7,071    137    60  

Svarer det seg med VBV på nytt hus?

 321     Oslo     0
Til dere som anbefaler VBV til *nye eneboliger* (viktig presisering), er det basert på faktiske regnestykker? Var veldig klar for VBV til nytt hus i lang tid, men etter å har samlet en del priser og lest en del på alt fra Sintef til forum, møter jeg meg selv i døra. 
 
Jeg finner mye støy om temaet på nettet, og få/ingen gode praktiske regnestykker. Det er derimot mange anekdoter, særlig med helt spesielle forutsetninger som ikke er aktuelt på et nytt hus.  

Så, noen forutsetninger:
 
  • Ny enebolig (TEK17 eller bedre).

  • Ferdig entreprise med 5 års reklamasjonsrett og FDV. Ingen «gjør det selv» løsninger med stor grad av egeninnsats (research og arbeid), Jula-pumper eller reodor felgen løsninger. Tvilsomt aktuelt for 99,??% av de som bygger nytt hus.

  • Ikke flere utleieenheter, 150m2 oppvarmede garasjer eller andre anekdotiske særbehov som er uaktuelt for folk flest.



Økonomi
Prisene jeg har fått er basert på en enebolig på ca. 240m2 på østlandsområdet med svært stor grad av gulvvarme. En mindre enebolig vil gjøre regnestykket dårligere for VBV, en større enebolig bedre. 
 
VBV:Tilbud fra 6 leverandører varierte på mellom 370k-550k avhengig av produkt, plater/støp og om det er luft/vann-pumpe eller bergvarme. Elektriker-kost inkludert. 
 
Varmefolie:Tilbud fra 5 elektrikere varierer på mellom 100k-130k. Termostat med smarthus-styring inkludert.
 
Altså, vanskelig å komme under en netto merkostnad på minst 270k for VBV. Da med L/V pumpe. Bergvarme er bedre, men signifikant dyrere pga. borehull.
 
Forventet besparelse (her er det rom for feil, har få kilder) på oppvarming/varmtvann virker å være ca. 10k i året på en gjennomsnittlig (stor) ny enebolig. Da med en strømpris mye høyere enn dagens (som taler til fordel for VBV). I så fall tar det minst 27 år å gå break even med det billigste tilbudet.
 
Men det er ikke hele regnestykket. Hva med kapitalkostnader, driftskostnader og en l/V pumpe til 80-120k som tvilsomt har en gjennomsnitt levetid på mer enn 15 år?  
 
Jeg sliter med å se hvordan ROI (return of investment) skal noensinne gå opp? Har noen sett noen gode regnestykker på dette?  

Komfort og praktikalitet?
 
  • Varmefolie har kvikk regulering. På soverom kan man for eks. ha varme ved sengen i korte perioder når man står opp.

  • Hvis rommet endrer temperatur fort, for eks. i en moderne stue med store vindusflater og sol, så vil ikke VBV klare å regulere seg i tide og romtemperaturen vil stige uforholdsmessig mye. Flere jeg har snakket med har omtalt den erfaringen alene som en dealbreaker for VBV for neste gang de skal bygge.

  • Folie/kabler krever ikke vedlikehold. Set & forget.

  • Flere rørleggere (!) anbefalte likevel varmekabler på badene for å få tilstrekkelig høy gulvtemperatur og regulerings-hastighet.

  • VBV tar plass. Man betaler ca. 25 000 for en kvm på ny enebolig. Ofte også begrensninger på BYA.

  • En del opplever knirk med VBV (i plater).

  • Varmepumpe støyer (både innv. og utvendig modul). Hvor stort problem dette er vil variere på plassering, produkt og følsomhet for støy.

  •   

Andre faktorer?
 
  • Smarthus er blitt veldig billig i 2020. Enkelt å redusere forbruket på folie/kabler ift. tidligere.

  • Man kan installere en L/L-pumpe med grei COP relativt billig (12-20k?) i tillegg til varmekabler. Det vil redusere mulig besparelse med VBV signifikant.

  • Har man tilgang på billig ved for de kaldeste dagene vil det også redusere mulig besparelse med VBV.

  • Utvendige varmepumpe-moduler kan være visuelt sjenerende.

  • Teknisk rom blir ekstra varme med VBV.

  • VBV øker kompleksitet. Man er i større grad avhengig av kompetansen til leverandør for å få et optimalt system.

  • VBV vil regulere avgitt varmeeffekt ift. overflatetemperatur. Det kan være viktig ved for eks. tregulv med teppe eller møbler over.

  • Regulerings-hastighet på VBV vil variere basert på løsning (støpt i grunnmur vil maganisere energi lengre enn plater lagt tett opp til overflate for eks.)

  • Været blir mildere og det er mer nedbør. Likevel vanskelig å si om det kan redusere kost for oppvarming på sikt.

  • VBV øker risiko for vannskade (riktignok lav risiko).

  • Solceller og batterier blir stadig billigere. Dette kan endre premisset for regnestykket ettersom også varmefolie vil få en billig kilde til energi. Kan ettermonteres.  


Til slutt ser jeg en del som anbefaler starte med VBV med elkolbe, siden man da har muligheten for pumpe senere. 

1.   Hvis en kostbar pumpe ikke svarer seg nå, hvordan skal dette endre seg? Det er jo heller ikke slik at håndverkere blir særlig billigere med tiden.
2.   Det er fordyrende å bygge midlertidige løsninger.
3.   Med elkolbe har man vel de samme komfort-ulempene mtp. VBV og treg regulering?
4.   Hvis ja på punkt 3, man vil fortsatt ikke kunne skru temperaturen like raskt av og på i systemet etter behov, og det er utfordrende å se hvordan ikke energi-bruket vil være høyere sammenlignet med folie der man kan raskt styre energibehovet etter faktisk behov/tilstedeværelse.
5.   Den innledende installasjons-kosten er fortsatt svært høy og signifikant dyrere enn varmefolie, nå helt uten økonomiske incentiver (tvert om).
  
Sorry, dette ble en lang tråd. :( 

Men det bør være et interessant (og kanskje lite diskutert?) tema for nybyggere. 

Signatur

   #1
 38,265     Lillestrøm kommune     0
En bekjent endte opp med noe større hus enn deg og 30k kWh i strømforbruk i nytt hus fordi nye hus ikke skulle trenge så mye varme ... Håpløst å prosjektere bort muligheten for en varmepumpe så skal du ikke ha LL varmepumpe og sette kablene på lavere temp er min mening at en må gå får vannbåren varme
  (trådstarter)
   #2
 321     Oslo     0
Samlet energiforbruk er et resultat av et ukjent antall ulike (og aller viktigst her - helt ukjente) variabler. Din anekdote sier heller ingenting om ROI på en alternativ løsning, enten det måtte være L/V-pumpe, solceller eller annet.  

Jeg kjenner også en som brukte 700 000 på VBV og smarthus-styring. Men har egentlig slike innspill noe overføringsverdi?

1. Hvor stort hus var det, og var det bygget iht. TEK17 uten avvik i installasjonen?
2. Representerer bruksmønsteret den jevne forbruker?
3. Gjøres tiltak for å redusere forbruket?
4. Hvor mye utgjør oppvarming av det forbruket?
5. Hva ville VBV koste på et slikt hus og hva blir ROI?
6. osv.....

Det er kanskje enklere å bruke kjente tall for maksimalt akseptert forbruk til oppvarming per kvm for en ny enebolig i 2020 (kjent tall). Kalkulere inn kost for VBV (kjent tall), og prøve å finne et omtrentlig tall for ROI?

Jeg har forsøkt det i min post, og jeg sliter med å se at VBV noensinne vil gå i pluss. Ikke fordi strømregningene ikke blir hyggeligere, men fordi løsningen bringer med seg helt andre kostnader som tar knekken på ROI.

Hvis målet kun er å redusere strømregningen for enhver pris, så er jo det en helt annen diskusjon.

"Muligheten" for pumpe forstår jeg fortsatt ikke argumentet for. Skal man bruke 100 000-200 000 ekstra i installasjon + potensielt høyere forbruk/driftskostnader, økt kompleksitet osv. i tilfelle man ser at en pumpe til ytterligere 100 000 plutselig en dag kan endre regnestykket fundementalt? Det må jo være bedre å prøve å regne dette hjem først, og heller legge på en 20% buffer eller noe i økt forbruk/strømpriser for å se om det endrer ROI? 

Det med LL-pumpe forstod jeg ikke.

Signatur
   #3
 25,354     Akershus     0

  • Varmefolie har kvikk regulering. På soverom kan man for eks. ha varme ved sengen i korte perioder når man står opp.

  • Hvis rommet endrer temperatur fort, for eks. i en moderne stue med store vindusflater og sol, så vil ikke VBV klare å regulere seg i tide og romtemperaturen vil stige uforholdsmessig mye.




Sammenkigner en snør med barter her? Om gulvene bygges nær identiske: varmekabel/varmerør i varmefordelingsplater under parkett, begge styrt av romtermostat, da burde de kunne reguleres nær likt.
Om en støper ned varmerør i x tonn betong, vil dette ta tid å varme opp. Tilsvarende, straks en oppdager solpådrag stenger en for varmtvann, betongen vil trenge resten av dagen på å varmes av solvarmen og det blir ikke så varmt i rommet.

Ad kostnader og kompleksitet. Det er mange tråder her med folk som ikke forstår systemene i hus de har kjøpt, enkelte rørleggere forstår det heller ikke. Mitt inntrykk er at en bør som huseier være ganske oppegående for å feilsøke ved driftsforstyrrelser. Ikke alle er interessert eller har kunnskaper nok.
En (liten) fordel dog med vbv i gulv er at en ikke får hotspots under tepper og saccosekker.
Signatur
   #4
 3,608     0
Det høres ut som at du absolutt ikke vil ha VBV, at det er et press utenfra som du prøver å stå imot. Da er det helt riktig for deg å velge andre løsninger. Ikke la deg presse til noe du ikke ønsker.

Det kan godt hende at du aldri vil ha spart inn en investering i VBV, sammenlignet med andre alterntiver. Vi gjør stadig vekk slike valg, i noe som ikke er det absolutt billigste, men som har kvaliteter som det billigste alternativet ikke har.

VBV sier ikke i seg selv noe om varmekilden; ofte betyr det borehull/jordsløyfe og varmepumpe. Da går investeringen opp, og strømregningen ned. Familiebudsjettet blir i lang mindre grad avhengig av strømprisen. Den reduserte risikoen, avhengigheten av markedspris, er en verdi mange setter pris på.

Den lune varmen du får gjennom føttene når du går barfotet, eller på sokkelesten, på et varmt golv, har stor verdi for mange mennesker.

At du slipper viftestøy, motorer i oppholdsrommene, og slipper trekken fra viftene, er noe mange setter høyt.

At levetiden til anlegget er mye lenger enn mange billigere alternativer kan telle en del.

Hvis du bor i et strøk der man er ikke ukjente med strømbrudd av varierende lengde, holder et VBV-anlegg huset varmt over strømbrudd av kort og moderat varighet (særlig der du har VBV i betong).

Ikke alle alternativene har alle ulempene. Du kan få lune gulv med varmefolie. Du kan få lavere strømregning med LL-VP, etc. Og det kan hende at du synes at noen av ulempene ikke betyr noe negativt for deg.

Hvis ROI, spesielt på kort og medium tidshorisont, er det aller viktigste for deg: Kutt ut tanken på VBV. Det aller billigste ville nok være panelovner / vifteovner, men om du har lyst til å velge varmefolie, så sett i gang. Jeg tror du har helt rett i dine antydninger: Antatgelig kan ingen sette opp noe kroner-og-øre-regnestykke ut fra dine forutsetninger som vil viser høyere ROI for et VBV-anlegg, selv ikke med en LV-VP som varmekilde.
   #5
 755     0
Det er ganske imponerende summer og komplekst materiell som installeres virker det som. For ikke å snakke om tapt areal som du også nevner. Dette minner om eldre parafinanlegg som var "på mote" på 60 og 70 tallet. Jeg rev et slikt anlegg med fyrkjele, innvendig tank i hus, og en haug med radiatorer. Alt fra 1970 og kostet 7000 kr den gang.
Nå er selvsagt vbv betydelig mer energieffektivt, men helsike for en pris dere betaler for dette nye greiene.
Mon tro hva som blir det neste om 20-30 år?
   #6
 6,426     tromsø     0
En må nesten se tegning på hus for å mene noe. En trenger ikke gulv varme på soverom ? En trenger ikke gulv varme på loft, hvis en har varme i rom under ? I et "super isolert hus" trenger en for eksempel bare varme i gulv i halve stuen. Når det er 200-300mm isolasjon i gulv og vegg, vil varme spre seg overalt. I et super isolert hus, vil gulvet være tilnærmet den temperaturen en ønsker i huset. Gulvet vil da ikke føles "varmt". I. et hus med lite eller ingen isolasjon, må en drifte med så høy varme at gulvene er "varme", for å kompensere for stort varmetap. En kan bli skuffet, hvis en forventer sterk varme i et hus som er super isolert. En kan også redusere litt på vindusflater for å beregne energi behov. Ikke ha hele stuen dekket av glass, siden glass har 10 ganger mer varmetap en vegg....Lage  teoretisk energi forbruk på huset før en bygger det. 
  (trådstarter)
   #7
 321     Oslo     1
KjellG: Meg fortalt, så er folie det som regulerer raskest. Ligger et tynt lag rett under parketten, og ikke noe medie som fortsetter å avgi varme etter man skrur "kranen" igjen. Har ikke sett noe gode undersøkelser på dette.

Utfordringen med rør i støp, er at betong fungerer som et enormt tregt varmemagasin. Om solen plutselig står inn i rommet, så tar det mange timer før man klarer å stabilisere temperaturen. De jeg har snakket med som opplever det som et problem, har riktignok store vindusflater.

Keal: Jeg vil absolutt ha VBV....hvis det lønner seg.

Greit om man velger VBV av andre årsaker enn økonomi. Men det du følger opp som argumentasjon handler jo ikke om VBV vs varmekabler (varme på føtter, levetid, motorstøy etc.).

Å sette pris på 500kr lavere strømregning, om lånet går opp 800kr? Eller mange som ikke aner ROI? Når de som har dette som hobby ikke har regnestykker, og det virker å være umulig å finne det på nettet, hvordan skal man forvente at folk flest skal forstå hva de egentlig setter pris på?

Den beste måten å beskytte mot strømbrudd på er peis. Bruk av betong som varmemagasin gir vel egentlig flere ulemper enn fordeler.

Jeg tenker lang tidshorisont. Og min antagelse (påstand?) er at VBV på nytt hus i dag fortsatt ikke er lønnsomt etter 30 år.

Panelovner er ikke et alternativ til VBV mtp. komfort. Varmefolie er det.

tipetu: De aller fleste rørleggere gadd ikke gi tilbud. Kanskje det er en pekepinn?

Det er selvsagt en del jobb som skal gjøres og pumpene er blitt stadig mer komplekse. Jeg mener det er verdt å utfordre bransjen på om dette egentlig er lønnsomt på et nytt hus når det blir så kostbart.

jaf: Jeg er enig i at man trenger tegninger for å prosjektere hvor man ønsker varme, men uenig i at man trenger tegninger for å kartlegge hva som gir best ROI.

Akkurat gulvvarme på soverom er meningsløst for de fleste - det er et rom som gjerne er kaldt 24/7. Men det er et eksempel der man kan utnytte slike løsninger for økt komfort (for eks. kortvarig boost når man står opp).
Signatur

   #8
 3,608     1
Alt du skriver tyder på at du vil bli mer fornøyd med varmefolie enn VBV. Så sats på det!
  (trådstarter)
   #9
 321     Oslo     1
For ordens skyld, årsaken til at jeg begynte å grave i dette (alt var ferdig planlagt mtp. VBV), var prisene jeg fikk inn. Jeg spurte så sikkert 10-15 fagfolk om dette, fordelt mellom rørleggere, husleverandør, rådgivere, produsenter/distributører og selgere. 

Ingen klarte å svare på om VBV noensinne ville bli lønnsomt på et nytt hus. Det er jo ganske skremmende, ettersom de gjerne pusher dette med argument om nettopp besparelse.

Flere var derimot svært interessert i å snakke om (langsiktige) besparelser ved å bytte ut fra eldre fossile løsninger på eldre hus. Det blir jo et helt annet regnestykke.

Jeg lurer på om man lever på litt eldre sannheter når det kommer til VBV på nybygg? Energibehovet var høyere før TEK10 og TEK17, og timekostnaden for en håndverker (og kanskje deler?) var lavere. Enova tilskuddene er også i endring.

Signatur
   #10
 2,297     Ski     1
Skulle jeg bygd nytt en gang til skulle jeg ikke hatt vbv. Hadde valgt folie med komfortemperatur og heller ett godt luft/luft varmepumpe opplegg. Om man bruker 30.000kwh og har jevn temperatur året rundt eller 15.000kwh og har treg regulering og idiotisk varmeopplegg til bad om sommeren så er ikke de 15.000kwh spart verdt det i det i det hele tatt. Man klarer aldri å spare det inn. Men skjønner at tar man det opp i ett huslån til en drøss millioner så merker man ikke kostnaden så mye, før garantien et ute og ting ryker da 😂 Bygg med folie og kjøp ett skikkelig hjemmekino system for det du sparer, mye bedre for kropp og helse.
   #11
 3,608     0
Antagelig har du helt rett: Ingen kan gi deg noe regnskap som vil vise deg at VBV er en god løsning, ut fra ROI.
Så glem det! Velg andre løsninger, usansett hvilke argumenter som måtte komm opp!
   #12
 38,265     Lillestrøm kommune     0
Jeg kaster ut eksempelet mitt bare for å vise at det er flere som ender opp med håpløst høyt strømforbruk i nye hus så får en selv vurdere om en synes det er ok eller ikke.

Skal en ha LL varmepumpe og El varme i gulv så må en nødvendigvis skru ned termostaten på gulvvarmen hvis LL varmepumpen skal få lov å levere noe av varmen. Var det dette keal ikke forsto ?
   #13
 3,608     0
Hovedpunktet slik det jeg forstod det var at TS ikke ønsker VBV, uansett argumenter. Da er konklusjonen: Ikke sats på VBV. Uansett argumenter.

   #14
 443     0
Argumentet til TS er vell slettes ikke at han ikke vil ha VBV, argumentet er kost/nytte. Og når man ser på hva kostnaden med VBV er med borehull eller L/V pumpe kontra kostnaden på f.eks en dobbelmantlet bereder eller varmefolie så er spørsmålet vil prisdifferansen mellom disse anleggene spares inn igjen med lavere strømforbruk?

Min påstand er nei, jeg tror ikke du sparer det inn igjen på lavere strømforbruk. Kostnaden for å bore eller sette inn en L/V pumpe er så stor at du vil aldri tjene det inn igjen. Varme i gulvene får også med varmefolie eller VBV med elkasset eller dobbelmantlet bereder. Ja du vil bruke mer strøm enn med borehull, men kostnaden på anlegget vil være så mye vesentlig lavere at selv om bruker X antall mer kWh i året mer så er det fortsatt billigere over tid enn å bruke flere hundre tusen ekstra på et mer komplisert anlegg som gjør samme jobben. 
   #15
 25,354     Akershus     0
Dobbelmantlet bereder i et elektrisk fyrt anlegg er bortkastede penger og plass.
Signatur
   #18
 25,354     Akershus     0
Det var ikke det jeg ment, men hvilken ekstra fordel har en av å benytte en dobbeltmantlet bereder i et elektrisk system som ikke trenger noen bereder til romoppvarming i det hele tatt? Den eneste fodelen er om en har små sikringer og kommer hjem til et kaldt hus etter ferie.
Signatur
   #19
 409     1
Hvor mange m2 gulv skal varmes opp? Om det er 240m2 så har du ihvertfall fått ekstremt billig foile...
   #20
 2,987     Vestlandet     0

Slik eg har forstått det, løner ikkje VBV seg kontra elektrisk golvvarme dersom ein ikkje har stor grad av eigeninnsats.
Eg vil gå for VBV i min bolig. Det er fordi det er ein eldre bolig eg renoverer sjølv. Eg har då høve til å leggja vbv-røyr relativt billig sjølv,medan prisen for varmefolie her er rundt 1000kr/kvm og kan ikkje leggjast sjølv.
Eg har ikkje rekna nøyaktig pris på dette, men røyr, varmefordelingsplater, fordelarskap og meirpeis for Sponplater med spor vil nok vera godt under 1000kr/kvm. Sleng ein på varmekjelde til mellom 10 000 (direkte elektrisk) og 100 000 (fancy luft/vatn) fordelt på 170kvm hamnar eg kanskje på om lag same pris for dyraste VBV løysing og folie. Billigare med VBV enn folie for billigaste vbv-løysing.
Eg ville ikkje hatt råd, eller vurdert, ferdig installert VBV.
Signatur
   #21
 2,297     Ski     0
1000,- kvm for folie er vel da ferdig lagt? Koster jo ca 400,- kvm for kun folie.
   #22
 4,031     Asker     0
Det billigste er en panelovn her og der. Vil tro man (kanskje) kan komme billigere unna med folie enn VBV.

Selv kjøpte jeg VBV av komfort (og kosmetiske) årsaker. Folie ville kanskje kostet noe mindre, men en dårligere løsning enn rør i flytstøp.

Kommer kanskje til å kjøpe meg en VP etter hvert, men p.t er strømprisene så latterlig lave at det gir INGEN mening økonomisk.
Signatur
   #23
 2,297     Ski     0
I støp kan man jo bruke varmekabel som er enda billigere enn folie.
  (trådstarter)
   #24
 321     Oslo     0
Komlo: Ja, prosjekter med mange timer endrer seg mye om timene utføres som egeninnsats.

Det gjelder ikke bare VBV. Kan jo også gjøre mye av det elektriske anlegget selv og få elektriker til å koble det sammen. Man kan også importere solceller fra Kina, montere det og få elektriker til å koble det til. Da endrer ROI på solceller seg også.

Noen bygger også hus selv.

Men, jeg tror, de aller fleste som bygger nytt ikke tar på seg større entrepriser selv. Mye å sette seg inn i for å få et godt resultat, det er mange entrepriser som skal koordineres (med påfølgende risiko ved egeninnsats tidligere i prosjektet), og det er som oftest et kostbart byggelån som gjør at tid er penger. Så har man reklamasjonsrett og sikkerhet, og til slutt - fritid har en verdi.

Man kan gjerne sammenligne DIY, men da må man nesten sammenligne med egeninnsats på begge alternativer. Smile

Signatur
  (trådstarter)
   #25
 321     Oslo     0
Børhaug:

Panelovner er ikke alternativet her. Er vel ikke noe bedre komfort i VBV enn kabler? Rørleggere som anbefaler strøm på badet.

Kosmetisk? Ingen fordelerskap eller tekniske rom som ser ut som en oljeplatform med elektrisk.

noe mindre? Tilbudene foran meg sier 130-150k lavere for kabler/folie når man inkl. regulatorer, fordelingsskap, elkolbe, elektriker osv. Varmepumpe ikke inkludert. Så kommer kapitalkostnader og diskusjonen om elkolbe+flytstøp klarer like god effektivitet som strøm rett i gulvet.

