31,409
70
0
Påslag på elektromateriell?
794
Rogaland
0
Noen som vet noe om hvordan elektrikere pleier å prise?
Hadde innom et (norsk) elektrikerfirma på Noe jeg anså som så liten jobb at jeg valgte å ta de på timer, og har nå fått en sjokkregning hvor det er tatt for både tidsforbruk og i tillegg et helt sinnsvakt påslag på materiell. Er det noen som kan si meg om "ordinær pris" inne på produktene på elektroimportoren.no tilsvarer veilledende fra Elko/Elektroskandia? Vil bare ha et sammenligningsgrunnlag.
Hadde innom et (norsk) elektrikerfirma på Noe jeg anså som så liten jobb at jeg valgte å ta de på timer, og har nå fått en sjokkregning hvor det er tatt for både tidsforbruk og i tillegg et helt sinnsvakt påslag på materiell. Er det noen som kan si meg om "ordinær pris" inne på produktene på elektroimportoren.no tilsvarer veilledende fra Elko/Elektroskandia? Vil bare ha et sammenligningsgrunnlag.
Jobber i software bransjen.
Byggeblogg: http://evighetsprosjektet.no
Dobbel pris er ikke mye. Jeg betalte 590 + mva for ett vanlig elko dobbelstikk. Clas pris er vel 120 inkl mva. Sinnsykt!
Men hvis du handler selv må du sørge for at det er riktig type materiell og riktig kvalitet.
I tillegg har de gjort en treg og elendig jobb, så det hjelper jo ikke akkurat på.
Elko gir aldri så mye som 70-80% rabatt på listeprisen sin til elektriker firmaer. I vårt firma,som er ganske stort elektriker firma får vi under halvparten av den rabatten du oppgir her. Elko er dyrt matriel. Derfor har vi når vi regner anbud gått over til å bruke stikk og brytere fra ABB og bokser og annet installasjonsmatriel fra Schneider. På service avdelingen bruker de Elko om kunden selv ønsker det.
Elektroimportøren er faktisk billigere.
Men.. Når du kjøper en stikk selv i en tilfeldig butikk, er den som oftest rimeligere. Dette er mye fordi du da selv er ansvarlig for den og må ordne opp i eventuelle garantier selv med butikken (betale fagfolk for å skifte ut osv..). Mens hvis den kjøpes gjennom elektriker skal han stå ansvarlig og skrive samsvarserklæring. Hvis det da skulle bli trøbbel med utstyret som skal gå på garantien, så betaler ikke kunden noe for det. Slikt må elektrikerne ta høyde for.
Men det er selvsagt mange som tar seg meget godt betalt for utstyret, så derfor råder jeg alle til å sjekke både utstyrs-priser og timepriser når de undersøker pris rundtforbi.
Om mulig så sjekk om de har effektive folk.. Noen kan bruke dobbelt så lang tid som andre på en jobb!
Sjekk gjerne www.fjellsprekk.com
Jeg vet ikke om de skjønner det selv, men denne bransjen graver sin egen grav. Det er en grunn til at folk gjør mer og mer selv av slikt arbeide.
Vist dette er de man får når man bruker "fagfolk" , og samtidig må betale blod for det..
Prisene er hinsides i seg selv, men når de ikke en gang kan forsvares med fagmessigt utført jobb..
Hadde ikke betalt en krone for den jobben.. du får sende de en mail, og samtidig legge ved en link til denne tråden:)
For å spare penger, og da vil selvgjort alltid være det beste alternativet der og da.
Jeg ser ikke helt sammenhengen mellom sikkerhet og pris. Fordi det er dyrt, så skal det være tillatt å gjøre noe ulovlig? Faller ikke det på sin egen urimelighet?
Trygt skal det være uansett, pris må man sjekke på forhånd. Arbeidet skal være fagmessig. Man må ikke generalisere ut fra enkeltsaker. Jeg er enig i at det finnes altfor mange håndverkere som ikke bryr seg, men det finnes også det motsatte.
Det var der du gjorde feil. Husk at vi ikke lever i den gode, gamle tiden der man kunne stole på folk. Nå gjelder ikke dette lenger, det være Elkjøp som anbefaler den dårligste vaskemaskinen med høyest fortjeneste, eller den lokale elektrikeren. Man må alltid forhøre seg om pris.
