#41
 90     1
Skjønner ikke hvorfor folk på død og liv skal innrede eldre kjellere med spon, gips og panel, mtp hvilken risiko konstruksjon dette er.

Pussede og malte (diffusjonåpen maling)betong,leca vegger og lignende kan da bli like fint.


Har bodd en vinter i kjeller når vi pusset opp stuen, kjellergulvet var isolert men veggene var ikke det, rommet er ca. 20kvm men hadde ingen problemer med og holde det levelig der nede med lunk (25c) i varmekabler og en panelovn på 1000w.
Har i senere tid isolert 15cm under bakkenivå og 5cm over bakken utvendig, pussede vegger inne.

Betaler heller litt mer i strøm enn og leve med usikkerheten på hva som skjer inne i veggen.

   #42
 467     Stavanger     0
Skjønner ikke hvorfor folk på død og liv skal innrede eldre kjellere med spon, gips og panel, mtp hvilken risiko konstruksjon dette er.

Pussede og malte (diffusjonåpen maling)betong,leca vegger og lignende kan da bli like fint.


Har bodd en vinter i kjeller når vi pusset opp stuen, kjellergulvet var isolert men veggene var ikke det, rommet er ca. 20kvm men hadde ingen problemer med og holde det levelig der nede med lunk (25c) i varmekabler og en panelovn på 1000w.
Har i senere tid isolert 15cm under bakkenivå og 5cm over bakken utvendig, pussede vegger inne.

Betaler heller litt mer i strøm enn og leve med usikkerheten på hva som skjer inne i veggen.

Tja, du har jo gode poenger da, men om ting utføres fagmessig så er risikoen nærmest ikke til stede for noen problemer, ikke nødvendigvis mer enn andre plasser i huset.

Ett vesentlig moment du ikke tenker på er at det er forskjell på feks. Karasjokk og Stavanger. I karasjokk må det gjerne ett lite kraftverk til for å varme noen usle kvadratmeter på den kaldeste tiden, og isolasjon er dermed særlig interessant.
  (trådstarter)
   #43
 396     0
Fallet fra grunnmur bør minimum være 1:50 (1 cm per 50 cm) ut fra grunnmur (kan gjerne være det dobbelte eller mer feks 5 cm per meter), dette utføres da minst 3 meter ut fra grunnmur, men gjerne så langt så mulig (fallet behøver ikke være like krapt hele veien, men gjerne krappest mot mur, men allikevel innenfor minimumet lengre ute, om det er mulig), og som du sier at en da leder det bort og vekk fra huset så godt som mulig. Bruk gjerne litt leire-jord i øverste laget (feks 10 cm), da denne massen slipper mindre vann ned i jorden, og vannet renner lettere vekk fra huset.


Jeg tok noen mål ute nå. Fra husveggen og ut til plen er det ca 230 cm, eller 2,3 meter. Delen mellom husveggen og plen består av et 10 - 20 cm tykt lag med grus med leir- og jordmasser under. Min plan er å grave en renne 2,3 meter fra husveggen som leder ut til sidene, hvor overvann mellom husvegg og renne og på oversiden av renna, møter hverandre i renna og blir ledet ut til sidene. Minimum 3 meter fra mur lar seg vanskelig gjøre, for da må jeg begynne å grave i plen, og det har jeg ikke lyst til å gjøre. Dessuten ligger plen flere titalls cm høyere i terrenget, på det meste er det vel ca 1 meters høydeforskjell på plenen og renna. For å bøte på det, så tenker jeg å lage enda større fall enn det du foreslår, eller tenker jeg feil? Jo mer fall, jo bedre er det vel? Eller er det ikke så logisk som jeg tenker? Kan gjerne være så mye som en halvmeter i høydeforskjell fra mur og ned til renne som da ligger 2,3 meter fra mur. I dag er det litt helling inn mot huset, ikke store greiene, men nok til at vannet renner inn mot muren ved store nedbørmengder, og da snakker jeg STORE!! Jeg bor i Vestfold, så ikke like mye ekstrem vær her som mange andre steder i landet.