Hvorfor er folie (eller varmekabler i støp) en dårligere løsning enn vannrør i støp? 
Signatur
   #26
 6,426     tromsø     0
Vannrør i støp er nesten umulig å regulere . Det kan ta 12 timer fra en stopper varmen til betongen blir kaldere. Super ketchup effekt.
Panel ovner kan være styrt av termostat og kan stå på i 7 sekunder og så stå av i 10 minutter. Reagerer lynraskt. Veldig greit på soverom.
Folie lagt rett på styrofoam , men under parkett kan ha en treghet på 3 timer ?

En form for treghet er greit i stue og bad. Men på soverom er det greit med en varmekilde som følger med i nåtid ?
   #27
 3,608     0
Er vel ikke noe bedre komfort i VBV enn kabler?

VBV gir jamnere fordeling av varmen. Hvis vannrøret går under et felt der det allede er varmt, f.eks. under et tykt golvteppe, flyter vannet videre uten å avkjøles, og gir fra seg varmen der det er kjøligere.

Kabler/folie insisterer på å gi fra seg like mye varme på hver eneste kvadratmeter, uansett hvor varmt det er der fra før. Det betyr noe både for komfort og f.eks. for uttørking av parketten.

Jeg tror ikke du behøver å gå rundt å være redd for at noen skal presse eller tvinge deg til å satse på VBV. Vil du ikke ha det, så velg noe annet! Det blir fullt ut aksepter og respektert, også av de som ikke er enig med deg i konklusjonen. Dine prioriteringer og vurderinger går ganske klart i disfavør av VBV, og det er helt greit. Selv om andre anfører positive sider ved VBV (f.eks. jamnere fordeling av varmen), er det ikke med noe krav om at du skal vurdere det som viktig for deg. Du står helt fritt til å vurdere både dette og annet som anføres i favør av VBV som uten relevans eller betydning for deg.
  (trådstarter)
   #28
 321     Oslo     0
Prøver meg på et regnestykke siden ingen av de som er pro VBV gjør det. Wink

  • Levetid på en l/v-pumpe er opptil 15 år (kilde: Enova)

  • En typisk enebolig bruker 25 000 kWh i året. Man spare 8 800 kr gitt 1kr/kWh med L/V. (kilde: Enova)


Mulig reduksjon i strømregning er 132 000 på 15 år. Det er noe over det en NIBE pumpe koster ferdig montert inkl. elektriker. 

Men, da har vi ikke trukket fra kapitalkostnader og service. Og det følger risiko med dette: 

  • Perioder med dagens strømpris ødelegger hele regnskapet. 

  • Man gambler på 15 år levetid på pumpen og problemfri drift. 


Pumpen alene sliter altså med å spare seg inn i sin levetid. Regnestykket kan bli negativt. 

Og da er 1 million kroner spørsmålet, når skal man spare inn den store investeringen i rør? Er man riktig heldig med variablene ovenfor og man låner penger nært gratis i all fremtid, så kan man kanskje gå 20 000 i pluss for hvert 15. år?

En investering i rør på 270 000 trenger da 202 år på å gå break even gitt at alle pumpene holder i 15 år, penger er billig og strømprisene ikke går ned. Men siden rørene neppe holder så lenge, så er dette i praksis et evighetsprosjekt.

Setter pris at jeg blir korrigert om jeg regner feil. Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #29
 321     Oslo     1
Kreal
Er vel ikke noe bedre komfort i VBV enn kabler?

VBV gir jamnere fordeling av varmen. Hvis vannrøret går under et felt der det allede er varmt, f.eks. under et tykt golvteppe, flyter vannet videre uten å avkjøles, og gir fra seg varmen der det er kjøligere.

Kabler/folie insisterer på å gi fra seg like mye varme på hver eneste kvadratmeter, uansett hvor varmt det er der fra før. Det betyr noe både for komfort og f.eks. for uttørking av parketten.

Jeg tror ikke du behøver å gå rundt å være redd for at noen skal presse eller tvinge deg til å satse på VBV. Vil du ikke ha det, så velg noe annet! Det blir fullt ut aksepter og respektert, også av de som ikke er enig med deg i konklusjonen. Dine prioriteringer og vurderinger går ganske klart i disfavør av VBV, og det er helt greit. Selv om andre anfører positive sider ved VBV (f.eks. jamnere fordeling av varmen), er det ikke med noe krav om at du skal vurdere det som viktig for deg. Du står helt fritt til å vurdere både dette og annet som anføres i favør av VBV som uten relevans eller betydning for deg.


Jamnere fordelt? Hvordan det, de varmeangivende rørene ligger jo med langt større avstand fra hverandre enn på folie. Det er vel derfor man må bruke varmefordelingsplater på VBV, og forumtrådene der man diskuterer størrelse på rør ift. leggeavstand og leggemønster er mange og lange?
Det med økt temperatur under teppe er nevnt tidligere. Leverandører av varmefolie har anbefalinger på isolasjonsverdi på tepper. Men hvorfor skulle det gi noe dårligere fordeling av varmen ellers jf. din påstand om relevans til komfort? Eller mener du teppet blir for varmt til å gå på?
Jeg er ikke utsatt for hverken press eller tvang til noe som helst. Setter stor pris på om vi kan holde oss til fysikken og økonomien, så slipper vi å bruke tid på å diskutere hverandre. Wink
Signatur
   #30
 4,031     Asker     0
Børhaug:

Panelovner er ikke alternativet her. Er vel ikke noe bedre komfort i VBV enn kabler? Rørleggere som anbefaler strøm på badet.

Kosmetisk? Ingen fordelerskap eller tekniske rom som ser ut som en oljeplatform med elektrisk.

Hvorfor er folie (eller varmekabler i støp) en dårligere løsning enn vannrør i støp?



Komfort snakker jeg om vs panelovner, men man kan også argumentere at det slår kabler og folie med nevnte argumenter over. At varmen blir mer gjevne fordelt i gulvet med tanke på møbler etc.

Ser ikke noen åpenbare gode grunner til å ha elektrisk på badet dersom man har et godt VBV anlegg. Vi har gode og varme fliser hele vinteren her. Fungerer godt. Prosjektering er viktig.

Kosmetisk er med ref til panelovner. Var aldri aktuelt hos oss. Og da blir det enten folie i alle rom eller vbv.

Bedre løsning? Man kan diskutere. Men var ikke super happy med folie i sist hus. Det at det ble glovarmt under en sjenk som bare hadde 3mm klaring til gulvet var dritt. Endrer jo innredning over tid, så da er det vanskelig å legge folie med tanke på sofa, teppe og andre møbler.

Det med at VBV i flytstøp er vanskelig å regulere må være sprøyt. Ikke noe problem her. Men snakker heller ikke 150mm heller. Oppbygning er spon+trinnlyd(35mm)+rør og deretter ca 36mm støp rundt rørene som gir kanskje 10-15mm over rørene eller noe slikt (ikke jeg som gjorde jobben). Dette er supert til parkett, fliser eller hva enn annet. Helt klin flatt og avrettet på mm i hele etasjene. Lyd mellom etasjene er nesten fraværende.

Forøvrig ingen varmefordelingsplater med denne type løsning. Også en SINTEF anbefaling på denne løsningen jeg har lest et sted. 
Signatur
  (trådstarter)
   #31
 321     Oslo     0
Børhaug: Panelovner er ikke relevant.

Hva skade på møbler og tregulv gjelder, helt klart - det bør planlegges og er en kjent nedside med folie. Men hvorfor blandes det med komfort? Fikk du dårligere komfort av at skjenken din ble varm?

Ang. regulerings-hastighet så er det den største utfordringen med VBV omtalt i veiledning NS-EN 1276. At du ikke opplever det, betyr jo ikke at problemstillingen er ukjent.

En annen grunn enn komfort at man ønsker rask regulerings-hastighet er økonomi. Smarthus i dag kan enkelt og billig regulere effekt etter behov, men det fordrer jo at systemet evner å regulere seg raskt nok.

Fordelene du nevner med støp kommer jo av støpen, ikke hva du velger å putte i den (kabler/VBV/kvikk lunsj/ingenting). Støp spiser også takhøyde, er fordyrende og fungerer som et varmemagasin.
Signatur
   #32
 25,354     Akershus     0
VBV er vel ikke vanskeligere å regulere? Stopp sirkulasjonspumpa eller steng ventilene og varmepådraget er null, akkurat som ved folie og varmekabler.
Signatur
   #33
 4,031     Asker     1
Sa rel panelovner komfort.

Takhøyde var ikke en relevant problemstilling for oss, eller i de fleste nybygg vil jeg tro. Dette prosjekteres jo inn, med deretter justerte høyder. Takhøyde i rommet har ingen ting med tykkelsen på bjelkelaget å gjøre. Med mindre du starter baklengs.

Jeg irriterte meg forrige gang over at varmesystemet dikterer møbler, og når det ikke er nødvendig så ønsker jeg ikke det. Er veldig lett å snike seg forbi de 26-27 gradene en parkett ønsker å ha som maks. Sikker på at det fort blir 40 under et teppe. Og jeg velger teppe ut fra design og komfort, ikke issolasjonsgrad;) prøv å fortelle kona at hun ikke kan få Muuto teppet hun vil ha grunnet feil issolasjonsgrad. Da tror jeg jeg hadde fått et merkelig blikk da folie fort koster 900-1000,- pr m2. Kall det bo komfort, husfred. Hva enn du vil.

Men du spør om erfaringer. Og erfaringer har du fått av mange her. Samt svar på at det nok ikke er billigere med VBV enn flere andre løsninger. Det er et kostbart system.

VBV fungerer topp for oss. Det er godt regulert, temp følger setpunkt veldig godt. Pumpe går og ventiler åpne så er det varme. Ventiler lukket og energitilførselen er 0. Du må selv ta valget, og for meg fremstår dine svar som at du definitivt ønsker elektrisk, og da er nok det valget for deg.

Signatur
   #34
 3,608     2
En del mennesker har et ideal om at at oppvarmingen skal være akkurat der og akkurat når det befinner seg noen som kan utnytte varmen. En regulering som gjør at et rom er varmt når, eller før, du kommer inn i det, har ikke den detalj-reguleringen de ønsker.

Jeg frykter at vi om få år kan få et "smart varme"-ideal med Bluetooth-sniffere i veggene som krysspeiler hvor i rommet du befinner deg (ut fra mobilen du selvsagt til enhver tid har i lomma), og kun kobler inn varmefolien på det feltet der du er i øyeblikket. Resten av gulvet kan være kaldt. Det vil være en type regulering VBV aldri kan tilby!

Dette med på-minuttet-regulert oppvarming (på-kvadratmeteren er ikke helt realistisk, og var ikke helt seriøst ment - men på-rommet er ihvertfall aktuelt) har jeg et sterkt blandet forhold til. I min oppvekst skulle vi spare på olje/strøm: Stua var varm, men det sto kaldt fra gangen hver gang noen åpnet døra. Toalettet var også varmt, men du måtte ut på den kalde gangen for å komme dit, enten det var fra stua eller om du på natta måtte ut en tur. Alle dører måtte alltid holdes lukket for å unngå at varmen lekket over i rom det ikke var nødvendig å varme. På soverommet hadde jeg en panelovn innunder leksepulten som jeg kunne ha på når jeg satt der og arbeidet; da var det varmt innunder pulten. Ellers var den slått av.

Hjemme var det iskaldt i gangen for å spare penger. Jeg tilbrakte et år hos en familie på prærien i USA, der vinterkulda kunne være steinhard. Det var ikke mangel på sentralfyring - men isolasjonen i veggene var elendig (om det var noe der i det hele tatt...), så selv om det var 25 grader i stua, sto det kald frost fra ytterveggene. Vinterstid trakk vi fram sofaen, så den sto litt inn i rommet, ikke opp mot ytterveggen; det var fast vinter-praksis.

Slike erfaringer har ødelagt meg. Jeg har blitt allergisk mot kald trekk, kuklde som står fra veggene, trekk generelt. Jeg vil ikke lenger kjenne kulde når jeg er innendørs. Naturligvis er gangen et par-tre grader kaldere enn stua, vinterstid, og vindfanget er enda noen grader kaldere. Men når jeg kommer hjem, skal vindfanget møte meg med åpne armer og stenge vinterkulda ute. Når jeg går derfra inn i gangen, skal den være lun, og i stua skal stå klart til å gi meg varmen i kroppen. Uansett hvor kjapt temperaturen kan reguleres opp på null komma null: Det er ikke godt nok for meg. Stua skal stå der og vente, klar med sin varme. Ikke med kulde i veggene, ikke med kald trekk fra gangen, ikke med glovarme overflater for å få temperaturen raskt opp, ikke med blåsende vinder fra støyende vifter.

Den ekspress-reguleringen som enkelte ser ut til å ha som ideal, den vil jeg ikke ha! Jeg vil ha en basisvarme som i seg selv er tilstrekkelig. Den kan gjerne gå noe ned når jeg er på jobb, eller når jeg sover, men den må være tilbake i god tid før jeg er tilbake! Og må jeg ut en tur på natta, vil jeg ikke trå på et iskaldt golv eller hutre meg gjennom gangen. Jeg elsker også å kjenne intens strålevarme fra et peisbål, men det er for en intens varmeopplevelse, som kommer på toppen av en basisvarme der jeg ikke aldri fryser, når jeg er hjemme i mitt eget hus.

Da er reguleringen i et VBV-system godt nok for meg, selv om den er noe tregere en visse andre løsninger. Det er faktisk nettopp slik jeg vil ha det. Da får jeg bare finne meg i at andre sier at jeg har "dårlig reguleringsmulighet" på oppvarmingen.

   #35
 844     Oslo     0
Til dere som anbefaler VBV til *nye eneboliger* (viktig presisering), er det basert på faktiske regnestykker?

Jeg er i akkurat samme situasjon som deg så jeg skjønner veldig godt at du spør om dette, men i forhold til hovedspørsmålet ditt, er det egentlig noen som påstår at VBV er mer lønnsomt enn elektrisk oppvarming?

Jeg anser dette som en luksus man tar seg råd til, i likhet med alt annet man bruker alt for mye penger på i nytt hus. Spørsmålet er vel heller hvor mye ekstra man er villig til å betale for denne luksusen. Jeg kjenner for øvrig et par økonomer som har bygd TEK10-hus og begge regnet godt gjennom dette med VBV og kapitalkostander. Konklusjonen var at alle som måtte mene at dette var økonomisk gunstig virkelig ikke hadde gjort hjemmeleksene sine (de endte allikevel opp med VBV begge to :) ). Så det er kanskje en grunn til at rørleggere ikke er så hissige på å selge inn de økonomiske fordelene.

Men prisforskjellene trenger ikke å være så store som det du har fått inn og mange av ulempene du nevner kan unngås med gode løsninger, gitt at du finner noen med riktig kompetanse. Varmekabler på bad f.eks. vitner om særs sviktende kompetanse og hadde vært en dealbreaker for min del. Innstøping i betong er det heller "ingen" som anbefaler lengre.

De som har god kompetanse på VBV velger løsninger som er hurtige å legge slik at de får ned timebruken og dermed kan være konkurransedyktige på pris. I nye boliger hvor det ikke skal være noen egeninnsats er det strengt tatt bare én løsning som er anbefalt og det er den som Børhaug beskriver. Priser jeg har fått oppgitt ligger på rundt 300-400 kr (inkl påslag) for VBV i flytstøp inkludert trinnlydsplater under. Med en varmepumpe til 100.000 kr og 200 m borehull til 50.000 kr (på borehull er det også veldig store prisforskjeller) så ender du opp på tett over 200.000 kr for 200 kvm VBV med den beste løsningen, bergvarme (med de fordelene dette innebærer som f.eks. mulighet for kjøling og ingen uteenhet) og veldig hurtig regulering. Det er fremdeles dobbelt så dyrt som folie men i det minste ikke 3-5-gangeren.
Siste redigering: Sunday, September 20, 2020 11:20:09 PM av HanFar
   #36
 38,265     Lillestrøm kommune     0
Dere får montere varmefolie, den holder garantert ikke levetiden til gulvene Smile

  (trådstarter)
   #37
 321     Oslo     0
KjellK: Både vann og støp er et energimagasin. Det påvirker regulerings-hastighet.

Børhaug: Takhøyde er en begrensning i de fleste nybygg (maks gesimshøyde).

Etterspør egentlig ikke anekdoter (selv om det er hyggelig), jeg prøver å komme til bunns i fakta og regnestykker.  Smile

Hvis alle er enige om at man betaler fra 130k ekstra for å slippe ekstra varme under teppene (første gang jeg hører det btw) og varmepumpe er meningsløst på et nytt hus, så er jo vi kommet langt.

Men det er altså ikke slik VBV blir fremstilt i nær sagt noen av innleggene jeg har lest i dette forumet tidligere, heller ikke i denne tråden.  

Hanfar:

Ingen av de (mange) jeg snakket med klarte prisene du snakker om.....ikke i nærheten.

Pumpe til 100k, ja. Men det er uten installasjon og elektriker. Billigste jeg fikk på borehull var 75k. Men så kommer alt annet rundt man trenger i tillegg (regulatorer, koblinger, tanker osv.).

Regnestykket ditt som summerer seg til 200k for 200 kvm VBV....er du sikker? Trekker man fra dine priser på pumpe/hull, så har du igjen 50k for å legge 200 kvm VBV. Det blir 250,-/kvm inkl. materialer??

Priser jeg får sier ca. 270 000 (som riktignok inkluderer regulatorer) for sistnevnte. Altså over 1000,-/per kvm.

Billigste komplette tilbudet jeg har på bergvarme er 450 000, og det inkluderer sommerkampanje på -20k fra varmepumpe-produsenten. Har du nummeret til han rørleggeren som leverer komplett bergvarme for 200k? Smile

Mulighet for frikjøling. Ja, det er fristende når man først har brukt så mye penger. Men slettes ikke billig. Viftekonvektorene er fort 8-12k per stk. + installasjon og rør. Fikk pris på 15-18k per punkt. Altså det samme som en L/L-pumpe installert med kjøling. Og kan man ha både varme og kjøling på samtidig (varme på bad, og kjøling på stua)?

Hva legger du i "luksus"?. Et komplisert teknisk rom og et dyrt anlegg, eller varme på bena og enkel styring?

"Er det egentlig noen som påstår at VBV er mer lønnsomt enn elektrisk oppvarming?"

Hvorfor ellers benyttes varmepumpe som et argument?

Hst: Bare å ta det med i regnestykket og se om det endrer noe nevneverdig. Flexwatt varmefolie for eks. har 25 år garanti. Kabler holder vel omtrent som kabler ellers i det elektriske anlegget? 

Og hvem bygger man egentlig for, seg selv eller nestemann? 
Signatur
   #38
 4,031     Asker     0
Priser jeg finner på nett (forum) har ofte hatt liten rot i virkeligheten. Mye grunnet stor grad av egeninnsats eller at det ikke er basert på reelle tilbud.

Selv mener jeg å si vi havnet rundt 270k. Da er det med romkontroller i alle rom (med unntak av noen boder). Uten elkasset kan man sikkert trekke fra en del, før man da legger til evt pumpe. 

240m2 btw. Alt arbeid, materialer etc inkludert. Det fra spon og opp. 
Signatur
   #39
 3,674     Hordaland     0
Har ikke lest tidligere innlegg men skyter inn:
-vannbåren varme er ikke dyrere enn elektriske varmekabler, når du regner på dette må du ta med fordelerstokk, eventuelle skap, sirkulasjonspumpe, rør og varmekolbe. Du kan sette dette opp mot kabler, ledninger, effektbrytere og eventuelle plater som må ligge i gulvet for begge løsningene.
-den største fordelen med vannbåren varme er naturligvis at man kan spare endel utgifter ved å bruke varmepumpe. Men det er også andre fordeler med dette: man har kontroll på temperaturen på gulvet på en annen måte enn med elektrisk. Legges det tepper på parketten blir elektrisk oppvarmde gulv veldig varme mens ved vbv blir ikke gulvet under teppe varmere enn vannet som strømmer forbi. Ett annet eksempel er klær som legges på gulvet, eller barn som leker på gulvet. Er du smart møblerer du på en slik måte at all gulvoverflate gir fra seg nyttig varme, i tillegg kommer robotstøvsugeren frem. Vaskerom er ett tyspisk rom der man kan montere benkeskap på veggen og unngå ben/sokkel, hygienisk er det også.
-skal man ha styring på romtemperatur bør man forsøke å finne ett system hvor romtermostatene kan påvirkes eksternt, i nytt hus mener jeg trådløst er en dårlig løsning, det er enkelt å trekke rør og man har noe som alltid virker, uavhengig av støy og batterier. Prisforskjellen å en veggtermostat til varmekabler og en som kan styre en ventil er neppe noe å tenke på.
-bruk vbv på badene også, ikke kast bort penger på elektriske kabler. Veldig mange lar temperaturen på vannet følge ønsket gulvtemperatur på våtrommene, kan klare seg uten regulering.
-uavhengig av hvilken løsning du velger, legg inn trekkerør for gulvføler, spesiellt i rom hvor man har støpt inn vbv/kabler. Igjen, det koster ikke noe å legge inn disse rørene som føres opp til romtermostatet. Om du skulle spare noen kroner på å ikke ha romtermostat her og der så legg iallefall inn røret, fryktlig irriterende å ha droppet dette.
-fraråder bruk av luft/luft varmepumper, da får du kalde gulv, trekk og ujevn varme i boligen.
-jeg ser ingen god grunn til å gå for elektriske varmekabler fremfor vbv, sistnevnte er mest fornutig før man i det hele tatt snakker om varmepumpe...
   #40
 858     Bærum     3
Prøver meg på et regnestykke siden ingen av de som er pro VBV gjør det. Wink

  • Levetid på en l/v-pumpe er opptil 15 år (kilde: Enova)

  • En typisk enebolig bruker 25 000 kWh i året. Man spare 8 800 kr gitt 1kr/kWh med L/V. (kilde: Enova)


Mulig reduksjon i strømregning er 132 000 på 15 år. Det er noe over det en NIBE pumpe koster ferdig montert inkl. elektriker.

Du glemmer å ta med strømbesparelsen til oppvarming av varmtvann, som i moderne og velisolerte eneboliger utgjør opptil 40% av strømforbruket.

Velger du en varmepumpe til å varme vannet, reduseres denne kostnaden til ca 1/3 av kostnaden med vanlig varmtvannstank.

Det er også verdt å merke seg at vi i et perspektiv på 15 år kan oppleve store omveltninger på teknologi, reguleringer og strømpris. Det er forventet at strømmen blir dyrere. Dersom man har basert seg på gulvvarme med folie, har man liten mulighet til å gjenbruke denne ved skifte til annen energikilde i fremtiden. Derfor må du kreditere denne fleksibiliteten i favør av vannbåren varme. Hvem vet, kanskje vi fyrer med Thorium om 15 år Smile.