Temaet er en evig diskusjon på Byggebolig. Elektrobransjen har en lite oversiktlig prismodell, noe som fører til frustrasjon for endel kunder, spesielt de som aldri spurte om pris før oppdraget startet. Dagens timepris gjenspeiler tilnærmet de faktiske kostnadene firmaet har for å lønne en ansatt, samt forsikringer, biler, verktøy, sosiale utgifter osv.
Det har vært luftet et forslag om å justere timeprisen opp, og redusere andelen på materiell. Elektrobransjen må som alle andre bransjer ha fortjeneste for å opprettholde driften, også etter oppdrag relatert til reklamasjon, garantier osv. Målet er selvsagt å gå med overskudd.
Noen mener da at det bør gis innkjøpspris på materiell, noe som ville ført til en skyhøy timepris. Jeg mener at det bare er å forskyve "problemet" til en ny diskusjon, og totalprisen vil ofte forbli den samme. Mange mener at jeg tar feil, noe som gjenstår å se den dagen en elektriker koster 3000 kr timen. Personlig mener jeg man bør justere noe, og da i fornuftige andeler. Spørsmålet er hvem som tør å være først.
Sier ikke at dette er en unnskyldning for skyhøye priser, men tror mange glemmer ut dette litt.
Og selvgjort er velgjort. Gjennom hele menneskets historie har det vært slik at de som får til mest, er de som har overlevd og forplantet seg videre. Det ligger i blodet til de fleste av oss. Dette med å være pålagt og bruke fagfolk er noe ganske nytt, og man finner det fortsatt bare i de land i verden hvor byråkratiet er enormt, slik som i Norge.
Seriøst....kan vi forholde oss til realiteten?
Gode tider i elektrikerbransjen om det er 3000 kroner som hadde blitt timeraten uten påslag på utstyr? :)
Rådgivende ingeniører er en bransje der man ikke har noe påslag, som er innenfor byggebransjen, og som har lengre utdannelse, og høyere lønn, der ligger timeraten på kanskje omtrent 900-1200 eks mva. Det er grunn til å anta at elektrikere ligger under dette uten påslag, om ikke inntjeningen i bransjen er svært høy.
realiteten er at INGEN andre bransjer innen enterprise har slike ville påslag som elektro.
prove me wrong, please...
Enkel statisikk på viser jo at elektro har priseauke som er dobbel så stor som tømrere, ikkje uventa etter det ein les her inne. Og med timeprisen som iht. enkelte her inne er 20% av kva den skulle vore for elektro viss dei hadde tilsvarande påslag som tømrere.
Indeksen under er både for timer og matriell.
Ref: http://www.ssb.no/a/publikasjoner/pdf/nos_d363/nos_d363.pdf
Vedr påslag, som monopolist på elektroinstallasjon synes jeg at det er ok at bedriftene drar inn ekstra på materiellet om det er 100% eller 133% eller lavere er for meg irrelevant. De kan ta disse prisene for de er de eneste som lovlig kan montere det. Jeg har ikke "rett på" rabatt fordi jeg synes det er feigt.
Andre bransjer som feks en tømmermann forstår jeg ikke kan ta like høye påslag da deres tjeneste ikke er monopolisert da tilogmed bestemor kan hamre ut en terasse uten nevneverdig trussel om rettslige skritt på byggebolig.no.
Men det merkelige for meg er. Man hyler og skriker om ett elko stikk til 200kr og at regningen fra elektriker ble på hele 21 450kr, MEN at arkitekten og prosjektlederen haler i land 200 000 kr for å gjøre "ikkeno" det er helt ok. Man snakker om 1200kr timen og at de er hederlige å ikke ta påslag på levert materiell. Du betaler garantert 50kr pr blyant de bruker på kontoret, påslaget der må jo være i 500% klassen, om enn påstanden er litt flåsete...
Uansett hva folk måtte tro så er det ikke sexy å drive elektrobedrift, marginene der er små påalsget tatt i betraktning. (sjekk ssb.no om du tror du noe annet)
Ang arkitekt og prosjektledelse så er det helt syke summer, som jeg heldigvis slipper unna da jeg ikke har noe behov for å måtte ha en nytt hus.
Veldig enkelt, bestill en rørlegger.
Så kan man begynne å trekke ifra. Selvfølgelig vil det variere etter firma, men jeg starter med biler, forsikringer, verktøy, måleinstrumenter, produktrelatert reklamasjon...og ikke minst dokumentasjonskrav. Rådgivende ingeniør er så mangt. Programvaren er stort sett den samme enten man er rådgivende elektroingeniør eller installatør.
ATW: Vi kommer aldri til å bli enige uansett, så det er vel like greit å legge ballen død.
