120,174    324    60  

Den store LED-strip tråden.

 1,596     2
Etter modell fra "Den store KNX tråden" starter jeg en egen LED-strip tråd, da jeg har store problemer med å orientere meg i markedet for LED-strips.

Synes det kommer frem mye bra i denne tråden: http://byggebolig.no/smarthus/logicmachine-traden-%28embeddedsystems-openrbcom%29/msg633213 Men skulle ønske å fått samlet erfaringer/knowledge på LED-strips i en egen tråd.

Er selv på jakt etter 24VDC RGBW strips med høy CRI og 2700-3000K fargetemp. Noen gode forslag fra Ali/eBay? (Har en 24V RGBW driver for DMX som skal brukes.)

   #1
 2,984     Vestlandet     1
Godt initiativ!
Signatur
   #2
 352     0
Har du sett hos hdl nordic? De selger til privatmarkedet. Har drivere og led striper/paneler.
Noe jeg lurer på angående striper er hvilken type som bør brukes. Ser noen baserer seg på strøm mens andre på pwm(puls bredde modulasjon). Sistnevnte har høyest effekt på dimmerene?
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 1,596     2
Nei, jeg har egentlig aldri vurdert HDL Nordic. Var heller ikke kjent med at de selger LED strips. Tenkte primært Kina-import, eBay eller Aliexpress. Men dersom det er noen "norske" som konkurrerer på pris/kvalitet - så for all del.
   #4
 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     0
  (trådstarter)
   #7
 1,596     0
Neopixels ser kult ut det, for all del, men det har kanskje mer å gjøre på en scene, typisk et fargerikt show som jeg var på i går:

Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

De fleste her skal vel ha belysning i eller utenfor hjemmet sitt?

  (trådstarter)
   #8
 1,596     0
Fredly: Nå fikk jeg sett bildene dine også - her var det mye snacks! Har du litt info om hvilke LED-strip's du har brukt, drivere og styring av disse?
KE
   #10
 3,673     Hordaland     0
Henger med på denne tråden. Er også på jakt etter led strips og aluminiumsprofiler.
Det er mange spørsmål man stiller seg og her er noen:
-hvilke type led strip gir behagelig lys og matcher mine SG Junistar Exclusive leds med 2700k?
-hva slags spenning bør man benytte, 24v?
-hvordan dimme slike, for min del blir det knx så det er vel gjerne best å finne en knx aktuator beregnet på formålet?
-kan man montere alt i sikringkapet eller bør man føre frem 220v til passende plassering og la 24V gå ut fra lokal fordeling, i såfall må styringen også ligge i samme boksen. Jeg har kaldtloft så det byr ikke på så mye utfordring akkurat det.
-Det er mange profiler å velge mellom, jeg skal ha noen langs taket i ett spor langs veggene, der ser jeg for meg at profilene monteres i hjørner og har lysåpning på de to sidene som ikke er mot gipsen. Gjerne en buet 90 grader diffusor, jeg anar diffusor er bedre enn klart vindu for å få jevn lys langs hjørnet. Lyset ønsker jeg skal fylle spalten mellom taket og veggen samt litt ned på veggen til der downlightsene lyser opp.

Hvis noen har kommet så langt i prosjektene at de har forsøkt noen leds hadde det vert fint med slike referanser her, både gode og dårlige referanser! En jeg kjenner har led dilla men jeg synes de lysene han monterer er så intense, altså helt kalde hvite og enkelte med ett blåskjær i.
   #11
 811     Tromsø     0
Henger meg også på denne.
Har tenkt å montere over garasjeport, men lurer på om ikke diodene vil bli veldig synlige? Ønsker kun en lys-stripe, og ikke punktlys bortover... For å få optimalt resultat kan jeg vel gå for en aluprofil, med diffusor. (men så for meg at det enkleste ville være å bare frese et spor og tre inn en vanntett utgave innkapslet i plast-> noen som har disse direkte synlig?)
   #12
 142     Akershus     0
Har en plan om å lage meg en vegglampe hvor jeg ser for meg bruk av en led strip. "Konstruksjonen" skal bestå av av ett stykk behandlet furuplank (lik gulvet) i dim 600x250x25mm hvor jeg ønsker å legge en ledstrip på en liten list i bakkant rundt hele planken. Ser for meg en ledstrip ferdigpakke løsning med stikkontakt slik at jeg kan gjøre alt selv.
Er førstereisgutt på ledstrip og lurer på om noen har formening om hvor mye watt pr meter jeg trenger på noe slikt, evt produktanbefalinger.
WF
   #14
 575     Haugesund     1
Jeg skal ha både helt hvit led strip til indirekte lys + RGB for pynt.
Har først konsentrert meg om hvite led striper. Da med 5630 chip som er mye mer lyssterk enn 5050 chip.

Jeg har kjøpt 2 forskjellige fra China/Aliexpress.
En som ser ut til å være grei kvalitet og en med høy kvalitet.
Har i dag satt opp en liten test mellom dem, tenkte å kjøre dem 100% et par måneder for å se forskjell. Bruker bare en liten del av stripene, slik at jeg etter testperioden kan sammeligne de med resten/nye led.
Har lest at mange LED striper halverer lysutbyttet etter bare noen måneder på full guff og ønsker å teste dette.

Grei kvaliet kostet ca 30kr pr meter inkludert frakt. (Epistar)
Den dyrere som så bedre ut kostet 75kr pr meter inkludert frakt.

Som forventet var forpakningen på den dyre typen (Samsung) av bedre kvalitet:
Den til venstre er den "dyre"
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Det første jeg la merke til var at den dyreste typen hadde mye tykkere ledninger koblet på stripen. Men dette koster jo ikke noe for oss å ettermontere.
Plasten på rullen er også bedre kvalitet på den dyre:
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Forholdsvis like striper i tykkelse/størrelse, men en ser den rimelige har noen skjeve chips. Ikke at det gjør noe sånn egentlig, men føles dårligere kvalitet:
(Den rimeligste øverst)
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Jeg forventet at den rimelige skulle lyse mye svakere enn den dyre, men i virkeligheten er det ikke mulig å se forskjell. Begge er bestilt med fargetemperatur på 3000K, den rimelige ser litt varmere ut enn den dyre.
(Rimeligst til høyre)
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Den dyreste ser kanskje pittelitt kraftigere ut? (Dyrest til venstre)
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Bildet er tatt i stuen, vinduene er åpne og lyset er på fullt, altså fint dagslys.
Men ledstripene er så kraftige at kamera i mobilen får det til å se ut som rommet er helt mørkt:
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Konklusjon så langt:
Kjøper heller 2stk av den rimelige og får mere lys enn den dyre, til en lavere pris. Men det gjenstår å se hvordan de oppfører seg over litt tid.
Skal oppdatere her.
Førsteinntrykket er at de lyser enormt godt opp disse 5630 stripene.
Ser ut som det ligger noen arbeidslamper i hjørnet av stuen her jeg sitter.
Selv om test stripene kun er en halv meter lange.

Link til den rimelige:
http://www.aliexpress.com/store/product/5630-smd-40lm-led-300led-5m-60led-m-bright-5630-led-strip-light-24-volt/1357022_32249024053.html
KE
   #15
 3,673     Hordaland     0
Det blir en stund til jeg kan putle med slikt selv om jeg har tilrettelagt for dette langs hjørnene i stue og kjøkken.
Veldig bra at du tester ut dette, og ikke minst at du skriver om det her så vi andre også kan vurdere produktene.
En ting jeg lurer på med de lysene er hvor mye du kan dimme de ned uten at de slår seg av eller gjøre noe annet lurt. For min del blir ett slikt lys mer ett dekorlys så jeg tipper jeg vil bruke lysene mest neddimmet.

Har du sett på profiler og eventuellt hvor det er gunstig å handle slike? Selv foretrekker jeg en type med diffusor og 90 grader lys.
WF
   #16
 575     Haugesund     0
Jeg målte litt her også. (Billig multimeter) Men forskjellene bør en se.
Strømforsyningen min gir ut 24,2V
Ingen av stripene har noe spenningsfall på 0,5m. Måler 24,2V i enden på begge to.
Den rimelige trekker 0,34A og den dyre 0,4A

Altså 16,46w pr meter på den rimelige og 19,4w pr meter på den dyre.
Begge reklamerer med 22w pr meter.
Det betyr at den rimeligere typen leverer nok litt mindre lys, men trekker også mindre strøm.

KE
   #17
 3,673     Hordaland     1
Men hvor langt ned kan du dimme ned før det det blir mørkt? Tenker ikke nødvendigvis på hvilken spenning de får da selv om det også kan være fint å vite. Men hvilke av led stripene kan dimmes lengst ned (lyse svakest) uten å slukke eller blinke?

Alternativet er jo å kjøpe svakere led men synes det kan være greit at lysnivået er mer eller mindre på høyde med lysene jeg har. Det hadde også vert greit å kunne sammenligne fargetemperaturen med en ordinær led av anerkjent merke, for eksempel SG Junistar Exclusive.

Å ta bilde av lys er ingen enkel sak, er nok best å skrive noen ord rundt bildene ja.
   #18
 519     1
Skal bruke indirekte belysning(cove light) i taket til belysning i min stue. Hadde tenkt å bruke 5050 12v warm white. Men har sett på 220v alternativ 5630/5730 da slipper jeg trafoer. Vurdere denne(må kunne dimmes): http://www.aliexpress.com/item/China-manufacturer-High-lumen-Brightness-5630-5730-led-strip-110V-220V-50m-lot-Dimmable-with-Dimmer/32268304625.html

Spm: Kan en bruke en "vanlig" dimmer på denne?

mvh
   #20
 352     1
Kjempeflott at du tester ut litt strips for mannen i gata:) blir spennede å se hvilke erfaringer du får deg på dette. Husk at Led stripene egentlig trenger kjøling for å oppnå forventet levetid. Dvs de bør ligge i alu profil som transporterer bort varme fra printkortet. Har du Gjort det med de du tester?
Signatur
   #22
 352     0
Fant svar på mitt spm her: http://www.ledonline.no/led-stripe/220v-dimbar-led-stripe.html

Kjøper 5 meter og tester før jeg kjøper inn til hele taket(tot 75meter). Skal teste den mot fibaro dimmer.


Dette er en 220v stripe. Minner om de plastbelagte som europris drar frem til julepynt hvert år. Tror ikke jeg ville valgt en slik løsning med så høy spenning ut i den forholdsvis tynne printbanen inni huset mitt. Denne bygger på at det for hver hele meter er 230 V gjennom diodene. Dvs om en av disse går i stykker mister du 1 m lys mot 3-5 cm som er vanlig på dem med 24 V.
du kan kun klippe den pr hele meter noe som kan by på utfordringer i seg selv.
Signatur
WF
   #23
 575     Haugesund     0
Kjempeflott at du tester ut litt strips for mannen i gata:) blir spennede å se hvilke erfaringer du får deg på dette. Husk at Led stripene egentlig trenger kjøling for å oppnå forventet levetid. Dvs de bør ligge i alu profil som transporterer bort varme fra printkortet. Har du Gjort det med de du tester?


De jeg tok bilde av her er limt på en plast sokkellist.
Men har i dag koblet på 2stk ekstra som ligger i standard aluprofil.
Så kan vi se om det er noen praktisk forskjell.
Nå kjøres disse 100% døgnet rundt, eller enda litt mer (24,2V) så bør i teorien kunne se forskjeller innen et par mnd bruk.
WF
   #24
 575     Haugesund     0
Har kjøpt mine ledstrip på Nordesign.no med meget gode rabatter, men enda blir det jo j***la dyrt totalt sett.
Hva slags drivere/dimmere bruker du til de ledstripene?


Jeg har ikke noen striper i bruk enda, kun for test. Har ikke noen driver/dimmer.
Kjører dem direkte på en helt standard 24V/2,5A strømforsyning.
Men skulle kanskje kjøpt meg noen der også for å teste dette også.
mnx
   #25
 111     0
Er det noen som har testet noen strips som kombinerer både rgb og warm white?
   #26
 519     0
Har behov for lengder på 15-18meter. Ser fordel med å bruke 220v her da jeg slipper å sette sammen flere 12v/24v strips. Samtidig så slipper jeg unna trafoen, og kan i tillegg bruke "vanlig" dimmer.
Ser ut til at mine 18-20 meter er d ingen problem å ta i en lengde: https://www.youtube.com/watch?v=nQ89W9nYYEk
   #27
 28     Toten     0
Ved kjøp av en rull med den billige ifra Aliexpress, hva mer trenger jeg da?
Driver og dimmer?
Ser det finnes endel forskjellige drivere (disse er kanskje best å kjøpe i Norge mtp. sikkerhet?)
Ser at det finnes 3 forskjellige typer her : http://www.lysbutikken.no/teknisk-led-belysning men vet ikke hvilken jeg kan bruke.
   #28
 360     Røyken     0
Her er noen av ledstripsene jeg har montert


Kul ventilatorkonstruksjon til Røros Bistro 120'n.

Syns jeg kjenner igjen designet Smile

Er det hvitbalansen i bildene dine som gjør lyset så hvitt, eller er de så hvite? Ser ut som de har ganske høy K, vet du hva de ligger på?