En finner muligens ut om det er isolert i grunnen ved å kontakte tidligere eier, om ikke går det an å grave seg ned en liten halvmeter på ett lite begrenset område, om grunnmursplasten ligger slett nedover muren så ligger der ingen isolasjon bak, og ligger den lengre nede, så er det jo en halveisjobb, og en kan betrakte det som der ikke er isolasjon mellom grunnmurplast og mur! Så og si 100% vanlig er det at en ser at det er isolasjon da den buler ut, eller noen ganger (litt dårlig jobb forsåvidt:) stikker opp bak grunnmursplasten! (For å forklare det litt tullete!)


Siden det har vært flere eiere på 2000-tallet så er det litt vanskelig å kontakte og finne ut av det på den måten, men jeg graver meg ned i forbindelse med dreneringen jeg skal foreta. Jobben jeg gjør med å få vanne til å renne vekk fra muren, er jo bare midlertidig inntil vi har råd til å grave opp, fjerne masse, fylle på drenerende masser og isolere utvendig. Det blir derimot noen år til vi får råd til det, for vi har noen prosjekter før den tid vi ønsker å realisere. Bla skal vi oppgradere sikringsskapet i nær framtid, og da går pengene fort. Smile

Om en bare vil isolere en side, så skal en isolere utsiden.


Nysgjerrig nå. Hvis man isolerer utsiden, trenger man da å isolere innsiden? Isolerer man utsiden, så er jo muren på "varm side", og kravet til isolasjon innvendig er kanskje ikke nødvendig? Det ville vært interessant å få noen betraktninger rundt. Lærer mye av det her! Smile



Mer av det du skrev var interessant og kunne vært interessant å vite mer om, men ettersom denne tråden handler om leire, grunnmur og drenering, så prøver jeg å holde sporet på det. Jeg kommer garantert til å trenger mer spesifikk hjelp når jeg skal i gang med enkeltprosjekter, og da kan jeg lage egne tråder som du foreslår. Smile
  (trådstarter)
   #44
 396     0
Men en del av det innledende spørsmålet fra TS var vel om det lønte seg å grave opp fordi det var leire? (Da må en lese det som at han kanskje tror at leire virkelig kjøler ned grunnmuren - slik som faktisk trådens tittel sier?)


Du har helt rett! Det var det som var utgangspunktet for tråden. Jeg trodde at leire kjølte muren ytterligere ned kontra drenerende masser som pukk. Men jeg har jo skjønt at det er uvesentlig hva som ligger inntil grunnmuren, så lenge grunnmuren ikke er isolert på utsiden (skal riktignok sjekke dette nærmere om det faktisk er tilfelle, men mye tyder jo på det!) og man ønsker å isolere på innsiden.
  (trådstarter)
   #45
 396     0
Er det sorte bak steniplater bare en form for gummilist på lekten ? For sementsponplater er det i allefall noe slik i montasje veiledning.


Det aner jeg ikke! Prøvde å ta et bilde oppunder mellom steniplatene og grunnmuren. Ikke så lett ettersom jeg måtte grave vekk masse og kamera ville ikke ta bilde, men fikk tatt noen til slutt. Bilde viser jo tydelig at det går en lekt mellom grunnmur og steniplater. La forresten merke til at det var mer jord/sandholdig jord på det hjørnet bilde er tatt. Begge hjørnene er på den siden hvor kjeller står mest under bakken. Den siden hvor bilde er tatt, der er det vaskerom i kjelleren, ikke isolert der heller, men delvis lekta ut og satt sponplater på lektene. Svart vindsperre? innerst mot mur. Jobben er dog ikke gjort ferdig, så grunnmur er også framme her som på kjøkkenet. Jeg har hele tiden syntes det har vært varmere på vaskerommet enn på kjøkkenet, virker lunere der, selv om det er vindu på begge rommene, ingen av rommene er isolert og rommene ligger under bakken. Hva kan det skyldes? Hadde jeg ikke fått svar på at leirmasser ikke kjøler ned grunnmuren mer enn andre masser i nevneverdig grad, så ville jeg jo tro det var nettopp det!