Det er i den minste tydelig at prisene stiger i takt med dokumentasjonskravet. Før utførte man jobben og leverte kursfortegnelse. Innen bolig (som omtales mest her på BB) monterte man gjerne en lampe i hvert rom, litt stikk og en ovn eller to.
Planlegging av jobber kan ikke sammenliknes med hva en gang var, ei heller utførelse.
Med mindre man får forelagt materiellpriser på forhånd (noe som i seg selv er vanskelig), så tror jeg faktisk man kan stille spørsmål ved om det er rettslig holdbart å ta 5-6 ganger innkjøpspris.
AHA!!! det er her alt forklarer seg.
dumme meg glemte at andre håndverkere enn elektrikere spaserer til jobben uten sko tillegg og grilldressen som er arvet etter onkel.
verktøyet de har er gått fra generasjoner før seg, som de bærer i en handlepose.
dokumentering, administrering, regnskap og div er vel også ukjente fenomener for andre enn elektrikere.......
dog greit å vite andre grupper slipper å sette bort penger til produkt relatert reklamasjon
mulig dette innlegget kan oppfattes som ørlite sarkastisk, men det er skrevet på en måte som kanskje og bare kanskje elektrikere og de i den bransjen klarer å ta pitte pittte pitte litt selvkritikk i ny og ne ;)
Det virker som om folk er fornærmet over at det ved lov ikke er tillatt å gjøre dette arbeidet som ufaglært. Det kan jeg tildels forstå, boliginstallasjon ser jo så enkelt ut. Men likevel stopper det stort sett opp for vanlige folk når de kommer til en bryter, kabel er kabel uansett tverrsnitt, Biltema utstyr er jo godkjent, jording er bare tull - den går det jo ikke strøm i, og NEK/FEL vet de ikke hva er. Så lurer de noen ganger på hvorfor de får støt av kjøkkenkrana, de har jo ikke koblet noe til den.
Dette er realiteten. Som nevnt så mange ganger før, et medlem her på forumet vet nok ofte bedre, men kan på ingen måte ansees som gjennomsnittlig.
I en annen tråd ble det lagt frem konkret statistikk på at elektrobransjen ikke sitter igjen med noe særlig mer overskudd enn andre håndverkergrupper. Man kan selvsagt si mye om mine personlige meninger, men jeg tør påstå at elektrobransjen generelt har store kostnader i forbindelse med utstyr og dokumentasjon. Jeg har ingen som helst personlig interesse av hvilken pris produktet har, men jeg ser endel til arbeidet og utgiftene som ligger bak. Hvorfor blir ikke alle installatører hvis det er landets store gullgruve? Endel vil jo ha det til å være så enkelt. Jo mindre man vet, jo lettere tror man at det er?
Prismodellen til elektrobransjen er uoversiktlig. Det er vi enige om.
Dokumentering, administrering, regnskap, reklamasjon og grilldressutgifter....jo bevares.. Men det ble her sammenliknet med en rådgivende ingeniør. Klart det kan bli reklamasjon, men ikke i samme grad. For en rådgivende elektroingeniør vil det være lite ansvar knyttet til dokumenatasjon, det er det utførende firma som står for. Jeg har da plukket opp feil på tegninger utført av prosjekterende firma uten at det går utover dem. Slike tegninger kontrolleres også ofte av firmaet som bestiller dem.
Jo det er det. Dersom annet ikke er avtalt skal prisen stå i forhold til det leverte (kvalitet, omfang, art osv). 5-6 ganger påslag uten annen bearbeiding enn montering (som det tas betalt for separat) har jeg vanskelig å se at de skal kunne begrunne.
Det er et interessant standpunkt. Jeg håper du har rett!
Relevant her er vel Lov om håndverkertjenester, som blant annet sier
Så at 5-gangen er urimelig kan man selvsagt hevde. Jeg er redd man da vil bli møtt med at dette er "vanlig måte for tilsvarende tjenester på avtaletiden". Hvis mange elektrikere tar gigantisk påslag på materiellet, setter vel dette nivået for hva som er "gjengs pris".
Elkjøp går ikke inn under Håndverkertjenesteloven.
Det er vel sjelden man er oppe i 5-6 ganger grossistpris, 3-4 er mer reellt. Som nevnt så mange ganger før, timeprisen gjenspeiler lønn og kostnader ved å ha en ansatt. Med andre ord, nesten ingen fortjeneste på ren timepris.