Skal bytte ut noe led hos meg selv, og vil ikke ha noe over 2700 evnt 3000 hvis de kan dimmes.
Signatur
KE
   #29
 3,673     Hordaland     1
Hvor kjøper dere slike aluminiumsskinner for innfelling i gips? Slike man setter led-strips i?
   #31
 188     0
Hei, tips til led-striper egnet for våtrom(skal felles inn i "såpenisje" vi skal ha innfeldt i veggen i dusjene.
   #32
 6     Oslo     1
Hvor kjøper dere slike aluminiumsskinner for innfelling i gips? Slike man setter led-strips i?


Hei KE

LEDsON har veldig mange fine - http://www.ledson.eu/led-profiles#/splash-page/
(det kommer musikk når siden åpner seg, jeg skvatt jeg)
Det er Stork som har agenturet i Norge, så det skal være mulig å få kjøpt igjennom elektrikeren din.

Vi leverer også alu-profiler, men har ikke i nærheten av det utvalget du finner i linken over. Siden du spør hvor man kan kjøpe, så tillater jeg meg å henvise til et sted som selger; min arbeidsplass - http://www.hdlnordic.no/categories/profiler

Med vennlig hilsen
Signatur
   #33
 10,486     Akershus     0
Vil led-striper være et godt alternativ til belysning i garasjen? Oppe på loftet vil det være en stor fordel med noe som bygger lite pga. lav takhøyde. Nede er kanskje lysrørarmaturer like greit?

Tilfeldig søk på ebay:
BILLIG, men kanskje litt sløve? Det står oppgitt 30watt, altså ikke mer enn 6 watt / meter


HER er en annen, som lover 14,4 watt / meter.


Hva er fordeler / ulemper med de forskjellige typene led? Det så ut som 5630 var gode greier .. ?
Signatur
   #35
 1,411     Hordaland     1
Ved kjøp av en rull med den billige ifra Aliexpress, hva mer trenger jeg da?
Driver og dimmer?
Ser det finnes endel forskjellige drivere (disse er kanskje best å kjøpe i Norge mtp. sikkerhet?)
Ser at det finnes 3 forskjellige typer her : http://www.lysbutikken.no/teknisk-led-belysning men vet ikke hvilken jeg kan bruke.


Lurer på eksakt det samme
Signatur
   #36
 6     Oslo     2
Ved kjøp av en rull med den billige ifra Aliexpress, hva mer trenger jeg da?
Driver og dimmer?
Ser det finnes endel forskjellige drivere (disse er kanskje best å kjøpe i Norge mtp. sikkerhet?)
Ser at det finnes 3 forskjellige typer her : http://www.lysbutikken.no/teknisk-led-belysning men vet ikke hvilken jeg kan bruke.


Denne stripen du tenker på?
http://www.aliexpress.com/store/product/5630-smd-40lm-led-300led-5m-60led-m-bright-5630-led-strip-light-24-volt/1357022_32249024053.html

LED-striper som ikke er 230V trenger en transformator/strømforsyning som gir riktig spenning til stripen, og som er sterk nok til å drive totalt antall watt tilkoblet. Dette må man ha uansett om man skal dimme eller ikke (det finnes trafoer med dimming også).

I tilfellet over er stripen 24V og 22W/m. Hvis du skal ha alle 5m på en strømforsyning så må den være større enn 110W. Vi anbefaler at du legger inn en sikkerhetsmargin på minst 10% på toppen av det igjen.

Hvis man ønsker å styre stripen på en eller annen måte, og det må man jo, så trenger man en eller annen form for dimmer/driver i mellom stripen og strømforsyningen pluss en eller annen form for bryter eller fjernkontroll eller app. Her er det veldig mange alternativer, og veldig mange leverandører. Vi er en av disse.

En ting du alltid må sjekke er hvor mange ampere utgangen på driveren tåler. Det vanligste er 5A eller 8A. For å finne ut av hvor mange ampere du trenger så bruker du denne formelen;

Ampere = Watt / Volt
I tilfellet over så får du;
A = 110 / 24
A = 4,6

Legg merke til at hvis stripen hadde vært 12V, så hadde du endt opp på nesten 10A.

På siden du henviser til så ser det ut som de tre PWM-dimmerne kan fungere, men legg merke til at den sorte med fjernkontroll ikke tåler mer enn 100W, og at den som heter kun LED PWM 12-36V trenger en 1-10V bryter fra f.eks Elko.

NB - jeg kunne ikke finne noe dokumentasjon på produktene, så jeg kan bare kommentere utifra det lille jeg fant.
Signatur
   #38
 197     Sandnes     0
Hvordan fester dere disse? Jeg vurderer sterkt å montere noen meter med 5050 under noen kjøkkenskap, men holder det å bare lime disse rett under skapene med medfølgende tape? Eller vil det løsne når det begynner å bli varmt?

Ser noen selger aluminium profiler som de kan legges inn i, er dette en stor fordel?
WF
   #39
 575     Haugesund     0
Det er vanlig med dobbeltsidig tape på dem, men denne er ofte av dårlig kvalitet.
Jeg har tidligere limt dem på vegg med medfølgende tape og så hatt fugemasse på begge sider av stripen. Med hvitt kretskort på hvit vegg og hvit fugemasse så blir det ganske greit. Fugemassen holder dem limt godt til veggen.

Fordelen med alu profil er bedre beskyttelse av led stripen, kan også se penere ut. Bakdelen er at led stripene vil bli mye varmere og dermed miste lysutbytte/effekt mye raskere enn uten, i tillegg til at det er dyrere.

Den beste måten å feste led strips i profiler er med magnet-tape. Altså en form for dobbeltsidig tape, men magnetisk på ene siden.
Da kan man enkelt bytte led strips som feiler. Men den største fordelen er å kunne justere et par mm på led stripen slik at lyset blir riktig.

Dette er den peneste profilen en kan bruke, da ser en ikke lysprikkene i det hele tatt. En kan også droppe plastdeksel forran led stripen slik at en får bedre temperaturkontroll.
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas
   #41
 677     Norge     0
Dette er den peneste profilen en kan bruke, da ser en ikke lysprikkene i det hele tatt. En kan også droppe plastdeksel forran led stripen slik at en får bedre temperaturkontroll.

Det er mulig jeg har misforstått, men er ikke plastdekslet foran nettopp for å spre lyset og slippe "lysprikkene", mens aluminiumskinnen er for å avlede varme ?
   #42
 1,411     Hordaland     1
Noen som kan tipse om en rimelig og bra løsning til å ha inni en garderobeløsning?

Garderoben består av skapstammer av pax fra ikea uten dører.

Måtte fjerne lyset som var over skapene pga plass, så har lyst å koble på noe lys på denne kursen som lyser inni skapene.
Signatur
WF
   #43
 575     Haugesund     0
Dette er den peneste profilen en kan bruke, da ser en ikke lysprikkene i det hele tatt. En kan også droppe plastdeksel forran led stripen slik at en får bedre temperaturkontroll.

Det er mulig jeg har misforstått, men er ikke plastdekslet foran nettopp for å spre lyset og slippe "lysprikkene", mens aluminiumskinnen er for å avlede varme ?


Jo du har helt rett. Men hvis en bruker lyset indirekte kan en fint klare seg uten.
Altså montering slik at en ikke ser selve stripen.
   #44
 2,264     0
Noen som kan tipse om en rimelig og bra løsning til å ha inni en garderobeløsning?

Garderoben består av skapstammer av pax fra ikea uten dører.

Måtte fjerne lyset som var over skapene pga plass, så har lyst å koble på noe lys på denne kursen som lyser inni skapene.


Ikea har lys til skapene sine, som slår seg på når du åpner dørene. Kosta rundt 300 pr skap når jeg kjøpte.
   #45
 1,411     Hordaland     0
Jeg skal ha både helt hvit led strip til indirekte lys + RGB for pynt.
Har først konsentrert meg om hvite led striper. Da med 5630 chip som er mye mer lyssterk enn 5050 chip.

Jeg har kjøpt 2 forskjellige fra China/Aliexpress.
En som ser ut til å være grei kvalitet og en med høy kvalitet.
Har i dag satt opp en liten test mellom dem, tenkte å kjøre dem 100% et par måneder for å se forskjell. Bruker bare en liten del av stripene, slik at jeg etter testperioden kan sammeligne de med resten/nye led.
Har lest at mange LED striper halverer lysutbyttet etter bare noen måneder på full guff og ønsker å teste dette.

Grei kvaliet kostet ca 30kr pr meter inkludert frakt. (Epistar)
Den dyrere som så bedre ut kostet 75kr pr meter inkludert frakt.

Som forventet var forpakningen på den dyre typen (Samsung) av bedre kvalitet:
Den til venstre er den "dyre"
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Det første jeg la merke til var at den dyreste typen hadde mye tykkere ledninger koblet på stripen. Men dette koster jo ikke noe for oss å ettermontere.
Plasten på rullen er også bedre kvalitet på den dyre:
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Forholdsvis like striper i tykkelse/størrelse, men en ser den rimelige har noen skjeve chips. Ikke at det gjør noe sånn egentlig, men føles dårligere kvalitet:
(Den rimeligste øverst)
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Jeg forventet at den rimelige skulle lyse mye svakere enn den dyre, men i virkeligheten er det ikke mulig å se forskjell. Begge er bestilt med fargetemperatur på 3000K, den rimelige ser litt varmere ut enn den dyre.
(Rimeligst til høyre)
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Den dyreste ser kanskje pittelitt kraftigere ut? (Dyrest til venstre)
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Bildet er tatt i stuen, vinduene er åpne og lyset er på fullt, altså fint dagslys.
Men ledstripene er så kraftige at kamera i mobilen får det til å se ut som rommet er helt mørkt:
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Konklusjon så langt:
Kjøper heller 2stk av den rimelige og får mere lys enn den dyre, til en lavere pris. Men det gjenstår å se hvordan de oppfører seg over litt tid.
Skal oppdatere her.
Førsteinntrykket er at de lyser enormt godt opp disse 5630 stripene.
Ser ut som det ligger noen arbeidslamper i hjørnet av stuen her jeg sitter.
Selv om test stripene kun er en halv meter lange.

Link til den rimelige:
http://www.aliexpress.com/store/product/5630-smd-40lm-led-300led-5m-60led-m-bright-5630-led-strip-light-24-volt/1357022_32249024053.html


Skal bestille 5m av den billige. Men hva mer trenger jeg for å koble dette opp til 220v her hjemme? Skal kobles rett inn på nettet, ikke via stikkontakt. Skal hente strøm der hvor jeg fjernet en taklampe.
Signatur
KE
   #46
 3,673     Hordaland     0
Hvordan dimmer dere disse led lysene, hvordan kan jeg vite med sikkerhet at led stripene jeg bestiller kan dimmes? Tror mine første strips også vil komme i garderobeskap.
   #47
 1,411     Hordaland     0
http://www.ebay.com/itm/IP67-Waterproof-LED-Driver-Power-Supply-Transformer-240V-DC-12V-24V-1A-2A-5A-10A-/350805083684?pt=LH_DefaultDomain_3&var=&hash=item51ad9cc624

Dette så jo veldig serriøst og bra ut. Men er det trygt/lovlig å montere i Norge (av elektriker såklart)?
Signatur
   #48
 92     0
Noen som har link til en 5m lang led strips jeg kan montere selv over garasjeport?. Stikkontakten ute står ca 6m fra garasjeporten. Kan jeg stikke trafoen bak kledningen?

Ser meg blind på alle valgene.. kunne tenkt meg link fra aliexpress. Lite vits å kjøpe dyrt før jeg vet om det blir bra
   #49
 26     2
Jeg har holdt på en stund nå med å prøve ut ledstriper både som indirekte dekorativ belysning og som arbeidslys over kjøkkenbenken. Jeg har prøvd flere forskjellige 3528 og 5050 striper fra ebay, alle "warm white". Problemet med disse var at ingen av dem var warm i det hele tatt. Alle var oppgitt til 2700-2800k men alle var enten cold white eller natural white. Altså godt over 4000k. Det andre problemet var lyskvaliteten. Alle hadde et stygt grønnskjær når man så lyset mot en hvit flate. Så jeg gav opp ebay. Man finner sikkert noe greit der hvis man betaler mer, men det er så tilfeldig hva man får.

Jeg kom da over andre enden av skalaen, nemlig høy-CRI ledstriper fra Yujiled gjennom denne overbevisende videoen


Jeg endte opp med å kjøpe en rull av denne sorten. En ganske nye type diode kalt 2835 som er enda mer effektiv og har bedre varmetransport enn 5630. Dette er dual color temperature med to sett dioder på henholdsvis 2700k og 5600k. Stripa har én plussinngang og to utganger. En for hvert sett dioder. Man kan da enten ha varmt lys, kaldt lys eller noe midt i. Jeg tenkte dette var perfekt for en kjøkkenbenk da man kan veksle mellom atmosfærelys og kraftigere hvitere arbeidslys.
Kvalitetsforskjellen på stripene var stor fra ebaystripene, når man er blitt en kjenner. Den kjentes dobbelt så tjukk ut.

