#61
 9,677     Kysten     0
Knotteplasten har to funksjoner når den ligger intil mur.

Drenere ned fukt som evt kommer innenfra.

Stoppe fukt fra grunn i å trenge inn i mur.

Ebe
   #62
 4,452     Vestlandet     0
Oi, oi, oi! En EPS/knotteplastdiskusjon jeg ikke har fått med meg! Grin Hehe!

Knotteplast innerst mot mur, så EPS og så drenerende masser og så en fiberduk. Dette er en løsning som er beskrevet i lærebøker, er brukt i mange år og som fungerer. Om det finnes andre måter/produkter som er like bra eller bedre er mulig, men jeg hadde gått for denne løsningen i alle fall.


ps. tar forbehold om at jeg ikke har lest hele tråden, bare svarer på det jeg tror den spør om  Wink
Signatur
   #63
 10,486     Akershus     0

bare svarer på det jeg tror den spør om  ;)


Akkurat det greide du egentlig ganske dårlig...

Rekkefølgen på materialene er ikke det interessante her, men om det skal brukes knottplast i det hele tatt. Jeg kan ikke skjønne hvorfor ikke ...
Signatur
Ebe
   #64
 4,452     Vestlandet     0
Hehe, klarte bare ikke å svare :p

For lese litt...

"Det synest som om de fleste vil velge knotteplast med EPS isolasjon på yttervegg under bakken. Men dette er den tetteste og dårligste for 2) og 3 fukt innenfra og nedenfra."

Knotteplast er vel ikke så tett at det er negativt for hverken 2) eller 3)? Dette sørger knottene og luftspalten for. Jeg vil tro at knotteplast lufter muren bedre enn eps rett på muren. men jeg vil tro at begge lufter muren godt nok så lenge man har godt drenerende masser på utsiden. Ps. Knotteplast skal monteres opp over bakkenivå og påmonteres topplist for å fungere optimalt.

Fuktighet innenfra er jo mulig å redusere med enkle grep også, som god nok ventilasjon/utkast eller avfukter.

Enig med frodes, kan ikke se det negative med knotteplast.
Signatur
   #65
 1     0
Men hvis du bruker knottplast inntil veggen og XPS etterpå, hva er vits med XPS?. Hva den isolere? Pga knottplast det er luft mellom XPS og veggen. Jeg tenker at det er likt som prove a koke op vann men holde gryte 10 mm fra varme plate det gar aldri.   
   #66
 9,677     Kysten     0
Den luftespalten har minimalt å si for isolasjonsverdien. For å forringe effekten må en ha luft i bevegelse. Nedi grunnen er det ingen vind og luftbevegelsen er kun konveksjon.
   #67
 10,486     Akershus     1

Men hvis du bruker knottplast inntil veggen og XPS etterpå, hva er vits med XPS?. Hva den isolere? Pga knottplast det er luft mellom XPS og veggen. Jeg tenker at det er likt som prove a koke op vann men holde gryte 10 mm fra varme plate det gar aldri. 


Nå er jo teorien bak isolasjon å HINDRE overføring av varme, så hvis dette hadde vært direkte overførbart til eksemplet ditt om å koke vann, så vil jo knottplasten bare bidra til enda bedre isolasjon. Den ene cm luft har nok dessverre minimalt å si for isolasjonsverdien.
Signatur

   #68
 19     Trondheim     0
Flere måter å gjøre dette riktig på, og sikkert enda flere måter å gjøre det feil på..
For å gjøre det enda vanskeligere: har du vurdert isodren eller tilsvarende? Koster litt mer, men vil nok bidra til å holde muren tørrere om du har kapilæroppsug fra grunn. Nevnte drennerende  plater med riller og filtduk drennerer ca 2 ml i døgnet, mens isodren tar 2 kubikk i sekundet (ta tallene med en løype salt, men det er stor forskjell.)
Også kan du jo legge dobbelt med drensrør. Gjør neppe noen forskjell, men koster lite i føles godt!
Lykke til Smile
   #69
 10,486     Akershus     0

Nevnte drennerende  plater med riller og filtduk drennerer ca 2 ml i døgnet, mens isodren tar 2 kubikk i sekundet (ta tallene med en løype salt, men det er stor forskjell.)


Lest litt mye reklame? Smile
Signatur
leo
   #70
 185     Kristiansand     0
Hiver meg på denne som vel er den siste drenerings-tråden.

Situasjonen:
Skal isolere grunnmuren på vårt hus fra 1936. Underetasje som er dels under terreng. I etasjen er et lite brukt soverom (stort vindu på bildet), et lite bad (lite vindu på bildet), gang, vaskerom og krypkjeller. Tar den delen med oppholdsrom, totalt drøyt 20 meter vegg. Litt varierende høyde som er over/under bakken. Store deler av muren står på fjell, som delvis er bygget inn i huset. Innvendig er ingen vegger kledd.

Hovedhensikten er isolasjon, da det er stort varmetap. Oppfatter det som lite fuktinnsig fra veggen, men det er svært mye kondens på vegger og vinduer når soverommet og badet en sjelden gang er i bruk. På badet har vi vifte ut gjennom ventil. Det er god avrenning, da huset står på en høyde og taknedløp ledes til septiktank.

Planen:
Legge 10 cm XPS (Byggmax) nederst der det kan være noe fukt. Herfra og opp til kledning: 10 cm EPS (Byggmax). Dvs 2 x 5 cm, til sammen 10 cm.
(Fant en svart EPS med isolasjonsevne 0,031, dessuten nesten halv pris i forhold til XPS. XPS-en står oppgitt med 0,034 - bra dette også).

Tenker å hoppe over drensrør pga antatt god drenering i grunnen. De er dessuten vriene å legge gjennom granitt... Ikke helt bestemt meg for om knotteplasten skal på innside eller utside Smile Utenpå må jeg vel pusse. Fylle med drenerende masse mot veggen.

Spørsmålene:
- Er jeg på jordet? Tenker bla på kombinasjonen av EPS og XPS samt dropping av drensrør.
- Noe jeg burde tenke på der veggen står på fjellet? Særlig hvis det er noe lokalt fall inn mot vegg?
- Hva er årsaken til at man ikke lar isolasjonen stå bar over terreng? Estetisk? Fare for skade? At den brytes ned i sollys?
- Finnes det ikke en enklere måte å overflatebehandle isopor på? Glava lager ringmurselementer med ferdigbehandlet fibersement. Virker solid, selv om de bare er ca 1 cm tykke. Hadde vært kjekt å kunne kjøpe slike og smekke opp. Kan man forresten male isopor?
- Er det noe spesielt med dette tilfellet som indikerer hvor knotteplasten bør plasseres?
- Hvor kommer fukten fra? Fra grunnen? Hva kan evt gjøres mot det?
Beste måte å drenere/isolere - Ta foto-0076.jpg - leo
Signatur