Det er ikke galt å si at dette er en uoversiktlig prismodell, men jeg tror ikke det holder i en rettssal når det fremlegges dokumentasjon på administrativt arbeid (programvare, dokumentasjon osv) reklamasjon osv.
Jeg snakker nå om firmaer med gjengs pris, ikke røverne.
Føler igrunn at hele diskusjonen faller på sin egen urimelighet. Innen elektrobransjen ser man at enkelte firmaer går konkurs, andre gjør det bra. Med andre ord, helt likt alle andre bransjer. Bedriftseiere i el. firmaer stiller ikke i særklasse, jeg synes bedriftsledere (i firmaer med fornuftig drift) generelt har greit med penger. Men det kan jo også tenkes at de fortjener det.
Men for all del, det er lov å gå til sak dersom man ønsker det.
Det avgjørende blir vel egentlig om den totale prisen med to streker under står i forhold til det leverte eller ikke. Dersom denne prisen er høy (det er nok vanskelig å avgjøre, men det blir et skjønn) så tror jeg de sliter med å begrunne påslaget.
Jeg mener for øvrig at det er elektrikkeren sitt ansvar å opplyse om materiellpriser, ikke at det er forbrukeren som skal måtte be (og i praksis mase) om disse. Dersom det ikke er opplyst om materillpriser, kun en kunstig lav timepris, så tror jeg også de sliter med å begrunne påslaget.
Fastpris eller prisoverslag er svært lett å få, en forespørsel de fleste gjør ved ethvert kjøp, med unntak av håndverkertjenester. Jeg forstår det egentlig ikke, det blir som å gå inn i en butikk og bestille et tv uten å gi noe mer informasjon. Man kan ikke tillegge bransjen all skyld. Er det gjengs pris, så er det faktisk kurant med unntak av at kunden "trodde" det ville bli billigere.
Rådgivende ingeniører har også biler, også forsikring, og måleinstrumenter, og også ganske omfattende dokumentasjonskrav. I tillegg til ting som dyrere kontorlokaler. Jeg synes ikke det er en urimelig sammenlikning, og den er nok langt nærmere enn 3000.
Grunnen til at de ikke er multimillionærer at at det ar mange dårlige og late ansatte.....
når det blir sopp mot alle andre på forumet og fortsatt finnes ikke en anelse resignasjon, at noen muligens har et poeng skjønner jeg godt det blir diskusjon rundt el bransjen.
(dette er naturligvis ingenting pers mot sopp, nå var det vel han som kasta seg på elektroridder hesten denne gang ;D )
Utfording; vis meg ei tømrerbedrift med samme størrelse som har tilsvarende inntjening.
Prisane til elektrobedriftene er enkle å forstå, einkvar tar så mykje betalt han klarar å få til, elektrobedrifter klarar meir enn dei fleste pga. sterke reguleringer i bransjen.
En annen bransje jeg er misfornøyd med før jeg går inn døra er dekkbransjen, de reklamerer for 40 og 50% rabatt, men faktum er jo at INGEN betaler villedende priser, 40% får du bare du går inn døra, året rundt. Det er helt meningsløst og fører ingenting godt med seg for noen. Det er villedende markedsføring og gir bransjen et dårlig rykte. Dette får elektrikerene takke seg selv for.
Selv om jeg betviler at elektrikere måtte hatt 3000,- i timepris for å overleve, så mener jeg at dersom det er det de må ha, så burde det vært timeprisen. Da hadde jeg hatt mye bedre indikasjon på hva regningen ville ende på.
At dette på toppen av det hele gjelder http://www.byggebolig.no/el-installasjon-forskrifter-lover-regler/krav-til-jordfeilbryterautomat-pa-utestikkbadvarmepumpe gjør ikke saken bedre, men sånn i utgangspunktet tror jeg vel ikke at disse er noe verre enn andre.
Har også hatt rørlegger inne i samme prosjektet, og de hadde ikke i nærheten av disse påslagene.
Forøvrig synes ikke jeg at ansatte elektrikere har så forferdelig god lønn,jeg f.eks har etter 21 år i bransjen bare 215,- i timen,og det er så vidt jeg klarer og leve her i område rundt Oslo med det prisnivået som er her. Klart hadde jeg bodd i Finnmark hadde det nok vært en bra lønn.. Så jeg synes ikke man skal klage på den enkelte elektriker og at bransjen tjener så bra.