Jeg har nå hatt stripene innstallert i en uke og jeg er megafornøyd. Jeg har koblet dem opp sånn at jeg kan veksle mellom og bare ha de varme diodene på eller både varm og kald. Dette gir et perfekt arbeidslys på rundt 4000k. Og de lyser helt sinnsykt når alle diodene er på, noen steder er de oppgitt til rundt 2000 lumen per meter. Det er nesten for mye noen ganger, men veldig kult.
Men viktigst av alt er CRIverdien på disse. 95. Alle farger ser helt perfekte ut, nesten kraftigere enn i dagslys. (Klar over at det ikke er mulig).
Dette er veldig viktig det hvor man lager mat så alt ser mer innbydende ut.
Så jeg kan anbefale disse til dem som vil ha de bra greiene med en gang. Jeg betalte litt over 1000 kroner for en 5m rull.

Jeg har dem i aluminiumskinner og de blir så varme at du akkurat ikke brenner deg når de står på fullt. Så kjøling er viktig.
Var forresten innom maxbo i Lier og så at de hadde et stort utvalg av aluminiumslister i mange fasonger og lengder. Flere av disse var perfekte til ledstriper. Kosta 40 eller 50 per meter. Så jeg kjøpte en haug til framtidige prosjekter. Mye billigere enn dedikerte led profiler så det er verdt å sjekke ut.
KE
   #50
 3,673     Hordaland     0
Da mangler vi bare link til hvor du har handlet eivtress!
   #51
 5,111     Sørnorge     0
Finnes det noen tommelfingerregel om hvor sterk led man trenger for å tilsvare tradisjonelle lamper?
HSt
   #53
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Alu profil som blir varm kan skade Tak-ess plater, de tåler veldig lite. Noen med erfaring ? Med stråleovn på vegg og ikke merkbar varme mot tak blir den helt svidd og folien sprekker.
   #54
 26     0
Alu profil som blir varm kan skade Tak-ess plater, de tåler veldig lite. Noen med erfaring ? Med stråleovn på vegg og ikke merkbar varme mot tak blir den helt svidd og folien sprekker.

Aluprofiler til ledstriper kommer som regel med to klips per meter som man klikker skinnen inn i, så selve skinnen har et par millimeters mellomrom fra underlaget.
Jeg har målt tempen på skinnene til mine striper som er i underkant av 20w per meter til 50 grader med et infrarødt termometer fra biltema. På underlaget er det 35 grader.
Vet ikke om det er nok til å gjøre skade.
   #55
 1,411     Hordaland     0
50 grader er jo ikke all verdens. Bør det ikke da være helt trygt å montere disse på hva det måtte være? Plast-list feks?

Det er vel forøvrig slik at de som er ip67 feks genererer mer varme?
Signatur
   #57
 197     Sandnes     0
Merk at disse er 24V, av det jeg ser. Det er jo på mange måter en fordel, du halverer strømmen som går gjennom her, og holder varmen nede. De koster også endel, men kvalitet gjør vel gjerne det. Er foreløpig fornøyd med mitt Ebay sett, men mulig jeg skal vurdere dette om jeg skal kjøpe inn nytt.
WF
   #59
 575     Haugesund     0
Jeg planlegger led stripe rundt hele huset utendørs. Tenker APA102 stripe der en får utrolig bra farger og kan styre en og en pixel seperat. Det holder nok med 30led/meter her.

Men likevel byr det på problemer.  Stripen blir totalt ca 85 meter.
Slike led striper er 5V, noe som betyr at jeg trenger 153A strømforsyning + overhead
Spenningsfallet med 5v gjør også at maks strekk på ledninger ikke bør bli så mye lenger enn 2-3 meter. Har lest at en heller ikke bør ha mer enn ca 1-2 meter strekk med led stripe før injeksjon av spenning.

Lurer på om jeg skal kjøre 230V rundt huset og mange små 5V strømforsyninger ute. (17stk)
Eller kjøre 48V trafo inne i teknisk rom og føre dette rundt huset for så å bruke buck convertere 48/5v ute.
Ser ut til å bli ca samme pris. Noen som har innspill på hvorfor en bør velge det ene over det andre? (spenningsfall på 48v er beregnet til ca 1,5V så det er ikke noe problem da buck converterne takler 35-60v inn)
   #60
 10,486     Akershus     0
Hva tror dere om å bruke ledstriper som belysning i 2. et i garasjen? Det er ca. 1 meter bredde hvor det er full takhøyde, 186 cm. Dumt å henge opp lamper der, men led-striper burde vel fungere?
Signatur
   #61
 6,009     Finnmark     0
Hva tror dere om å bruke ledstriper som belysning i 2. et i garasjen? Det er ca. 1 meter bredde hvor det er full takhøyde, 186 cm. Dumt å henge opp lamper der, men led-striper burde vel fungere?


Det går sikkert helt fint....
Signatur
   #62
 138     Hadeland     0
Det er akkurat det problemet jeg har i rommet over garasjen, lav takhøyde. Så jeg har satt inn LED-strips der. Lyser godt opp - har to stk 5 meter 5630 LED, med varm hvit-farge.

Ingen bilder for øyeblikket, da jeg bare har testa det kjapt - festa stripsa på et verandabord og festa i taket. Men skal gjøre det på en mer elegant måte. Kunne kanskje vært lurt med noe diffuserplater, men jeg dropper det - ikke så viktig med utseende i dette rommet.
   #63
 10,486     Akershus     0
Link til fornuftig produkt å bruke?
Signatur
   #65
 1,411     Hordaland     0
Da har jeg montert min aller første led strip. Ble gjort på toppen av en pax garderobe hvor det var ca 1,5cm klaring mellom skap og tak. Lyset er vinklet utover så gir veldig godt lys ut i rommet. Eneste betenkeligheten jeg har nå er varmeutviklingen ettersom det ikke er så luftig rundt? Stripen er montert på en alu-list. Slik man støper inn for å få fine hjørner når man legger fliser.

Noen bilder:








Det dumme var at det kom nå frem at det ikke er århundrets beste maler som har gjort den skjøten. Men men. Alt i alt svært fornøyd!
Signatur
   #69
 1,411     Hordaland     0
Dette er ikke skap, kun skapstammer uten dører. Og lyset er såpass kraftig at det reflekterer fra taket og inn i hyllene. Hadde jeg montert inni skapet hadde det bare blitt lys i den aktuelle hyllen, noe som ville vært en dårlig idè
Signatur
   #70
 95     1
Vi har fått et tilbud på belysning av hus, som inneholder en del LED strips. Usikker på hvilken typer det er, men jeg ser vi har problemer med å plassere ut noen strømforsyninger og trafoer.

Kan man bruke normal dimming på 230V led strips? Rett og slett bare plugg and play som vanlige 230V spotter?
  (trådstarter)
   #71
 1,596     0
Nei.

LED bestykkes med LED-drivere, som i utgangspunktet ikke kan styres ved hjelp av en standard dimmer - i det minste ikke noe plug'n play.

Det beste er å finne LED-drivere som enten styres vha bus-styringssystemer (DMX, DALI eller en eller annen form for smarthussystem) eller 0-10V vha "standard" dimmerhjul. Det finnes nok mange rare løsninger, men få som kan plugges rett i kontakten (med forankoblet dimmer.)
   #72
 95     0
Okay, da er det i grunnen like greit med 12/24v så langt jeg kan forstå. Vi planlegger å bruke Fibaro dimmere i stue og kjøkken, i allefall til å begynne med, og evt pulsfjær i en vanlig bryter.
Tror bare det kan bli litt utfordrende med trekking av rør og kabler, må nok ha dette i en stor tavle, og det skal evt gjøres av elektriker, mao kan det nok bli dyrt..
   #73
 29     0
Jeg tenker å prøve meg på et cove-light prosjekt til stue og kjøkken. Stuen er kvadratisk, ca 4x5m, kjøkken ca 14m2, åpen løsning mot stuen. Tar gjerne litt bilder når ting kommer på plass om det er interesse for det.

Kjøkken skal ha 1 spole under overskapene, og 1 spole i nedsenket/fora tak. Usikker om de skal ha separat dimmer eller kjøres sammen.  Stue blir 1 sone, mao 4 striper/spoler styrt av 1x dimmer. Stripene kobles etter hverandre men da med signalforsterker(som støtter PWM) for hver spole på 5m. Usikker om forsterkerne trenger LED drivere(og isåfall dimbar), eller om det holder med kraftig nok DC "laptop lader". Tar gjerne innspill på dette, eller smartere måter å koble 4x5m til 1 dimmer/kontroller.

Har et håp om å kunne bruke dette som primærbelysning. Litt ambisiøst kanskje, men plass til spotter i konstruksjon om nødvendig. Går derfor trolig for litt dyrere($97 pr spole) 24v striper med 92CRI (4000k, 13.5w/67,5w pr meter/spole, ca 1000lm/m). Disse ser foreløpig mest aktuelle ut; http://lumicrest.com/product/white-high-cri-led-strip/

Med disse behøver driver være ca 80-90w og tåle hyggelige 2.8ampere output.

Men, så var spørsmålet;

Er det sånn at både driver og dimmer må støtte samme 'teknologi', altså PWM eller 0-10v/analog? Eller kan man kombinere f.eks en PWM dimmer med en elko 316gled? (som vel kun er en analog 1-10v potmeter med utrolig lavt krav til minimumslast?)

Og, hvordan skal dette egentlig kobles? Fasitene på nett sier både;

AC->Driver -> Dimmer -> strips .... men også:
AC -> Dimmer -> Driver - strips.

(I tillegg har man koblingsskjema som på side 8 her; http://www.mr-resistor.co.uk/uploads/LED%20Power%20Supply%20brochure2.pdf ??)

Og ja, dette skal utføres av elektriker, men ønsker å forstå hvordan ting henger sammen.

Om noen har gode innspill på driver og dimmer så hadde jeg satt stor pris på det, lett å gå seg vill.

Og bør jeg vurdere noe litt mer sexy styring når jeg først er igang? Dali? Øker det kompleksitet og kost vesentlig? Hva er “innstegs” utstyret for noe slikt? Og hva er egentlig fordelen? Helt grønn her.

WF
   #74
 575     Haugesund     3
Jeg skal prøve å forklare litt. Altså forskjellen mellom vanlig "analog" styring og bus systemer som DALI eller DMX.

Først, "analogt" oppsett:
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas
Her drives led driver av 24V DC, du må altså ha en helt vanlig 24V trafo/strømforsyning.
LED Driveren styres av en vanlig veggdimmer som har 0-10V signal.
LED driveren gjør om 0-10V signalet til 24V PWM. Hvis du kun skal ha hvitt lys er dette helt grei styring. Det finnes også led drivere som har innebygget 24V trafo.
Du kan koble på så mange LED drivere du vil til 1stk 0-10V dimmer.

Problemet med denne løsningen oppstår når du skal ha RGB/fargede led striper eller vil kontrollere samme led stripe fra flere steder.

RGB stripe med denne løsningen:
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas
Du ser her at en må inn med 3stk dimmere, en for hver farge. En må også blande Rødt grøndt og blått manuelt ved å vri på dimmerne, ganske klønete Smile


DMX kontroll:
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas
Her brukes ikke 0-10v noe sted. Her brukes istedet DMX kontrollere som sender ut et digitalt datasignal som kanprogrammeres. DMX systemet har 512 adresser. Altså en kan sette opp den første dimmeren til å styre adresse 1,2 og 3 for Rød/grønn/blå. DMX kontrolleren kan sende ut et signal på 0-255 for hver kanal. 0= ingen lys, 255= full styrke.

I et dmx system kan en altså styre 512 hvite striper eller 170 RGB striper.
På LED driverne setter du opp hvilke adresser de skal benytte. Hvis begge driverne settes opp med adresse 1,2,3 så styres de likt. Hvis den første driveren har 1,2,3 og den andre driveren har 4,5,6 så kan de styres uavhengig av hverandre.

Men kontrolleren jeg har lagt bilde ad her kan styre 6 stk uavhengige striper og lagre "scenes". Altså et klikk så setter den de 6 stripene til akkurat den fargen og lysstyrken de skal ha, alle like eller alle ulike.

I tilleg kan en koble på f.eks. smarthus styring på DMX bussen, da kan du i tillegg til å styre lokalt også overstyre lysene herfra.

En DMX Driver ser f.eks. slik ut:
Denne har 24 kanaler og kan da syre 24 hvite striper eller 8stk rgb striper. Akkurat denne koster 500-600 kr på Aliexpress.
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas
En DMX veggkontroller kan også se slik ut:
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Konklusjon:
Hvis du kun skal ha hvite lys og styre det fra 1stk lokasjon så er det nok best med "analog" styring 0-10V.
Skal du ha RGB striper styre det fra flere hold eller skal styre flere grupper av striper fra en lokasjon ville jeg valgt DMX.
WF
   #75
 575     Haugesund     2
Det eneste du trenger for å komme i gang med DMX er en kontroller og en driver.
f.eks. denne Driveren som koster under 150kr. den kan drive 3 stk hvite striper eller 1stk RGB.
http://www.aliexpress.com/item/DMX-Controller-LED-Controller-PX24506-DMX-Decoder-Driver-9A-DMX-512-Amplifier-5050-RGB-LED-Light/1560474515.html?spm=2114.01020208.3.1.TDoG1w&ws_ab_test=201556_6,201527_1_71_72_73_74_75,0_0

Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Her er f.eks. en vegg kontroller som styrer 4stk hvite striper: (300-400kr)
http://www.aliexpress.com/item/New-Touch-Led-DMX-Dimmer-Controller-100-240v-86-Glass-Panel-DMX512-Multi-Zone-Dimming-Dimmer/32328103329.html?spm=2114.01020208.3.9.KwlTmh&ws_ab_test=201556_6,201527_1_71_72_73_74_75,0_0
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Det eneste du trenger utenom da er 24V strømforsyning og led striper.
Det trenger ikke være dyrere med DMX enn analogt.