Kjøler leire ned grunnmur? - 2015_08_06_9999_11.JPG - Huseier Kenneth
  (trådstarter)
   #46
 396     0
Har i senere tid isolert 15cm under bakkenivå og 5cm over bakken utvendig, pussede vegger inne.


Til tross for at du har isolert utvendig og fått muren på "varm side" så har du altså ikke isolert innvendig? Jeg trodde man ved å isolere utvendig med 2/3 fjernet risikoen med å isolere innvendig...
Men uavhengig av om man fjerner en risiko eller ikke, så trenger man kanskje ikke å isolere innvendig når man har isolert med anbefalt isolasjon utvendig?

Med diffusjonsåpen, mener du da at fukt både kan trenge inn i malingen og vandre ut igjen? At malingen puster på en måte?
   #47
 3,216     0
Joda, det er helt riktig det. Marginalt bedre, som jeg har skrevet, om jeg ikke tar feil? Jeg tror ikke jeg har sagt noe annet, og har vel ikke gitt noen varmeledning egenskaper for fast fjell, pukk og slikt, men gav vel for jord, som er bittelitt forskjellig fra leire og plasserer seg da vel mellom sand og leire omen skal gi det en fast verdi! Men en del av det innledende spørsmålet fra TS var vel om det lønte seg å grave opp fordi det var leire? (Da må en lese det som at han kanskje tror at leire virkelig kjøler ned grunnmuren - slik som faktisk trådens tittel sier?) Da er svaret at det er uvesentlig om det kjøler/isolerer/varmer/drenerer, bedre/dårligere... fordi det er ikke leiren som er problemet, om det hadde vært jord eller hva som helst så er der ikke isolert - det er problemet hans! Så ingen ting (jord, sand, leire, pukk) isolerer i noen grad (av mening) mot det "kjøleelementet". Man-made isolasjon må til!

Du viser jo til en kalkulator (som er genial ser det ut som) og da må det gjerne generaliseres og settes ett nummer på disse verdiene, som ser ut til å være fornuftige og i tråd. I realiteten kan disse verdiene variere i fht hvor mye vann som er tilstede i massene, men uansett er det flisespikkeri. Det settes en verdi for å kunne gi ett så overhode bra svar som resultat.
Og om du prøver kalkulatoren og veksler mellom fjell og leire, så ser du at forskjellen på U-verdien er latterlig liten i ett gitt tilfelle (størrelseorden 0.01) , og beviser da at det spilelr ingen rolle hva som ligger utenfor mtp isolasjonsgrad.... 4 celsius- kjøleelement uansett.... Men i en kalkis vil en gjerne beregne det - ser mer profft ut! Satt på spissen kunne en brukt en verdi her (gjerne for fjell), og fått en nærmest like god kalkulator. Da hadde ihvertfall ikke noen valgt feil, for marginen hadde vet på riktig side!

Isolasjon og drenering gjelder ja, selv har jeg ganske lik utfordring som TS har. Bakmurvegg uten isolasjon under bakke, men også uten grunnmursplast. Drenering! fra 1934 og ikke isolasjon mot 1 etg.! Men har en god avfukter med avløp rett i sluk, og 2000W varme og ganske åpen kjellerløsning, da duger det frem til den dagen at jeg sitter i minigraveren.

Kalkulatoren er jo knallbra Smile Takk for tipset.



Du skrev jo at det ikke var bedre i det hele tatt, snarere tvert imot? Eller har jeg misforstått deg?