Jeg kan på tampen skyte inn at jeg, med familie på 5 personer, bruker 17000 kWh per år, enebolig fra 1919, vannbåren varme, 210 oppvarmede kvm, ingen vedfyring eller sparetiltak ellers.

Ellers er det slik at alle forsøker å forsvare sin egen investering her, men du kan jo se om noen av argumentene er verdt å ta med seg i din egen avgjørelse.
Signatur
   #41
 194     0
Vi hadde vannbåren varme v/v i forrige hus. Den største bekymringen er en regning på 150000 som vil komme som et smell når pumpa ryker en gang mellom 5 og 15 år.... Det er en utgift som binder kapital, alternativt et nytt lån i banken. I motsetning til en vanlig l/l pumpe som kan byttes på et par vanlige lønningsposer. For å være ærlig. Godt å bli kvitt den potensielle utgiftsbomba. Vi bor sør og har knapt minusgrader. Kan aldri lønne seg i et godt isolert hus... Men mange fordeler er det også.
   #42
 3,608     0
Velger du en varmepumpe til å varme vannet, reduseres denne kostnaden til ca 1/3 av kostnaden med vanlig varmtvannstank.

Så da vil vannet koste deg tre ganger så mye som oppvarmingen av det Smile

Kommunale avgifter for vann/avløp varierer enormt fra kommune til kommune, inkludert forholdet mellom fast-leddet og forbruks-leddet, så det kan hende det ikke gjelder fullt ut for deg. Men det er relativt typisk at totalprisen på vannet er i samme område som strømmen til å varme vannet 30 grader med direkte elektrisitet, dvs. trad. bereder. Hvis du dusjer dobbelt så lenge fordi det er så billig å varme det med VP, da blir dusj-runden dyrere totalt sett.
   #43
 3,608     0
Hvem vet, kanskje vi fyrer med Thorium om 15 år Smile.

Det kan hende, men ikke med en reaktor i hver bolig. Du får nok energien servert enten som elektrisitet eller som fjernvarme. (Men selv det tror jeg er optimistisk på 15 år.)
  (trådstarter)
   #46
 321     Oslo     0
KE:

Det får nesten være en forutsetning at du leser tråden, for det er jo nettopp de gamle sannhetene (min påstand) du gjentar jeg stiller på prøve med oppdaterte tall fra 2020. 

Olechrd:  

Enova tar vel med varmtvann i sine tall.

Den beste økonomiske forsikringen mot fremtiden er vel ikke å låse flere hundre tusen i rør og en pumpe som lever på tid, men å sette pengene i et godt aksjefond.

Senest for et par år siden ble det sagt at man måtte forvente høye strømpriser i mange år fremover. Været blir mildere og vi får mer nedbør. Men salg av kraft til EU svinger andre veien. Umulig å spå. 

Solceller og batterier faller fort i pris om dagen også. 

KjellG:

I artikkelen du linker til, så vet de vel ikke helt årsak. Men man vet at vannskader topper forsikringstatistikken i Norge, VBV utgjør under 2% av de skadene i følge en artikkel jeg fant.

En moderne røykvarsler kan stoppe strømtilførsel direkte ved registrering av tilløp til røyk. Det er litt verre å stoppe vannlekkasje.

Men, man kan sikkert være enig om at dette er av teoretisk interesse i denne tråden, og ikke et nevneverdig problem for noen av løsningene gitt at man bruker anerkjente produkter og fagfolk til å utføre installasjonen.


Signatur
  (trådstarter)
   #47
 321     Oslo     0
Kanskje en presisering på folie vs. kabler passer inn i diskusjonen jf. tidligere innlegg.

Fra en artikkel på HLF:

Varmefolien har noen klare fordeler. En av dem er at den sjelden jobber over 27 grader, som er den tålegrensen parkettleverandørene i Norge setter for gulvene.
En annen fordel er at produktet ikke bygger så høyt.
Men hovedfordelen for kundene mener jeg er den behagelige varmen gulvet gir til rommet blant annet fordi den er så enkel og hurtig å regulere opp eller ned. Står sola på, eller har dere mange mennesker på besøk, er det bare å regulere ned temperaturen. Fryser du litt ekstra en kveld, så skru opp. Andre systemer, som vannbåren gulvvarme og varmekabler som gjerne ligger dypt nede i støpen, har et etterslep på flere timer, kanskje en halv dag. Det kan gjøre det veldig vanskelig å få riktig innetemperatur til rett tid, sier Ruud.

«Vanlige varmekabler som legges i støp er som oftest den billigste installasjonen, men gjerne dyrest i bruk. I stuer og andre allrom vil dette gjerne være en noe dårligere løsning, da tepper og annen møblering vil kunne føre til overoppheting – med mindre man har planlagt dette på forhånd og legger kablene deretter.


Signatur
  (trådstarter)
   #48
 321     Oslo     0
Hva er forventet levetid på varmefolie?


Vet ikke. Men flere gir 25 års garanti, og har noen friske påstander om holdbarhet. Nå er det riktignok en temmelig enkel konstruksjon.

Elflex:

Elflex varmefolier produseres av Flexel Int.Ltd. i Skottland. Fabrikken er verdens ledende på varmefolier. Alle folier for innebygging leveres med 25 års garanti fra fabrikken, og forventes å vare hele byggets levetid.

Elflex mk-5 er en varmefolie basert på karbon og polyester, belagt med akryl. På hver side er det innlagt langsgående strømførende skinner. Folien er laget rutete for å være selvdestruktiv ved punktvis kortslutning, og vil kun ødelegges lokalt der skaden er oppstått. Elementet er derfor meget driftssikkert og robust.

I 27 år har Konsulent Team AS på Jessheim levert Elflex varmefolie til hele landet.

Salgssjef Stig Mistereggen forteller at Elflex er fullstendig vedlikeholdsfritt.

– Folien virker selv om man skulle borre gjennom, det er 25 års garanti og så godt som ingen reklamasjoner. Er det noen feil er det nesten alltid en utenforliggende årsak.


Flexwatt:

– Flexwatt har vært på det norske markedet i nærmere 30 år med tilnærmet null reklamasjon.

Flexwatt varmefolie er imidlertid designet ogprodusert for å vare hele byggets levetid. Produksjonen foregår enkelt forklart gjennom en trinnvis trykkprosess, der det robuste materialet karbon fungerer som varmemedium, og til slutt innkapsles i et lag polyester. Kompakt, enkelt og genialt.

Når du bruker Flexwatt varmefolie går oppvarmingen mye hurtigere enn f.eks varmekabel eller vannvarme. Fra du skrur på varmen tar det bare en times tid før rommet er varmt. Det betyr at du kan slå av varmen om natten, og de timene på dagen da ingen er hjemme og dermed spare strøm. Og her snakker vi ikke om småpenger; du kan redusere strømutgiftene med hele 30% på denne måten!

Dersom romvarmen påvirkes av andre varmekilder, som for eksempel solskinn eller peisvarme, kutter termostaten og slår kjapt inn igjen når sola går ned eller peisen slukker. Det at varmefolien sørger for hurtig oppvarming betyr med andre ord økt komfort og sparte penger for deg.

Har for ordens skyld ingen erfaring med noen av de.

Signatur
   #49
 38,265     Lillestrøm kommune     0
Mulig de har fått opp levetiden nå, jeg vet bare om bekjente som har mistet bit etter bit de hadde 1 lengde ingen igjen ved 25år. Ellers hadde vi brannen rapportert her på BB pga problemer med klemmene så når det begynner å gå galt bør kanskje all folie kasseres.
   #50
 858     Bærum     0
KE:

Olechrd:  

Enova tar vel med varmtvann i sine tall.


Det tror jeg ikke, for i så fall stemmer ikke tallene.

En gjennomsnittlig enebolig bruker i følge enova 25000kWH. La oss anta at 20.000 går til varme og varmtvann.

Besparelsen med l/v oppgis til 8.000. Da står du igjen med 12.000 til varmtvann og varme. Det tilsvarer en COP på 1.6. Det er alt for lavt, og er ikke realistisk. Man kan regne med en realistisk COP, i snitt gjennom året, på 2.5-3.0. 



Signatur
  (trådstarter)
   #51
 321     Oslo     0
Hst:

Mulig, for det er vanskelig å Google seg frem til noen som har slike problemene, til tross for stor popularitet. Når jeg skriver "problemer med varme..." på Google, så foreslås faktisk "varmepumpe" som det mest vanlige søket. Wink

Det jeg finner av problemer med folie går på termostaten. Men er man veldig bekymret for levetid på folie, så finnes det jo alltids kabler.

For eks. Lamiflex som er trinnlydsdempende plate og varme i et, og skal være utrolig raskt å legge. Eller selvregulerende kabler som T2rød. De ser ut til å ha lignende egenskap som VBV:

"Varmekabelen er intelligent ved at den registrerer andre varmekilder som innstrålende sol, elektriske apparater, belysning og lignende. Varmekabelen tilpasser automatisk sin varmeavgivning (effekt) etter omgivelsene. Mer varme avgis i kjøligere områder, for eksempel i nærheten av vinduer og dører, og mindre i varmere områder som under tepper og møbler."

Også er det jo slik at det er litt utfordrende å trekke slutninger om en løsning (eller alle produktene på markedet) basert på en anekdote med 100 ukjente variabler. For eks. en del som er misfornøyd med VBV uten at det nødvendigvis endrer ditt standpunkt vil jeg anta.
Signatur
  (trådstarter)
   #52
 321     Oslo     0
KE:

Olechrd:  

Enova tar vel med varmtvann i sine tall.


Det tror jeg ikke, for i så fall stemmer ikke tallene.

En gjennomsnittlig enebolig bruker i følge enova 25000kWH. La oss anta at 20.000 går til varme og varmtvann.

Besparelsen med l/v oppgis til 8.000. Da står du igjen med 12.000 til varmtvann og varme. Det tilsvarer en COP på 1.6. Det er alt for lavt, og er ikke realistisk. Man kan regne med en realistisk COP, i snitt gjennom året, på 2.5-3.0.

Enova regner at varmepumpen dekker 75% av års-behovet for varme og vann. De bruker en SCOP på 2,7 og strømpris på 1kr/kWh. Det gir en årlig besparelse på 8 800,-

https://www.varmepumpeinfo.no/varmepumpetyper/luft-til-vann-varmepumpe
Signatur
   #53
 858     Bærum     0
KE:

Olechrd:  

Enova tar vel med varmtvann i sine tall.


Det tror jeg ikke, for i så fall stemmer ikke tallene.

En gjennomsnittlig enebolig bruker i følge enova 25000kWH. La oss anta at 20.000 går til varme og varmtvann.

Besparelsen med l/v oppgis til 8.000. Da står du igjen med 12.000 til varmtvann og varme. Det tilsvarer en COP på 1.6. Det er alt for lavt, og er ikke realistisk. Man kan regne med en realistisk COP, i snitt gjennom året, på 2.5-3.0.

Enova regner at varmepumpen dekker 75% av års-behovet for varme og vann. De bruker en SCOP på 2,7 og strømpris på 1kr/kWh. Det gir en årlig besparelse på 8 800,-

https://www.varmepumpeinfo.no/varmepumpetyper/luft-til-vann-varmepumpe

Vi ikke være kranglete, men hvis du først skal regne på dette er det viktig at tallene er korrekte. 

Jeg er enig i at COP på 2.7 er et ok estimat. 

Linken du viser til antar at behovet for varme og vann er eksempelvis 18.750kWh. Med en varmepumpe med COP på 2.7 ville besparelsen vært på 11800kWh. I løpet av 15 år: 177.000kr, med forutsetning om en lav sterømpris på 1kr/kwh inkludert nettleie. 

Hvis du investerer i VBV så ville jeg antatt 100% dekning av varme og vann, alt annet er halvveis. Selv bruker jeg ingen andre varmekilder i huset, og det fungerer utmerket. 

Hvis (eksempelet du viser til) 25% av varmebehovet dekkes av andre kilder, utgjør det 4700 kWH. Varmepumpen med COP 2.7 bruker 5200kWH på å levere de resterende 75% av behovet. Altså bruker «andre varmekilder» i eksempelet ditt nesten like mye strøm som varmepumpen. I tillegg kommer andre forbrukere som komfyr og vaskemaskin.
Siste redigering: Monday, September 21, 2020 5:41:04 PM av olechrd
Svarer det seg med VBV på nytt hus? - BA33F951-557E-42E0-8195-AA3A94228D75.jpeg - olechrd
Signatur
  (trådstarter)
   #54
 321     Oslo     0
Jeg er takknemlig for alt som blir korrigert. Formålet er kun å utfordre om en del av de etablerte påstander fortsatt er valide i 2020, ikke å spre feil.

Årsaken til at Enova ikke tar utgangspunkt i 100% er nok at:

  • Den jevne L/V-pumpen ikke er kraftig nok til å dekke 100% av forbruket på de kaldeste dagene over hele Norge. Det er vel derfor man har beredere med varmeelement i tillegg. En i denne tråden skriver i en annen tråd at de løser det med panelovner på lav temp som supplement til VBV.


    Dette vil også forklare at % dekning er høyere på V/V-regnestykket til Enova enn på L/V.
  • Ikke alle har VBV på absolutt alle oppholdssteder (bod, oppvarmet garasje, varmelampe ute etc.).

  • Nordmenn er veldig glad i peis/vedfyring. Les; "energibehov"

  • Avgitt varme fra elektriske apparater/hvitevarer. Selv har jeg en PC som merkbart varmer opp kontoret.


Summen av de variablene kan forklare at 15-25% (avhengig av type pumpe) dekkes av andre kilder. 

Gjennomsnitt strømpris siste 8 årene iht. SSB er 93 øre (Kraft og nett i alt inkl. avgifter (øre/kWh)). Siste snitt var 72,8 øre.

Er 100 øre egentlig så "lavt"?

Videre: Luft-til-vann-varmepumper har en forventet levetid på 12 til 15 år, forutsatt at de blir korrekt installert, og at du som eier sørger for nødvendig vedlikehold gjennom levetiden.

Sjekk antatt levetid, anslagsvis 10–15 år.

Ingen av de jeg sjekket ønsker å gi garanti over 5 år, så levetiden er ren gambling for regnestykket. Man har også en utemodul som er utsatt for vær og vind.

Jeg vil derfor påstå 177k er urealistisk.

Og til slutt må vi trekke fra installasjon, pumpekost, driftskostnader og kapitalkostnader om vi skal se netto besparelse. Driftskostnader (service/evn. reparasjoner) kjenner jeg ikke, men hvis man ikke er gjeldsfri (og snitt lånerente er forsiktige 4%), så koster pumpen ca. 180k.

Det er *veldig* lett å få dette til å bli et eneste stort minusprosjekt.

Jeg tror fortsatt man må over på helt spesielle behov eller forutsetninger for å få pumpen alene til å gå i pluss. Og hvis man faller i den kategorien, så kan man endelig begynne å betale ned på den store installasjonskostnaden for rørene. 
Signatur
   #55
 4,031     Asker     0
Min rørlegger (eier av stort firma) sa selv at han kanskje med sine kontakter og rabatter kunne få det til å gå i null.

Jeg har hørt at strømmen skal bli dyr i snart 20 år, så jeg tror heller jeg venter med å konkludere der. Nå er jo strøm praktisk talt gratis. Som bare gir nettleie. En periode i februar/mars betalte strømleverandøren meg penger for å bruke strømmen. Slå den du. Da har man strøm+nett godt under 50øre.


Så økonomien i dette vil jeg avvente.

Skulle jeg bygget en gang til nå, hadde jeg fortsatt valgt VBV. Og fortsatt uten varmepumpe frem til teknologi/priser etc gir mening.

Si at en pump+hull koster 200k ferdig installert. Ikke utenkelig sum. Og pumpen holder i 12 år. Så snakker man 1388,- i mnd i kostnad. Jeg har hatt lavere totale strømregninger pr mnd de fleste månedene. Kanskje unntatt januar eller noe slikt. Totalt har jeg betalt 1096,- i strøm fra mars til idag. Nett er mye høyere, men kan betale på dette ganske lenge før jeg kan forsvare en Nibe til 135k + installasjon.

Men som sagt. Ville lagt VBV igjen. Har ingen peis, og VBV i alle rom.
Signatur
   #56
 127     Haugesund     0
Vi har installert flexit econordic wh4 som er balansert ventilasjon og luft / vann pumpe i samme enhet. Slipper utedelen som følger med en ren l/v løsning. Enheten kostet 50.000,- mer enn vanlig balansert ventilasjon anlegg fra flexit.

En ulempe med varmekabler / matter er vel at du ikke kan søke om grønt boliglån. 

Med vbv kan en også vurdere solfangere på taket. 
  (trådstarter)
   #57
 321     Oslo     0
Vet ikke hvilken pris du fikk på på balansert ventilasjon, men Flexit sier at WH4 pleier å ende på 150-200k installert fra rørleggeren. I en WH4-tråden skrev du at du at tillegget var på 90 000, som henger på greip med det Flexit erfarer?

Har en beregning fra Flexit. 9600 kWh besparelse på vann/strøm (jeg trakk fra balansert ventilasjon) ved et samlet behov på 25 000 kWh/år. Det er bedre enn det Enova regner på en L/V pumpe med bedre SCOP og høyere effekt.

Mulig Enova ikke er like optimistiske som de som selger produktet, men det ser også ut til Flexit antar at man skal klare å dekke ca. 100% av oppvarmingsbehovet.

Men la oss anta alle forhold er optimale, pumpene er mye billigere enn det Flexit sier er normalen, strømprisene øker (og blir der gjennom hele pumpens levetid) og pumpen går i mange år uten høye driftskostnader. Tallet blir positivt.

I alle fall før vi regner inn kapitalkostnader og merkosten for VBV.

Solfangere er ganske dyrt, og sikkert derfor det er det minst populære tiltaket her til lands.

Man er ikke avhengig av VBV for å få grønt boliglån, og det er mange billige(re) måter å få lav boliglånsrente på.

Signatur
  (trådstarter)
   #58
 321     Oslo     0
Børhaug: Ja, det som ødelegger regnskapet for varmepumpe er:

  • Rørlegger i Norge er kostbart/investeringskosten er høy

  • Lave strømpriser

  • Krav til U-verdi er blitt strengt (og stadig strengere)

  • Været blir mildere

  • Tilskudd forsvinner


Hvis en pumpe ikke regner seg hjem i dag, så må følgelig utviklingen snu og gå andre veien igjen for at lønnsomheten skal endre seg i fremtiden. 

Regnestykket var fundamentalt annerledes for bare få år siden.

Spesielt store summer blir det om man tar et eldre hus og sammenligner med fyring av olje. Akkurat der er leverandørene flinke med regnestykker, men på nye hus nøyer de seg med å si at strømregningen blir lavere. Grin

Har lekt litt med TEK-kalkulatoren. Selv om jeg legger inn effektbehov som at jeg bor på Røros (kaldeste område i Norge på den oversikten jeg fant) og sier at strømprisen skal øke 30% over det som har vært snittet siste 8 årene (jf. "god forsikring mot økte strømpriser"-argumentet), så går VBV m/varmepumpe fortsatt på et dundrende minusregnskap sammenlignet med folie/kabler.  

Legger jeg derimot inn et stort hus fra 1987, så blir det lønnsomt selv med dagens priser på installasjon av VBV/pumpe.

Men det ser ikke ut som kalkulatoren tar høyde for kapitalkostnader.

Som noen i tråden har vært inne på, så må man nok se på andre egenskaper med VBV enn økonomi, i alle fall på et TEK10/17 hus. 

Som forsikring mot økte strømpriser? Det virker å fordre en temmelig ekstrem økning i prisene ift. historiske, og da som holder seg der gjennom pumpens levetid. Skulle en situasjon oppstå, vil nok også vedfyring og solceller bli et hyggelig regnestykke. 

Kilder:

https://varmefaktor.no/assets/files/Kapittel1.pdf
https://dibk.no/byggereglene/byggteknisk-forskrift-tek17/14/14-2/
http://kalkulatorer.norskteknologi.no/tekkalk/
Siste redigering: Tuesday, September 22, 2020 1:54:47 PM av HåkonN
Signatur
   #59
 3,608     3
Jeg blir mer og mer fascinert av hvordan du - som åpenbart lenge før du startet denne tråden hadde endelig bestemt deg for at VBV overhodet ikke var akutelt - fortsetter å hamre på alle ulempene og kostnadene ved VVB, etter innpå seksti innlegg i tråden. Det virker nærmest som at du ser som et personlig ansvar å få slutt på denne forferdelige bruken av VBV, og redde andre huseiere fra økonomisk ruin samt en rekke andre ulemper hva gjelder komfort, regulering og annet, som ville være et garantert utfall om de valgte en VBV-løsning.

Antagelig trenger du ikke engang én hånd for å telle opp hvor mange som tidligere hadde bestemt seg for å gå inn for VBV, men som etter å ha lest denne tråden har forkastet det og istedet velger varmefolie. Uansett er det ikke noe du behøver å føle ansvar for. Ditt "moralske ansvar" behøver ikke strekke seg lengre enn til deg selv: At du velger en løsning du kan forsvare overfor deg selv. Det kan du åpenbart ikke med VBV, men du kan det fullt ut med varmefolie.

Både folk som bygger nytt og folk som pusser opp kommer til å velge VBV i framtida - ihvertfall en nevneverdig andel av dem - helt uavhengig av hvilke pristilbud du har fått. Jeg synes det er greit. Selv om du har valgt bort VBV.
  (trådstarter)
   #60
 321     Oslo     3
Keal, kanskje på tide at du redegjør for dine motiver til å stadig forsøke å tie debatten og personfokuset?

Antar topic er av interesse for de som skal bygge nytt ettersom det er snakk om store investeringer. Og det er en del ukritiske anbefalinger om VBV her inne, så det er sikkert plass til 1 tråd som stiller spørsmål om lønnsomheten?

Du har 11 innlegg tråden alt. Hva med å legge energien i å korrigere det du mener er feil? Hvis ikke er vi jo enige, og du bør være glad for at slike tema blir prøvd i et åpent fora. Målet er vel å lære, ikke tviholde på gamle sannheter? Smile


Signatur
   #61
 3,608     2
Jeg bryr meg null og niks om din person. Jeg ser kun på din argumentasjon.

På ingen måte nekter jeg deg å kjøre din vendetta mot VBV. Fortsett om du har lyst. Alt jeg gjør er å signalere at jeg - og trolig en del andre - begynner å gå lei av argumentasjonen din. Du har fått fram anti-VBV-argumentene dine klart nok; du kommer ikke mye lenger.

Jeg har ingen andre "motiver" enn at jeg begynner å bli lei. Det er lenge siden det ble klart for alle at du slett ikke er interessert i argumenter for å gjøre din egen vurdering - du har tatt beslutningen for lenge siden. Alt du driver med er å påvirke andres vurdering. Det har du selvsagt full rett til - men er den noen som bør redegjøre for "motiver" er det like mye deg selv som meg.