WF
   #76
 575     Haugesund     1
Jeg var litt kjapp med DMX tegningen min.. Du kan ikke ha flere kontrollere på samme dmx bus.. Kun en kontroller pr bus. (Ellers må en sette inn DMX merger der høyeste kanalverdi blir sendt ut på bus)

Du kan altså styre flere drivere/striper fra et kontrollpanel men du kan ikke styre en driver fra flere kontrollpaneler. Smile
   #77
 5     Steinkjer     0
Noen som har link til en 5m lang led strips jeg kan montere selv over garasjeport?. Stikkontakten ute står ca 6m fra garasjeporten. Kan jeg stikke trafoen bak kledningen?

Ser meg blind på alle valgene.. kunne tenkt meg link fra aliexpress. Lite vits å kjøpe dyrt før jeg vet om det blir bra


http://bygghobby.no/butikk/led-stripe
Signatur
   #78
 29     0
Hjertelig takk for uvanlig godt og grundig svar WF! Må nesten følge opp med et par nye spørsmål Smile

DMX ser jo absolutt ut til å gi fordeler, uten at det nødvendigvis gir noe særlig økning i kost. Heller litt mot DMX nå merker jeg Smile

Men! Det spiller vel ingen rolle om 24v strømforsyning er "dimbar" eller ikke, når den bare skal mate strøm til en PWM driver som tar seg av PWM signal/dimmingen? Dette er vel kun relevant når driver og trafo er kombinert?

Dimmeren du linket til tror jeg var DX5, altså trådløse utgaven fra Ltech. Har lest så mange negative innstillinger her til trådløse systemer at jeg tenkte holde meg til kablet. Da er det vel denne som blir riktig?

http://www.aliexpress.com/item/New-Touch-Led-DMX512-Dimmer-Controller-12-24v-86-Glass-Panel-DMX512-Multi-4-Zone-Dimming/32329071274.html?spm=2114.031010208.3.10.Z1rur4&ws_ab_test=201556_1,201527_3_71_72_73_74_75,0_0

http://www.ltechonline.com/html/en/products/LED-Touch-panel-controller/Multi-zone-series/D5.html

Ser ganske snerten ut på bilder, men litt redd for at den kan føles litt "billig" i virkeligheten. Den ser uansett ut til å trenge en egen 12-24v DC, men hvor mye watt den behøver klarer jeg ikke finne ut? Trenger jeg egen dedikert strømforsyning bare til dimmeren/kontrolleren? Ser heller ikke ut som denne vil få plass i en normal norsk rund veggboks? Her må man vel rive litt gips(ugh) og inn med en firkantet "86" veggboks?

Den første Driveren/Decoderen du linker til ser jo ganske bra ut. Men mine 24v strips vil altså trekke 67.5W / 2.8A per spole. Denne driveren ser ut til å støtte max 3A per kanal og max 216W totalt. 3 spoler vil trekke 204W - blir ikke dette for lite til mitt bruk? Bør ikke driveren "overdimensjoneres" med 10-15%? Isåfall; ville det funket å bare kjøre 2 spoler på denne driveren, eller er det lasten pr. kanal man må tenke på, framfor totalen?

Ville ikke disse vært bedre alternativer da;
http://www.aliexpress.com/item/4channels-LED-RGBW-Controller-DMX-512-LED-Decoder-Driver-12V-DMX-Controller/1879339435.html?spm=2114.031010208.3.269.9GHbtB&ws_ab_test=201556_1,201527_3_71_72_73_74_75,0_0

http://www.aliexpress.com/item/LED-DMX-Decoder-Constant-Voltage-rgb-Led-Driver-12-24VDC-input-6Ax3-Channels-for-Lighting-DMX512/32300057091.html?spm=2114.031010208.3.124.B94TRN&ws_ab_test=201556_1,201527_3_71_72_73_74_75,0_0

Den første kunne jo faktisk matet alle 4 strips til stuen? Men da vil det bli ca 5m kabellengde fra driver til de 2 ytterste stripsene. Blir det for langt unna? Eller når var det distanse på kabel ble en utfordring?

Det siste innlegget ditt var forøvrig litt surt! For tanken om å kunne styre både stue og kjøkken fra 2 forskjellige D5 dimmere var ganske interessant! Praktisk å kunne skru av disse fra flere hold med en slavedimmer.. Smile Blir det mye plunder med en sånn DMX merger?
WF
   #80
 575     Haugesund     2
Du har helt rett, lurt å overdimensjonere iallefall 10%.
Jeg linket bare til det første jeg fant Smile Kablet er best ja, ikke trådløst.

Du kan bruke hvilken som helst strømforsyning, trenger ikke kunne dimmes. Denne skal levere konstant 24VDC. Hvis kontrolleren/dimmeren er 24v kan også denne kobles på her, denne trekker nok minimalt av effekt hvis den kun sender ut dmx signal.
Ser den oversikten over alle dimmerne hadde mange forskjellige.
D1 ser f.eks. ut som en type med integrert driver siden den har spesifisert 4x max strømtrekk.

Men strømforsyningen du linker til er nok litt liten. Hvis du har 3 stk led striper på 2,8A må du ha en 24V strømforsyning på minst 9-10A (3x2,8A +10%)
På 24V er ikke spenningsfallet/lengden på kabelen noe stort problem.

Her er kalkulasjon for 5m hvis du bruker 2,5mm2 kabel:
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas
Dette er akseptabelt.
Spenningsfallet i selve led stripen er det værre med, her er kobberstripene så tynne at man vil få spenningsfall jo lenger man kommer utover.
Dette løses enkelt med å koble stripen til i begge ender, altså hvis starten på stripen er 5 meter fra DMX driveren fører du 2 kabler herfra en på 5 meter til start av stripen og en på 10m til enden av stripen. Da vil det kun gå ca 1,5A i begge kablene, jo mindre strøm som går i kabelen, jo lavere spenningstap. Stripen vil også da internt ha lavere spenningsfall (siden det nå er kun 2,5meter fra strømforsyning til værste punkt)
WF
   #81
 575     Haugesund     1
Har aldri testet DMX merger før i praksis. Ser de koster litt. Fra 1200kr og oppover.
De fleste/rimeligste har kun HTP (Highest Takes Precedence)
Da kan du ikke skru av stripene fra den ene kontrolleren hvis den andre sender ut feks 60% output, den som sender ut høyest kanalverdi vinner.

Det du ønsker er LTP (Latest Takes Precedence) altså at den kontrolleren som sist hadde en endring tar kontrollen.

Problemet her er at hvis kontroller 1 er aktiv og gir ut følgende:
1: 50%
2: 80%
3: 60%

Og kontroller 2 gir ut følgende:

1: 10%

2: 20%
3: 30%

Hvis du gjør en endring på kanal 2 på kontroller 2 vil også de andre kanalene endre lysstyrke til det kontroller 2 gir ut...

Det optimale er LTPC som går på en og en kanal.
Altså hvis du da endrer kanal 2 på kontroller 2 er det kun denne kanalen som blir styrt fra kontroller 2, de andre kanalene forblir styrt av kontroller 1.

Jeg fant en type som støtter dette på ebay:
http://www.ebay.com/itm/DMX-Merger-PCB-Easily-Merge-2-DMX-512-Signals-w-HTP-LTP-LoTp-Backup-Override-/281542060003?hash=item418d36e7e3
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas
Dette er kun et printkort, så du må kjøpe en boks å sette den i.

Samme leverandør selger den også for integrering i en eller annen form for boks til $199:
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Eller fullverdig boks til $269:
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Med en av disse kan du styre alle stripene fra to ulike steder Smile

WF
   #82
 575     Haugesund     2
Tips til alle som skal ha led striper.. Ray Wu sin Aliexpress butikk.
Der får en kvalitet lysstriper til en meget hyggelig pris.
Hvis en søker litt på google ser en at denne butikken blir ofte anbefalt.

Han selger alt av led utstyr. Striper, opphengsgreier, strømforsyninger, koblinger, kontrollere osv osv..
Det jeg har kjøpt derfra har vert av god kvalitet og med kjapp levering.
Litt rotete butikk da før en får oversikt Smile

Link: http://www.aliexpress.com/store/701799
   #83
 29     0
Kanon! Takk igjen for grundig og forståelig svar Smile

Så konstant voltage/spenning er eneste kravet til strømforsyning/PSU i tillegg til nok watt/ampere! Den jeg linket til var faktisk tiltenkt pr.stripe. Fikk det for meg at det kunne være lurt å trekke vanlig 230ac fram til "stripestart", koble på strømforsyning+driver - for å minimere 24V lengdene så mye jeg kan. Men å kjøre på kraftigere PSU som da mater flere drivere kan være smart økonomisk - skal kikke på det! Jeg har bare litt vansker å forstå hvorfor man burde vurdere litt mere robuste men langt dyrere PSU som f.eks;

http://www.aliexpress.com/item/Switching-LED-Power-Supply-24V-100-Watts-Mean-well-power-supplies-LPV-100-24-ip67-water/1363745597.html?spm=2114.031010208.3.90.V4svkO&ws_ab_test=201556_1,201527_3_71_72_73_74_75,0_0

Når laptop adaptere til en femtilapp gjør jobben.. er det bedre eller tryggere på noe vis med dyrere PSU?

Ang. dimmeren så merket jeg det samme som deg! D5 ser faktisk også ut til å ha integrert driver av noe slag. Om du ser på LTECH linken i forrige posten min, og scroller helt ned - så ser det ut til at selve dimmeren kan drive opptil 288W ved 24v! Kanskje jeg bare skulle gått for denne løsningen + en kraftigere 300w psu?

Takk for tips om å koble begge ender, ser smart ut uansett oppsett når vi snakker 5m distanser. Når man gjør dette burde man jo faktisk "teoretisk" kunne koble 1x 10m stripe og "drive" fra begge ender? I praksis hadde det sikkert vært lurt å holde litt under max'en.

Dette hjelper jo også godt på 12v striper, som er mye enklere å finne til en rimeligere penge. Har prøvd å finne relativt kraftige lm, ~4000k 24v striper med 90+ CRI men det er en ganske vrien kombinasjon å finne.. kunne gjort det enklere for meg selv med 12v Smile
   #84
 650     Trondheim     0

Hei,

Skulle hatt noen meter med 24V LED string, hvit, ikke noe spesiell lyskvalitet for den skal inn i sikrinskapet for å gi meg automatisk lys når jeg åpner døra. Noen med gode tips til noe billige greier ? Kikka på DX.com men mest 12V. Har 24V supply fra før så tenkte det var greit å prøve å holde seg til det samme

Mvh
Kristian
   #87
 650     Trondheim     0
hei danielk,

takk, den øverste så bra ut. Godt å få litt hjelp i jungelen av alt som finnes ! Skal legge ut noen bilder når jeg har et sikringsskap som lyses opp innvendig når det åpnes, nyttig for oss som er inne der og tukler rett som det er Smile Neste steg blir å se om jeg finner en liten 24V UPS som kan holde liv i Loxone + lys om strømmen går Smile

-kristian

   #88
 29     0
Til sikringsskap ja! Da kan det godt hende at de forrige forslagene var overkill! Til det formålet holder nok noe langt rimeligere. f.eks;

http://www.aliexpress.com/item/LED-strip-5050-SMD-24V-flexible-light-60LED-m-5m-300LED-White-White-warm-Blue-Green/32424587134.html?spm=2114.01020208.3.82.cFCwqe&ws_ab_test=201556_2,201527_2_71_72_73_74_75,0_0

(husk å velg farge; warm white)

til $4 dollar for 5m, + $3 for shipping Smile
   #89
 650     Trondheim     0

der ja ! litt som dx.com sine priser men nå med 24V Smile perfekt !!



-kristian
   #90
 28     Toten     0
Driver å vurderer led stripe til å bruke som belysning over garasjeport.
Er det noe grunn til å gå for 24V istedet for 12V?
Er det også noen som har erfaring med dimmer som har minne? Tenker på å bruke en dimmer men koble den innom lyssensor som styrer utelyset på huset.
   #91
 29     1
Da blir det trolig analogt siden DMX dimmeren ser ut til å kreve firkantet 86mm veggboks(skal inn i nylig tapetsert gipsvegg...)