Forskjellen er latterlig liten når man isolerer veggen ja, fordi isolasjonen av jorda er så dårlig, da får man forskjeller på type 0.01, men uten isolasjon er forskjellene større.

Men er helt enig i at det er mer hensiktsmessig å ha isolasjon og drenering.

   #48
 90     0
Har i senere tid isolert 15cm under bakkenivå og 5cm over bakken utvendig, pussede vegger inne.


Til tross for at du har isolert utvendig og fått muren på "varm side" så har du altså ikke isolert innvendig? Jeg trodde man ved å isolere utvendig med 2/3 fjernet risikoen med å isolere innvendig...
Men uavhengig av om man fjerner en risiko eller ikke, så trenger man kanskje ikke å isolere innvendig når man har isolert med anbefalt isolasjon utvendig?

Med diffusjonsåpen, mener du da at fukt både kan trenge inn i malingen og vandre ut igjen? At malingen puster på en måte?

Hei, Ja jeg har kun isolert utvendig,

Jeg har ett hus fra 1890 - hvor kjellerene ble gravd ut for hånd og støpt opp  en gang mellom 1930 og 1950 - muren er solid og bra ca. 40cm tykk mur hele veien. Må ha vært en h****** jobb den gangen! Smile

Etter jeg overtok huset har jeg gjor følgende. drenert og isolert utvendig.
Pigget opp kjellergulvet, gravd meg 40cm ned, pukket opp, lagt isolasjon og fuktsperre, så støpt inn varmekabler og fliser på toppen.

Veggene står dog fortsatt fundamentert i leire, og det er meget sannsynlig at det blir noe fuktvandring opp gjennom disse - det er hovedgrunnen til at jeg ikke har isolert eller foret ut innsiden.

Innvendig har jeg pussede murvegger, men jeg tør fortsatt ikke kle inn innvendig pga. overnevte forhold. Desutten synes jeg pussede vegger blir nesten like bra som gips, du får det ikke til å bli en 100% glatt overflate om du vil ha gips "looken", men det lever jeg fint med. Med denne løsningen vil jeg også med en gang se om det i fremtiden blir problemer med dreneringen, istedet for å kanskje måtte lukte meg frem til det etter mugg og annet drit har etablert seg.

Tempratur messig så er det ingen problem, etter isolering og holde 20c der nede midtvindters med kun varmekabler(vestfold klima)

Når det gjelder maling er det viktig og bruke noe som puster slik at evt fukt som kommer opp fra veggene kommer ut, hvis ikke vil malingen flasse etterhvert.

Jeg gikk for Heydis fin gammel murmaling http://www.heydi.no/produkt.asp?VdaID=102 som var det mest diffusjonsåpne jeg fant. Godt fornøyd med den - eneste minus er at den er vanskelig å vaske.




   #49
 467     Stavanger     0
Du skrev jo at det ikke var bedre i det hele tatt, snarere tvert imot? Eller har jeg misforstått deg?



Varmeledeegenskapene til leire og jord er så og si like i denne sammenhengen. Med ett drenerende lag har du litt bedre isoleregenskaper, ihvertfall i den varme og tørre delen av året...

...Konduktiviteten på tørr til noe fuktig leire er fra 0,2 til 1,5+, en mer vannmettet leire ligger gjerne fra 0,5 til 2,5. Tørr jord / grus fra 0,5 til 0,7.
Glassull har en gjennomsnittlig konduktivitet på 0,04.

Leire i Norge er sjeldent veldig tørr (min adekvate påstand i denne sammenhengen)! Med denne påstanden følger min konklusjon at leire ikke er bedre enn jord og grus, sannsynligvis tvert i mot.

Men så er det ganske konstant temperatur uansett og moderjord er ett ganske solid kjøleelement i denne sammenhengen...