Jeg presenterer ikke endelige konklusjoner. Jeg har helt eksplisitt, ved flere anledninger, innrømmet deg din rett til å trekke konklusjoner for deg selv. Uten begrensinger på din frihet.

Du kan få lov til å fortsette å gnage på det samme beinet. Selv etter at du har fått installert dine varmefolie-golv kan du fortsette som BBs evige gnagsåer som forteller hvor tåpelig er å gjøre et annet valg enn det du gjorde. Men gnagsår er ikke spesielt populære.

På et visst punkt bør du komme til en anerkjennelse at til tross for de argumenter du har anført for din egen avgjørelse om å satse på varmefolie og ikke VBV, så kommer mange andre til en annen konklusjon. Jeg tror vi har passert det punktet nå.
  (trådstarter)
   #62
 321     Oslo     1
Du er ikke opptatt av meg, kun argumentene. Og for å demonstrere topp selvinnsikt, så følger du opp med atter en lang avhandling om meg. Skjønner.

"Lei" av debatten var du tilsynelatende allerede på side 1. Derav spørsmål om motivet.

Har selvsagt ingen problemer med at andre kommer til motsatt konklusjon. Det er flott om noen gjør det, og spesielt om de deler hvorfor.  Smile

Det hadde vært lærerikt......i motsetning til det personfokuserte repeterende støyet du bruker energi på.

Ettersom du tror du er opptatt av argumentene, hva tenker du om regnestykkene på at varmepumpe ikke lønner seg på nye eneboliger? Er du uenig i det, og i så fall - hvorfor?
Signatur
   #63
 708     Buskerud     0
Husker det var litt snakk om elektromagnetisk stråling fra varmekabler før, er det noe som helst i dette? Kan det være en minimal risiko eller effekt?
   #64
 3,608     1
Nei, jeg lar deg få fortsette som du vil fra nå av. Jeg akspeterer kristne misjonærer også, så lenge de ikke forstyrrer meg og mitt liv.
   #65
 25,354     Akershus     0
Husker det var litt snakk om elektromagnetisk stråling fra varmekabler før, er det noe som helst i dette? Kan det være en minimal risiko eller effekt?


De fleste tror vel at dette er helt risikofritt. De som er skeptiske er sikkert det fortsatt.
Tidligere ble det mye brukt én-lederkabler. De ga noe høyere felt.
Signatur
   #66
 4,452     Vestlandet     2
Da tenker jeg vi lar diskusjonen være på sak videre, så ikke dette utvikler seg noe særlig vekk i fra temaet.

- Ebe, moderator
Signatur
   #67
 3,608     0
Husker det var litt snakk om elektromagnetisk stråling fra varmekabler før, er det noe som helst i dette? Kan det være en minimal risiko eller effekt?

Jeg var sterkt plaget av elektriske felt, men det viste seg å komme fra den trinnløse regulatoren - så vidt jeg forstår av thyristor-type. Antagelig fungerte varmekablene som antenne, men da regulatoren brøt sammen, og eneste gjenværende regulering ble på/av av full effekt, forsvant det elektriske feltet som dugg for sola. Så det var ikke varmekablene per se som skapte noe problem, selv om de nok fungerte som antenne.



   #68
 3,042     Akershus     1
Synes HåkonN redegjør godt for de økonomiske aspektene ved VBV.

Men økonomi er ikke den eneste faktoren for hvilken oppvarming man ønsker i boligen. Jeg ønsker varme i gulv fordi jeg er lei gulvkaldt, jeg liker ikke radiatorer og stråleovner og jeg synes varmekabler er skumle etter at jeg smelta en gummimatte i vindfanget.

Jeg har avskrevet bergvarme og virkelig fancy varmepumper nettopp av grunnene HåkonN lister opp – det er ikke økonomisk. Dog har jeg ikke avskrevet VBV. Er også veldig interessert i en WH4 fordi jeg ikke helt skjønner hvorfor oppvarming og ventilasjon skal være to separate systemer uten videre synergieffekter.

Er VBV økonomisk smart? Neppe. Komfortabelt? Ja, det tror jeg.
   #69
 4,031     Asker     0
Dersom man benytter ventilasjon som varme må man tenke litt på hvordan luftstrømmen blir. Er tilluft for varm er min erfaring at det blir dårlig luft. Det da både inn og ut er høyt på veggen. Mulig det bare er meg, men funker bedre for meg med noen grader kaldere på ventilasjon. Ellers sirkulerer alt øverst.
Signatur
  (trådstarter)
   #70
 321     Oslo     0
Husker det var litt snakk om elektromagnetisk stråling fra varmekabler før, er det noe som helst i dette? Kan det være en minimal risiko eller effekt?


Elektromagnetisk stråling og elektromagnetiskefelt (ELF) er en greie. 50hz er for lav frekvens til at det blir stråling, men det blir ELF.

Har vist seg vanskelig å dokumentere skader på mennesker med ELF fra elektriske artikler (eller varmekabler). Eller at vi bor i hus fulle av elektriske kabler. Men man ser fortsatt på om høyspentledninger kan ha en effekt på barn.

Anbefalte internasjonale retningslinjer ligger på 200 µT.

Varmekabler ligger på omtrent 4 µT ser det ut til. 1-leder er mye høyere, men brukes vel ikke lenger.

Til sammenligning har andre elektriske apparater inntil 20 µT, og Statens strålevern og Folkehelseinstituttet bekrefter at selv arbeid på spenningssatte høyspentlinjer ikke gir skader.

FHI: Det elektriske feltet fra høyspentledninger og elektriske apparater anses som lavt og uten helsemessig betydning.

Også er det jo nok av annet å bekymre seg over enn varmekabler, elektriske anlegg og elektriske apparater (hvis man ikke har nok med jobb, kjerring og unger).

Å bruke en mobiltelefon kan for eks. sammenlignes med å putte hodet i en mikrobølgeovn. På 6 minutter nås en temperaturøkning på 0,1 - 0,2 grader. Enkelte studier har også vist at GSM-signaler kan påvirke hjernebarken hos sovende mennesker. Wifi er også lavfrekvent (0 - 100 kHz), og er koblet til DNA-skade i dyrestudier. Listen er lang.

Men til tross for dette klarer man heller ikke der å dokumentere helserisiko hos mennesker. Smile


Signatur
  (trådstarter)
   #71
 321     Oslo     0
TiaZzz: Alt-i-et produkter er interessante mtp. det som nevnes, potensielle synergieffekter i form av bedre ytelser og/eller lavere pris. De kan også være veldig plassbesparende og ha interessante funksjoner som ellers ikke enkelt lar seg gjøre.

En ulempe med produkter som samler flere systemer er at en feil kan påvirke flere systemer, for eks. ved at de bruker samme styrekort eller strømforsyning. Også er det jo den klassiske problemstillingen av at om en forsterker slutter å fungerer i et "alt-i-et" stereoanlegg, så må man bytte alt - med dertil kost. Eller om produsenten gir opp produktet (dvs. slutter å selge reservedeler).

Sier ikke det gjelder Flexit, kun generelle - men velkjente, utfordringer.

Evn. synergieffekter i så fall kunne dokumenteres og etterprøves om de skal ha en verdi for den jevne forbruker. Hva koster produktet, og hva er ROI for kunden?

Denne type produkter har 1-ET formål, og det er å gi positiv ROI for forbrukeren. Det er vel ingen som kjøper slike produkter fordi de liker støy på 50-60 dB, savner litt drift og vedlikehold i hverdagen eller syntes det tekniske rommet trenger en ny venn å snakke med.

Hvis produsenten som sitter på enorm kompetanse, egen markedsføringsavdeling og mye erfaring etter årevis med utvikling og testing, ikke ønsker åpent demonstrere ROI på en enkel og etterprøvbar måte for kunden, så er litt skepsis på sin plass.

Å forkludre markedsføringen med data forbrukere ikke skjønner noe av og "2 av 3 dusjer er gratis" øker jo heller ikke troverdigheten.

Tenk om bilbransjen skulle holdt på sånn. "3 av 4 reiser er gratis".
Signatur
   #72
 5,741     0
Såg litt over materialkostnader for eit slikt prosjekt.
Rimligeste eg finner med materialkost for det som skal i gulvet med XPS sporplater, varmefordelingsplater & rør er ca. kr. 275,- /m2
Totalt for 240m2 66000,.-
Elkassett 4,5 kW 10000,-
Styring 12 kurser ca. 15000,-
Skap 2000,-
1 kurs i sikringsskap 2000,-
Så materialkostnader for dette er 95 000,-

240 m2 med billig varmefoile blir 86 000,
12 termostater 12000,-
5 kurser i sikringsskap 10000,-
Totalt 108000,-


Dette er nettpriser uten pakkepris, vil nok tru at ein kan få begge deler litt rimlegare i ein pakke, det tyder jo prisen din på varmefoile på. Har heller ikkje sett etter smarthus integrasjon.

Timer for å legge dette er nok høgere med vbv enn el. uten at eg veit antall, men burde ikkje være mykje høgare, det er meir elektrorør med foile, vbv. er trådlause termostater.
Det eg har sett er at rørleggerer ser ut til å ta større avanser på matriell enn elektrofirma.

I dette caset trur eg vbv. hadde vort litt dyrare enn foile om du hadde fått samme timepris & påslag på matirell hos alle leverandører.
Siste redigering: Wednesday, September 23, 2020 7:48:44 AM av oblygre
  (trådstarter)
   #73
 321     Oslo     0
1. På et hus på brutto 240m2 blir det ikke netto det samme med oppvarming. Noe over 180m2 for mitt vedkommende.

2. Namron varmefolie koster kun 149,-/kvm:

https://www.elektroimportoren.no/namron-varmefolie-100cm-60w-m2/5402017/Product.html?Path=006152837&Event=pathlist

2. Flere rørleggere anbefalte støp (slik som Børhaug har gjort). De hadde dårlig erfaring med knirk i plater fordi rørene gnisser inntil varmesprederen, og mente at varmen også ble jevnere. Men det er fordyrende.

3. 2 etg. = 2 fordelingsskap.

4. Termostat fra elektriker var på 600,- Jeg tror (!) heller ikke det er behov for så mange ekstra kurser.

Timepris er nok noe lavere hos elektrikere virker det som, men det er også betraktelig mer jobb forbundet med VBV. Det er jo ikke slik at rørleggere har 5 x timepris til en elektriker (om man skal følge dine tall).

Kostprisen på en stikkontakt eller 2x4 plank er også svært lav, men lite fortellende for hva en kunde faktisk betaler for å få ført opp et hus eller en kontakt.

Signatur
   #74
 352     1
Dette er en interessant og opplysende tråd som det etter mitt syn ikke er behov for å forsøke begrense ytringsfriheten i, hva enn man måtte føle seg "gnagd" av.  Man må tåle opplysende tråder.

Konklusjonen er helt klar: det er ikke pga økonomisk lønnsomhet at nybygg blir bygd med VBV.  Hvis det var slik "god butikk", ville alle nybygg blitt bygd med VBV.  Det skjer ikke.  Det er hensyn til komfort og ufin salgsteknikk til uvitende kunder som trumfer når VBV blir valgt.  Du kunne ane ugler i mosen allerede i den tidlige VBV-fasen  da bransjen promoterte "legg VBV så kan du nyttiggjøre deg av den til enhver tid billigste energikilden".  Forbannet tull, helt utenfor seriøs økonomisk tenkning.

I innlegg nr 58 har trådstarter en god oppsummering av faktorer som har medført at VBV ytterligere har blitt mindre og mindre økonomisk relevant.  Momentene der bør nybyggere reflektere grundig over.  Noen punkter er ute av egen kontroll, men noen er myndighetsbestemt.  Dessverre rammer disse momentene også en skarve vedovn.

Tillegger man likevel komfort-egenskapen med VBV (som er ubestridelig) avgjørende vekt, vil god økonomitenkning medføre at man ser øvrige deler/hele byggeprosjektet sitt for øvrig i sammenheng.  Det kan hende man er i ferd med å begå større økonomiske feil enn valg av VBV eller ikke VBV.  Med øvre grense for hva man har råd til, vil i motsatt  fall VBV kunne være tuen som velter flyttelasset.
Signatur
   #75
 38,265     Lillestrøm kommune     0
Børhaug har ikke støp, men flytavretting og har inkludert trinnlyd demping i VBV den må integreres i gulv på annet vis med varmefolie
   #76
 5,741     0


Du må med det du treng i tillegg nede i gulvet, det var med i prisen min.

2. Flere rørleggere anbefalte støp (slik som Børhaug har gjort). De hadde dårlig erfaring med knirk i plater fordi rørene gnisser inntil varmesprederen, og mente at varmen også ble jevnere. Men det er fordyrende.

Varmen jevenere? I et tek17 hus? Det bør du be dei begrunne.

Knirk? - med utetemp. kompensering har eg aldri høre om knirk.
Der eg har hørt om knirk er der rør er feil lagt.

Tydelig at rørleggerene dine hadde bestemt seg for løysing uansett.
   #77
 3,042     Akershus     0
TiaZzz: Alt-i-et produkter er interessante mtp. det som nevnes, potensielle synergieffekter i form av bedre ytelser og/eller lavere pris. De kan også være veldig plassbesparende og ha interessante funksjoner som ellers ikke enkelt lar seg gjøre.

En ulempe med produkter som samler flere systemer er at en feil kan påvirke flere systemer, for eks. ved at de bruker samme styrekort eller strømforsyning. Også er det jo den klassiske problemstillingen av at om en forsterker slutter å fungerer i et "alt-i-et" stereoanlegg, så må man bytte alt - med dertil kost. Eller om produsenten gir opp produktet (dvs. slutter å selge reservedeler).

Sier ikke det gjelder Flexit, kun generelle - men velkjente, utfordringer.

Jeg skal ikke mene så mye om salgsavdelingen til Flexit, men jeg er enig. Det er mye markedsføring på å spare penger, når investeringskostnadene ikke er talt med.

"Alt-i-ett"-ønsket kommer ikke av at jeg ønsker et "single point of failure", men at jeg synes det er håpløst at ikke VVB og ventilasjon ikke sees på i sammenhengen med varmegjenvinning. Det virker å være et større potensial å hente her. En ting er TCO, men energiforbruk over tid. Om to løsninger er like kostbare over tid, men en bruker mindre strøm, så er valget ganske enkelt. Dette er selvfølgelig forenklet, men i prinisipp.
   #78
 858     Bærum     2
Jeg har selvsagt også gjort vurderingen av økonomien i valget av varmeløsning, men også hensynet til komfort.

Jeg har gjort det meste selv, og kjøpt materialene til VBV i Danmark, og da snakker man naturligvis om helt andre budsjett enn det trådstarter nevner. Den komplette varmeløsningen min i huset kostet meg kanskje 120.000 kr, og da fikk jeg med varmtvanntanken innebygd i pumpen fra Daikin. Selv om jeg skulle kjøpe hele løsningen fra rørlegger, hadde jeg trolig gjort det samme valget igjen.

  • På Hytta (2020) har jeg VBV og elkolbe (lite energibehov)


  • I huset (renovert hus fra 1919) har jeg VBV med L/V Varmepumpe (stort energibehov)



Her må man som TS poengterer se på energibehov ved valg av løsning.

Jeg har valgt bort varmefolie fordi løsningen er mindre fleksibel og gir dårligere komfort. Den eneste fordelen, slik jeg ser det, er at man kan regulere varmen hurtigere. VBV er selvregulerende og behagelig jevn varme. At levetiden på VBV kan være 100 år, tror jeg ikke kommer meg selv til nytte.

Det er jo slik at man kan velge laminatgulv i stedet for tregulv fordi det er mer praktisk og billigere, men likevel selges det massevis av tregulv. Ingen regner på return of investment når man investerer i et flott gulv. Slik tenker jeg det er med varmeløsning også, man har ulike preferanser.

Uansett tenker jeg at dette var en fin tråd som belyser mange aspekter rundt valg av varmløsning. Så kunne kanskje TS vært ærlig i sin innledning om at han ønsket å drive folkeopplysning i stedet for å søke råd selv Wink

Signatur
  (trådstarter)
   #79
 321     Oslo     0
Du må med det du treng i tillegg nede i gulvet, det var med i prisen min.


Dette er egentlig irrelevant for diskusjonen, men Depron 3mm plater koster 39 kr/kvm. Namron varmefolie 149 kr. La oss runde av til 200kr.

Du brukte vel nesten dobbel pris i ditt regnestykke.


Varmen jevenere? I et tek17 hus? Det bør du be dei begrunne.


De mente vel gulvet.

https://www.autoyas.com/NO/Larvik/632193920153627/Termograferings-Teknikk-as

Knirk? - med utetemp. kompensering har eg aldri høre om knirk.


Han ene hadde jobbet med det i 15-20 år, og hadde funnet en løsning på det ved å legge gummistrikker rundt rørene ved jevne mellomrom. Det hadde ingenting med utetemperatur å gjøre, men mekanisk bevegelse i platene og rør som gnisser mot fordelingsplatene.

Kanskje feil installasjon, men de blandede erfaringene (og forslag til løsninger) forteller at det krever litt kunnskap for å få VBV 100%. Likevel anbefales VBV som DIY-prosjekt her inne, og det langt enklere varmefolie som noe man må kjøpe av elektriker.

Men jeg har en mistanke om at akkurat det er for å få regnskapet til å bli litt hyggeligere.... Grin
Signatur
  (trådstarter)
   #80
 321     Oslo     1
olechrd:

Søkte råd, men når ingen av de som vanligvis anbefaler VBV vil ta i et regnestykke med en ildtang, så må man forsøke å regne på det selv. Smile

Fordelen med hurtig regulering går også på komfort, enten fordi rommet blir raskt oppvarmet som følge av andre elementer (sol, peis, mennesker etc.) eller at man raskt ønsker litt ekstra varme på føttene. En elektriker jeg snakket med i går påstod de hadde målt FlexWatt til 7 minutter (folie rett under parkett).

Med dagens enkle og billige smarthus-systemer kan man utnytte det ytterligere.

Se på termofotografering av gulv, lavtbyggende folie sprer varmen bedre enn rør. Folie spiser ikke takhøyde. Ingen filtre eller vedlikehold, ingen driftskostnader og ingen rør som kan tette seg. Ikke engang behov for teknisk rom.

Sammenlignet med VBV uten pumpe, er det også mer effektivt energimessig.

Jeg syntes sammenligningen med tregulv er dårlig. Et tregulv er noe man ser og føler. Det gir en kvantitativ og observerbar effekt for brukeren. Et tekniske rommet som ser ut som en oljeplatform - ikke like mye.

For noen her inne handler kanskje VBV sikkert en del om føleri og opplevelsen av å spare masse penger fordi man"la det selv" - og derfor blir regnestykker irrelevante, men det er ikke slik VBV blir markedsført til den jevne forbruker. Wink

Signatur
   #81
 2,987     Vestlandet     2
Du må med det du treng i tillegg nede i gulvet, det var med i prisen min.


Dette er egentlig irrelevant for diskusjonen, men Depron 3mm plater koster 39 kr/kvm. Namron varmefolie 149 kr. La oss runde av til 200kr.

Du brukte vel nesten dobbel pris i ditt regnestykke.

Men jeg har en mistanke om at akkurat det er for å få regnskapet til å bli litt hyggeligere.... Grin

Du skal ha to lag depron til varmefolie pga klemmene. Du hqar altså runda ned frå 207kr til 200kr Smile

Vbv i nytt hus heilt utan eigeninnsats løner seg ikkje i nytt hus pga høg investering og usikker innsparing.

VBV med stor grad av eigeninnsats løner seg kanskje på grunn av lågare investeringskostnad.

Dess større oppvarmingsbehov, dess større sjansar for at vbv løner seg.

Vbv muleggjer større grad av eigeninnsats, då det ikkje er same krav som ved elektrisk installasjon.

Verre er det vel ikkje?



Signatur
  (trådstarter)
   #82
 321     Oslo     0
Hvor står det at det skal være to lag? Depron kan du få i 3mm og 6 mm. Sistnevnte koster 10 kr mer.

Vi diskuterer uansett vannmolekyler i havet.

VBV (altså selve rørene) kan selvsagt bli billigere om man har kompetanse, ork og tid til å gjøre jobben selv.

Men det er jo fortsatt et regnestykke for en pumpe, og pumpen har høy kost som skal avskriver årlig og forbruket på en TEk10/17 enebolig er veldig mye lavere enn på en eldre enebolig.

Oppvarmingsbehov er essensielt ja. Forskjell på 450m2 med to utleieenheter og 200m2. I denne tråden ønsket jeg å dykke ned i det som representerer behovet for folk flest.

Folk flest har ikke enorme hus, ei heller gjør de VVS installasjoner selv - spesielt ikke på nye hus.

Elektrisk gulvvarme åpner selvsagt også opp for egeninnsats. Helt lovlig. Men det fortjener sikkert en egen tråd. 😉
Signatur
   #83
 1,778     Norge     1
Det er en ting ingen regner på, hva er kostnaden på ett ødelagt folie er? Flytting og oppbevaring av møbler, snekker og elektriker?
Regnestykket må også settes opp mot takst og salgsverdi.
Det er klart at å spare inn 300000,- i strøm er usannsynlig.
Vil legge til at min vvp har hurtigkobling, slik at jeg kan røske ut kompressoren med pumer og elektronikk for å sende til reparasjon. Kostnaden blir jo da mye mindre en å kjøpe ny. Uten at jeg anbefaler noe. Jeg har gjort alt selv.
   #84
 2,987     Vestlandet     1
Nei, Varmefolie utan fast kontakt opnar ikkje før lovleg eigeninnsats med sjølve folien.

Du kan vel leggja depron og rulla ut folien sjølv, viss elektrikar godtek det, men det er vel alt.

Mange gjer ein del av el-installasjonen sjølv, for så å få elektrikar til å godkjenna det. Dette er strengt tatt ikkje lovleg.
Signatur
   #85
 1,355     1
Eg har ikkje rekna nøyaktig pris på dette, men røyr, varmefordelingsplater, fordelarskap og meirpeis for Sponplater med spor vil nok vera godt under 1000kr/kvm.


Det vil jeg tro. På hytta vår, som nylig er totalrenovert, regnet jeg 250,- pr. m2 for å legge vannbåren varme i spaltegulv. 20mm rør, varmefordelingsplater, 22x123mm bord og 12,5mm gulvgips på toppen. Ikke noe av dette er spesielt dyrt. Kan man legge parketten på tvers av spaltegulvet kan endog topplaget sløyfes og det blir enda rimeligere.

I betonggulv er VBV nesten gratis. Kun rør som stripses til armeringsnettet.
   #86
 42     1
Bor på Røros og har VBV med V/V-varmepumpe. Veldig vanlig her, og den lokale rørleggeren har montert ganske mange anlegg. Mitt anlegg er 14 år gammelt og lever godt enda.
Og det er ikke slik at om kompressor blir defekt f.eks så hives hele maskineriet ut.. Den kan repareres eller byttes ut.

  (trådstarter)
   #87
 321     Oslo     1
Nei, Varmefolie utan fast kontakt opnar ikkje før lovleg eigeninnsats med sjølve folien.