Men, hvilken Elko dimmer kan jeg bruke istedet? 316GLED er sikkert flott, men dyr. Kan noen anbefale en alternativ Elko dimmer som skal brukes med disse driverne(1driver til 2x5m striper) og mates av Meanwell CLG-150-24 med følgende strips i 5m lengder (2x 48W 24v, 2A last pr driver).

Har kikket litt på Elko 1-10v, 12-24vdc, og 315GLE.

Noen som kan gi noen tips til hvem av disse(eller andre Elko modeller) som vil være fornuftigste valget?

Siste redigering: Monday, October 5, 2015 5:46:05 PM av danielk
   #92
 1     0
Kaster ut eit rop om synspunkt på ein ide for belysning i taket her:

Stua skal pusses opp. Vurderer å ta fram deler av bjelkelaget i taket og male dei kvite og kle med panel i mellom. Siden kona ikkje er så glad i spot downlights (er i grunn ganske einig i at det ikkje er særleg dekorativt) så kom eg på tanken om å bruke LED-striper. Tanken min er å legge dei heilt inntil bjelkene mot taket og så legge ei skyggelist nedom. Det vil gje eit fint lys i taket uten at ein ser lyskilden er tanken. Sjå teikning under for å forstå betre kva eg tenker.

Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Spørsmålet er; blir dette for varmt oppi der med lite luft sirkulasjon bak lista?

Eg har funne ei LED-stripe som har overkommelig pris per meter men lysstyrken blir kanskje litt i overkant og kor mykje skal eg forvente at den kan dimmes ned??

http://www.bygghobby.no/produkt/led-stripe/led-stripe-5050/230v-dimbar-led-stripe-varmhvit

Håper noen kloke hoder har litt erfaring å by på!
WF
   #93
 575     Haugesund     0
Homlepong:

Jeg ville hatt led stripen klin nedtil skyggelisten slik at en ikke ser led stripen når man står i andre enden av rommet.
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Det er også en fordel å sikte ca 45 grader opp mot taket for å få mest mulig lysutbytte.
Mulig en kan frese ned et spor eller noe i skyggelisten for å få led stripen skjult og i riktig vinkel?
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Den stripen du linker til funker nok fint den, men ville heller kjøpt den her:
http://www.aliexpress.com/store/product/220V-230V-240V-High-Voltage-SMD-5050-Led-Strip-Flexible-Rope-Light-Power-plug-60led-m/701799_1864619277.html

Det er en tilsvarende stripe som den du linker til.
Da betaler du ca 1000kr for 20 meter, istedenfor 4000kr. Frakt er nok 3-4 dager uansett hvor du bestiller.
Begge stripene er nok laget i Kina, men den jeg linker til vet du iallefall at du får Epistar chip og CRI80. På siden du linker til er det ikke skrevet noe, så kan være hva som helst.
   #94
 28     Toten     0
WF: Denne stripa du linker til. Er den dimbar?
Ser dem annonserer med warm white der, men lite med valg når man skal bestille. Kanskje best å legge ved en kommentar og satse på at de leser den?
Bestilt derifra selv? Fornøyd?
WF
   #95
 575     Haugesund     0
Har ikke kjøpt 230V striper før, men APA102 addresserbar og vanlig RGB 24V.
Du bare spesifierer det du skal ha i kommentar ved kjøp, denne blir lest og fulgt opp.
Er bare å sende en mail med spørsmål om dimming før du kjøper.
Ray Wu sin butikk er til å stole på Smile
   #96
 69     Rogaland     0
Jeg går også med samme planer som homlepong når det gjelder takbelysning. Synes forsåvidt også at alu-listene som WF viste i et tidligere innlegg virker interessante, finnes det leverandører av slikt i Norge?
Og så et annet spørsmål, sett at jeg kjøper stripa nevt ovenfor fra Aliexpress, finnes det løsninger som gir meg helt skjult anlegg med dimming? Altså ingen utenpåliggende transformatorbokser, og vil de passe i standard veggbokser?
   #97
 156     1
For innebruk i aluminiumslister, ikke kjøp "vannsikret" (IP65) LED-striper. Disse er omsluttet av silikon, og de blir veldig varme inne i aluminiumslister, med dertil redusert levetid.


Det jeg har sett av LED aluminiumslister i Norge har vært svindyre, 220 kr/m eller mer for noe som koster 10-15kr i Kina. Men BB-bruker eivtress skrev dette 6. august i denne tråden: "Var forresten innom maxbo i Lier og så at de hadde et stort utvalg av aluminiumslister i mange fasonger og lengder. Flere av disse var perfekte til ledstriper. Kosta 40 eller 50 per meter."

   #98
 69     Rogaland     0
Sweet, takker! Har ikke noe Maxbo i nærheten, men skal tråle de andre byggvarehusene og sjekke
   #100
 5     0
Det er vanlig med dobbeltsidig tape på dem, men denne er ofte av dårlig kvalitet.
Jeg har tidligere limt dem på vegg med medfølgende tape og så hatt fugemasse på begge sider av stripen. Med hvitt kretskort på hvit vegg og hvit fugemasse så blir det ganske greit. Fugemassen holder dem limt godt til veggen.

Fordelen med alu profil er bedre beskyttelse av led stripen, kan også se penere ut. Bakdelen er at led stripene vil bli mye varmere og dermed miste lysutbytte/effekt mye raskere enn uten, i tillegg til at det er dyrere.

Den beste måten å feste led strips i profiler er med magnet-tape. Altså en form for dobbeltsidig tape, men magnetisk på ene siden.
Da kan man enkelt bytte led strips som feiler. Men den største fordelen er å kunne justere et par mm på led stripen slik at lyset blir riktig.

Dette er den peneste profilen en kan bruke, da ser en ikke lysprikkene i det hele tatt. En kan også droppe plastdeksel forran led stripen slik at en får bedre temperaturkontroll.
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Hvor kan disse profilene skaffes? Og til hva pris?
   #101
 270     0
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas
Er det mulig å benytte denne profilen slik?, indirekte lys ned på vegg, profilen ligger i taket
HSt
   #102
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Har ingen erfaring overhodet, men vil ikke en alu-profil med større overflate være med på å fordele varme utover en større flate som kan stråle varme og dermed gi en lavere temperatur på LED-stripen ? Men mulig tykkelsene på Alu-profil er for liten til dette ?
WF
   #103
 575     Haugesund     2
Da begynner mitt første led stripe prosjekt. Jeg skal ha en stripe utvendig langs taket på huset mot kledningen. Det er APA102C led.
Det som er tøft med disse er at en kan styre hver enkelt led-prikk til hvilken farge og lysstyrke en ønsker helt uavhengig av hverandre.

Disse er 5V noe som byr på litt utfordringer med spenningsfall, så det blir en del strømforsyninger på veien rundt huset.  Nærmere bestemt 18 stk Smile
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Alle gir 12A. Det blir store strømmer av dette. Totalt 216A til rådighet.. hehe Smile
Både striper og strømforsyninger er IP67 slik at de skal holde seg godt utendørs.

Jeg har testet litt forskjellig vinkling for å se hva som gir best lys..
(De midlertidige trefjølene her skal imitere takbeslaget som skal på etterpå)
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Koblet til en Arduino microkontroller og la inn et par programmer for å teste forskjellige vinkler.. (Rett ned vs rett inn mot kledning)
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Har ingen bilder fra selve testen, men fant ut at jeg vil rette lyset direkte innover mot veggen og ikke nedover veggen slik jeg først hadde planlagt.
Dette da lys rett nedover veggen vil avsløre de minste ugjevnheter i pussen på veggen og man må ha mer guffe på for å se lysene. Jeg går heller for en dekorstripe rundt huset som lyser rett inn mot veggen. Da blir det også helt umulig å se selve stripen, det bare gløder ut mellom vegg og takbeslaget.
(Som skal monteres etterpå)

Nå må det bare bli litt penere vær, så kan jeg begynne.
  (trådstarter)
   #105
 1,596     0
Tøft prosjekt!!! Gleder meg til å se resultatet; skal ihvertfall ikke si noe på ambisjonene her!
   #106
 1,411     Hordaland     0
Istedefor å kjøpe IP67 LED driver for montering utendørs, kan man ikke heller bare kjøpe en IP67 koblingsboks og koble alt inni denne?

Eksempelvis denne:
http://www.biltema.no/no/Bygg/Elektrisk/Elektrikerverktoy/Koplingsboks-2000034324/
Evt en større om det finnes.

Vanlig 100W IP20 driver jeg har liggende måler 200x100x40, så skal passe helt fint inni en slik boks..
Signatur
   #107
 3,210     Vestlandet     0
Jeg vet ikke fasitsvaret, men kan se for meg at det blir problemer med kjøling.
   #108
 1,411     Hordaland     0
Tja, driveren vil ta opp mindre enn halvparten av plassen inni boksen, så vil egentlig tro det blir mer luftig enn når man pakker en driver inn i plast og kaller den vanntett.. Men jeg besitter heller ikke fasitsvaret Wink

Men disse driverne er såpass billige uansett at jeg er fristet til å bare prøve.

Har tenkt tanken selv mtp temperatur, så tenkte å sette inn en trådløs temperaturmåler for å se hvor varmt det blir inni der. Neppe noe problem på vinteren, men spørs på sommeren. Nå vil jeg montere denne boksen under en platting uansett da, så står aldri midt i solsteiken.
Signatur
   #109
 3,210     Vestlandet     0
I en som er bygd ferdig vanntett fra fabrikk, kan man jo legge til rette for varmeledning gjennom overflaten på boksen. Ellers er alt avhengig av virkningsgraden.
   #110
 69     Rogaland     0
Finnes det innendørs drivere som passer inni standard veggbokser? Jeg vil gjerne skjule de driverne, er ikke akkurat så pent akkurat...
   #111
 26     Bodø     2
Kjøpte denne ledstripen som nevnt tidligere nevnt i tråden. http://store.yujiintl.com/collections/high-cri-led-strips-ribbon/products/bc-series-dual-cct-ribbon-120led-2835

Fantastisk farge og styrke. Har montert under kjøkkenbenken. Koblet den slik at det ble ca 3000 k. Prøvde først med led strips varmhvit 5630 fra ebay. Måtte montere to parallelle striper for å få godt nok lys. Men det var rett og slett et "ekkelt" lys
ubehagelig å se på.
Men til indirekte belysning vil nok denne fungere fint, men ikke til arbeidsbelysning under kjøkkenbenk.

http://store.yujiintl.com/ Har nå julesalg 25 % avslag på alt.
   #112
 187     Mosterøy     0
Er det LED stripe som kan erstatte lys ifra 4-6 spotter(50W halogen / tilsvarende LED spotter) på ca 5-7 mtr?
Dvs lyse like mye som spottene?

Helst i 220Volt utgave. Om det kan dimmes så er det en fordel, men ikke et must.
Og kan det bytte farge også en liten pluss, men ikke et must.

Skal dekke / lyse opp for under garasje porten, så skal stå ute, men tørt / under tak.
Signatur
   #113
 26     Bodø     0
Jeg vil tro at de godt kan erstatte GU 10, over en garasjeport. Har faktisk tenkt på å gjøre det samme.
Disse er 24v.
Kjøpte en omformer på ebay: http://www.ebay.com/itm/361120973318?_trksid=p2060353.m2749.l2649&var=630463501056&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Dimming av disse er jeg ikke helt inne på.. Annenhver led på stripen er varmhvit og kaldhvit. Jeg har koblet begge i lag slik at alle lyser samtidig, da blir det vel farge på ca 3000 k og sterkest lys.
Om du kun kobler til de varmhvite eller de kaldhvite, så blir det naturlig nok mindre lysstyrke.

Legger ved bilder av kjøkken benk, både med takbelysning på og av. Lyset ser nok litt hvitere ut på bildet.
Den store LED-strip tråden. - 2015-12-18 17.39.24.jpg - kilgore68
   #115
 205     Sandnes, Rogaland     0
Er akkurat igang med å trekke opp elrør på loftetasje. Har 4,5m høyde (åpen himling) under taket, med en saftig mønedrager. Inspirert av denne tråden ser jeg nå for meg å kunne lagt LEDstrips langs denne drageren, som en behagelig lyssetting oppunder taket.
Det er 8 meter av drageren som er synlig. Inntil denne har jeg tilgang til isolert loftsrom.
Spørsmålet er ift dimmer og trafoplassering. Er det slik at jeg har punkt for 230v som tilsluttes trafo (legges på loft) , videre fra trafo til dimmer (på vegg i loftstue) og fra dimmer til LEDstripen? Altså dimmer kobles etter trafo (ikke som på 12v halogen hvor dimmer er før trafo).

Blir dette rett?

Det blir vel 3-4m fra dimmer opp til trafo, og nærmere 6 meter fra dimmer til LEDstripen, er det noen begrensninger på disse lengdene som jeg da overskrider?
   #117
 62     1
Hvis du bruker en led-driver for dimming så vil systemet ditt bestå av en strømforsyning (ikke trafo...) som gir 12/24 V tilførsel til led-driver (strømforsyning og driver er også ofte samme enheten). Denne driveren/dimmeren kobles så typisk med en fysisk bryter (styresignal) som kan plasseres et helt annet sted, og ofte også med trådløse styringsmuligheter (som alternativ eller i parallell).