Da kommer jeg inn på en annen ting som er diskutert utallige ganger her inne, og det er at mange tror håndverkeren starter å føre timer fra han står på døra til han drar fra gårdsplassen. Her kommer jeg inn på det med pristilbud igjen, da er det iallefall en sjanse for at elektrikeren har med seg det han trenger. Men hvis derimot han får beskjed om å "fikse et par stikkontakter", kan det fort hende han blir nødt til å installere en hel etg.
Jobben skal planlegges, løsninger drøftes med kunde, jobben og dokumentasjon utføres, ryddes, materiell føres, bil og resterende materiell føres, og til slutt muligens mer dokumentasjon på firmaets database.
At større firma baserer inntekter på materiell er ingen nyhet, har sett mange "kakestykker" som illustrerer hva timeslønna til en elektriker skal dekke og da er det som regel ikke igjen mye etter at administrasjon, verktøy, bil osv. er dekket.
Det er bestandig like "gøy" å se hva enkelte elektrikere med fagbrev kan få til, og jeg har stor sympati med dere som har vært så uheldig å hatt besøk av disse. Men dette gjelder alle håndtverkere, noen vil alltid trekke ned snittet, mens andre dyktige trekker opp.
Sporet litt av her nå, men det får bare være..
Nå er det nærliggende å spørre om du synser eller vurderer. Jeg kjenner en rådgivende ingeniør, som selvsagt tjener betydelig bedre enn meg. De tar stort sett betalt per prosjekt, ikke per time. Han kjører egen bil, og benytter stort sett programvare i sitt arbeid, forøvrig nøyaktig samme programvare som mange elektro bedrifter benytter.
Selvsagt vil det være forskjeller etter bransje og tjeneste, men svaret ditt fremstår lite troverdig innen faget vi diskuterer her. Dere får det til å høres ut som om enhver el. entreprenør kunne hatt lokaler på beste vestkant.
Generelt er det ofte elektrikerne mot menigmann, med noen hederlige unntak. I denne tråden kommer de riktignok sent, men godt.
Man kan lure på hvorfor vi som jobber med dette, vet så lite. Proteksjonisme? Selvsagt ønsker man fornuftig økonomisk styring for å beholde jobben, men utover dette har de fleste elektrikere ingen interesse av hva kunden betaler. De fleste bryr seg katta om firmaet går med 100 000 eller 10 000 000 i overskudd. Lønna holdes uansett nede med begrunnelser som dårlige tider, andre firmaer, rente, finanskriser osv.
Jeg får lyst til å spørre om hva dere vet om drift innen en el. bedrift som vi elektrikere ikke gjør? Vi har ikke førstehåndserfaring med dette, men skulle da tro at vi hadde noe mer innsikt enn menigmann?
At prismodellen er uoversiktlig er vi enige om, men ikke at ethvert el. firma går med millionoverskudd. Hvordan kan det ha seg at såpass mange går konkurs?
Noen gjør det svært godt, det ville være forunderlig om man ikke også kan finne dette i andre bransjer. Det faller på sin egen urimelighet at alle installatører er ute etter å lure kunden. Jeg har jobbet for et firma som jeg mener har fornuftige priser, også på jobber der det ikke mottas spørsmål om pris. Noen kunder vil uansett bli fornærmet, men det blir de også når bruktbilen skal byttes inn.
Vanquish har helt rett. Å innhente anbud fra el. firma sitter langt inne hos folk. Og merkelig nok ikke når det skal leies inn tømrer. Jeg kommer faktisk ikke på ett eneste oppdrag der kunden har bestilt tømrer uten å forhøre seg om pris.
Men at denne bransjen har mindre påslag på materiell er udiskutabelt. Dog benyttes det større mengder, og det jukses ofte endel på fakturaen likevel.
Jeg er ikke grunnleggende uenig med deg. For meg kan timeprisen økes, men det vil bli markant dersom man skal ha null fortjeneste på materiell. Derfor mener jeg det vil være langt mer naturlig å balansere det.
Det er nok av medlemmer som synser her på forumet. De nekter å godta at dagens timepris generelt dekker kostnadene ved å ha en ansatt. Hva de vet som vi ikke vet, er ikke lett å si. Personlig har jeg sett regnestykket.
Det kan se ut til at du har hatt besøk av et slikt firma Oblygre refererer til. Det er beklagelig, og jeg synes ikke "5 ganger" er en fornuftig pris. Ei heller at kunden skal få prosenter når avslaget ikke trekkes fra den opprinnelige reelle prisen. Utførelse og kompetanse er så dårlig, at jeg vil anbefale deg å kontakte firmaet og be om en annen elektriker. Dette vil sannsynligvis avsløre om selve firmaet er seriøst. Dersom de nekter, vil jeg anbefale deg å holde tilbake beløpet.