Du kan vel leggja depron og rulla ut folien sjølv, viss elektrikar godtek det, men det er vel alt.

Mange gjer ein del av el-installasjonen sjølv, for så å få elektrikar til å godkjenna det. Dette er strengt tatt ikkje lovleg.


Du kan gjøre det ja, om elektriker godtar det og tar koblingene.

Med varmekabler kan du legge matter og kabel, og elektriker kan se over og ta kobling av selve kabelen.

Til slutt finnes det ferdige kit der du kan ta hele jobben selv, helt lovlig.

Og jeg vil anta at det går fortere enn VBV (ingen fordelingskap for eks) og krever mindre kompetanse (jf alle trådene om leggemønster, innregulering, rørdiameter etc)?

Til slutt er det jo ofte en varmepumpe som skal installeres for VBV, og der må også fagfolk inn.

Premissene for tråden er verken gjør-det-selv prosjekter eller delepriser, men skal man først begynne å regne på slikt, så får man i det minste sammenligne epler mot epler.

Bluesman: man pleier vel ikke regne inn skader før man har fått de? Er du bekymret for folie, så er varmekabel mer solid.

Det jeg ikke helt skjønner, er at når man skal argumentere for VBV, så er alt så enkelt å gjøre selv. Når man argumenterer mot strøm, så skal man til og med regne inn kostnader for å flytte sofaen i tilfelle man valgte folie og den blir skadet.   Grin

Men, bare å ta med kostnadene du mener er nødvendig for varmekabel eller folie. Kom frem til 200+ år nedbetalingstid for VBV m/pumpe om rørene varer evig.

Det at VBV får høyere takst (enn kabler/folie) burde være enkelt å dokumentere om det stemmer. Nok av 30 år gamle hus på Finn med og uten 30år gamle oljeplatformer i tekniske rom, uten at jeg har sett at det påvirker takst. Mitt inntrykk er at det er helt andre ting som styrer salgsprisen i dag enn om varmen transporteres via vann eller strøm i et hus, men åpen for ny lærdom. 😉

Jkirkebo: mye å spare om man tar entreprise X, Y eller Z selv på et hus, uten at det er av stor relevans for folk flest. Markedsprisene for VBV er over 1000 kr per kvm om man regner med alt - pumpe ikke inkludert. Dette er et stort marked. Min påstand er at VBV blir alt for ofte ukritisk anbefalt til nyere hus, og enkelte bruker tåkete og til dels upresise eller irrelevante argumenter (mer komfort enn panelovner, "klart for fremtiden", delene er jo billige osv).

Randen: Røros var den kaldeste plassen i Norge i den oversikten jeg fant. Det øker forbruket, og følgelig sparepotensialet. Den siste parameteren for regnestykket er hvor godt isolert huset er, og hvor stort det er. Stor forskjell på et hus fra 1987 til 2010 for eks.

For mange i Norge lønner varmepumpe seg og VBV vil være en svært god løsning, ingen tvil om det. Smile
Signatur
   #88
 2,987     Vestlandet     2
Nei, Varmefolie utan fast kontakt opnar ikkje før lovleg eigeninnsats med sjølve folien.

Du kan vel leggja depron og rulla ut folien sjølv, viss elektrikar godtek det, men det er vel alt.

Mange gjer ein del av el-installasjonen sjølv, for så å få elektrikar til å godkjenna det. Dette er strengt tatt ikkje lovleg.


Du kan gjøre det ja, om elektriker godtar det og tar koblingene.

Med varmekabler kan du legge matter og kabel, og elektriker kan se over og ta kobling av selve kabelen.

Til slutt finnes det ferdige kit der du kan ta hele jobben selv, helt lovlig.

Og jeg vil anta at det går fortere enn VBV (ingen fordelingskap for eks) og krever mindre kompetanse (jf alle trådene om leggemønster, innregulering, rørdiameter etc)?

Til slutt er det jo ofte en varmepumpe som skal installeres for VBV, og der må også fagfolk inn.

Premissene for tråden er verken gjør-det-selv prosjekter eller delepriser, men skal man først begynne å regne på slikt, så får man i det minste sammenligne epler mot epler.

Ja, samanlikn epler mot epler.
At ein del elektrikarar gjer dette, gjer det faktisk ikkje lovleg. Dette er det lange diskusjonar på her på BB. Utan å vera tilknytt godkjent firma, kan eg ikkje gjera nokon del av installasjonen sjølv.
Derimot kan ein, lovleg, installera enkelte (men få) varmepumper lovleg sjølv.
Dette er ikkje eit argument for meg for å forsøka å framstilla det som at vbv løner seg i nye hus. Det trur eg ikkje det gjer. Me samanliknar berre epler med epler.
Eg vurderer faktisk å skrinleggjast mine planar om vbv i siste liten og heller gå for Varmefolie.
Signatur
   #89
 1,778     Norge     1
Det å legge til grunn at folie varer evig og at vp kun varer i 15 år, er feil. Man må nok legge inn data for feil. Bruker du varmekabler blir også regnestykket annerledes. Du kan jo høre med de som jobber med påvising av ødelagte varmekabler:D.
Jeg mener også da bestemt at en reparasjon av min pumpe(kompressor) vil max koste meg 17000,- Pluss at salgsverdi/verditakst på boligen vil øke. Ved salg får man jo betalt tilbake mye av investeringen.
De håpløse høye anbudene, er ett tegn på rørleggere som ikke ønsker å jobbe med dette.

Jeg har ikke lagt gulvvarme i stua, men i taket. Så jeg ville aldri lagt folie eller lignende. Jeg tipper at jeg sparer ca 15000/år og det i en passivstandar bolig. Skal forske litt på dette i vinter.

Varme trengs bare i stue,bad og kjøkken.

Fyre 240 m2 vil være dyrt med bare strøm. Finnes en tråd her om en som mente at det var noe feil da det nye huset brukte så mye strøm:D
   #90
 31     0
Det er et par viktige poenger som er glemt i denne diskusjonen:
- Dersom man har vannbåren varme er det ikke et krav at man må ha pipe i følge teknisk forskrift.
- Dersom man har vannbåren varme med varmepumpe vil man normalt sett ikke trenge en egen varmtvannsbereder.

Dersom man ikke har noen planer om å fyre med ved (ekstremt dårlig ROI om man ikke gjør ting selv!) så vil man med varmefolie måtte betale for en pipe som tar opp plass og ikke er i bruk, minst 25-30k. Sannsynligvis blir kostnaden enda mer siden de fleste da sikkert velger å få minst et ildsted for 25-75k siden det er ganske idiotisk med en pipe som bare står der og tar opp plass uten å ha noen funksjon.

Prisen for løsning med varmefolie må derfor økes med 35k-115k (om vi regner 10k for installert varmtvannsbereder) for å være sammenlignbar. I tillegg kommer feieavgift på noen kroner i året. Løsningen med varmefolie vil også legge beslag på mer plass pga pipe og varmtvannsbereder. En stue kan feks gjøres vesentlig mindre med samme funksjonsnivå om man ikke må sette av plass til pipe og ildsted. Regnestykket for ROI på løsningen med vannbåren varme blir ganske raskt mye hyggeligere enn trådstarter skisserer.

Om man uansett ønsker pipe og ildsted så er det jo helt greit, men da faller egentlig argumentasjonen rundt ROI for oppvarmingsløsninger bort. Man har da valgt en løsning med dårlig ROI helt uavhengig av diskusjonen rundt vannbåren varme.

Enkelte steder kan det være tilrådelig med pipe og ildsted pga dårlig forsyningssikkerhet i strømnettet, men det er ikke noe som gjelder de fleste. Det er uansett ofte dårlig ROI å bosette seg i grisgrente strøk, men det får bli en annen diskusjon.

Trådstarter kom også med en anekdote om at vannbåren varme er så tregt at stua blir varmere når sola skinner. Dette er direkte feil. Når romtemperaturen stiger pga eksterne faktorer vil varmeeffekten fra vannbåren varme synke pga temperaturforskjellen mellom romtemperatur og gulvtemperatur blir mindre. I et godt isolert hus vil normalt varmeeffekten fra den vannbårne varmen være så lav at varmeeffekten nærmer seg null om romtemperaturen stiger mer enn 1 grad fra eksterne kilder. Innstrålt solvarme gjennom vindu kan nærme seg 500 watt per kvadratmeter vinduoveflate. Dette gjør rommet varmt, ikke noen watt restvarme fra det vannbårne systemet.
  (trådstarter)
   #91
 321     Oslo     0
Komlo:

1. Man trenger ikke være elektriker for å legge ut Depron og plast selv. Å legge kabelen ned i sporene? Usikker. Til syvende og sist så er det elektriker som skal signere for dette. Men egeninnsats er i alle fall mulig.

Her er matter der du kan gjøre hele jobben uten elektriker:

https://megaflis.no/veria-varmematte-100w-5m2.html

2. En varmepumpe må kobles til av elektriker. Man har ikke lov å koble sammen inne og utedel selv (med visse spesielle unntak som du er inne på).

Men dette er jo egentlig ikke diskusjon jeg føler velter tråden i den ene eller andre veien. 

Bluesman

Vi trenger ikke kalkulere inn at folie skal vare evig for å se at det ikke er mulig å regne hjem en pumpe. Levetid, der brukte jeg tallene til Enova. De er glad i varmepumper.

Slike tall er nok er basert på snitt, ikke din pumpe.
En bergvarmepumpe varer nok lenger fordi man slipper en utedel med elektronikk og vifte som er utsatt for vær og vind.

"Dyrt med strøm" og "finnes en tråd"...slike historier er umulig å etterprøve og sier jo egentlig ingenting. Finnes jo et almass med tråder der folk sliter med VBV, og har pumper som kutter etter 12-14 år. Hører du like blindt på de også, eller passer ikke det inn?

Alternativt kan vi regne på dette. TEK10/17 stiller krav til energibruket på en ny bolig per kvm. SCOP har vi.

Ville du basert en investering på flere hundre tusen basert på et rykte på internett, eller ville du regnet på det?

Rekurb:  

Pipe slipper man. Det er noen tusenlapper spart. Det er vel ikke krav om ildsted. Kravet om pipe er der pga beredskap. Går strømmen, så slutter også sirkulasjonspumpen å fungere. 

I likhet med anbefaling om å ha Jod hjemme, så har ikke dette noe med om du bor på Jessheim eller Hammerfest å gjøre. Det er anbefalt å ikke være avhengig av en kilde til oppvarming. 

Man argumenter også om takst her, så vil man spare noen tusenlapper på å fjerne en pipe?

Men trekk fra 20 000 på regnestykket, og se om det gjør noen nevneverdig forskjell på ROI. Utgangspunktet er et dundrende minus. Mye å gå på.

Varmtvannsbereder var trukket ut i de prisene jeg fikk. Slike summer er uansett knapper og glansbilder når rørlegger skal ha 370-500k avhengig av L/V eller bergvarme. 

Man sparer også vegg og gulvplass uten VBV/pumpe. En kvadratmeter koster ca 22-30k i dag. Men like (u)viktig som pipen. 

Hva gjelder reguleringsproblematikk; problemstillingen er vel omtalt i NS1264. Sol kan byttes ut med mennesker eller peis for den saks skyld. Skal ikke så mye til på en ny enebolig for å varme et rom. 

Gjelder jo spesielt masse med høy termisk treghet, for eks. betong som foreslått av jkirkebo over her. 

Arkitekter er godt kjent med effekten, og der lar man for eks sola varme opp sentralt plasserte betongelementer (via nøye plasserte vinduer) om dagen for å fortsette å avgi varme om kvelden. Da kalkulerer man det dit at solen bruker hele dagen på å varme opp massen, og kvelden/natta for å slippe ut energien. 

Ligger lange tråder på nett (også på Byggebolig) der VBV entusiaster kommer frem til at nattsenkning ikke er noe vits. Det kommer av at reguleringshastigheten er for treg.

Selv ønsker jeg umiddelbart å slå av enhver kilde til varme om rommet plutselig varmes opp til over 21 grader. 
Siste redigering: Sunday, September 27, 2020 4:59:28 PM av HåkonN
Signatur
   #92
 1,778     Norge     2
Levetid gulv(folie) er vel det man velger i en slik tråd. Men det har en veldig stor kostnad dersom det skulle skje? Hva legger Enova til grunn for slike regnestykker? Passer dette deg som TS din retorikk?. Enova er ikke til å bruke missbruke i en tråd(egen erfaring). Men det passer vel din argumentasjon?
Enova er ikke troverdig. Kom med noe troverdig.
Dersom man regner på scop? så er man overlatt til reklamen. På mitt passiv hus, så går vp veldig ofte når det er kaldt. Så dere som tror at ett tek 10/17 hus vil nesten ikke bruke strøm, glem det. Dere er herved advart!

Og hvem vil legge elektrisk gulvvarme for å varme huset? De som har råd til å sløse med strøm!
   #93
 1,355     0
Bor på Røros og har VBV med V/V-varmepumpe. Veldig vanlig her, og den lokale rørleggeren har montert ganske mange anlegg. Mitt anlegg er 14 år gammelt og lever godt enda.
Og det er ikke slik at om kompressor blir defekt f.eks så hives hele maskineriet ut.. Den kan repareres eller byttes ut.


Samme her, V/V-pumpen er 14 år gammel nå og virker like godt som da den var ny. Håper den går i 14 år til Wink Nedbetalt for lenge siden er den også Smile Og frikjølingen har vi nytte av store deler av året.
   #94
 1,355     2
Til slutt er det jo ofte en varmepumpe som skal installeres for VBV, og der må også fagfolk inn.


Må det det? Jeg monterte vår V/V-pumpe selv. Riktignok kreves elektriker for tilkobling til kurs, men det er en minimal jobb. Jeg demonterte og fjernet den gamle oljefyren, byttet alle de gamle samlestokkene og koblet opp V/V-pumpa + frikjølingen. Hele varme- og kjøleanlegget her er totalrenovert og det har ikke vært en rørlegger innenfor døra de siste 20 årene.
   #95
 1,355     1
Komlo:


Pipe slipper man. Det er noen tusenlapper spart. Det er vel ikke krav om ildsted. Kravet om pipe er der pga beredskap. Går strømmen, så slutter også sirkulasjonspumpen å fungere.

I likhet med anbefaling om å ha Jod hjemme, så har ikke dette noe med om du bor på Jessheim eller Hammerfest å gjøre. Det er anbefalt å ikke være avhengig av en kilde til oppvarming.

Beredskap er enkelt. En portabel gassovn til en drøy tusenlapp fikser den biffen. Gassflaske har mange allerede et par stk. av til grillen.
   #96
 31     1
Pipe slipper man. Det er noen tusenlapper spart. Det er vel ikke krav om ildsted. Kravet om pipe er der pga beredskap. Går strømmen, så slutter også sirkulasjonspumpen å fungere.

I likhet med anbefaling om å ha Jod hjemme, så har ikke dette noe med om du bor på Jessheim eller Hammerfest å gjøre. Det er anbefalt å ikke være avhengig av en kilde til oppvarming.

Man argumenter også om takst her, så vil man spare noen tusenlapper på å fjerne en pipe?

Men trekk fra 20 000 på regnestykket, og se om det gjør noen nevneverdig forskjell på ROI. Utgangspunktet er et dundrende minus. Mye å gå på.

Varmtvannsbereder var trukket ut i de prisene jeg fikk. Slike summer er uansett knapper og glansbilder når rørlegger skal ha 370-500k avhengig av L/V eller bergvarme.

Man sparer også vegg og gulvplass uten VBV/pumpe. En kvadratmeter koster ca 22-30k i dag. Men like (u)viktig som pipen.

Hva gjelder reguleringsproblematikk; problemstillingen er vel omtalt i NS1264. Sol kan byttes ut med mennesker eller peis for den saks skyld. Skal ikke så mye til på en ny enebolig for å varme et rom.

Gjelder jo spesielt masse med høy termisk treghet, for eks. betong som foreslått av jkirkebo over her.

Arkitekter er godt kjent med effekten, og der lar man for eks sola varme opp sentralt plasserte betongelementer (via nøye plasserte vinduer) om dagen for å fortsette å avgi varme om kvelden. Da kalkulerer man det dit at solen bruker hele dagen på å varme opp massen, og kvelden/natta for å slippe ut energien.

Ligger lange tråder på nett (også på Byggebolig) der VBV entusiaster kommer frem til at nattsenkning ikke er noe vits. Det kommer av at reguleringshastigheten er for treg.

Selv ønsker jeg umiddelbart å slå av enhver kilde til varme om rommet plutselig varmes opp til over 21 grader.

Nei, det er ikke krav til ildsted, men siden du er opptatt av hva vanlige folk gjør så må vi spørre oss selv hva de ville valgt. Det virker trolig at om folk må ha pipe så velger de nok også å skaffe et ildsted. Det virker jo som om du tar opp dette temaet siden du bygger bolig, så du kan kanskje si hva du har planlagt selv? Pipe uten ildsted, eller pipe med ildsted?

Jeg har ingen anelse om hva slags forutsetninger du har lagt til grunn i regnestykket ditt på ROI, så det er umulig for meg å avgjøre hva slags forskjell på feks 20k gjør. Men siden du stadig vekk nevner det så kunne det jo vært interessant å se hvordan du har regnet ut.

Man sparer ingen gulvplass uten VBV/varmepumpe. Standard varmtvannsbereder tar like stor gulvplass som den innvendige delen av varmepumpen som har innebygget varmtvannsbereder. Pipen fører til mer opptatt vegg og gulvplass.

Angående NS1264, så virker du ikke helt å forstått hvordan varmen avgis. Om VBV har varmet opp gulvet til 22 grader, så avgis det ca 10 watt per kvm om romtemperaturen er 21 grader. Om sola varmer opp rommet til 22 grader, så slår termostaten av og siden gulv og romtemperatur er den samme så avgir VBV 0 watt per kvm.

Om du ønsker å slå av enhver kilde til varme om rommet plutselig varmes opp til over 21 grader, så må du altså heller slå av lyset, skru av all elektronikk og tømme det for mennesker.

Om du synes alt over 21 grader blir for varmt så skjønner jeg også at det blir dårlig ROI på regnestykket ditt med VBV. Kaldeste rommet hjemme hos meg er soverommene til ungene som er stilt inn til 22,5. Men folk er forskjellig og det er jo lov.

Forøvrig har jeg elektrisk gulvvarme selv, og ingen varmepumpe i de to husene jeg eier per dags dato. Har i utgangspunktet ingen egeninteresse av å snakke opp hverken det ene eller det andre, men jeg kan skrive under på at strømforbruket er høyere enn de fleste teoretiske modeller tilsier.
  (trådstarter)
   #97
 321     Oslo     0
Levetid gulv(folie) er vel det man velger i en slik tråd. Men det har en veldig stor kostnad dersom det skulle skje? Hva legger Enova til grunn for slike regnestykker? Passer dette deg som TS din retorikk?. Enova er ikke til å bruke missbruke i en tråd(egen erfaring). Men det passer vel din argumentasjon?
Enova er ikke troverdig. Kom med noe troverdig.
Dersom man regner på scop? så er man overlatt til reklamen. På mitt passiv hus, så går vp veldig ofte når det er kaldt. Så dere som tror at ett tek 10/17 hus vil nesten ikke bruke strøm, glem det. Dere er herved advart!

Og hvem vil legge elektrisk gulvvarme for å varme huset? De som har råd til å sløse med strøm!


Snitt jeg finner er 10-15 år. Kilder nedenfor. Plukket jeg bevisst? Nei, dette er de 2 første sidene Google gir meg. Tok med noen engelske også for å se om Norge har misforstått noe.

Du advarer mot at et ukjent hus med en ukjent bruker vil bruke mer strøm.....enn hva da?

Samtlige nye kontorbygg og industrilokaler i Norge kalkuleres også ved å forstå faktorer som U-verdi og gjennomsnittstemperatur for området, og oppvarmingsløsninger og planlagte driftskostnader prosjekteres deretter.

Er bransjen er på villspor, eller gjelder påstanden din kun på et mindre lokale (enebolig)?

Har du noen som helst kilder på dine påstander?

Tråder jeg har sett der brukere klager over høyt strømforbruk" på nye eneboliger nevner 25 000 til 30 000kWh. Det er helt innenfor TEK17 mtp. brutto areal som nevnes i de trådene, og da tar man ikke engang hensyn at anekdoter åpner for en mengde ukjente variabler (liker å lufte på vinteren, elbiler etc.). Og det er jo tall i den størrelsesorden jeg likevel legger inn i kalkulatoren. Et hus på 180 m2 vil bruke mindre enn et hus på 240 m2, og få regnestykket til VBV til å se enda verre ut. Jeg kunne brukt langt mer "optimale tall" hvis jeg ville.

La til og med inn et 240m2 hus på norges kaldeste plass (signifikant økt energibehov), og 30% økte strømpriser (ift. siste 8 år ref. SSB), og selv da er en pumpe langt fra å kunne regnes hjem.

Hva mener du man skal legge inn som energibehov? Eller mener du vi skal se bort i fra alt av kalkuleringer, og heller ta ditt ord på at varmepumpe lønner seg på et TEK17 hus uten å diskutere noen variabler?

Ingen av de jeg har snakket med dette som lever av å selge slike produkter har prøvd seg på en slik retorikk du legger opp til - tvert om.


Noen eksempler på kilder til levetid (mange fra bransjen selv):

What's the Lifespan of an Air to Water Heat Pump? 10-15 years.

https://www.greenmatch.co.uk/heat-pump/air-to-water-heat-pump

Luft-til-vann-varmepumper har en forventet levetid på 12 til 15 år, forutsatt at de blir korrekt installert, og at du som eier sørger for nødvendig vedlikehold gjennom levetiden.

https://www.storebrand.no/smartere-valg/reportasje/barekraft/den-komplette-varmepumpeguiden


Three types of units are common in American homes: air systems, water source systems and geothermal systems. On average, most units last 15 years. When poorly maintained, a unit can wear out in as little as a decade.

https://www.sobieskiinc.com/blog/how-long-should-heat-pump-last-my-home

Sjekk antatt levetid, anslagsvis 10–15 år.

https://www.enova.no/upload_images/77256C09665B4760A7AF4FE4F2FB624D.pdf

Disse varmepumpene har en levetid på ca 15 år…

https://www.varmepumpeguiden.no/fordeler-og-bakdeler-med-luftvann-varmepumper/

…..men når du ser på kostnytten over 12 år, som er vanlig levetid for en varmepumpe, er den ikke så kostnads­effektiv.

https://www.tu.no/artikler/varmepumpe-er-ikke-gunstig-pa-lang-sikt/222438

Levetiden for en luft-vann-varmepumpe er beregnet til mellom 12 og 15 år,

https://bestevarmepumpe.no/luft-til-vann-varmepumpe

The average heat pump lifespan will vary based on the type of heat pump used, whether it is an air-source, ground-source or dual-source heat pump. Even so, the average life expectancy for any form of heat pump is around 15 or 16 years depending on which source you use as a referrence.

https://homesteady.com/13415875/heat-pump-life-expectancy

Luft-til-vann-varmepumper har en forventet levetid på 12 til 15 år, forutsatt at du som eier sørger for nødvendig vedlikehold gjennom levetiden.

https://www.huseierne.no/hus-bolig/tema/oppvarming/slik-velger-du-riktig-varmepumpe/

Med riktig montering, og normal bruk, bør du forvente at varmepumpen din varer i 12-15 år.

https://tjenestetorget.no/blogg/levetid-varmepumpe

However a good quality hot water heat pump, like the Sanden HWHP, has a design life of 15 years and could last 15 years + with proper care; which would line up with the expected life span of other heat pump appliances.

https://pure-electric.com.au/news/03-march-2020/how-long-do-heat-pumps-last

Luft til vann-varmepumper har en forventet levetid på 12 til 15 år,

https://www.fossum.as/fordeler-luft-vann-varmepumpe/



Signatur
   #98
 531     Sarpsborg     0
Det vil si at ved forventet levetid 12 år, pris 60000,- strømpris 1,- COP på 2, så regnes varmepumpen som lønnsom om den produserer 10000kwh varme i året.
  (trådstarter)
   #99
 321     Oslo     0
Samme her, V/V-pumpen er 14 år gammel nå og virker like godt som da den var ny. Håper den går i 14 år til Wink Nedbetalt for lenge siden er den også Smile Og frikjølingen har vi nytte av store deler av året.