Så du står ganske fritt til å velge hvor du vil plassere driver i forhold til LED-stripe, plasser driver der det er kortest vei til fysisk bryter. På den driveren jeg holder på med for tiden står det at maks avstand fra driver til LED-stripe er 10 m.
   #118
 352     1
Pålen: lykke til me spennende lyssetting. Ofte er striper begrenset til makslengde på 5 meter. Så du bør se om du finner en som kan være opptil 8 meter lang. Ville gått for 24 V stripe da disse produktene består av tynne fleksible "printkort" vil jeg anta at 230v kontra 24v har større konsekvens ved f eks kortslutning.
Jeg har 5 dimbare ledstriper så langt i boligen. Riktignok da med rgbw på alle for å skape en spennende lyssetting. Dimmes med Dali via Knx. Dersom du bare skal dimme vanlig lys altså uten farge så er det mange trafoee med innebygget dimming. Dvs du kobler trafo til 230V. 2 ledere fra denne til impulsbryter også 2 ledere fra trafoen og ut til led stripen. Enkelt å greit:)
Signatur
   #119
 29     0
Fikk mange gode råd her(spesielt stor takk til @WF) så jeg tenkte det var på plass med en oppdatering av "Cove light" prosjektet.

Prosjektet er langt fra ferdig(bakplater, kantlist etc), men jeg har fått opp MDF plater langs hele taket i stua og inn mot åpen kjøkken. Her går det ca 20m striper, drives av 2x strømforsyninger og drivere langs LED-stripsene som kontrolleres av ELKO Pluss 1-10V analog dimmer.

På kjøkkenet har jeg fellt ned en plate med ca 4.5m strips rundt, og det kommer 5m til under overskapene så fort flisene kommer opp hvor begge vil bli styrt av en 1-10v dimmer. Strøm og driver for disse er oppe på loftet over.

Som eneste lyskilde på 35m2 var jeg bekymret for om dette ville bli nok- men på max sprut er det minst like lyst her som en skarp sommerdag. Mer enn nok!

Strips- Colordiode CD-3528-F24-NW2:
http://www.aliexpress.com/item/Nutural-White-New-Product-High-CRI-90-Led-Strip-3528-9-6w-m-High-bright-120leds/1947804227.html

Strøm- Meanwell CLG-150:
http://www.aliexpress.com/item/Warranty-3-Years-Waterproof-IP67-CE-Rohs-CB-SAA-PSE-TUV-CUL-UL-90-295V-ac/32374413700.html

Driver- Noname DM9115:
http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-0-1-10V-0-10V-LED-DIMMER-DRIVER-Constant-Voltage-3-Channel-DC12-24V/1327191382.html

Alt har 50.000 timers forventet levetid. Driver har en PWM frekvens på 500HZ. Mer enn nok til daglig men når man filmer ser man video flimring når lyset ikke står på 100%. Det finnes drivere med 3-5k KHz som jeg heller burde gått for som er flimmerfri på film også.

Stue på ca 35%

Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas


Kjøkken(5m strips) på minimum/10%

Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas


Kjøkken ca 60%

Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas


Kjøkken 100% (så lyst at kamera ikke klarer ta bilde, alt rundt ser derfor mørkere ut)

Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Selve stripene er limt til en magnet tape:

http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-3-Meters-self-Adhesive-Flexible-Magnetic-Strip-3M-Rubber-Magnet-Tape-width10mm-thickness-1/32515193159.html

Disse prøvde jeg feste mot 135 graders hjørnebeslag av stål for å kjøle stripene, men da produserer de faktisk en ganske markant irriterende buzzinglyd når stripene ikke er på max eller minimum. Etterpåklokskapen tilsier jeg bare burde kjøpt inn egnede LED-profiler, men disse koster nærmest samme som selve stripene så det satt litt for langt inne den gang.

Koblingen måtte elektriker justere på da originale koblingsskjema tillot ikke å skru stripsene av. Rødt er endringen trikker måtte ta.


Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas


Alt i alt mye jobb for en som kunne null om tema fra tidligere, og en god del dyrere enn først antatt. Dog veldig fornøyd og tror sluttresultatet blir veldig bra.
HSt
   #120
 36,582     Lillestrøm kommune     0
24V DC forsyningen kan vel ikke kjøre fra 2 N-ledere, så ble det en feil her ?
   #121
 29     1
Den ble ikke helt riktig nei.. prøver igjen (fikk ikke redigere forrige post). Håper denne henger bedre på greip, var sånn elektriker tegnet opp for meg..


Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas
   #122
 226     0
Det er vanlig med dobbeltsidig tape på dem, men denne er ofte av dårlig kvalitet.
Jeg har tidligere limt dem på vegg med medfølgende tape og så hatt fugemasse på begge sider av stripen. Med hvitt kretskort på hvit vegg og hvit fugemasse så blir det ganske greit. Fugemassen holder dem limt godt til veggen.

Fordelen med alu profil er bedre beskyttelse av led stripen, kan også se penere ut. Bakdelen er at led stripene vil bli mye varmere og dermed miste lysutbytte/effekt mye raskere enn uten, i tillegg til at det er dyrere.

Den beste måten å feste led strips i profiler er med magnet-tape. Altså en form for dobbeltsidig tape, men magnetisk på ene siden.
Da kan man enkelt bytte led strips som feiler. Men den største fordelen er å kunne justere et par mm på led stripen slik at lyset blir riktig.

Dette er den peneste profilen en kan bruke, da ser en ikke lysprikkene i det hele tatt. En kan også droppe plastdeksel forran led stripen slik at en får bedre temperaturkontroll.
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas



Noen som har fått prisen på disse?
Jeg har prøvd å sende mail, og på fb, men litt utålmodig her Wink
   #127
 226     0
Da er vel disse nærmere
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas

http://led.tradekey.com/product-info/Aluminum-Led-Profile-4585958.html

http://www.aliexpress.com/store/product/Aluminum-Profile-for-LED-Ligting-Aluminum-led-profile-for-recessed-wall-or-celing-mouting-decoration-HS/909341_998587788.html


Men som man ser her er de mye simplere, spesielt med tanke på gips/sparkel.
OG mye endel mindre, noe som jeg er redd ødelegger looken litt
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaasDen store LED-strip tråden. -  - shaukaas
   #129
 226     0
Jeg har ingen erfaring, så alt jeg sier blir mest gjetting.. Men det jeg liker med den/de andre modellene er at man få luft mellom "taket" og veggen, noe som gjør at det vil se mer flytende ut.. TIPPER jeg..
   #130
 270     0
Jeg har ingen erfaring, så alt jeg sier blir mest gjetting.. Men det jeg liker med den/de andre modellene er at man få luft mellom "taket" og veggen, noe som gjør at det vil se mer flytende ut.. TIPPER jeg..

Jeg har heller ingen erfaring, og tror du har rett.
Jeg er bare redd at 10cm ut, i en stue på 50m2 ser litt "mye ut".
Den billige er jo 7cm, i mitt hode høres dette bedre ut.
Jeg kjøper in en av hver, så lager jeg en testramme.
   #131
 226     0
om du bestiller av den 7 cm og får en ok pris og de finner ut at de skal ha frakt (er jo tross alt Kina så er jo ikke sikkert), så kan vi evt bestille sammen og dele frakten. vurderer å prøvde dette på badet, så ikke mange skinnene jeg skal ha (lite bad)
   #133
 5,743     OSLO     0
jeg kjøpte den typen der som en "test" til noe.
ganske bra kvalitet på de der, og dem sprer lyset på en pen måte Grin

på bildet ser du 1m lang profil, og 24v ledstripe 20w/m

jeg betalte 1500kr for 1lot (10m) inkl frakt. så dvs 150kr/m. ikke så ille pris (jeg valgte hurtig frakt, egentlig ikke vits men gjorde nå det....)
Den store LED-strip tråden. - lledprofil test.jpg - alt_er_mulig
   #136
 226     0
supert, de der så jo veldig greie ut.
Men likte de andre bedre i og med at de er laget for å pusses inn sammen med gipsen slik at man får et sømløst tak, denne blir vel mer utenpåliggende? Eller tenker du at man kan pusse inn den falsen greit?

Kanskje man kan felle den litt ned i gipsen?
   #137
 5,743     OSLO     1
er vel ikke nok kant på den til og kunne sparkles inn.
men den er jo relativt pen selv som utenpåliggende montering Smile
   #138
 226     0
Det er sant, men passer jo ikke over alt muligens?
Men fin var den!

Jeg får prisliste fra tyskerne på mail i morgen fikk jeg beskjed om, så da får vi se hva de skal ha...
   #140
 226     0
Da fikk jeg prislister fra både Tyskland og Kina.
Hvordan gjør jeg det så alle kan få tak i dem, er jo pdf.
Dropbox og link? Er jo veldig mye spennende alu profiler som jeg tror mange kan finne på mye gøy med!

Uansett, her ser dere de prisene som står i katalogene for de to skinnene vi har snakket om. Dette er vel å regne som rene listepriser, så ikke noe pruting/forhandling.

Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas
KE
   #142
 3,673     Hordaland     0
De tyske var nå veldig dyre da, mens de kinesiske var veldig billige. Er det mulig å få kjøpe prøver før man kjøper større mengder?
   #143
 1,463     Harstad     0
Er prisen på FL-ALP023 per meter eller per stk? Hvor lang er en stk isåfall?

Klarte ikke å finne ut av det i prislista.
Signatur
T1
   #144
 782     0
Jeg skal ha både helt hvit led strip til indirekte lys + RGB for pynt.
Har først konsentrert meg om hvite led striper. Da med 5630 chip som er mye mer lyssterk enn 5050 chip.

Jeg har kjøpt 2 forskjellige fra China/Aliexpress.
En som ser ut til å være grei kvalitet og en med høy kvalitet.
Har i dag satt opp en liten test mellom dem, tenkte å kjøre dem 100% et par måneder for å se forskjell. Bruker bare en liten del av stripene, slik at jeg etter testperioden kan sammeligne de med resten/nye led.
Har lest at mange LED striper halverer lysutbyttet etter bare noen måneder på full guff og ønsker å teste dette.

Grei kvaliet kostet ca 30kr pr meter inkludert frakt. (Epistar)
Den dyrere som så bedre ut kostet 75kr pr meter inkludert frakt.

Som forventet var forpakningen på den dyre typen (Samsung) av bedre kvalitet:
Den til venstre er den "dyre"
Konklusjon så langt:
Kjøper heller 2stk av den rimelige og får mere lys enn den dyre, til en lavere pris. Men det gjenstår å se hvordan de oppfører seg over litt tid.
Skal oppdatere her.
Førsteinntrykket er at de lyser enormt godt opp disse 5630 stripene.
Ser ut som det ligger noen arbeidslamper i hjørnet av stuen her jeg sitter.
Selv om test stripene kun er en halv meter lange.


Hvordan gikk det med dyrt vs billig?
Ble det noen endelig konklusjon på testingen din?
   #145
 62     0
Da har jeg bestilt 20 m av den kina-profilen, så får krysse fingrene for at den er brukbar...
Kommer sikkert til å sitte igjen med noen meter som kan selges videre.
   #146
 1,463     Harstad     0
Flott. Du får holde oss oppdatert! Smile
Signatur
   #148
 270     0
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaasTil dere som har testet fler strips, jeg skal ha ca 60 meter med indirekte strips langs vegger, og i senter på rom.
Det er viktig at det er nogenlunde nøytralt hvit lys, litt kaldere en warmwhite, men ikje mot blått. Jeg ser også at noen gir svakt grønnskjær, ikke bra.!.
Hva skal jeg velge?, jeg ser at det er ruller på 5 meter til ca 1000.- som sikkert er mer en bra nok, men det hadde vært kjekt med noe som er litt billigere.
Forslag mottas med takk Smile
   #149
 270     0
Nyttig, iallefall for meg:

To start, lets explain exactly what these 3 LED numbers mean.


3528 LED5050 and 5630 (5730) LED are the 3 most commonly used surface mount diodes for flex strip lighting. They are traditionally used in mono-lights or RGB flex LED striplighting. As technology advancing, these 3 types of LEDs are now used for home and commercial lighting to replace compact fluorescentand incandescent lighting.
Once you see the 3 diodes, you can easily tell that the 3528 LED is smaller in size than the 5050 LED. But what most people do not know is, a 5050 LED is actually contains 3 sets of 3528 LED inside. The 5630 (5730) LED is basically a stretched 5050 LED with a much wider viewing angle. Making the 5630 (5730) LED the brightest of all 3 with the lowest power consumption per watts
   #150
 270     0
Dette ser jo lovende ut for å få riktig fargetemperatur, synd det ikke er en CR index, satser på å bruke Fibaro RGBW controller for å justere til "riktig fargemix"
   #152
 226     0
Er prisen på FL-ALP023 per meter eller per stk? Hvor lang er en stk isåfall?

Klarte ikke å finne ut av det i prislista.

Da har jeg bestilt 20 m av den kina-profilen, så får krysse fingrene for at den er brukbar...
Kommer sikkert til å sitte igjen med noen meter som kan selges videre.