3000 var et vilkårlig tall utelukkende for å illustrere et solid påslag, noe jeg har påpekt tidligere. Men jeg burde selvsagt vite bedre etter noen år her på BB.
Jeg har sett rørleggere ta hinsides priser, og føler at denne bransjen generelt ikke er noe mer seriøs enn elektrobransjen.
Jeg tror dere har et poeng i at påslaget i materiell er for stort, og at prisingen bør bli mer oversiktlig. Personlig mener jeg at dette bør justeres i en andel over til timepris, ikke i sin helhet. Man må også opprette et nytt system for prising, eksempelvis vil feilsøking bli uforholdsmessig dyrt.
Men jeg mener også at kunden har et ansvar for å etterspørre pris. Dette betyr ikke at firmaet skal flå kunder som avstår fra dette, men man kan heller ikke forvente markedets laveste pris.
Et veldig bra innlegg. Dog er kompetanse og utført arbeid (på denne spesifikke jobben) tilsynelatende svært slett uansett tidsforbruk: http://www.byggebolig.no/el-installasjon-forskrifter-lover-regler/krav-til-jordfeilbryterautomat-pa-utestikkbadvarmepumpe
Slike innlegg er ikke verdt å kommentere utover at de usaklige og mangler konstruktivt innhold.
Er ikke usaklig, jeg sa meg enig om at MorganX hadde dårlig betalt som elektriker, noe han påpekte selv, med 21 år erfaring så er 215 kr timen elendig betalt.
Med rette ansatte så er det mulig å tjene mye penger, latskap og dårlig håndverk går desverre igjen.
Jobber selv med support og oppstart av utstyr der elktrikere har montert dette, har etter ca 7 måneder ikke kommet på ett anlegg som har vært feilfritt og det er de mest banale koplingsfeil , ikke er det det spesielle firmaer som går igjen heller, i tilegg så er jeg skremt over den estetiske jobben som utføres.
Jeg kjenner RIF-bransjen godt. Noen ganger tar man selvfølgelig fastpris, men det er som i andre bransjer basert på timekalkyler og timepriser det også. De fleste bedrifter har firmabiler, og har en ganske omfattende mengde programvare og måleinstrument, mengden er kanskje lavere for di som driver med tekniske systemer, men de ligger også i nedre spekter på timerater.
Tvert imot, så var poenget mittt at RIF_bedrifter som oftest har dyrere lokaler enn elektrikere, noe som drar prisene opp.
Jeg bruker en lokal elektriker som jeg innbiller meg at er halvstor for å være elektriker, leverer til både offentlige, bedrifter og private.
Fikk en pris på jobben, men vi ble enige om at prisen blir egentlig ganske uinteressant siden vi ikke har full oversikt over størrelsen på prosjektet.
Jeg har avtale om at jeg legger rør/kabler i grøft ute, strekker opp rør litt her og der, mot at intet blir lukket igjen før de får se på det.
Poenget mitt er at de er ytterst samarbeidsvillig, og ikke har noen som helst innvendinger om at jeg som menigmann gjør endel arbeid som er forholdsvis "no-brainer" men tidskrevende.
Har hentet ut en god slump materiell foreløpig: Rundt 300 meter rør i ymse dimensjoner, inntakskabel, sikringsskap og noen hundre meter med "grøftekabel". Alt selvsagt typisk kvalitetsmerker som de selv foretrekker å jobbe med, bortsett fra sikringsskapet: De ville levere et ganske kostbart gulv-skap, men jeg spurte om vi ikke heller kunne ta et boligskap fra Cenika, som var helt greit for dem. Regningen på materiellet var en helt spiselig sak: Det meste lå på nivå med det jeg finner på nettbutikkene, noe var _litt_ dyrere, men av en regning på 17.000,- ville jeg spart knappe 2.000,- om jeg hadde handlet på de billigste nettstedene. De 2.000,- skal de med glede få av meg :-)
Husker ikke eksakt timeprisen de har tatt, men den var iallfall under halvparten av hva bilverkstedet mitt tar...
Jeg forstår jo at dette ikke er slik alle trikkere skriver regninger, men jeg er iallfall ytterst godt fornøyd med både priser, service og samarbeid med "min" trikker.