Dine ønsker for fremtiden og anekdoter hjelper desverre ikke regnestykkene noe.

Må det det?

Fagfolk som jobber med montering av pumper (*) må være sertifisert.

(*) Det eksisterer pumper der man slipper unna kravet, men det involverer ikke de vanlige pumpene fra NIBE & co. De fleste kunder vil nok uansett foretrekke at pumpen installeres av fagfolk.

Fagfolk må legge opp det elektriske uansett.

Poenget her er ikke å jage halmstrå eller diskutere ditt hus. VBV blir fremstilt som et DIY-system, varmematter/kabler/folie ikke.

Det er feil. Om man legger godviljen til, svært unyansert. Men vi trenger ikke forstyrre debatten mer med det, for det er også off topic.

Beredskap er enkelt. En portabel gassovn til en drøy tusenlapp fikser den biffen. Gassflaske har mange allerede et par stk. av til grillen.

En halvtom gassflaske fra grillen holder ikke en enebolig på 240m2 varm lenge, og det første problemet du får i en krise er tilgjengelighet.

Men uansett hva man måtte mene om det, ingenting av det endrer regnestykket i nevneverdig grad.

Foreslår at du leser første innlegg, slik at vi kan fokusere på spørsmålet som stilles. Smile
Signatur
   #100
 352     1
Vi har fått referert markedspriser på hva det koster å få andre til å installere ulike varianter av VBV med sine herlige varmekilder.  Selv med variasjon er prisene relativt stive.  

Det står skralt til med økonomiforståelse om du etter å ha lest gjennom denne tråden fortsatt ikke skjønner at VBV er økonomisk ulønnsomt.  Ikke nødvendigvis ruin, men et godt bidrag.  Som innlegg nr 96 hvor uforstanden om en ekstra kostnad  på si 20000 til lovpålagt skorstein, skulle rokke hovedkonklusjonen.  Det måtte i så fall være hvis NPV av å la være VBV var pluss 20000 før den hersens skorsteinen kom og skapte tvil.  Eventuell skorstein er en initialkostnad (år 0).  Trådstarter har karakterisert slike beløp som småplukk i det store tapssluket VBV.  Han har rett.

Det er slik at egeninnsats kan slå ulikt ut for økonomien i ulike oppvarmingsløsninger.  Men dette er en avsporing i økonomisk vurdering av ethvert tiltak.  Min egen rase, selvbyggere, ville jo fått en aldeles urimelig renessanse om slike tanker skulle ta bo i boligbygging generelt.

Videre er det slik i et fortsatt fritt land at man må ikke la økonomisk forstand avgjøre valg mellom alternativ.  Det er lov å være økonomisk irrasjonell.  Problemet man møter er når premisset for diskusjonen var økonomi i nybygg og man roter det til med litt av hvert av utenom-premiss og durer i vei med argumentasjon som følger.  Fenomenet er for så vidt interessant sosiologisk.  Min oppfatning er at det skjer fordi økonomisk tenkning ikke preger dette nettstedet uten påtrengende økonomisk kompetanse eller nødvendig ditto bakgrunn.  Teknisk ja bevares, men på økonomi, der skrubber det.
Signatur
  (trådstarter)
   #101
 321     Oslo     0
ildsted,

Om folk ønsker peis, så velger de det uavhengig av vann eller strøm i gulvet.

Jeg har ingen anelse om hva slags forutsetninger du har lagt til grunn i regnestykket ditt på ROI,

Det har jeg redegjort for tidligere i tråden. Link til kalkulator er med.

Angående NS1264, så virker du ikke helt å forstått...

Jeg har ikke bidratt til NS 1264. Se kapitell 5.

og siden gulv og romtemperatur er den samme

Det er den vel ikke? Det er jo en grunn til at man begrenser gulvvarmen til 27 grader med sensor i gulvet, det er jo ikke fordi romtemperatur er presis den samme.

Om du ønsker å slå av enhver kilde til varme om rommet plutselig varmes opp til over 21 grader, så må du altså heller slå av lyset, skru av all elektronikk og tømme det for mennesker.

Hvorfor skulle jeg ønske det? Avgitt effekt er avgjørende for relevans. Det er forskjell på en LED pære og 10 tonn med betong.

Om du synes alt over 21 grader blir for varmt

Hva du eller jeg foretrekker er ikke så relevant. 21 grader er ganske normal anbefalt innetemperatur. Bad litt høyere, soverom litt lavere.

så skjønner jeg også at det blir dårlig ROI på regnestykket ditt med VBV.

TEK kalkulatoren kan du riktnok overstyre mtp. energibehov per kvm, men ikke temperatur.

Jeg gjorde en øvelse på norges kaldeste plass/Røros (jf. en oversikt). Det er til fordel for VBV.

Kaldeste rommet hjemme hos meg er soverommene til ungene som er stilt inn til 22,5.

22,5 (romtemperatur!) for et soverom er ganske høyt. Men du kan kompensere for dette ved å øke energibehovet i kalkulatoren. Jeg gjorde jo forsåvidt det Røros-regnestykket.

Har i utgangspunktet ingen egeninteresse av å snakke opp hverken det ene eller det andre, men jeg kan skrive under på at strømforbruket er høyere enn de fleste teoretiske modeller tilsier.

Påstanden forteller oss ingenting hvis du ikke samtidig demonstrerer den teoretiske modellen, husets beskaffenhet og hva du faktisk bruker.

Strømforbruk påvirkes også av andre parameter enn kun oppvarming.

Oppvarmingsbehov kan kalkuleres om man kjenner husets størrelse, U-verdi, områdets gjennomsnittstemperatur, type ventilasjonssystem og hvor mange prosent av oppvarmingen som kommer fra hvilket system.

Har man avvik på en eller flere av disse datapunktene, så kan man fortsette diskusjonen med hvorfor slike avvik oppstår og hvor vanlige slike avvik er. Først da kan vi kartlegge relevans til tråden, om noen.

Påstandene på de siste sidene er jo veldig interessante, men "bare stol på meg"-dokumentasjon er verken lærerikt eller bidrar til å besvare trådens primære hensikt og spørsmål.
Signatur
   #102
 31     1
Vi har fått referert markedspriser på hva det koster å få andre til å installere ulike varianter av VBV med sine herlige varmekilder. Selv med variasjon er prisene relativt stive.

Det står skralt til med økonomiforståelse om du etter å ha lest gjennom denne tråden fortsatt ikke skjønner at VBV er økonomisk ulønnsomt. Ikke nødvendigvis ruin, men et godt bidrag. Som innlegg nr 96 hvor uforstanden om en ekstra kostnad på si 20000 til lovpålagt skorstein, skulle rokke hovedkonklusjonen. Det måtte i så fall være hvis NPV av å la være VBV var pluss 20000 før den hersens skorsteinen kom og skapte tvil. Eventuell skorstein er en initialkostnad (år 0). Trådstarter har karakterisert slike beløp som småplukk i det store tapssluket VBV. Han har rett.

Det er slik at egeninnsats kan slå ulikt ut for økonomien i ulike oppvarmingsløsninger. Men dette er en avsporing i økonomisk vurdering av ethvert tiltak. Min egen rase, selvbyggere, ville jo fått en aldeles urimelig renessanse om slike tanker skulle ta bo i boligbygging generelt.

Videre er det slik i et fortsatt fritt land at man må ikke la økonomisk forstand avgjøre valg mellom alternativ. Det er lov å være økonomisk irrasjonell. Problemet man møter er når premisset for diskusjonen var økonomi i nybygg og man roter det til med litt av hvert av utenom-premiss og durer i vei med argumentasjon som følger. Fenomenet er for så vidt interessant sosiologisk. Min oppfatning er at det skjer fordi økonomisk tenkning ikke preger dette nettstedet uten påtrengende økonomisk kompetanse eller nødvendig ditto bakgrunn. Teknisk ja bevares, men på økonomi, der skrubber det.

På nye hus vil ikke VBV med varmepumpe forsvare investeringen vs ren elektrisk oppvarming med dagens energipriser (og priser i overskuelig fremtid), med mindre oppvarmingsbehovet er særdeles stort (dvs et særdeles stort hus, evt med høy innetemperatur, helårs svømmebasseng og snøsmelting). Eksakt når VBV blir lønnsomt kommer an på ekstremt mange faktorer, og ja 20k er mer en stort nok beløp til å gjøre en forskjell. Neppe for trådstarter derimot.

Men mitt poeng, som tydeligvis kom dårlig frem, er at om man skal regne ROI på oppvarming av huset så må man ta med alle utgifter til oppvarming. Om person A bruker 400k på VBV med varmepumpe og person B bruker 120k på varmefolie, og 30 + 40 + 40 på pipe og et ildsted i hver etasje så bør neppe person B slå seg på brystet og tenke at han har vært smart og kommer til å spare mye penger kontra person A.

Noe sier vel meg at du ikke tar poenget nå heller.

Hva gjelder økonomisk forstand så kan jeg opplyse om at jeg har studert økonomi på universitetsnivå, er gjeldfri og eier to boliger i alder 36 år. Ikke arvet et øre, ikke fått penga via bitcoin eller noe annet fjas. Det skrubber sikkert både her og der, men ikke på økonomi, det kan jeg garantere deg.
  (trådstarter)
   #103
 321     Oslo     0
På nye hus vil ikke VBV med varmepumpe forsvare investeringen vs ren elektrisk oppvarming med dagens energipriser (og priser i overskuelig fremtid), med mindre oppvarmingsbehovet er særdeles stort (dvs et særdeles stort hus, evt med høy innetemperatur, helårs svømmebasseng og snøsmelting). Eksakt når VBV blir lønnsomt kommer an på ekstremt mange faktorer, og ja 20k er mer en stort nok beløp til å gjøre en forskjell. Neppe for trådstarter derimot.


La oss være konkrete:

20k er ikke nok til å gjøre regnestykket positivt i eksempelet til trådstarter, som var et hus på 240 m2 på Norges kaldeste plass med 30% høyere strømpriser (ut pumpens levetid) enn det som har vært tilfellet siste 8 år. Penger var lånt gratis til det eksempelet.

For et hus på 180 kvm på østlandet, så blir selvsagt regnestykket enda mer negativt. Ingenting å regne på.

På et hus på 300 kvm med svømmebasseng, problemfri drift og høye strømpriser, der klarer man kanskje å få et positivt bidrag. 20k blir i så fall relevant.

...om man skal regne ROI på oppvarming av huset så må man ta med alle utgifter til oppvarming. Om person A bruker 400k på VBV med varmepumpe og person B bruker 120k på varmefolie, og 30 + 40 + 40 på pipe og et ildsted i hver etasje så bør neppe person B slå seg på brystet og tenke at han har vært smart og kommer til å spare mye penger kontra person A.


Ildsted er ikke en utgift man " ta med til oppvarming" på en TEK17 enebolig. Det er ikke lovpålagt, og ikke nødvendig.

Kjøper man VBV med slike må-krav i regnestykket til fordel for VBV, så lurer man seg selv.

Nå har ikke jeg økonomi på universitetsnivå, men valgte å forsøke å regne på det fremfor å synse. Jeg tok altså utgangspunkt i at kunden har misforstått hele lovverket og installert peis + varmefolie. Ikke så relevant for diskusjonen, men la oss ha det litt morsomt.

Ikke bare det, jeg gikk "all in", og droppet en vanlig peis/pipe (45k) og brukte ditt ekstreme eksempel med flere eksklusive peiser til 40k stykket i forsøk på å få VBV til å vinne.

På et stort hus på 236m2 (over snittet) og med 1kr/kWh (over snittet), så joda - man kan fortsatt slå seg på brystet og si man har vært smart økonomisk ved å velge folie og peis.

Disse dyre innbygningspeisene har også en merverdi, de ser flott ut, gir kos og ha varme ved en nødsituasjon. Og skulle strømprisene bli høye på kalde dager, så kan man nå fyre med ved.

Har fortsatt ikke tatt høyde for kapitalkostnader på VBV (signifikant) og verdiøkningen en slik peis-installasjon kan utgjøre (ukjent).

Og helt til slutt, når man gjør en økonomisk investestering, så bør jo en forventet økonomisk oppside være tilsvarende høyere enn risikoen man utsetter seg for? Jeg påstår altså at det ikke finnes økonomisk fornuft i at man klarer å få så store investeringer til å bli marginalt positivt, om de også fordrer parameter som har medfører signikant økonomisk risiko. Eksempel:

  • Kompleks pumpe med utedel utsatt for vær og vind, med kun 5 års reklamasjonsrett. Man forutsetter 15 års problemfri drift.

  • Strømprisene kan fortsette å hode seg lave som følge av mildere klima og mer nedbør, eller har perioder med lavere kost som i snitt ødelegger regnstykket.

  • Nedbetalingstiden er lang, og restverdi for neste kjøper signifikant lavere enn kostpris. Dvs. flytter man før anlegget har rukket å tjene seg inn, så øker tapet for den som tok installasjonskosten. Det blir som å kjøpe ekstrautstyr til bil for nestemann.

  • Kapitalkostnader (selv om vi ikke tok med dette her), kan signifikant øke (jf. historiske tall) på et så langt perspektiv.



Jeg tror vi må tilbake til det enkelte har berørt, hvilken merverdi tilfører VBV på et nytt hus hva komfort angår, og se helt bort i fra økonomi. Ingen har så langt ønsket eller evnet å presentere et regnestykke på noe annet.




Signatur
   #104
 31     1
Om folk ønsker peis, så velger de det uavhengig av vann eller strøm i gulvet.

Ja, men om folk ikke ønsker peis så sparer de mange penger på å la være å ha peis. Ønsket om peis er en dårlig økonomisk beslutning, akkurat som å velge VBV med dårlig forutsetning for inntjening er en dårlig økonomisk beslutning.

Det er den vel ikke? Det er jo en grunn til at man begrenser gulvvarmen til 27 grader med sensor i gulvet, det er jo ikke fordi romtemperatur er presis den samme.

Du har enten ikke lest godt nok, eller så forstår du ikke hvordan varmeavgivelsen fungerer. Prøver igjen: Termostaten i et rom på 30 kvm står på 21 grader. Varmetapet fra rommet er 300 watt. Termostaten vil gitt denne situasjonen indirekte sørge for at gulvvarmen i snitt avgir 10 watt per kvadratmeter slik at romtemperaturen holder seg på 21 grader. For at gulvoverflaten skal avgi 10 watt per kvadratmeter må temperaturen på gulvet være 22 grader (varmeavgivelsen i et gulvvarmeanlegg er omtrentlig 10w/m2k, der k er temperaturdifferansen mellom gulv og romtemperatur). Dersom nå varmen i rommet stiger til 22 grader pga eksterne kilder så vil termostaten slå av varmen, gulvet er fortsatt 22 grader, men siden differansen mellom gulvtemperatur og romtemperatur er 0, vil varmeavgivelsen fra gulvet være 0. Ok? Forhåpentlig er fysikk noe vi ihvertfall kan være enige om...

Hvorfor skulle jeg ønske det? Avgitt effekt er avgjørende for relevans. Det er forskjell på en LED pære og 10 tonn med betong.

Nettopp, avgitt effekt. Avgitt effekt fra en LED-pære er en konstant. Avgitt effekt fra 10 tonn med betong er variabel og kommer an på temperaturforskjellen mellom betongen og romtemperatur og størrelsen på overflaten. Avgitt effekt fra betongen er 0 dersom temperaturforskjellen er 0, uansett om det er 10, 100 eller 1000 tonn.

Påstanden forteller oss ingenting hvis du ikke samtidig demonstrerer den teoretiske modellen, husets beskaffenhet og hva du faktisk bruker.

Strømforbruk påvirkes også av andre parameter enn kun oppvarming.

Oppvarmingsbehov kan kalkuleres om man kjenner husets størrelse, U-verdi, områdets gjennomsnittstemperatur, type ventilasjonssystem og hvor mange prosent av oppvarmingen som kommer fra hvilket system.

Har man avvik på en eller flere av disse datapunktene, så kan man fortsette diskusjonen med hvorfor slike avvik oppstår og hvor vanlige slike avvik er. Først da kan vi kartlegge relevans til tråden, om noen.

Påstandene på de siste sidene er jo veldig interessante, men "bare stol på meg"-dokumentasjon er verken lærerikt eller bidrar til å besvare trådens primære hensikt og spørsmål.

Fair enough. Huset er på 350 kvadratmeter, energimerket C. Levert energi skulle vært 145 kWh/m2 + 2500/350 kWh/m2 eller lavere. Dvs årlig strømforbruk på 53249 kWh eller mindre. Et halvt år etter kjøp (begynnelsen av juli til begynnelsen av Januar) var strømforbruket på 34000 kWh. Ikke spesielt kald vinter, ikke elbil, ikke noe fancy teknisk utstyr, LED pærer, ved Oslofjorden. Pga jobbsituasjon ble huset deretter ikke brukt på noen år, bortsett fra ferier, så vanskelig å sammenligne tall, men strømforbruket er fortsatt over 25000 kWh med gulvtermostaten på 10 grader mesteparten av året.

Mistenker at det høye strømforbruket skyldes dårlig utførelse ved konstruksjon. Mye kuldebroer og slurv ved gulvisolasjon. Termisk kamera viser store forskjeller i gulvtemperaturer. Blir vel en totalrenovering før jeg flytter tilbake igjen.




   #105
 5,242     Sørlandet     1
Har hus på 326kvm. 26 av disse er garasje. Sørlandet innenlandsklima

To husstander. 3 voksne totalt og 1 barn. 2 vvb CTC fra 2015 på 200l.

Selve huset er fra 1986. Saltak med trolig 20cm isolasjon og 15 cm i veggene. 1.etasje har betonggrunnnmur og 5cm eps ute og 7cm inne. 7cm eps i betonggulv mot grunn. Etasjeskillene er isolert men her er også narurlig selvtrekk og trappesjakt fra 1. Til 3.etg

Her ble det kun elektrisk. 56kvm folie 20kvm varmekabel i 2.etg. Varmekabel i 1.etg utleiedelen på 70kvm. Nattsenker i 2.etg til ca 16 grader fra kl 22-06.

Forbruk er 23.000kwh årlig tror jeg.  Merket ingenting forskjell på forbruket når jeg skrudde av LL vp som sto på 22 grade hele døgnet. Nå har jeg satt inn peis mest for hyggen men også pga gratis ved. Merker ikke noe på forbruket av den grunn men tempen gikk vel litt opp når vi fyrer.

(Og ja jeg må måle forbruket pga minusmåler og utleie)

Og merkelig nok hadde jeg nok valgt VVB i ett nytt hus selv om jeg ikke heller får regnestykket til å gå så veldig i pluss. Men det gjør jeg ikke med ny bil heller så kjører fortsatt den gamle selv om jeg nå har veldig veldig lyst på ny. Reklamens makt? 

   #106
 31     0
Ildsted er ikke en utgift man " ta med til oppvarming" på en TEK17 enebolig. Det er ikke lovpålagt, og ikke nødvendig.

Kjøper man VBV med slike må-krav i regnestykket til fordel for VBV, så lurer man seg selv.

Nå har ikke jeg økonomi på universitetsnivå, men valgte å forsøke å regne på det fremfor å synse. Jeg tok altså utgangspunkt i at kunden har misforstått hele lovverket og installert peis + varmefolie. Ikke så relevant for diskusjonen, men la oss ha det litt morsomt.

Ikke bare det, jeg gikk "all in", og droppet en vanlig peis/pipe (45k) og brukte ditt ekstreme eksempel med flere eksklusive peiser til 40k stykket i forsøk på å få VBV til å vinne.

På et stort hus på 236m2 (over snittet) og med 1kr/kWh (over snittet), så joda - man kan fortsatt slå seg på brystet og si man har vært smart økonomisk ved å velge folie og peis.

Disse dyre innbygningspeisene har også en merverdi, de ser flott ut, gir kos og ha varme ved en nødsituasjon. Og skulle strømprisene bli høye på kalde dager, så kan man nå fyre med ved.

Har fortsatt ikke tatt høyde for kapitalkostnader på VBV (signifikant) og verdiøkningen en slik peis-installasjon kan utgjøre (ukjent).

Og helt til slutt, når man gjør en økonomisk investestering, så bør jo en forventet økonomisk oppside være tilsvarende høyere enn risikoen man utsetter seg for? Jeg påstår altså at det ikke finnes økonomisk fornuft i at man klarer å få så store investeringer til å bli marginalt positivt, om de også fordrer parameter som har medfører signikant økonomisk risiko. Eksempel:

  • Kompleks pumpe med utedel utsatt for vær og vind, med kun 5 års reklamasjonsrett. Man forutsetter 15 års problemfri drift.

  • Strømprisene kan fortsette å hode seg lave som følge av mildere klima og mer nedbør, eller har perioder med lavere kost som i snitt ødelegger regnstykket.

  • Nedbetalingstiden er lang, og restverdi for neste kjøper signifikant lavere enn kostpris. Dvs. flytter man før anlegget har rukket å tjene seg inn, så øker tapet for den som tok installasjonskosten. Det blir som å kjøpe ekstrautstyr til bil for nestemann.

  • Kapitalkostnader (selv om vi ikke tok med dette her), kan signifikant øke (jf. historiske tall) på et så langt perspektiv.



Jeg tror vi må tilbake til det enkelte har berørt, hvilken merverdi tilfører VBV på et nytt hus hva komfort angår, og se helt bort i fra økonomi. Ingen har så langt ønsket eller evnet å presentere et regnestykke på noe annet.

Nei, jeg er fortsatt klar over at man ikke må ha ildsted (heldigvis). Det jeg skriver er at om man kjøper et ildsted og mener man skal regne ROI på oppvarming så er det naturlig å ta det med i beregningen.