@Knett
På de invoicene jeg ha fått så er pris pr/m og standar lengde er 2m

@Nettopp
Jeg også prøver meg på kinaprofilen, jeg har bedt om at de lakker synlige deler hvit noe som ikke var noe problem. Det ble da 9.80 USD/m totalt.
Endte du med å bestille hos den selgeren jeg la ut her (som jeg fikk kataloger fra)?
   #153
 62     0
Jeg bestilte fra en annen først som var en del rimeligere, men etter et par dager fikk jeg beskjed om å kansellere ordren da de ikke hadde varer på lager og skulle stenge ned.

Bestilte så fra den det ble lenket til tror jeg, var i hvert fall to norske feedbacks på produktet. Bestilte 2 m lengder, men fikk så beskjed om at det ble for dyrt med frakt opp til min "very remote location" i Oslo. Så nå er 10 m + 1 bonusmeter på vei...


Var smart å få de lakkert! Håper du kan legge ut bilde av dette når de ankommer.
   #154
 5     0
Fikk 10m med denne aluprofilen idag. Men lurer om det kan gå å felle denne inn i veggen, helt oppunder taket, men da må stripsen ligge, om det går fint med tanke på støv.

Også ser jeg det var diskutert litt lengre bak her om å sparkle denne sammen med gips, noen som har noe erfaringer med dette?
   #155
 226     0
Var jeg som lurte på om man kunne sparkle den inn, slik som profilen fra Tyskland. Jeg skal bestille mine i løpet av uka, så får ikke tenkt så mye med deg før jeg har dem i hånden.
Jeg ønsker å bruke dem på badet, og pusse dem gjevnt med gipsen i taket.
   #156
 2     0
Gikk igjennom noe nettsider nå men jeg holder på å snakke på andre forum, men i "blogg" linken så fant jeg en god del god info ang. LED lys... Men som det ble sagt på begynnelsen av denne tråden, det er ikke lett å bli klok på det greine her... LED har virkelig mye man må forstå seg på før en kan montere hva enn det skulle være... Strips, spots, flomlys osv.. men kanskje dette kan hjele dere ander der ute : ledsale
RTv
   #157
 918     0
Jeg har ca 80 cm med denne ledstripen som jeg skal ha som lys i ei bod der det lav under taket. Driveren som følger med her er brukt på dei resterende 4,2m. Hvor er det rimligst å kjøpe en enkel driver til dette. Må vær 230V/24Vdc, men trenger ikke å kunne dimmest.
   #158
 5,743     OSLO     1
Jeg har ca 80 cm med denne ledstripen som jeg skal ha som lys i ei bod der det lav under taket. Driveren som følger med her er brukt på dei resterende 4,2m. Hvor er det rimligst å kjøpe en enkel driver til dette. Må vær 230V/24Vdc, men trenger ikke å kunne dimmest.

kanskje denne?
http://www.lysbutikken.no/teknisk-led-belysning/led-transformator-24v-dc/led-trafo-12w-24v-dc-m-ledning-hvit
   #159
 270     0
Hei,
er det noen som har erfaring med modernhome.no?
Har bestilt 2 x Fibaro RGBW dimmerer derifra.
Ikke fått noen bekreftelse, de har tatt betalt.
Ikke fått noen tilbakemelding på hendvendelser
Ikke noen på såkalt "chat"
Ikke noe telefon nummer
...........
   #160
 62     1
Jeg bestilte noe fra modernhome før jul, det gikk fint det. Tok vel to dager før pakken ble sendt. Er vel ikke akkurat den største virksomheten, så sikkert litt avhengig av at innehaver ikke er for belastet med andre oppgaver...
   #161
 270     0
Går sikkert bra, bare undrende til null kommunikasjon, bekreftelse, kontaktinfo, osv...

Fordeler ved å bruke norsk nettbutikk:
  • Ingen kommunikasjonssvikt


  • Ingen uventede gebyrer eller skjulte kostnader


  • Kjapp levering


  • Lokal tilhørighet



  (trådstarter)
   #162
 1,596     0
Dette lukta humbug lang vei. Ta kontakt med kredittkortselskapet ditt, og krev beløpet refundert.
HSt
   #164
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Er det DC versjonen som er begrenset til 5m ? Jeg trodde 5m var en almenn grense men har ikke begynt å undersøke dette så nøye enda.
   #165
 270     0
Hei,
trenger diverse 24V RGB 4 pin koblinger, overganger, strømforsterkere osv.
Hvem har PÅ LAGER i Norge?
Finner mange nettbutikker, men når du kommer til handlekurven står det ca 2-3 ukers leveringstid, da kan jeg like gjerne handle på Ali&Co Smile
   #166
 43     Sula     0
Er det noen begrensning på hvor lang en 230v led stripe kan være ?
Tenker "permanent julebelysning". type 5050 RGB led strip.. for eksempel denne : Aliexpress 5050 RGB LED



Bumper denne, noen med erfaring av ledstriper utvendig. F.eks i kasse/takutstikk ?
Utseende messig versus downlights ...?

Finner lite bilder av dette.. kanskje en grunn?
   #167
 1     0
Er det noen begrensning på hvor lang en 230v led stripe kan være ?
Tenker "permanent julebelysning". type 5050 RGB led strip.. for eksempel denne : Aliexpress 5050 RGB LED



Bumper denne, noen med erfaring av ledstriper utvendig. F.eks i kasse/takutstikk ?
Utseende messig versus downlights ...?

Finner lite bilder av dette.. kanskje en grunn?

Lyser ikke mye kontra DL, men ser pent ut om det er gjort ordentlig. Får tak i ip x7 av ledstrip.
   #168
 43     Sula     0
Tok en liten test, med 24v 5630 60l/m. Warm white.. Vedlagt.
Det såg ikke så altfor værst ut mener jeg.
Man kan jo alltids trikse til med f.eks tape eller lignende for og få "spot" effekt.
Så er de dimbare så man kan regulere styrken.

Så er jo prisen ca 2000 per spot , vs 3000 for 100 med 230v led..cirka.
Jeg hadde tenkt 14 spotter ute på mitt hus..
Den store LED-strip tråden. - 2016-04-04 22.00.55.jpg - Lusca
Den store LED-strip tråden. - 2016-04-04 22.14.30.jpg - Lusca
   #169
 52     0
Kobler man led strip som den sist viste her med støpsel I stikk kontakt eller trenger man elektrikker ?
   #170
 270     0
Her er noen av ledstripsene jeg har montert


Kul ventilatorkonstruksjon til Røros Bistro 120'n.

Syns jeg kjenner igjen designet Smile

Er det hvitbalansen i bildene dine som gjør lyset så hvitt, eller er de så hvite? Ser ut som de har ganske høy K, vet du hva de ligger på?

Skal bytte ut noe led hos meg selv, og vil ikke ha noe over 2700 evnt 3000 hvis de kan dimmes.

Hei Vegard, hvor har du sett ventilator konstruksjonen før?,
Det viser seg at jeg må gjøre det samme, og lurte på om noen har tegninger eller beskrivelse på hvordan dette er gjort. Mitt problem er at ventilatoren veier 25 kg, ikke bare å henge den i gipsen.
Kim
   #171
 270     0
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaasDen store LED-strip tråden. -  - shaukaas
Da går det fremover med testing av strips og farge!
Er ikke lett å se før alt er malt og på plass.
Her er det 2 x hvit, varmhvit og nøytral hvit på samme strip, tror dette skal gå bra når jeg får blandet de litt. Tror jeg ender på 100% varm, og 25% nøytral sammen. 
   #173
 3     Møre og Romsdal     0
Har skaffet meg aluprofiler av typen R10 fra LED Profilelemente. Skal lakkere denne hvit, og hadde da i utgangspunktet tenkt å gå for en blank lakkmaling. Men er det egentlig det som blir det beste, eller kan dt fort bli for mye glans/refleksjon? Noen som har noen formening rundt dette? Når profilen først har kommet opp, blir det vanskelig å gjøre endringer.

Lyset skal være i tak inn mot vegg på et baderom med mørke fliser på vegg og gulv. 14,4W/m 24V.
Den store LED-strip tråden. - image.jpeg - evinrude
   #174
 21     Tromsø     0
Har skaffet meg aluprofiler av typen R10 fra LED Profilelemente. Skal lakkere denne hvit, og hadde da i utgangspunktet tenkt å gå for en blank lakkmaling. Men er det egentlig det som blir det beste, eller kan dt fort bli for mye glans/refleksjon? Noen som har noen formening rundt dette? Når profilen først har kommet opp, blir det vanskelig å gjøre endringer.

Lyset skal være i tak inn mot vegg på et baderom med mørke fliser på vegg og gulv. 14,4W/m 24V.

Regner med du skal bruke 5050 14,4W/m 24V?
hvis ja så bør du kanskje vurdere 5730 14,4w/m som gir 50-55lm/m mtp at du har mørke fliser på vegg og gulv. Lettere å dimme ned fra maks, enn å dimme over maks :p

Signatur
   #175
 3     Møre og Romsdal     0
Er vel 5630 det jeg har. Oppgis å gi 1500 lm på 5-meteren. Har annen belysning i tillegg, så tror ikke det skal bli noe problem med nok lys for min del. Er nesten bekymret for at det skal bli for mye refleksjoner i profilen om jeg bruker blanklakk, så vurderer å prøve meg på mattlakken.
   #176
 270     0
Er det noen som har funnet noe GODE 5050 RGB skjøte og vinkel løsninger?
Jeg kjøpte noen 90 graders hjørner, men sliter med å få de til å sitte, og det går hardt ut over stripsene når jeg prøver å skyve de inn.
Ender vel opp med å måtte lodde Sad
   #177
 1     0
Hei,
Mange gode tips her.
Jeg planlegger å legge LED strips i underkant av trappetrinn. Totalt har jeg 15 trinn, og havner på omlag 13-14m med lys.
Noen som har vært borti å legge slik, og som kan tipse om oppsett, LED type, driver, dimmer etc?

Newbie på LED opplegg.

   #178
 270     0
Jeg tror jeg ville se på muligheten til å legge en stripe på hver side i bakkant av trinnene.
Eventuelt satt på en difuser/list for å skjerme innsyn mot LED stripe.
Jeg synes det er noe hassle å prøve å kutte og lodde/skjøte korte lengder.
Du trenger også å tilføre strøm underveis, da mer en 5 - 7 meter mister lyseffekt.
Driver er jo bare en strømforsyning tilpasset hvor mye srøm du trenger, dimmer er avhengig av hvor og hvordan du vil at det skal virke, finnes masse trådløse løsninger.
Sist kommer jo spørsmål om pris, og farge på dette.
Stripet på 5 meter koster i Norge fra noen hundrelapper opp til 4500.- pluss mva og driver.

   #179
 1     0
Hei!

Planlegger å pusse opp badet mitt, og skal lekte ned taket og lage en led-strip belysning lik den Soft har lengre opp her.
Lekter ned med 23x48 lekt og lager en ramme av takgipsplater 1200x60x10. Glipen mellom tak og vegg tenker jeg å la være p 2-3cm. På begge sider av denne innrammingen blir det LED-strips.

Har lyst til å kunne eksperimentere med forskjellige farger, blant annet kanskje litt blålig lys i midten av ramma for å få litt illusjon av blå himmel.
Valget har da falt på RGBWW strips.
Totalt blir det en lengde på ca 20m ( ytterkant ca 13m, innerkant ca 7m)

Stripsene jeg tenker å kjøpe. 5050 24v Dobbelrad RGBWW :
https://www.aliexpress.com/item/5m-DC5V-WS2812B-RGB-LED-pixel-Strip-light-60-LEDs-m-60pixels-m-SMD5050-WS2811-WS2812/1965432897.html?spm=2114.13010208.99999999.267.hl2rzK

Strømforsyning: 24V 600W 25A. :
https://www.aliexpress.com/item/Universal-DC-24v-25A-600w-AC100-240V-led-strip-light-switching-power-supply-Switch-adapter-100/32277339878.html?spm=2114.13010208.99999999.264.Q0oMBb

Wi-Fi RGB Controller/Reciever:
https://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-2-4G-Wireless-CV-Zone-Receiver-RGBW-LED-Controller-4-Zones-Control-R4-5A/32365858355.html?spm=2114.13010208.99999999.270.A8JtZj

Wi-Fi Led controller panel:
https://www.aliexpress.com/store/product/110-240Vac-RF-2-4G-DMX512-wireless-transmitter-RGBW-4-zone-LED-touch-panel-controller-light/1080360_32276433880.html


Det som bekymrer meg litt er varmeutvikling.
LED stripsen er på alibaba opgitt til <28w/m noe som virker utrolig mye.
Dette tenker jeg må være med både RGB dioden og WW dioden på full guffe samtidig.
Men det er jo ikke noe som vil være aktuelt så ofte?
Lurer også da på om jeg skal gå for IP21 eller IP68. Dette er jo på et bad, og det vil jo ved en lang varm dusj bli veldig fuktig luft oppunder taket. Selv om det er ventilasjon og aldri vil bli direkte vått.
IP21 er vel mindre eksponert for overoppheting da den er mindre isolert, men vil den tåle å bli periodisk utsatt for fukt?