...Du viser jo til en kalkulator (som er genial ser det ut som) og da må det gjerne generaliseres og settes ett nummer på disse verdiene, som ser ut til å være fornuftige og i tråd. I realiteten kan disse verdiene variere i fht hvor mye vann som er tilstede i massene, men uansett er det flisespikkeri. Det settes en verdi for å kunne gi ett så overhode bra svar som resultat....

Himmel og hav...., det stemmer på en prikk - det skrev jeg, ja fordi jeg trekker en adekvat underbygget konklusjon til praktisk bruk her. Jeg har ikke faktiske tall og måleverdier på den leiren som ligger 'in situ' hos TS, og da kan en ikke gjøre annet enn å betrakte det generelt og forenkle problemstillingen noe. Jeg underbygger med råe geofysiske fakta, og trekker en adekvat konklusjon til praktisk bruk ut i fra dette - lite vitenskapelig til syvende og sist, litt for enkel og det legger jeg ikke skjul på når jeg sier:

"Leire i Norge er sjeldent veldig tørr (min adekvate påstand i denne sammenhengen)! Med denne påstanden følger min konklusjon at leire ikke er bedre enn jord og grus, sannsynligvis tvert i mot."

Jeg betrakter det hele enkelt med tanke på at en tar utgangspunkt i "worst case" som er våt leire kontra tørr leire.

Hvis en ser kun på tallene, som er fakta tallene - så viser tørr leire marginalt bedre "isoler egenskap".

Når jeg sier marginalt bedre, så er det mer i teoretisk sammenheng. Det vil hverken isolere eller kjøle ned noe mer enn annet, i praksis - sett da i sammenheng at en vil ha en langt varmere kjeller enn per i dag. (Her er det rom for å kverulere og få rett, for i praksis vil det jo også bli bedre isolerverdi, det spørs bare hvor high-tech en gjør målingene, og om en er happy med en temperaturøkning på en grad eller to ved å bytte masser! (aner ikke, men de få gradene vil uansett ikke utgjøre langt høyere temperatur!)

Altså; nå har jeg jo konkludert gang på gang på gang at det spiller liten rolle - TS vil ha svar på ett enkelt spørsmål: "Kjøler leire ned grunnmur?" Da er det praktiske svaret (når en ser teoretisk på det, at det er utrolig liten forskjell) og at svaret på spørsmålet kan utformes noe slikt som: "nei ikke bry deg om det er leire eller ei i forhold til varmespørsmålet, dette ut i fra teorien og tallene her...". Altså en graver ikke opp for å bytte leiren. Skal en først grave så graver en opp kun med tanke på å isolere, enten der ligger pukk eller annet! Ikke for å bytte massene, for her er grunnmursplast til stede.)

Om en vil kan en svare TS kort med følgende alternativer der alt er riktig, men hvor en ikke blir særlig klok med tanke på ett klart svar, lønnsomhet og fornuft...:
Kjøler leire ned grunnmur?
- Nei tørr leire isolerer bra, kanskje aller best av alt!
- Ja, våt leire isolerer dårlig og leder kulde og kjøler ned.
- Nei, leire isolerer bedre enn fast fjell!
- Ja, leire isolerer dårligere enn for eksempel jord.
Som en ser da så ganger slike svar like lite som å tisse i buksa en kald vinterdag Smile

   #50
 467     Stavanger     0
nilseman: Det høres ut som en knallbra løsning. En annen fordel er jo at en får litt mer plass enn med utforede vegger.

En ideel metodikk for å få renovert til en super kjeller. Eneste jeg ville gjort, for å ha gjort det, er å lagt en radonduk i grunnen, men radon er vel kommet mer på timeplanen i de senere årene etter du gjorde den jobben? Vestfold er heller ikke noe radon problem fylke, selv om noen områder lokalt kan ha og har sine utfordringer.

Det du sier om malingstyper til bruk på innvendig mur i kjeller i slike tilfeller er så riktig og viktig at det ikke kan sies tydelig nok.