere opp 'større sammenhenger' der det ikke fungerer - så om du ønsker: Unngå propan i de sammenhengene! Bare ikke framstill det som at propan ikke er et velegnet alternativ i masse andre sammenhenger!
En del folk her på BB promoterer en myte om at en propanovn får vannet til å sildre nedover veggene dine ...
Her jeg nå sitter, med en blanding av el-oppvarming og propanovn viser hygrometeret RH 27%. Det er lang fra å få vannet til å sildre nedover veggene! Vi er enda tidlig på vinteren; all erfaring viser at om jeg vil unngå at RH faller under 20% - av helseårsaker - kreves aktive tiltak. Eller sagt annerledes: De som tror at bruk av en propanovn for å gi en 'boost'-oppvarming, eller som spisslast-varme i perioder når stømmen er dyr, gir store fukt-problemer, de aner ikke hva de snakker om.
Men har man først fått panikken for propan, er den i samme klasse som panikken mot atomkraftverk. Uansett hva du anfører av rasjonelle argumenter, blir frykten stående. Det er forsåvidt legitimt. Da er det bare å kjøpe strøm til den prisen som gjelder i øyeblikket, uansett pris.