25,678    37    11  

Bygge i porebetong? Del dine erfaringer!

 15     2
Er i en prosess hvor vi vurderer et nytt bygg i tilknytning til et eksisterende 50-talls-hus. I vår søken etter en god løsning har vi kommet over porebetong.

Ser at ulike brukere her inne har delt sine meninger og erfaringer rundt porebetong, men det er relativt lite i den store sammenheng.

Vi spør derfor:


  • Er det noen som har erfaring med bruk av porebetong forbygging av enebolig?



  • Noen som har eksempler på bygg av porebetong i Nord-Norge?



  • Hvordan ser totaløkonomien ut for et bygg i porebetong kontra f.eks. leca eller treverk?



  • Erfaringer med de ulike leverandører? Ytong, H+H ?



  • Andre erfaringer.



Anbefaler dere å bygge med porebetong?

  (trådstarter)
   #1
 15     0
Vi har notert oss følgende etter en kort research på emnet:


  • Lett å sette opp. (Muliggjør mye egeninnsats)

  • Gir et godt inneklima

  • Rimeligere enn tradisjonelle løsninger(??)

  • Mer utbredt i Europa, og da spesielt Tyskland, enn i Norge.

  • Lettvint å ha med å gjøre ifht. utslissing av elektro, rør, m.v.

  • God U-verdi



Har delt våre innledende tanker om vårt prosjekt i denne tråden: http://www.byggebolig.no/bygge-nytt-hus/ml2013-bygge-ny-funkis-i-tilknytning-til-50-tallshus-trenger-innspill!/
   #2
 81     son     0
Dere vet jo det meste... Jeg er midt i byggeprosessen, og bygger også huset ved siden av et gammelt. Det gamle, fra 1958, er også porebetong.
NordNorge er ikke så spesielt. Det er like kaldt på Østlandet og lke mye vind og regn på Vestlandet. Porebetong er godt isolert og har ingen muligheter for å råtne.

Lang frakt må jo være det dummeste, siden produksjonen foregår sørover. Det blir to-tre trailerlass.

Jeg har valgt tjukke vegger, slik at veggen er fullisolert, og slipper da plast, isolasjon og kledning ute og inne, hvis jeg vil. Må pusse, selvsagt. Jeg tror det må bli billigere, særlig hvis en er innstilt på å bygge litt selv. Jeg har satt opp leca-grunnmur en gang tidligere, og dette er langt lettere.

Jeg så på tegningene dere hadde lagt ut, og jeg må si at jeg likte svært dårlig den smale, mørke gangen. Hva med en rund sentral gang med takvindu for overlys?
  (trådstarter)
   #3
 15     0
Hei, Sylle. Takk for svar!

Har lest gjennom tråden din her inne flere gang, så morsomt at du tar deg tid til å svare. :)
Vi har mye av samme planene, da vi skal bygge inntil eksisterende bygg - og bo i dette mens vi bygger ut.

Det du nevner med transport er et godt poeng. Det må vi ta hensyn til.

Hvordan fungerer det når du kjører tykke vegger uten isolasjon, plast og kledning? Vil man ikke kunne få noen problematikk knyttet til kondensering? Funker det også helt OK der hvor man har våtrom? (Tenker da sterkt damptrykk ved f.eks. dusjing.)

   #4
 84     Svelvik     0
Porebetong er faktisk mye lettere å bygge i enn i leca. Trenger ikke isolasjon i fugene eller armering i fugene. det er ikke fære for kondensasjon i blokkene siden de er diffusjonsåpent. I våtrom burde du ha i hvert fall ventilasjon.
hvor langt nord i Norge er dette? Transport blir sikkert litt dyrt. tror de tar omtrent 15-20.000 for en full trailer fra Drammen til trondheim.
Passende puss finner du på min side.
  (trådstarter)
   #5
 15     0
Takk for gode innspill, mhenze.

