#51
 6,426     tromsø     0
Legg på lindab bjelker på eksisterende bjelker. Legg nye mellom de gamle. Ny senter avstand blir da 30/30. Egentlig kan du bare begynne å forsterke eksisterende bjelker med lndab bjelker.. I en annen tråd hadde en betalt 60 kroner meteren for lindab bjelker. Du får fort 40% på listerpris .Så kan du få lindab til å se hva lindab bjelker tåler med høyde 220mm og senter avstand på 30 cm. Det burde ikke koste mer en 20 000,- med matrialer. Lese tabell på lindab bjelker med høyde 220mm og senteravstand på 30cm kan lindab gjøre.(kostnad=0). Å forsterke er veldig enkelt arbeid.  Ville ikke støpt, bare lagt på 25 millimeter avretnings masse. Les innlegg fra polarpumpa : http://byggebolig.no/gulv/lydisolere-gulv
Har selv lagt bjelker på 30/30 på huset mitt fra 1960. Etter forsterkning er det som å hoppe på et betong gulv.

  (trådstarter)
   #52
 330     0
Hei!
Ja, har ikke glemt lindab-bjelkene dine. Er fremdeles litt nølende med å bryte opp gulvet og fjerne leira: fikk pristilbud på det, og 40.000 er mye penger for meg. Men det er klart, å rasere naboens leilighet er mange ganger dyrere.

Ja, har sett innlegget. Imidlertid er vårt gulv svært skjevt, så vi må pøse på nokså mye masse dersom vi skal få et passe tykt lag også på det høyeste partiene. når jeg sier "støp" er det avretting jeg mener: planen er 50 mm fiberarmert flytavretting, pluss enten tregulv eller designgulv over.
  (trådstarter)
   #53
 330     0
Nå har jeg snakket litt med ulike støpere. En gjennomsnittshøyde på 50 mm + designgulv på toppen vil nærme seg 4 tonn for 37 kvadrat. Dette høres dramatisk ut, men det blir "kun" drøye 100kg per kvm. Dersom jeg legger gipsplater under, si 130 kg. Er dette egentlig så mye? Jeg ser for meg én tung mann per kvadrat. Det bør gå, selv om denne tunge mannen står på samme sted og hopper litt i blant?
Vært veldig lærerikt å høre folks meninger, spesielt differansen mellom ingeniørene og håndverkerne.
   #55
 308     Bekkestua     0

Ikke meningen å "kuppe" denne tråden, MEN;
Dette høres likt ut mine problemstillinger dette og det har vært lærerikt å les om alt dette! Om oppdragsgiveren min er gla for at jeg får betalte å lese på noe annet og "ikke jobbe" er annen diskusjon...

Hos oss er huset i fra 1923. Spenn (lysåpning) på 4,4 meter, i et 7,8 meter langt rom med gammeldags "boks tømmer bjelker" på ca 150x150mm (trur jeg). Har falskt gulv mellom bjelkelaget som er ca 100mm under bjelketopp og der ligger det 50-80mm leire. Vil beholde leire pga den utrolig gode lydisoleringen! Det er noe skjevheter i gulvet og bør få avrettet - hvordan? Usikker, men ser på lett avrettingsmasse om mulig (flytegips, Mehabit) men de er jo dyre!. Eller avrette fra bjelkelaget?

Vi skal sette moderne kjøkken på dette og en stor kjøkkenøy midt i rommet... Bjelkene vil ikke knekke, men stivheten blir så som så. Jeg jobber med å overtale kona til å "laske" 70mm 1,5mm Lindab på alle bjelkene der øyen står, ellers annenhver bjelke og kubbe i mellom. Usikker om det lar seg å kubbe når man har C-bjelke "lasket" fast? Usikker på hvordan jeg får til å kubbe generelt.

Dette koster oss mye og med stramt budsjett er ikke dette lett. Og ikke minst redd for å rote for mye i leira som støver noe voldsomt.


Signatur
   #56
 21     0
Man kan fylle på med enten løs Leca og deretter spon/gips, eller knauf granulat og aquapanel/gulvgips. Begge deler veier en brøkdel av avrettingsmasse, og begge løsningene er trykkfordelende.

Dersom du bruker gulvgips kan du lime to lag. Det vil stive av betydelig dersom du trenger det. Et lag 22mm spon vil også stive av betydelig.
   #57
 38,257     Lillestrøm kommune     0
Men en må ha trykkfast isolasjon over noe slikt Isolasjonsmengden blir ellers alt for lite.

   #58
 325     Sørlandet     0
Jeg har fortsatt (etter å ha diskutert disse Lindab-bjelkene i en annen tråd) vanskelig for å skjønne hvorfor de skulle være bedre enn tilsvarende mengde stål mer konsentrert i bunn av eller lavt på bjelken, eks. som flattstål eller enn bedre - vinkelprofil.

Slik jeg leser manual til Lindabbjelkene så er de ment til å settes sammen i et system til et bjelkelag.. og da gir formen mening, men om de ska laskes på en trebjelke så har man livet i trebjelken og trenger bare å lage så sterk flens som mulig.

Eneste grunn jeg kan se er om disse bjelkene skulle være kjempebillige.. men kan ikke tenke at de er det? Tror heller motsatt - at stål er billigere som flattjern eller vinkelprofil.



   #59
 38,257     Lillestrøm kommune     0
Bjelke profilen gir vel bedre utnyttelse av stålet ved topp og bunn flensen, jeg vet ikke men er stålet også sterkere enn plate stål ?
   #60
 325     Sørlandet     0
En 150 høy 1,5mm tykk Lindabprofil har angivelig et andre arealmoment på 1260 kmm^4 og en areal på 489mm^2.

Et 10mm flattstål på 48mm høyde har samme areal. 
Plasserer du det på undersiden av en 150 trebjelke, så gir den et andre arealmoment (steiners sats) på
(10*48^3)/12 + (10*48)*(80)^2 = 3164 kmm^4.

Et 5mm vinkeljern med 48mm bein gir samme areal.
Plasserer du det helt på siden av trebjelken i bunn, med beinet flush med underkant av trebjelken , så gir den et andre arealmoment (steiners sats) på omtrentlig
(5*48^3)/12 + (5*48)*(51^2) + (5*48)*(75^2) = 2020 kmm^4.


Du får gjerne kontrollregne Smile

Edit.. regnet først feil areal på Lindabbjelken. den blir 489mm^2. Har derfor regnet om med 48mm stål.
Edit 2... Lindabbjelken har visstnok strekkgrense på 350 MPa. Det er ikke en uvanlig styrke for vanlig konstrukssjonsstål.