Du sier at du har regnet på det, men jeg ser fortsatt ikke noe regnestykke. Fint om du kan dele regnestykket i sin helhet.
Off-topic : Personlig synes jeg peis/ildsted er stygt og lite funksjonelt. Men det er selvsagt totalt subjektivt. Jeg har revet pipe og ildsted i den ene boligen min siden det tok opp mye plass og var til hinder for en mer effektiv planløsning. Har ikke savnet det et sekund. Har en bålpanne på terassen til kos.

Veldig lite i en prosess ved boligbygging eller boligkjøp handler om optimal økonomisk investering. Det handler stort sett om impulser og følelser. Jeg synes for all del folk burde tenke mer økonomisk rundt dette, men akkurat oppvarmingsløsningen til boligen synes jeg er en litt underlig plass å starte, med mindre man har veldig stramt budsjett. Hver sin lyst.
   #107
 4,031     Asker     0
Kan slenge inn at jeg kontaktet Nibe for et tilbud da jeg er litt interessert i en VP en gang i tiden fremover. Og i mitt nye hus fikk jeg rett og slett som svar at dette var lite økonomisk og sannsynligvis en dårlig investering. Og det fra en selger JEG kontakter. På den andre siden sa de at en L-V VP kanskje ville være bedre eller evt avtrekksvarmepumpe. Men er jo en tanke at de (er nok installatør og ikke NIBE) selv sier dette.

Ser også at Nibe lar deg kjøpe forsikring for pumpen i 18-år. Var ikke gratis da tror jeg.
Signatur
   #108
 3,674     Hordaland     0
Dette er blitt en alt for lang tråd om en trådstarter som hadde bestemt seg på forhånd (Enig med Keal Wink

Her er mitt enkle regnestykke som gjelder min egen bolig på varme vestlandet:
-egeninnsats på alt som er lovlig (ikke brønn og elektriker)
-nibe bergvarmepumpe med tilbehør
-vbv cirka 220m2 (ikke alt er lagt enda)
-ventiler og styring
-energibrønn 200m
-cop snitt 4,3
-invisteringskostander etter enova støtte cirka 260.000,-
-besparelse per år cirka 16.000kwt (dokumentert)

I tillegg kan systemet utvides enkelt med:
-frikjøling
-rimelig snøsmelting
-oppvarming av boblebad/basseng

Selvsagt kan man installere v/v varmepumpe selv, til og med Enova godkjenner det. Kravet til sertifikat er det samme som når man monterer kjøleskap på kjøkkenet sitt Wink
VBV kan man også legge på plass selv og det er ikke noe spesiellt hokus-pokus.

At man begrenser vbv til 27 grader er for å beskytte parketten, parkettleverandøren opererer med overflatetemperatur så man kan ha høyere temperatur i rørene enn 27 grader. Har man en godt isolert bolig skal man ikke trenge så mye over 30 grader temperatur på vannet. Da blir det varmt nok på baderomsflisene og man får bra cop.
VBV regulerer seg i høy grad selv men det er selvsagt en fordel å styre dette for å få jevn temperatur i luften.
Det å nattsenke var populært før, men flere og flere har forstått at det er bedre å "dagsenke". Det er kaldest om natten og skal man nattsenke og samtidig stå opp til varmt hus vil man bruke like mye energi på å få opp igjen temperaturen som man sparte gjennom natten, ergo er det ingen gevinst å hente på dette. I tillegg har man billigere strøm om natten og mer varme fra solen om dagen, ergo må man tenke nytt vedørene "nattsenking". Dette er forøvrig ikke unikt for vbv. Vbv kan dog være noe tregere siden man ønsker å bruke lav temperatur for god effektivitet. Man kan selvsagt øke temperaturen på vannet om det er viktig med hurtigvirkende gulv, men når man har vbv bør man fokusere på lav temperatur slik at regnestykket blir (enda) bedre.

Jeg ville unasett måtte betale for å sette inn varmekabler over alt, la oss si at det ville koste 60.000,- Varmekablene ville gitt samme komforten men ingen form for reduksjon på strømregningen. Hvis jeg hadde lånt disse 200.000,- ekstra for å få inn varmepumpe så burde det være greit å betjene dette med den årlige besparelsen. Om VP ryker etter 15 år er det i verstefall pumpen som skal byttes, brønn og rør lever jo videre.
Om jeg skulle gjort det på ny ville jeg valgt samme løsningen en gang til, bare ikke med Nibe sin varmepumpe da.
   #109
 246     3
Dette er blitt en alt for lang tråd om en trådstarter som hadde bestemt seg på forhånd (Enig med Keal Wink
-egeninnsats på alt som er lovlig (ikke brønn og elektriker)


Jeg har vegret meg fra å inkludere meg i denne debatten, da det er mye dårlig forumskikk ute og går her. Men jeg må faktisk støtte TS her. Dette er ikke så vanskelig.

TS sier "ved nybygg", "uten egeninnsats",  "ikke flere enheter" og "ingen spesialpumper", likevel klarer ikke folk la være å dra inn sin selvbyggerordning, med spesialpumper som kan installeres selv, på utleiehus.

Det TS spør om er:
Hvis meningmann skal bygge seg nytt hus
Aldri har vært innom Jula eller Biltema
Har ti tommeltotter
Aldri har hørt om Byggebolig

og plutselig får et tilbud på VBV fra en gira selger som sier det er så lurt og økonomisk å velge det, foran vanlig folie.

Er det noe hold i dette?

Det er spørsmålet TS har, uten noen skjult agenda for ene eller andre veien.
   #110
 409     0
V/v pumpe kan man installere selv.
Luft/vann krever sertifikat da man må koble gassførende rør.

Edit: så nå at han ikke var interessert i gjør det selv løsning 😊
   #111
 352     2
Trådens lengde er en funksjon av deltakernes evne til å fokusere på temaet for tråden: økonomien i VBV i nye hus, egeninnsats holdt utenfor.  Trådstarter kan ikke lastes for slik manglende evne.  Han har en hypotese-tilnærming som man sier i vitenskapen til spørsmålet om økonomi i VBV i nybygg.  Hypotesen (her kalt forutinntatthet) søkes bekreftet eller forkastet.  

KE i innlegg nr 108 har vært flink med både egeninnsats og til å forlenge tråden.

Til det gjennomførte prosjekt i innlegg nr 108 med 260000 i betalbar kostnad og 16000 kwt i elektrisk kraft spart pr år vil en siviløkonom si:

1) Med en forutsatt samlet (produksjon + transport + avgift) kwt-pris på 1 kr vil det forenklet og deterministisk ta 260/16 = 16 år før investeringen er inntjent.

2) Mer realistisk: diskonterer du framtidig pengestrøm av spart elektrisitet med 3% tar det 22 år før investeringen er inntjent.  Diskonterer du med 5%, tar det 31 år.  Hvorfor diskontere: fordi folk verdsetter 100 kroner i dag mer enn 100 kroner om to år.

3) Risiko: Foruten prisrisiko er det teknisk risiko med framtiden.  Kan hende burde den vært synlig i regnestykket gjennom et risikopåslag for alt som kan skje?  Selv selvgjort er ikke alltid 100% velgjort.  Det er rett at borhullet antagelig er der i svært lang tid, men hva med trykkblåsing av borhull som fylles opp av sand og grus gjennom årene?  Jeg har selv erfart kostnaden med dette, aldeles ikke i mine tanker på forhånd, før brønnpumpa stod i grus.
.
Avslutningsvis skriver KE i innlegg nr 108:
Varmekablene ville gitt samme komforten men ingen form for reduksjon på strømregningen. Hvis jeg hadde lånt disse 200.000,- ekstra for å få inn varmepumpe så burde det være greit å betjene dette med den årlige besparelsen.
Dette er en svært vanlig feil blant ikke-økonomer: å blande sammen prosjektets godhet for hva det gir med selve finansieringen/betalingen av prosjektet.  To forskjellige ting.

For egen del har denne tråden gitt meg verdifull kunnskap om den manglende økonomien i VBV og bekreftet hypotesen om generellt manglende økonomisk innsikt blant forumdeltakere.  Det første er nyttig for mitt kommende nybygg, det siste er synd.  Alt annet enn selvgjort er fullstendig uaktuelt, og selv ikke da er valget av VBV klart, slik eksempelet i innlegg nr 108 fra Vestlandet viser.
 

Signatur
   #112
 3,674     Hordaland     2
Det ville kostet meg 60 tusen med elektrisk varme, 260 tusen kostet det med energibrønn og vbv. Hadde jeg kun installert vbv og varmekolbe hadde nok dette tallet vert litt under 60 tusen men vi kan gjerne bruke samme tallet. Tallet du skal bruke er 200 tusen som da er merutgiften for å varme boligen med bergvarme (distribusjon ikke inkludert). Nedbetalingstiden er cirka 12 år, deretter er det pluss. Om varmepumpen ryker vil man i neste regnestykke ha halve invisteringskostnaden. Jeg regner med at selv økonomer har varme boliger og vil installere en form for varme. Man kan også varme med ved, jeg har tilgang til gratis ved foreksempel. Men jeg har heller tatt kosten med å få komfortabel temperatur hele tiden (60 tusen).

Trådstarter har regnet på dette før han startet og funnet svaret sitt. Om man ikke legger ned egeninnsats når man bygger bolig blir alt dyrt, derfor er det mange som legger ned egeninnsats, særlig de som benytter dette forumet.
Men ja det er smart å regne på dette for det er ingen selvfølge at det er gevinst på det kontra varmekabler. I de fleste tilfellene vil ikke varmepumpe svare seg, først og fremst fordi at forhandlerene/rørleggerne priser seg selv ut.

Men når man sammeligner vannbåren varme og varmekabler mener jeg kostanden med distribusjonen av varme skal være noen lunde lik, men det er neppe noe problem å hente inn priser fra dyre rørleggere eller elektrikere. Jeg ser derimot ingen fordeler med varmekabler vs. vannbåren varme selv om man skulle velge bort varmepumpe. Det er også nokså billig å klargjøre for en varmepumpe hvis man senere skulle endre mening.
  (trådstarter)
   #113
 321     Oslo     0
Ønsket om peis er en dårlig økonomisk beslutning, akkurat som å velge VBV med dårlig forutsetning for inntjening er en dårlig økonomisk beslutning.


Enig. Men den vesentlige forskjellen her er at VBV anbefales og markedsføres med gode forutsetninger for inntjening.

Det gjør ikke peis.

Dersom nå varmen i rommet stiger til 22 grader pga eksterne kilder så vil termostaten slå av varmen, gulvet er fortsatt 22 grader, men siden differansen mellom gulvtemperatur og romtemperatur er 0, vil varmeavgivelsen fra gulvet være 0. Ok?


Men gulvet er jo ikke 22 grader. Turvarme er gjerne på opp mot 35 grader og gulvoverflaten forsøker man å begrense til 27 grader.

Jeg er på tynn faglig grunn her, erkjenner det. Dette påvirker jo ikke økonomi, men ettersom jeg selv tok det opp, så.... Grin

Byggforsk: Energifleksible, lavtemperatur varmeanlegg

"Med mindre man har en lavenergibolig med et meget beskjedent varmebehov, kan det oppstå problemer med temperaturreguleringen når et varmetregt gulvvarmeanlegg er eneste varmekilde. Varmeanlegget kommer lett ut av fase med varmebehovet. Utilfredsstillende temperaturregulering gir dårlig inneklima og økt energiforbruk."

"Da det i de fleste tilfeller vil være et temperaturtap fra varmerørene og varmefordelingssjiktet til
gulvoverflaten, vil overflatetemperaturen på gulvet fortsette å stige i takt med økende lufttemperaturer forårsaket av solinnfall eller store intern-laster. Det vil derfor være gulvoppbyggingen og gulvets varmetreghet som er bestemmende for hvor hurtig denne temperaturstigningen på gulvoverflaten vil være. Det er derfor en stor overdrivelse å snakke omat varmetrege gulvvarmeanlegg generelt har selvregulerende egenskaper."

"Moderne, godt isolerte boliger har beskjedent varmebehov. Boligenes varmebalanse er derformeget følsom for svingninger i varmetilskudd fra interne laster (personer, lys og utstyr) og passivsolvarme. God utnyttelse av disse variable varmekildene til oppvarmingsformål er enforutsetning for effektiv energiutnyttelse og stiller store krav til klima/varmeanleggenestemperaturregulering."

NS-EN 1264 (finansiert og skrevet av bransjen selv)

Den største utfordringen med vannbåren gulvvarme er å holde innetemperaturen stabil når intern varmetilførsel varierer. Det gjelder spesielt hvis et rom brått får mye varme fra «interne kilder (internvarme), for eksempel hvis det raskt fylles av mange folk eller hvis sola stråler sterkt inn.

Huset er på 350 kvadratmeter, energimerket C. Levert energi skulle vært 145 kWh/m2 + 2500/350 kWh/m2 eller lavere. Dvs årlig strømforbruk på 53249 kWh eller mindre. Et halvt år etter kjøp (begynnelsen av juli til begynnelsen av Januar) var strømforbruket på 34000 kWh. Ikke spesielt kald vinter, ikke elbil, ikke noe fancy teknisk utstyr, LED pærer, ved Oslofjorden. Pga jobbsituasjon ble huset deretter ikke brukt på noen år, bortsett fra ferier, så vanskelig å sammenligne tall, men strømforbruket er fortsatt over 25000 kWh med gulvtermostaten på 10 grader mesteparten av året.

Mistenker at det høye strømforbruket skyldes dårlig utførelse ved konstruksjon. Mye kuldebroer og slurv ved gulvisolasjon. Termisk kamera viser store forskjeller i gulvtemperaturer. Blir vel en totalrenovering før jeg flytter tilbake igjen.


Basert på den informasjonen og dine egne mistanker, så vil jeg mene at dette ikke er et spesielt representativt eksempel for nye eneboliger og en godt argument for at en kalkulator ikke kan benyttes.


Det jeg skriver er at om man kjøper et ildsted og mener man skal regne ROI på oppvarming så er det naturlig å ta det med i beregningen.


Men det gjelder både for VBV og varmekabler, altså er det et 0-regnskap i denne sammenheng.


jeg ser fortsatt ikke noe regnestykke.


Jeg har brukt denne:

http://kalkulator.norskteknologi.no/tekkalk/




Signatur
  (trådstarter)
   #114
 321     Oslo     0
Om man ikke legger ned egeninnsats når man bygger bolig blir alt dyrt,

Det er ikke et argument for VBV.

Merk, denne tråden er et resultat av:

  • Det er flere tråder her inne der nybyggere (også TEK17) spør etter råd uten at "gjør det selv" er tema. Om det er lønnsomt ser jeg få/ingen stille seg spørrende til. Dyre løsninger blir diskutert

  • Bransjen markedsfører ferdige løsninger

  • DIY-markedet er relativt lite



Men når man sammeligner vannbåren varme og varmekabler mener jeg kostanden med distribusjonen av varme skal være noen lunde lik, men det er neppe noe problem å hente inn priser fra dyre rørleggere eller elektrikere.

Har du egentlig hentet inn tilbud på legging av VBV i 2020?

Prisene jeg fikk på VBV var ganske like blant de fleste rørleggere (flere, i og utenfor Oslo), og bekreftes også av andre her inne som har kjøpt den tjenesten nylig. Jeg brukte også "MittAnbud".

Jevnt over dobbel pris på VBV, altså en merkost på 130k for min bolig.

"Problemet" er altså ikke å finne priser fra dyre rørleggere nei, men å finne fra noen som er så billige som du her insinuerer. Wink
Signatur
   #115
 3,674     Hordaland     1
Betyr det at du har fått tilbud om elektrisk varme til 130k og vannbåren varme til 260k?
Hvor mange kvadratmeter er dette?

Gulvvarme=komfort, være seg vbv eller elektrisk. Der tror jeg alle er enige i at dette er verdt å bruke penger på sammenlignet med oljeovner, panelovner eller peis. Til og med de som ønsker å fyre med egen ved etablerer som regel gulvvarme i tillegg.
Vannbåren gulvvarme gir bedre kontroll på temperaturen i gulvet, eksempelvis ved bruk av tepper. Også den berømte muligheten for varmepumpe som du ikke skal ha.
Prisene du opererer med gjør valget enkelt, keep it simple.
   #116
 31     0
Men gulvet er jo ikke 22 grader. Turvarme er gjerne på opp mot 35 grader og gulvoverflaten forsøker man å begrense til 27 grader.

Jeg er på tynn faglig grunn her, erkjenner det. Dette påvirker jo ikke økonomi, men ettersom jeg selv tok det opp, så.... Grin

Byggforsk: Energifleksible, lavtemperatur varmeanlegg

"Med mindre man har en lavenergibolig med et meget beskjedent varmebehov, kan det oppstå problemer med temperaturreguleringen når et varmetregt gulvvarmeanlegg er eneste varmekilde. Varmeanlegget kommer lett ut av fase med varmebehovet. Utilfredsstillende temperaturregulering gir dårlig inneklima og økt energiforbruk."

"Da det i de fleste tilfeller vil være et temperaturtap fra varmerørene og varmefordelingssjiktet til
gulvoverflaten, vil overflatetemperaturen på gulvet fortsette å stige i takt med økende lufttemperaturer forårsaket av solinnfall eller store intern-laster. Det vil derfor være gulvoppbyggingen og gulvets varmetreghet som er bestemmende for hvor hurtig denne temperaturstigningen på gulvoverflaten vil være. Det er derfor en stor overdrivelse å snakke omat varmetrege gulvvarmeanlegg generelt har selvregulerende egenskaper."

"Moderne, godt isolerte boliger har beskjedent varmebehov. Boligenes varmebalanse er derformeget følsom for svingninger i varmetilskudd fra interne laster (personer, lys og utstyr) og passivsolvarme. God utnyttelse av disse variable varmekildene til oppvarmingsformål er enforutsetning for effektiv energiutnyttelse og stiller store krav til klima/varmeanleggenestemperaturregulering."

NS-EN 1264 (finansiert og skrevet av bransjen selv)

Den største utfordringen med vannbåren gulvvarme er å holde innetemperaturen stabil når intern varmetilførsel varierer. Det gjelder spesielt hvis et rom brått får mye varme fra «interne kilder (internvarme), for eksempel hvis det raskt fylles av mange folk eller hvis sola stråler sterkt inn.

Man begrenser gulvflaten til 27 grader for å unngå skade på gulvet. Om gulvoverflaten er 27 grader og romtemperaturen er 21 grader så avgir gulvet ca 60 watt per kvadratmeter. Dvs det er en veldig høy varmeeffekt som normalt kun sees når man raskt ønsker å øke romtemperaturen, ikke en normal situasjon der man kun ønsker å holde varmen på innstilt temperatur.

I et effektivt gulvvarmesystem i et godt isolert hus vil uansett vanntemperaturen være satt lavt for maks effektivitet på varmepumpe slik at det blir umulig å oppnå 27 grader temperatur på gulvet i normal drift. Det vil heller aldri være behov for dette.

I et godt isolert hus vil varmebehovet for å vedlikeholde temperaturen være lavt og gulvtemperaturen vil normalt være marginalt varmere enn romtemperaturen. Merk at kildene du referer til var skrevet da krav til isolasjon var ganske mye dårligere. Da måtte gulvvarmen ha mye høyere temperatur for å få nok effekt til å vedlikeholde romtemperaturen, noe som da gjorde systemet mye mer sårbart for ekstern varmetilførsel.

La oss ta det verst tenkelige scenarioet jeg kommer på i farten med "vedlikeholdsvarme" for et TEK17 hus. Det er vår, solfri himmel og det har vært grisekaldt på natta, si -9 grader. Sola har kommet høyt nok til at den varmer, men utetemperaturen har ikke rukket å stige vesentlig. Sola begynner så å skinne gjennom alle vinduene på en stue.

Hvor varmt er da gulvet i det øyeblikket sola begynner å varme opp rommet? Forutsetninger: 21 grader romtemperatur, la oss si stua er på et hjørne i andre etasjestua og da er eksponert mot utsiden gjennom 30 kvm tak og 30 kvm yttervegg og 5 kvm vindu. U-verdier er: tak 0,12, vegg, 0,18, vindu 0,8. Varmetapet var da lik 30 grader * ((30 * 0,12) + (30 * 0,18) + (5 * 0,Cool) = 360 watt. I tillegg kommer varmetap via kuldebroer, infiltrasjon og ventilasjon, har ikke tid til å regne på det nå, men la oss ta i litt og si at det gir ytterligere 140 watt varmetap. Totalt varmetap blir da 500 watt. Dvs at gulvet måtte avgi 16,7 watt per kvadratmeter, noe som skjer om gulvet er ca 1,7 grader høyere enn romtemperatur.

Gulvet var altså 22,7 grader i det sola begynner å varme opp rommet. Innstrålt solvarme en tenkt vårdag kommer an på mange faktorer, men la oss si det er 300 watt per kvm og at vinduet slipper gjennom 2/3. Da blir innstrålt varme 1000 watt. Termostaten blir slått av, men gulvet er fortsatt varmt og vil avgi ca 1/3 av total effekt i det situasjonen oppstår. Det varer riktignok ikke lenge da gulvet vil kjøles ned etter som det avgir varme (hvor raskt avhenger av massen, vanntemperatur ved sirkulasjonstans og ledningsevne på massen) samtidig som avgitt effekt fra gulvet gradvis synker siden temperaturforskjellen til romtemperatur blir mindre. På et tidspunkt vil romtemperaturen overstige gulvtemperaturen og gulvvarmen bidrar ikke lengre til oppvarmingen. Når dette skjer avhenger av nevnte faktorer, men når romtemperaturen har nådd 22,7 er det temmelig sikkert at gulvvarmen har en helt neglisjerbar bidrag til videre oppvarming.

Om du hadde hatt nattsenking som ble avslått noe før sola kom og systemet var i stand til å levere 27 grader og samtidig rakk å få gulvvarmen akkurat opp mot 27 grader overflatetemperatur i øyeblikket sola kom. Da kunne man teoretisk sett havnet i en situasjon der gulvvarmen leverte 1800 watt, mot solens 1000 watt og gulvvarmen ville vært et problem. Men en slik situasjon er ganske lett å unngå.
   #117
 38,265     Lillestrøm kommune     0
Jeg synes det mangler et et tema, hva anses som et forsvarlig energi forbruk i et hus ?

15-20k kWh kan kanskje være et fornuftig tall.

  (trådstarter)
   #118
 321     Oslo     1
Phun:
Du har forstått formålet med tråden. Smile

Jf. bidragene fra de med eldre hus, så mistenker jeg at sammenhengen mellom boligers isolasjonsevne og netto energibehov til oppvarming kan være utfordrende å forstå viktigheten av.