Interessant å høre at du bekrefter våre "håp" om porebetongens pusteegenskaper.
Kan man om så pusse både inn og yttervegg? Altså slippe legge noen form for kledning, gips, etc. etc.?
   #6
 84     Svelvik     1
innvendig er det normalste å buke en gipspuss eller kalkpuss. utvendig er det forskjellige muligheter. Du kan bruke fiberpuss som underpuss og pusse med en silikatpuss over. ellers bruke en annen sementbasert underpuss i 10-20mm tykkelse og så silikatpuss over. Det går også med 2 skikt av en såkallt Scheibenputz-den har høyeste kvalitet.
ser alt meget stilig ut....
   #7
 1,749     Norge     1

Vi har notert oss følgende etter en kort research på emnet:


  • Lett å sette opp. (Muliggjør mye egeninnsats)

  • Gir et godt inneklima

  • Rimeligere enn tradisjonelle løsninger(??)

  • Mer utbredt i Europa, og da spesielt Tyskland, enn i Norge.

  • Lettvint å ha med å gjøre ifht. utslissing av elektro, rør, m.v.

  • God U-verdi



Har delt våre innledende tanker om vårt prosjekt i denne tråden: http://www.byggebolig.no/bygge-nytt-hus/ml2013-bygge-ny-funkis-i-tilknytning-til-50-tallshus-trenger-innspill!/

Lett å sette opp? Ikke nødvendigvis.
Godt inneklima? Hvorfor det?
Rimeligere? Nei det er det ikke, Det er dyrere.
Utbredt? Dette er ikke veldig utbredt i kalde Norge.
Utslissing: Ja dette er lett, men stryken taper seg.
U-verdi er for dårlig til de nye norske standarder. Men du kan sikkert bygge etter gamle forskrifter i på bygg. Men dårlig isolasjon. Og vil du ha mur hele veien inne?
MVH Bluesman

   #8
 84     Svelvik     1
Lett å sette opp? absolut, det er det mest selvbyggervennlige materiale
gir godt inneklima? absolut, alt er pustende, ingen plastpose.
rimeliger enn tradisjonelle løsninger? det avhenger sikkert av hva den enkle vil ha.
utbredt? joda, det var et av de mest brukte byggematerialer i Norge par 10-år siden. Og det kommer tilbake nå.
slissing? ikke noe problem. Men slisser du 8cm i en 10cm vegg, da må en være selvfølgelig forsiktig. Men det gjelder også andre materialer.
U-verdie passer godt norske standarter. 40cm blokk oppfyller dagens krav på 0,18 uten tilleggsisolasjon. med litt tilleggsisolajon kommer du fort ned til passivhus. Ytong er den best isolerende steinmateriale uten tillegsisolasjon...

fordelene er helt klart...
   #9
 5,432     Akershus     0
Jeg blir litt forundret når jeg leser om porebetongens tilbakekomst. Jeg forbinder ytong som noen kjedelige og dårlig vedlikeholdte hus fra 50 og 60 åra hvor pussen hadde løsnet i store flak. Regner med at dette var noe av årsaken til nedgangen i populæritet.

Med datidens festemateriell slet folk med å henge opp ting. Men dette var i Rawlpluggens tidsalder hvor moderne plastplugger stort sett var ukjent.

Ikke missforstå, det kan godt hende egenskapene er fortreffelige, men bildet av disse husene sitter liksom klistret. Jeg har forøvrig etterisolert og panelt en leilighet i slikt hus, og det er helt greit å få feste med dagens plugger.

Men kan noen forklare meg hvorfor det ikke trengs å armeres mellom skiftene som man gjør med leca? Snakker man om under samme forhold da, eller bare frittstående over bakkenivå?
   #10
 84     Svelvik     1
det stemmer helt hva du sier, men problemene med puss og plugg er jo løst idag. dessverre her ytong fremdeless denne dårlig rykten og det er vaskelig og få dette ut av hodene. Selv om probleme måtte jo skyldes på puss og plugg, ikke ytong. men ser man seg rundt i europa så er dette et av de mest brukte materialene.
at de bruker armering i Leca konstruksjoner kan jeg heller ikke forstå. den har jo gode bæreevner. Bortsett fra de isoblokkene. Isolasjonen i blokken svekker jo blokken på en måte. Derfor må muren forsterkes. Og dette gjøre alt veldig komplisert synes jeg. med tilleggsisolasjon i fugene...ser jeg på ytong så isolerer den i alle rettninger og den limes tett sammen. trenger ikke noe tilleggsisolasjon eller armering.