Derimot så har jeg sett noen regninger som ikke ligner noen fornuft, på jobben min. Jobber i det offentlige, hvor jeg tidvis er den som bestiller elektrooppdrag (ikke samme firma som jeg benytter privat), og derved kommer regningene innom mitt bord, for godkjenning. Der er det slett ikke uvanlig å se materiellpriser som er mangedoblet av hva en finner på nett/i butikk. PR2,5 til 60,-/m pluss MVA, ordinære JFA til 2,500,-, er priser jeg som privatperson hadde gått i taket av...
Dette firmaet har fakturert meg 83,47/meter eks. mva. for PR 500V 2x2,5 ER/2,5 B50 WESS.
Det er åtte ganger prisen fra Clas Ohlson.
Da beklager, jeg oppfattet det mer som et sarkastisk utsagn. Selvsagt vil man finne svin i bransjen, lik advokaten som får enhver kunde til å tro at han/hun har en god sak. Dessverre har håndverkerbransjen hatt størst økning av ufaglærte de siste årene, men jeg tør påstå at de finnes langt flere dyktige enn motsatt innen el. bransjen.
Du bør ikke godta dette. Bytte elektriker eller evt firma.
Drøyt. Altfor drøyt. Har du snakket med de? Jeg ville iallfall ha prøvd det. Nevnt at du er overrasket over både tidsbruk, materiellpris og sluttresultat.
Det er vel ikke helt umulig at dette er et resultat av dårlig håndverk, og at timeseddelen er gitt direkte til kontorpersonellet som har fakturert ut i fra antall timer på seddelen? Så om trikkeren har brukt latterlig lang tid, så lang tid at sjefen ikke ville godtatt det om denne hadde visst det, så har det hele likevel sklidd igjennom systemet og ingen reagerer så lenge du ikke gir beskjed? Bare tenker høyt her nå, men jeg ville iallfall ha snakket med de. Over 100,-/m for PR er jo f... meg det samme som ran på høylys dag!
Mye rart her, altså.
Skummet gjennom tråden.
Et spørsmål i forhold til dette utsagnet over; Er det noe som hindrer denne selgeren av en TV å ta enda mer for denne TV'en du ikke avtalte pris på?
Hvorfor bare 40K, Hvorfor ikke like gjerne sende regning på tusen milliarder kroner? Han spurte jo ikke om pris for TV'en...?
Det var jo kunden som var dum og ikke avtalte?
Virker som innstillingen er at hvis det ikke er avtalt finnes det ingen grenser for påslag, ref åtte-gangeren som står her.
De aller fleste av oss som driver i bransjen opplever jo til stadig at det kommer tilleggsarbeider og bestillinger utenom det avtalte, jeg har vel de fleste med meg på at det i slike tilfeller er en "gentlemen's agreement" om å oppføre seg ordentlig, og ikke svindle kundene?
Jan Frode Nilsen, Konstruktør takstoler & elementer,ansatt i 1-2-Tre Elementproduksjon AS,
(skriver stort sett private meninger, representerer ikke firmaet her inne)
((bor i et hus jeg har bygd sjøl i 2013))
Poenget mitt var selvsagt at kunden ikke kan forvente markedets beste pris når den ikke etterspørres. Noe som er svært merkelig ettersom "folk flest" etterspør pris i nær sagt alle andre tilfeller, og enkelte skjemmer seg gjerne ut for å prute et par hundrelapper på en allerede nedsatt vare. Jeg har uttrykkelig poengtert at jeg ikke synes det er verken riktig eller smart av en bedrift å "svindle" kundene sine.
Bortsett fra at det finnes lovverk som regulerer dette, da typisk håndverkertjenesteloven og begrepet gjengs pris. Selv om det ikke er avtalt en pris, så er det dekning i lovverket for å krangle på pris. Ikke nødvendigvis for å unngå regning på tusen milliarder, men for å til en viss grad balansere problematikken.
Er det flere som opplever dette? Hvorfor er det sånn?
Syns videre det er litt rart at ingen har tatt diskusjonen om intensjonen med "veiledende" priser. Tanken er jo at dette er ca den prisen sluttbruker skal betale, +- noen % avhengig av hvilke priser installatør får fra grossist. ?eller tar jeg helt feil her? og timeprisen skal inkludere alle andre utgifter bedriften har i form av lønn, dødtid, reklamasjon osv.. ??
Alle på sin høye hest skal ut og kalle deg morder.
Men en 18 år gammel gutt som aldri har tatt i en skiftenøkkel kan bare gå ut i garasjen og bytte bremser på bilen sin.
Helt greit det, bare sett deg inn i drapsmaskinen din og kjør du, gutten min.
