10 400    49    12  

Minitest: Ryobi RCS18x3050F 18V One+ motorsag

 5 412     Langhus     4
Måtte få saget opp noen stokker som hadde blitt liggende i hagen og var lei den billige elektriske saga som måtte få kjedet justerte etter hvert kutt, og naboens bensinsag som kilte seg når den gikk varm (som jeg fikk etter at bensinsaga mi døde).

Og bare for å si det så er jeg en "moderat" motorsagbruker som sager ned langt under 10 trær i året i snitt.

Minitest: Ryobi RCS18x3050F 18V One+ motorsag - sag1 (Small).jpg - Jafo
Ryobisaga koster 1999,- på Jula_
https://www.jula.no/catalog/hage/ved-og-hogst/motorsager-og-tilbehor/batteridrevne-kjedesager/batteridrevet-kjedesag-003543#tab04
UTEN batteri og lader. Med det største batteriet på 5 Ah og lader er prisen 3597,- som er den jeg kjøpte.
https://www.jula.no/catalog/hage/ved-og-hogst/motorsager-og-tilbehor/batteridrevne-kjedesager/batteridrevet-kjedesag-005566/

Før jeg rakk å bruke saga endte jeg opp med å kjøpe en eksentersliper i samme One+ serie og da kjøpte likegodt et ekstra 5 Ah batteri (1199,-).
Det fine med One+ serien er at den har alt mulig av batteridrevet utstyr fra driller til kantkutter og gressklipper som bruker de samme batteriene.

Minitest: Ryobi RCS18x3050F 18V One+ motorsag - sag2 (Small).jpg - Jafo
Men til sagen. 
Før bruk må blad og kjede monteres. Det gjøres ved å skru på hjulet og den grå strammeren på det første bildet.
Det var litt klønete å få kjedet i sporet og montert på en gang men ingen showstopper.
Montering og stramming av kjedet gjøres uten verktøy og løsningen virker rimelig solid. I det hele tatt virker hele sagen godt sammenskrudd og det aller meste gir en grei kvalitetsfølelse når jeg tar på ting.
Det eneste som ikke ga helt samme kvalitetsfølelse var hendelen til kjedelåsen, den trenger ganske mye kraft og lager et litt plastikaktig "klikk" når den låses eller åpnes.
Vekten på 3,4 kg (ifølge jula.no) er helt grei å håndtere.
Bladet er 12" /30 cm.

Minitest: Ryobi RCS18x3050F 18V One+ motorsag - Sag5 (Small).jpg - Jafo
18V på en motorsag høres lite ut men stokkene på bildet over sages på rundt 20 sekunder.
Presses saga går den merkbart saktere eller stopper. Med kun 2 batterier brukt er erafaringsgrunnlaget moderat, men jeg opplevde at det første batteriet hvor jeg presset sagen en del ga seg etter en rundt 25 kutt. Batteri nummer to hvor jeg lot saga jobbe i sin egen fart holdt til det dobbelte.
I følge reklamen skal saga med 5 Ah batteri holde  til 40 kutt, som virker veldig sannsynlig hvis man sager noe annet enn de ganske store furustokkene jeg holdt på med.
Taggene på saga for å holde stokken som skal sages er i plast. De fungerte greit i min test og siden saga jobber bedre uten å presses belastes de moderat, hvor lenge de holder vil tiden vise Smile

Utkastet for sagspon fungerte også veldig greit, selv om mange av stokkene jeg sagde var rimelig våte.
Minitest: Ryobi RCS18x3050F 18V One+ motorsag - sag4 (Small).jpg - Jafo

Jeg opplevde saga som sterk nok til mitt bruk, og lett nok til at det ble smidig. Bladet på 30 cm passer godt til sagen. 
Når batteriet begynner å bli dårlig blir turtallet gradvis lavere slik at du får et varsel om at batteriet er dårlig og ikke bør starte på neste tre. Opplevde heller ikke at sagen stoppet midt i et kutt, men nektet å starte på neste kutt når batteriet var flatt. (men om dette var tilfeldig for mine to batteribytter vil tiden vise Laughing)
Etter 2 timer med rundt 80 kutt var det ingen merkbar temperaturøkning på selve sagen, batteriene var bare "håndvarme", så det er tydelig at den børsteløse motoren er effektiv. Saga er også såpass stillegående at det ikke er påkrevet med hørselsvern.