Det samme når man tar utgangspunkt DIY VBV som den største selvfølge på nye hus. De fleste hus selges som nøkkelferdige. En ting er å male eller montere garderobeskap, men her forutsetter man at Ola Nordmann skal

  • Ta på seg en stor entreprise med tilstøtende fag i alle retninger

  • Ta på seg koorderingsansvar og risikere juridiske betennelser pga. garantisaker

  • Få aksept for det av husleverandør/snekker (som kanskje ikke vil ha ufaglærte til å styre med rør og bokser i gulv og vegger før overlevering, og selv er under en kontrakt med dagbøter ved forsinkelser)

  • Legge vannførende rør og koblinger rundtom i et kostbart nytt hus......fordi "det er lov".

  • Sette seg inn i kompetanse-jungelen av vannbåren varme (leggemåter, dimensjonering, produktvalg etc.)

  • Installere enkeltstående produkter til 100k som egeninnsats.

  • Innregulere et VBV anlegg i en moderne enebolig svært følsom for temperaturendringer.

  • Ha disponibel tid til et sånt prosjekt

  • Glemme reklamasjonsrett



Og alt det for å noe som (kanskje) ikke regner seg hjem økonomisk uansett. Jeg vil påstå DIY VBV ikke representerer normalen på nye hus, og det reflekteres heller ikke av forumet her inne heller.

VBV i Norge er et stort marked. Uforbeholdne anbefalinger henger løst. Investeringskost er høy. Jeg mener tråden har livets rett.

Og hvis konklusjonen er at alle VBV ekspertene responderer med eksempler for eldre hus og DIY for å få de fine regnestykkene på bordet, så er jo det kanskje et svar i seg selv. Smile

Selvmurer:

Penger er riktignok billig å låne akkurat nå, men ikke gratis. Og her ser man over en ganske lang periode. Bør ikke det også kalkuleres inn?

Et boliglån på 250 000,- (DNB, 25 år løpetid, 4% rente (som fortsatt er lavt)), har kostet 414 000,- når det er nedbetalt.
Signatur
   #119
 31     0

Jeg synes det mangler et et tema, hva anses som et forsvarlig energi forbruk i et hus ?

15-20k kWh kan kanskje være et fornuftig tall.


Forsvarlig med tanke på hva? I utgangspunktet vil jeg si det er forsvarlig å bruke så mye du vil så lenge det er fra fornybare kilder. Men det kan argumenteres for at høyt forbruk av fornybar energi gjør at det blir mindre fornybar energi til andre formål og dermed høyere forbruk av fossil energi.

Det er en interessant diskusjon og sikkert et poeng for at enkelte ønsker vannbåren varme. Men akkurat det temaet har en tendens til å bli et vepsebol på internett.
   #120
 38,265     Lillestrøm kommune     0
Er klar over vepsebolet, det er som å ta diskusjonen at med 20% eller mer energi økning så kan en kanskje fange CO2, men på verdensbasis så er 20% energi økning helt ekstremt, i et lite land er det kanskje ok.

Tanken er at tidligere straffet forskriftene sløsing med energi, det ser ut som hovedkonklusjon til TS er at det gjør de ikke lengre.
   #121
 6,426     tromsø     0
En kan tegne et nytt hus (drømmehus ? ) , som "sluker" strøm, En bør tenke på hva er fornuftig forbruk. For eksempel 100 kw i døgnet ? En kan tegne hus som bruker lite strøm, og store hus som sluker strøm, (Da lønner VBV seg ?) Jeg synes Frode sitt system virker fornuftig med gulvvarme i vannrør i gulv (I kjeller) (ekstra isolert) og et elektrisk varme element. Panelovner i soverom virker også lurt. Fornuftig energibruk er også avhengig av redusert bruk av vinduer. For å advare, jeg har sett nye boliger, med store kuldebroer av betong ut i det fri. Gjerne bare skjult av en gips plate på utsiden. Så for å se hva som lønner seg må en lage et regnestykke på hvor mye energi en vil huset skal bruke, og så tegne huset etter det. Etterpå kan en vurdere om hva som "lønner seg". Et skikkelig isolert hus blir ganske oppvarmet av 1kwh i timen eller 24 kw i døgnet. rekurb skriver I et godt isolert hus vil varmebehovet for å vedlikeholde temperaturen være lavt og gulvtemperaturen vil normalt være marginalt varmere enn romtemperaturen.
Siste redigering: Tuesday, September 29, 2020 3:40:11 PM av jaf
  (trådstarter)
   #122
 321     Oslo     0
Rekurb:

Takk for et utmerket (og lærerikt) svar. Jeg leste gjennom kildene på nytt, og du har selvsagt helt rett. Nøkkelen her er "et godt isolert hus" (som vi også diskuterer, jf. TEK10/17).

Legger meg flat! Smile

KE:

Huset er på 240m2, men man legger jo ikke varme under skap, i badstue og på teknisk rom for eks., så netto oppvarmede gulvflater er noe mindre.

Prisene ligger i det området, ja. En annen i tråden endte vel også på omtrent det. Noe variasjoner forekommer basert på tilbudt løsning, men ingenting som endrer regnestykket i så signifkant grad at det tipper lønnsomheten i positiv retning. En av de billigste tilbudene skulle de bruke ufaglærte fra østeuropa til hele jobben, legge sponplater på badet og hadde prosjektert inn VBV i badstuen. Andre virket svært kunnskapsrike og seriøse.

Kunnskapen om økonomien i dette var fraværende hos samtlige. Også hos varmepumpe-produsentene skulle det vise seg.

jaf:

TEK17 setter et ufravikelig prebestemt krav om maksimalt oppvarmingsbehov for en ny enebolig. Som jeg forstår TEK17, kan man i større grad se på U-verdi som et budsjett (for eks. økt areal vindu kan kompenseres med økt isolasjon et annet sted), og således få noe mer fleksibilitet enn det var på TEK10.

Kuldebroen du har gitt et eksempel på vil selvsagt påvirke, så det bør være et godt argument for at man gjør det slik. Det er flere måter å redusere kuldebroer på, både mtp. byggeteknikk og materialbruk.

Signatur
   #123
 6,426     tromsø     0
I følge veiledningen til teknisk forskrift for Plan- og Bygningsloven skal samlet glass- vindus- og dørareal utgjøre maksimalt 25% av bygningens oppvarmede areal. "Så en kan velge å ha mye vindu i nye hus" Vinduer og dører utgjør et betydelig varmetap i hus og bygninger som tidligere er bygget. Selv om vinduene i en vanlig bolig kun utgjør 5-10% av boligens utvendige flate, står vinduene for opptil 40% av varmetapet. Hentet fra : https://www.optimera.no/nyheter/nyhetsarkiv/byggeforskrifter-dor-og-vindu/ Slik at du ikke tror at jeg finner på dette.
Om et hus har store glassfasader som er 0,8 i u - verdi, vil en ikke klare å hente inn dette varmetapet med å tilleggs isolere vegger (som er godt isolert fra før. Isolering over 20cm har knapt noen bedring på u-verdi. Minimums u-verdi på dør og vindu inkludert ramme er på 1,2. (tek 17) https://dibk.no/byggereglene/byggteknisk-forskrift-tek17/14/14-3/ En godt isolert vegg på 200 mm vanlig glava med 48mm stender er på u-verdi 0,223. Selv om en øker isolasjon i vegg til 400mm, vil vindu slippe ut like mye varme. Uten å ha regnet på det, tenker jeg at med økt veggtykkelse til 400mm, vil vinduer stå for 60% av varmetap.

Her er et "nytt" hus, med 30cm isolasjon i vegger og som skriver at de har et.forbruk på 46 000 kmh i året. Vannbåret varme og en havarert varmepumpe(som koster 80 000 å fikse ?). http://www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=187112

https://www.tu.no/artikler/ny-undersokelse-energiforbruket-i-lavenergihus-er-ofte-like-stort-som-i-andre-hus/276378
Les gjerne kommentarer i kommentarfelt under artikkel. En skriver om ;https://en.wikipedia.org/wiki/Rebound_effect_(conservation)

Innen bevarings-og energiøkonomier tilbakeslagseffekten(eller tilbakeslagseffekten) reduksjonen i forventede gevinster fra ny teknologi som øker effektiviteten i ressursbruk pågrunn av atferdsmessige eller andre systemiske responser. Disse svarene pleier å motvirke de gunstige effektene av den nye teknologien eller andre tiltak som er tatt.

Sagt med egne ord. Bygger en nytt og legger til litt ekstra vinduer i stue (for at nye vinduer er så bra i forhold til gamle i u verdi). VBV i soverom og andre plasser en panelovn kunne gjort nytten. Og øker temperaturen litt ekstra i gangen. Så har en plutselig et hus som bruker mer strøm en det en trodde, når en prosjekterte det. En kan prosjektere et hus som tilfredsstiller de ufravikelige krava i TEK 17, og samtidig "sluker" strøm.
   #124
 31     0

Ok, men hva har du brukt som input?

Størrelsen på huset og prisen på de to alternativene er grei, det har du opplyst om.

Hva brukte du som verdi for romvarmebehov?
Strømprisen du brukte var 1 kr?
Virkningsgrad på varmepumpen og levetid på pumpe og varmefolie?

Jeg testet litt ulike verdier i begge ender av skalaen for hva jeg anser som realistisk og vannbåren varme kom bedre ut enn jeg forventet. Vannbåren varme var aldri lønnsomt, men merkostnaden i husets levetid (50 år) endte opp mellom -25k til -100k avhengig av input. Altså en gjennomsnittlig årlig merkostnad for VBV på 500-2000kr.

Det skal sies at kalkulatoren nok er litt snill med VBV siden den ikke har noe konsept om diskonteringsrente. Det kommer heller ikke godt frem hvordan nåverdi av reinvesteringskostnader beregnes. Synes nåverdien av reinvesteringskostnadene var lavere enn forventet.

Mange liker konseptet vannbåren varme. Et spørsmål man kan stille er om det er verdt en årlig merkostnad? Isåfall hvor stor årlig merkostnad synes folk det er verdt? Svarene vil nok sprike mye.
  (trådstarter)
   #125
 321     Oslo     1
Jaf:

Kilden din er et utmerket eksempel på hvorfor jeg ikke er glad i anekdoter. Smile

1.    Eier innleder tråden med at de har hatt et forbruk på 33 000 kWh. Da med et hus fra 2008 (pre TEK10) på 250m2, og med tidvis "ekstremt høyt vannforbruk". Bortsett fra veggene vet vi ingenting om konstruksjon, innetemperatur eller om de fyrer for kråkene. Eier tror ikke det er mulig å skru av gulvvarmen, så den står på året rundt! De har aldri hatt service på balansert ventilasjon.

Den aller viktigste informasjonen og det normale forbruket utelater du.

2.   Eier anskaffet seg elbil 2 år før, fikk en defekt varmepumpe, kjører VBV på elkolbe (året rundt!) og ber samtidig om bistand til å finne årsak til økt strømregning. Både energiselskap og elektriker er enige i at forbruket nå er unormalt høyt. 

Den informasjonen deler du ikke, men du deler derimot tallet som eieren tror skyldes et større problem som en slags dokumentasjon til din argumentasjon om.......TEK17.

3.   Eier hevder L/V pumpen økte forbruket, fremfor å redusere det. Her er det noe galt.

4.   Huset var bare 7 år gammelt når L/V-varmepumpen gikk i stykker, og eier måtte vurdere 80 000 for ny pumpe. ROI anyone?

TU artikkelen du linker til henviser til en forskningsrapport som peker på ulik atferd og bruk, ikke isolasjon. De som hadde høyere forbruk, hadde også 23 grader innetemperatur fremfor 21. Det er jo vesentlig informasjon i et innlegg der du snakker om isolasjon og varmetap.  

"VBV i soverom og andre plasser en panelovn kunne gjort nytten. Og øker temperaturen litt ekstra i gangen. Så har en plutselig et hus som bruker mer strøm en det en trodde"


Energibehovet på et rom øker jo ikke bare fordi man flytter varmekilden fra vegg til gulv.

Gulvvarme er vel tvert om kjent for å redusere energiforbruk ift. en punktkilde som en panelovn. Opplevelsen av varme er bedre når den kommer via føttene (og derfor kan romtemperaturen senkes noe, som igjen reduserer forbruket).

At energiforbruket øker om man øker innetemperaturen i gangen har ingenting med TEK å gjøre.
Signatur
   #126
 6,426     tromsø     0
Jeg synes TU artikkelen er bra. Kommentarene under er også bra ? Selv hus med 300-400mm isolasjon bruker mye strøm ( i forhold til forventninger i nye hus ?) . Greit å vite når en prosjekterer et hus eller varmekilde ?

Nedstøpt varmekilde vil ikke nødvendigvis redusere energiforbruk. Varmetap nedover i gulv varme er mye større en panelovn. Det er jo bare å teste ? 350 watt i gulv under spon og måle forbruk/tempratur 1 uke. Og så sende 350 watt i en panel ovn en uke og måle temperatur i rommet ?

Les kapitel 14. Kapitel 14-2. https://dibk.no/globalassets/34.-byggereglene/tek17-superside/sammenstilling-av-forskriftene-tek10-og-tek17-11.07.17.pdf
Forskjell på tek 10 og tek 17 kan være krav til avfallshåndtering på byggeplass o.s.v. tilgjengelighet o.s.v.Krav til rassikring, flomsikring. Det er like energi rammer på tek 10 og tek 17 ? Les gjerne krav til u-verdi vegg, vinduer, dører ? Jeg ser ingen anekdoter ? Like  Krav til energieffektivitet. ?
   #127
 3,674     Hordaland     1
KE:

Huset er på 240m2, men man legger jo ikke varme under skap, i badstue og på teknisk rom for eks., så netto oppvarmede gulvflater er noe mindre.

Prisene ligger i det området, ja. En annen i tråden endte vel også på omtrent det. Noe variasjoner forekommer basert på tilbudt løsning, men ingenting som endrer regnestykket i så signifkant grad at det tipper lønnsomheten i positiv retning. En av de billigste tilbudene skulle de bruke ufaglærte fra østeuropa til hele jobben, legge sponplater på badet og hadde prosjektert inn VBV i badstuen. Andre virket svært kunnskapsrike og seriøse.

Kunnskapen om økonomien i dette var fraværende hos samtlige. Også hos varmepumpe-produsentene skulle det vise seg.

Hva tenker du på når du skriver at du ikke legger varme under skap? Mener du da fastmonterte skap eller?
Jeg er tilhenger av at det legges varme i hele gulvet, selv om man setter en sofa over, ett skap eller noe annet der. Jeg er også tilhenger av høye ben som gir plass til robotstøvsuger, da får man også varmen derfra ut i rommet.
I denne sammenhengen kommer forskjellen mellom elektrisk varme og vannbåren varme til synlighet, setter man for eksempel en seng med sokkel, ett teppe, eller ett garderobeskap uten ben rett på gulvet vil vbv føre til at område under varmes til samme temperaturen som vannet, minus noen grader. Elektrisk gulv vil påføre samme effekten og det vil bli varmere i område enn ved bruk av vbv. Det er altså tryggere for parkett med vbv ettersom gulvet ikke kan bli varmere enn vannet.
Varmepumper gir størst besparelse jo lavere temperatur de leverer, derfor er det smart å øke arealet vbv skal avgi varme på. Man kan også legge vbv tettere slik at man oppnår overflatetemperaturen lettere uten å øke temperaturen på vannet så mye. Jeg tenker at man ved etablering av vbv bør tenke lav temperatur selv om man planlegger bruk av elkoble, dette for å få god effektivitet om man senere skulle handle seg en varmepumpe.

Jeg synes 260k for etablering av vbv på cirka 220m2 er høyt priset, men nå vet jeg ikke hva de har priset inn og ikke i tilbudene dine. Har man for eksempel 220m2 på ett plan og alle rør skal legges i støpen er prisen hinsides dyr. I andre eksempel kan man foreksempel ha lagt inn sporplater med trinnlydsdemping som er fordyrende og kanskje noe man ville kjøpt selv med folie.
Badstu er ikke min greie, hva er ulempen med å ha vbv inn på badstuen? Hva slags løsning var det de foreslo?

Kunnskapen om økonomi har de helst sikkert, men de er nok mest opptatt av hvor mye fortjeneste de har og ikke om prosjektet har verdi for deg som kunde. Jeg synes det er verre når leverandørene har dårlig kjennskap til sine egne produkter.
   #128
 246     0
Jobbet tidligere med noen fra Enova, som hadde kjøpt et gammelt hus, og pusset opp etter alle triks i boka. Strømforbruk før oppussing, og etter oppussing, med etterisolering, varmepumpe, balansert ventilasjon og alt annet som anbefales, var akkurat det samme. Forskjellen var at nå var alle rom varme, ikke bare de som ble brukt tid daglig, og de gikk ikke lenger med ullgenser inne.

Energibehov endrer seg ikke, men du får mer for energien du bruker.

(Dette blir igjen anekdotisk, men det stemmer med hvordan jeg selv har det, etter oppussing og etterisolering ++, står strømtelleren på det samme, men ullsokkene blir liggende igjen i skapet nå)
   #129
 3,674     Hordaland     0
Jobbet tidligere med noen fra Enova, som hadde kjøpt et gammelt hus, og pusset opp etter alle triks i boka. Strømforbruk før oppussing, og etter oppussing, med etterisolering, varmepumpe, balansert ventilasjon og alt annet som anbefales, var akkurat det samme. Forskjellen var at nå var alle rom varme, ikke bare de som ble brukt tid daglig, og de gikk ikke lenger med ullgenser inne.

Så bra at de kunne ha det komfortabelt da! Var vel en gammel gnier som bodde der før.
   #130
 4,269     0
Blir litt som å hevde at gable biler ikke bruker mer drivstoff, gitt at man aldri kjører noe sted.
Jobbet tidligere med noen fra Enova, som hadde kjøpt et gammelt hus, og pusset opp etter alle triks i boka. Strømforbruk før oppussing, og etter oppussing, med etterisolering, varmepumpe, balansert ventilasjon og alt annet som anbefales, var akkurat det samme. Forskjellen var at nå var alle rom varme, ikke bare de som ble brukt tid daglig, og de gikk ikke lenger med ullgenser inne.

Energibehov endrer seg ikke, men du får mer for energien du bruker.


Blir litt som å hevde at gable biler ikke bruker mer drivstoff, gitt at man aldri kjører noe sted Wink
   #131
 4,031     Asker     0
Ser delvis poenget ditt. Men balansert ventilasjon alene medfører gjerne at temperatur blir mer lik i alle rom. Det sagt, det er to scenarioer etter man har installert VP. Enten faller strømbruken for den varmen/vannet man får ut, ellers har man gjort npe alvorlig galt med anlegget.
Signatur
   #132
 9     0
Hva tenker TS og folket i dag (i etterpåklokskapens lys og med dagens strømpriser)?
   #133
 858     Bærum     0
For hus holdes foreløpig strømkostnadene nede av strømstøtten, så for nye hus er det kanskje viktigst å ha systemer som styrer tidspunktet for varming av vann og gulv.  

Jeg satte i drift vannbåren gulvvarme med 11kW elkjel på hytta i 2018 (ny hytte, 180kvm). Elkjelen har i løpet av 2022 blitt byttet til varmepumpe, grunnet nye forventninger til fremtidig strømpris. Venter følgelig at strømforbruket halveres.
Signatur
   #134
 6     Bergen     0
For meg er denne diskusjonen fremdeles relevant.
Jeg skal rehabilitere og bygge til eneboligen og må velge varmekilde og ventilasjon. Har sjekket en del ulike alternativer:
1: vbv og Bosch L/V varmepumpe, inkl tappevann: 285k. Pluss balansert ventilasjon stipulert til 100k. Total 385k.
2: flexit ECO Nordic system med vbv, varmepumpe og ventilasjon i et system. 350k.
3: varmekabler/folie 65k. Pluss 100k for balansert ventilasjon. Dette kan jo også kombineres med solceller tenker jeg. Jeg har skrå takflate mot sør. For 165k får jeg 7,7kwp fra 19 paneler feks. Total 330k.

Hva ville folk valgt og hvorfor?



   #135
 32     0
Jeg ville valgt vannbåren gulvvarme med varmepumpe
Det er viktig at du beregnet varmebehovet ditt og setter deg inn i materien på varmepumpene du blir tilbudt. Jeg opplever at flere selgere tilbyr for store varmepumper og at de ikke har tilstrekkelig erfaring og kompetanse om produktet sitt.

Med uttak av varmepumpen så er det også viktig å se på minimumsbehovet i tillegg.
   #136
 3,674     Hordaland     0
For meg er denne diskusjonen fremdeles relevant.
Jeg skal rehabilitere og bygge til eneboligen og må velge varmekilde og ventilasjon. Har sjekket en del ulike alternativer:
1: vbv og Bosch L/V varmepumpe, inkl tappevann: 285k. Pluss balansert ventilasjon stipulert til 100k. Total 385k.
2: flexit ECO Nordic system med vbv, varmepumpe og ventilasjon i et system. 350k.
3: varmekabler/folie 65k. Pluss 100k for balansert ventilasjon. Dette kan jo også kombineres med solceller tenker jeg. Jeg har skrå takflate mot sør. For 165k får jeg 7,7kwp fra 19 paneler feks. Total 330k.

Hva ville folk valgt og hvorfor?

Jeg ville iallefall valgt vbv, prisen på dette tilsvarer typisk prisen på varmekabler/folie. Altså er det ikke noe å spare på å velge folie.
Med vbv på plass kan du varme med varmepumpe, elkolbe eller kjele. Du kan flytte varmen mellom rom og du kan lagre energien i tanker. Derimot lagrer du bedre i gulv. I rom som baderom, inngangspartier osv kan det være ideelt å bufre energien, både ved vbv eller varmekabler.
Om du ikke velger varmepumpe på dette tidspunktet bør du i det minste tilrettelegge for trekking av rør og kabler ut av boligen. Tenk og på bergvarmepumpe, den beste løsningen. Det koster ikke mange kronene å legge to isolerte kollektorrør ut til en fremtidig energibrønn. Men greiest er det jo å borre med det samme, sjekk prisen på dette, du kan bli overrasket. Husk at bergvarmepumpe sparer mer, varer lengre og er installert helt diskre uten synlige deler utenfor.

Ventilasjon ville jeg holdt adskilt, men kjøp gjerne vannbatteri som lar deg bruke varmen fra varmepumpen til å heve temperaturen på tilluften. Jeg ville ikke giftet meg med ett alt-i-ett system.
   #137
 1,355     0
Jeg ville gått for det samme jeg har nå, vbv med bergvarmepumpe. En inverterstyrt en. Byttet fra en 16 år gammel IVT til en Bosch 3-12kW i fjor og strømforbruket sank betraktelig. Den nye pumpa bruker anslagsvis 8000kWh årlig på å varme opp 200+50m2 (to bygninger) til 24 grader samt levere varmtvann til 2 husholdninger. Det er jeg svært fornøyd med, siden bygningene er ganske gamle (men rehabiliterte og etterisolerte).

Det er noe med å slippe digre, bråkende bokser på utsiden av huset som også er meget attraktivt. Alle jeg kjenner med vbv har faktisk bergvarmepumpe, og alle er svært fornøyd med løsningen.

Energibrønn gir også mulighet for svært rimelig kjøling, noe vi nyter godt av hele sommeren.