Huset jeg kjøpte var fra 1896, og et eldgammelt elektrisk anlegg.
Grunn til at jeg kjøpte det, var at jeg ikke hadde råd til noe annet med dagens priser.
Har lagt opp 2 kurser selv, alt er prosjektert riktig...synes det er tryggere enn å ha noe møkk fra tidlige 1900-tallet.
Mange ville sikkert ment noe annet og kalt meg drapsmann, men synes man bør bruke litt sunn fornuft inne i mellom. Kan jo faen ikke betale 50.000 for den lille jobben jeg gjorde selv.
Pris er selvsagt ikke et argument som legitimerer en ulovlig handling. Det er mye som koster, så også el anlegg. Man står fritt til å hente inn priser fra ethvert firma man måtte ønske.
Dette med kompetanse er så som så. Jeg har endel erfaring med denne typen problemstillinger, og dessverre bærer det preg av at de som kan minst, gjør mest (når det gjelder el.anlegg) Man tror el installasjon relaterer seg til to ledere, utelater jording (da spesielt utjevningsforbindelser) og bryr seg ikke om minste kortslutningsstrøm. Dette er to viktige faktorer som ufaglærte ikke tenker over, selv om de har plukket opp et par tommelfingerregler angående tverrsnitt.
Men man tar sine egne valg, du kommer neppe bak gitter av den grunn. Arbeidet er likevel ulovlig, hvilket man ikke kan argumentere seg bort fra. Hva man måtte mene om lovverket er en helt annen sak.
Prøver ikke å argumentere her, er bare interessert i hva som faktisk kan gå galt.
Tja, brann feks?
Antar at han ønsker ett litt mer teknisk svar enn det....
Faktisk ganske mye, sOOp nevner kortsluttningsstrømmer, kan være så lave at man ikke klarer å løse ut vernet, det er rimelig kjipt. (stående lysbue)
At det er jording betyr ikke alltid at det er lagt opp utjevningsforbindelser til andre ledende deler hvilket kan sørge for spenningsforskjeller mellom eksempelvis oppvaskmaskin/kjøkkenmaskiner/belysning under benker og vannkrana (et ikke altfor ukjent problem hos hobbyelektrikere som fororsaker strømgjennomgang)
Feil type kabel og fester har jeg sett mye av (ikke feil tversnitt men selve typen kabel) og feks PFXP som blir festet med letti klammer.... (defekte utstyr som kan starte brann, gi farlig berøringsspenning)
Ofte blir tilkoblinger skrudd for hardt til (feiloppfatning om at alt sitter bedre når man strammer hardere) (kordeller knuses og sørger for dårligere tilkobling, videre varmegang og branntilløp om det står lenge nok)
Doble brytere som forøvrig kun tåler 10 Ampere blir brukt til å bryte strømmer på nærmere 16 Ampere(gjerne varme eller lignene) (varmegang i utstyr)
Er noen eksempler ihvertfall.. Og man må gjerne nekte for at det skjer men alt dette er ting jeg har sett selv og ikke hørt eller lest noe sted.!
Og jordfeilbryter er ikke nødvendigvis sikkert nok dersom man ikke følger brukerveiledningen om vedlikehold =)
Homecast nevner endel av de saken jeg tenker på. Et par av tilfellene som har brydd humøret mitt mest, er når snekkeren har klipt av utjevningsforbindelsen (jord) til vannrør i eldre installasjoner uten jordfeilbryter. I det ene tilfellet ble jeg møtt med latter og ord om at den gul/grønne skulle det jo ikke gå strøm i hvis jeg hadde gjort alt riktig.
Kort fortalt, så kan personer danne ledende forbindelse mellom et apparat med feil og vannkran.
Som Homecast nevner, dette er et hyppig problem i installasjoner utført av ufaglærte. Jording er ikke et tema de ikke kjenner til. Kvalitet på koblinger er også et problem (andel kobber inni klemma) samt svakt tiltrekkingsmoment. Kombinert blir det svært risikabelt. Men du har rett i antakelsen om at jordfeilbryter er en velsignelse for personsikkerhet.
Jeg har vært på flere jobber der jeg prater med kunden, og tenker for meg selv at denne personen hadde fint klart å gjøre en så liten jobb selv, det være bryteren, dimmeren, en stubb PR osv. Merkelig nok gjør de tydeligvis ikke dette. Derimot kommer man over flere som mener at "ledning er ledning" uansett tverrsnitt. Derfor mener jeg det vil være uforsvarlig å tillate enhver ufaglært person å koble på det faste el anlegget.