Den medfølgende laderen er en "saktelader" som trenger 2,5 timer for å lade 5 Ah batteriene, det finnes også en hurtiglader (649,-) som bruker en time på det samme batteriet.
Med to batterier og hurtiglader bør det være mulig å jobbe tilnærmet uten avbrudd.

Så alt i alt er jeg veldig fornøyd med min nye sag. Til enkel hagejobbing er den perfekt, å ta ned en furu eller to på hytta bør også gå, men tar du ned store furuer på daglig basis er ikke dette (og trolig heller ingen andre batterisager) sagen for deg Smile

Disclaimer: Jeg skriver dette som privatperson og har ingen tilknytning til Jula eller Ryobi.
Signatur

   #1
 2 727     Vestlandet     1
Takk for uavhengig test! Har sett litt på batterisager selv i det siste. Synd batteriene drar opp prisen så mye, men det koster vel å lage små batterier som kan levere så mye effekt.
HSt
   #2
 29 704     Lillestrøm kommune     0
Fordelen med lite sverd og relativ lav kjedehastighet er at den kan umulig lage like mye problemer som en konvensjonell stor sag. Jeg bygde plattform mellom tre furutrær i vår og kappet de 4-5m over bakken med en tilsvarende sag fra annen produsent, det var umulig å ta de ned i ett stykke pga mangel på plass.

På en slik jobb var det også greit med en sag med liten vekt. Relativt lite støy er det også.
   #3
 767     0
Har lurt litt på noe sånn selv til småsaging i hagen osv. Har batterier og lader, så kanskje ikke så dumt.

er vekt med eller uten batteri? veier vell ikke veldig mye mer en liten bensinsag..?
er kjede noe standardgreier som man får over alt til disse eller?

ang kneppet for kjedelåsen, er det gjerne du som er vant med den gamle slitne? er ganske tunge å dra over nye sager egentlig.
  (trådstarter)
   #4
 5 412     Langhus     0
Vekt er uten batteri. Kjøkkenvekta mi sier at saga uten batteri men med tilnærmet full oljetank veier 3413 gram.
Med 5 Ah batteri er vekta 4158 gram.

For kjedet vet jeg ikke men Jula har hvertfall et passende
https://www.jula.no/catalog/hage/ved-og-hogst/motorsager-og-tilbehor/sag-sverdkjeder/sagkjede-728053/
1,1 mm med 45 ledd.

For kneppet er det kanskje hvordan det lyder jeg reagerer på, en veldig "plastisk" kneppelyd Smile
Signatur
   #7
 5 111     Sørnorge     0
Jeg kjøpte også denne sagen. Er veldig fornøyd. Den er så lett både i vekt og kontroll at jeg heller bruker den i skogen enn bensinsagen. Også er det deilig å slippe bråket av bensinmotoren. Har et 5Ah batteri og et 2Ah. Kjøpte sagen uten batteri da det viste seg billigere å kjøpe 5Ah batteriet løst enn i pakke med sagen. (Jeg hadde 2Ah og lader fra før.)
Det eneste jeg sliter med er at jeg helst skulle hatt et par batterier til, ettersom jeg bruker den et stykke unna nærmeste strømuttak. Har vurdert å skaffe en 12V-lader for å kunne lade i skogen.

Det finnes 9Ah batteri, uoriginale. P.t. har jeg 2stk uoriginale 4Ah batterier på vei fra USA. Betalte ca kr 250 for begge inkludert frakt.

Foreløpig har jeg bare brukt sagen til å rydde meg vei i egen skog for å rydde bort vindfall som sperrer for transport av evt elg om noen av jegerne skulle klare å få øye på en i skogen. (Hittil er elgen kun observert av nabo på min gressplen mens jegerne har holdt seg i skogen.)

   #8
 2 727     Vestlandet     0
Hvordan er sverdfestet? Jeg har så noen klagde på det på Dewalt saga. At man ikke kan dra til plaststrammingen nok, før den løser ut på moment, slik at bladet ikke sitter godt nok fast.
TSt
   #9
 10 222     0
Det er en stramming og en justering.  Slakker den i midten , justerer med den ytre ringen og så strammer igjen den i midten. Så viktig at en  gjøre det rett.  
Har ikke samme sag men to forskjellige med samme mekanisme og der har det virket.  
  (trådstarter)
   #10
 5 412     Langhus     0
Kan ikke svare for hvordan det fungerer over tid, men det stramme/feste systemet virket rimelig solid og fungerte for min test Smile.
Signatur