Gjerne del dine erfaringer med dobbelradet RGBWW og varmeutvikling ved en slik montering hvis du har Smile
   #180
 1,421     Bærum     0
Kjøpte du noe av dette? Hva er erfaringene? Jeg lurer på å sette opp en ramme i taket på kontoret med LED lampe i midten og LED strips rundt kantene, ca 6 meter.
Signatur
   #181
 1,421     Bærum     0
Hva gjør jeg når jeg må ha mer enn fem meters lengde på strip'en? Må jeg kjøpe to og kutte den ene? Må jeg ha to drivere for å få dette til å funke, eller kan de kobles på samme driver/strømforsyning hvis den har effekt nok?
Signatur
   #182
 38     0
Hva gjør jeg når jeg må ha mer enn fem meters lengde på strip'en? Må jeg kjøpe to og kutte den ene? Må jeg ha to drivere for å få dette til å funke, eller kan de kobles på samme driver/strømforsyning hvis den har effekt nok?

Ja, du kan fint bruke samme driver på flere LED strips så lenge driveren er kraftig nok. De må parallell kobles.

Skal du ha 10m strips kan du fint sette én driver på midten og dra 5m ut til hver av sidene.

Merk: Det finnes også strips som er lenger enn 5m om du skulle trenge det.
Signatur
   #184
 1,355     0
Inspirerende tråd. Jeg skal selv bygge om stua i 2.etg fra dagens "multibruk" inkl. kinorom til et separat ekstra rom + et dedikert kinorom med bar på 24m2. Det var kona som ville ha bar der Wink Uansett vil vi gjerne ha litt effektbelysning i tillegg til downlights i taket, så jeg tenkte først på RGB-striper montert under bardisken og ved sokkelen for eksempel. Med en slik driver med fjernkontroll som kan stilles inn på å saaaakte bytte farge. Så sakte at man knapt legger merke til det, før rødt plutselig har blitt grønt. Har sett det på barer i utlandet og det er ganske stilig. Noen som kan anbefale passende styring?

Siden både tak og vegger skal byttes tenkte jeg av vi kanskje skulle droppe vanlige taklister og så til en RGB-LED-stripe rundt hele taket også (6,36*3,77m). Altså jevnt rundt hele. Tenkte først på slike skrå profiler med direkte innsyn til diffuser. Disse burde kunne erstatte taklistene, og jeg kan sikkert skråskjære de i hjørnene. De må dog være av en type der diffuseren klipses på, ikke av typen der den skyves inn fra siden.

Men etter litt lesing her virker profiler med indirekte belysning kanskje å være et bedre valg? De 100mm brede så veldig fine ut, men jeg har ingen planer om å bruke 5-sifrede beløp bare på alu-profiler. Må evt. finne et rimeligere alternativ. Vi skal ha smart-panel eller tilsvarende på veggene så en type som har en stort nok flens (bør være minst 13mm) mot veggen slik at smart-panel (skygge skrå) kan settes opptil hadde vært optimal. Om platene monteres først og profilen settes inntil blir det jo "hull" ved hver fordypning i platene. Evt. må jeg prøve å montere profilene såpass langt fra veggen at en mindre flens holder men det blir en noe vanskeligere montering.

Taket blir slike MDF-panelbord i 169mm bredde, også skygge skrå. Profilen bør ha en kant som kan ligge under disse. Må lekte ned med sløyfer eller lignende men det er neppe problematisk.

Ulempen jeg ser med de fleste profiler er at de er så forbannet korte. 1m betyr svært mange skjøter, der man må vært svært nøyaktig for å få det pent. Ville sterkt foretrukket minimum 2m lengder og gjerne ennå lengre. I tillegg må profilene være lakkerte matt hvite.

Noen tanker om passende produkter? Trenger som sagt kun RGB på LED-stripene, antar 24V er det greieste å gå for for å slippe for mange matepunkter (blir jo ca. 20 meter lengde så jeg vil tro mating på 2 punkter holder (2x5m ut fra hvert punkt). Driveren bør kunne styre både disse 20m + 5-10m rundt baren samtidig.
HSt
   #185
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Husk Alu-profilen vil vel ta unna noe varme så bytte denne med MDF er vel et ekstremt dårlig valg, eller ?
   #186
 1,355     0
Husk Alu-profilen vil vel ta unna noe varme så bytte denne med MDF er vel et ekstremt dårlig valg, eller ?


Var det et svar til meg? Skal selvsagt bruke alu-profil men det skal ligge MDF inntil denne. Eller hva det nå er som brukes i slike bord og panelplater.
HSt
   #187
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Tja, den var jo egentlig det, men leser jeg inlegget ditt en gang til så er det jo faktisk mer "profil" beskrivelse der enn det jeg fikk med meg når jeg leste det sist .... (teksten er uenderet så min feil)

Jeg var redd for at LED stripene skulle bli for varme så det var en tanke bak svaret...
   #188
 1,355     0
Er det generelt noe særlig varmeproblemer med RGB-striper som ikke kjøres som hvit (dvs. aldri alle tre LEDene på en gang? Skulle tro at disse ville generere mye mindre varme enn rene hvite led-striper?
HSt
   #189
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Hvit LED er vanligvis 1 stk UV LED som konverteres til hvitt lys med fosfor i linsekappen.
   #190
 1,421     Bærum     0
Jeg endte opp med å kjøpe en rull av denne sorten. En ganske nye type diode kalt 2835 som er enda mer effektiv og har bedre varmetransport enn 5630. Dette er dual color temperature med to sett dioder på henholdsvis 2700k og 5600k. Stripa har én plussinngang og to utganger. En for hvert sett dioder. Man kan da enten ha varmt lys, kaldt lys eller noe midt i.

Hvordan styrer du disse? Må du ha en dimmer til hvert sett med dioder for å kontrollere styrken eller hvordan funker det?
Signatur
   #191
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Inspirerende tråd. Jeg skal selv bygge om stua i 2.etg fra dagens "multibruk" inkl. kinorom til et separat ekstra rom + et dedikert kinorom med bar på 24m2. Det var kona som ville ha bar der Wink Uansett vil vi gjerne ha litt effektbelysning i tillegg til downlights i taket, så jeg tenkte først på RGB-striper montert under bardisken og ved sokkelen for eksempel. Med en slik driver med fjernkontroll som kan stilles inn på å saaaakte bytte farge. Så sakte at man knapt legger merke til det, før rødt plutselig har blitt grønt. Har sett det på barer i utlandet og det er ganske stilig. Noen som kan anbefale passende styring?

Siden både tak og vegger skal byttes tenkte jeg av vi kanskje skulle droppe vanlige taklister og så til en RGB-LED-stripe rundt hele taket også (6,36*3,77m). Altså jevnt rundt hele. Tenkte først på slike skrå profiler med direkte innsyn til diffuser. Disse burde kunne erstatte taklistene, og jeg kan sikkert skråskjære de i hjørnene. De må dog være av en type der diffuseren klipses på, ikke av typen der den skyves inn fra siden.

Men etter litt lesing her virker profiler med indirekte belysning kanskje å være et bedre valg? De 100mm brede så veldig fine ut, men jeg har ingen planer om å bruke 5-sifrede beløp bare på alu-profiler. Må evt. finne et rimeligere alternativ. Vi skal ha smart-panel eller tilsvarende på veggene så en type som har en stort nok flens (bør være minst 13mm) mot veggen slik at smart-panel (skygge skrå) kan settes opptil hadde vært optimal. Om platene monteres først og profilen settes inntil blir det jo "hull" ved hver fordypning i platene. Evt. må jeg prøve å montere profilene såpass langt fra veggen at en mindre flens holder men det blir en noe vanskeligere montering.

Taket blir slike MDF-panelbord i 169mm bredde, også skygge skrå. Profilen bør ha en kant som kan ligge under disse. Må lekte ned med sløyfer eller lignende men det er neppe problematisk.

Ulempen jeg ser med de fleste profiler er at de er så forbannet korte. 1m betyr svært mange skjøter, der man må vært svært nøyaktig for å få det pent. Ville sterkt foretrukket minimum 2m lengder og gjerne ennå lengre. I tillegg må profilene være lakkerte matt hvite.


Har du vurdert å få en lokal blikkenslager til å knekke beslag til deg? F.eks 0.8-1mm aluplate, klippet i remser á 2 meter, med et par knekker på. Burde bli betydelig rimeligere enn de fleste profilene. Alle blikkenslagere kan lage slike i 2 metere, noen kan lage de enda lengre. Å få til en bue kan nok by på utfordringer på smale lister, men flere knekker klarer alle blikkenslagere å få til.
Signatur
   #192
 2     0
Heisann!
Jeg har montert ledstrips i trappetrinnene og nå plages jeg med å få dette til å funke.. Dimmeren tar kveld så fort jeg starter strømforsyningen. Strømforsyningen er meanwell 200w 24v. Har satt dimmeren på sekundær siden. 12-24v 30A som er kjøpt på ebay. Hva er det jeg ikke skjønner? Er det trafoen som ikke kan dimmes?

https://m.elfadistrelec.no/no/switched-mode-stromforsyning-200-utgang-mean-well-sp-200-24/p/16926257?q=Sp+200&page=6&origPos=6&origPageSize=50&simi=90.78

Takk for svar!
   #196
 29     0
Med tanke på at alle A_Prez sine innlegg (inkludert å dra opp en 6 år gammel tråd) inneholder lampedirekte.no så virker dette veldig som reklame?
   #197
 29     Stavanger     0
Hei,

Noen som har tips om hva slags sparklinsmiddel malere bør benytte for disse Alu profilene til LED lys for at det ikke skal komme sprekker senere?
   #198
 160     0
Hei, jeg trenger noen forslag. Jeg skal lage en spottkasse i stuen. Med spotter som lyser ned, og Led strimmel som skal lyse på skrått opp i taket for å spre lyset best mulig. Noen som har laget noe lignende?
Har sett at de fleste Led striper på 5 meter, rommet vårt er totalt 13-14 meter. Det går ikke opp uten at det koster skjortene. Noen forslag på dette?. Har tenkt å bruke fibaro styring til dette. Kjøper også muligens en fibaro home center lite tilslutt.
   #200
 160     0
Ikke helt, siden jeg skal ha spottkasse helt inntil veggen.men fikk litt ideer da
   #201
 270     1
Ahh Smile, kasse langs veggen!
Ja det blir litt annet.
vår erfaring nå etter ett år, er at vi aldri, kanskje to ganger har hatt på spottene.
LED lyset langs veggen 70% av tiden, og langs vegg og i takhull 30%
Jeg har kjøpt alt av LED på aliexpress 24V warmwhite med en liten powerinserter etter hver stripe.
Fibaro styring på alt.
Har prøvd ut sikkert 6-7 forskjellige striper får vi fant en med "riktig farge", men det koster jo ikke noe om du sammenlikner med priser på kvalitet striper her..
   #202
 270     0
Tror det var disse vi endte opp med.
5m/roll LED strip SMD 5630 LED softstrip 24V DC IP20,IP65,IP67 warm white ,cool white 18W/M ultra high brightness led tape
RTv
   #203
 918     0
Har snakka med noen leverandører, og alle sier at led-stripene skal monteres på en eller annen form for alu/stål for å lede bort varme. Skal montere flere striper på treverk som snekkeren har montert. Sist gang jeg var borti noe lignende så fikk jeg klypt til 1cm brede remser av 1mm alu, men dette blir dyrt i lengden. Så var det en som snakka om en form for tape en kunne bruke, men den finner jeg ingen steder. Så er det noen som kjenner til en litt tykkere alu-tape/bånd e.l.?
KE
   #204
 3,673     Hordaland     0
Jeg har kjøpt alt av LED på aliexpress 24V warmwhite med en liten powerinserter etter hver stripe.
Fibaro styring på alt.
Har prøvd ut sikkert 6-7 forskjellige striper får vi fant en med "riktig farge", men det koster jo ikke noe om du sammenlikner med priser på kvalitet striper her..

Har du en link til de du er fornøyd med, gir disse fargetone 2700k? Kan de dimmes?
Er det 5 meters lengder dette? Hvilken powerinserter bruker du?
   #205
 811     Tromsø     0
har ikke lest hele tråden, beklager hvis det allerede er besvart...
Kan man kutte en ledstripe i 2 og bruke begge delene? eller kan man kun bruke den ene delen?
Har tenkt å lage et opplegg med innfelte lysstriper i tak som skal ha forskjellig lengde, men ellers styres likt. Hadde jo da vært en fordel om jeg kunne kjøpe lengre strips og dele opp.
   #206
 156     0
   #209
 811     Tromsø     0
   #210
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Har snakka med noen leverandører, og alle sier at led-stripene skal monteres på en eller annen form for alu/stål for å lede bort varme. Skal montere flere striper på treverk som snekkeren har montert. Sist gang jeg var borti noe lignende så fikk jeg klypt til 1cm brede remser av 1mm alu, men dette blir dyrt i lengden. Så var det en som snakka om en form for tape en kunne bruke, men den finner jeg ingen steder. Så er det noen som kjenner til en litt tykkere alu-tape/bånd e.l.?

Høres litt rart ut. Jeg har endel med stålindustrien å gjøre, og prisen på en 1mm aluplate i 2000x1000x1 er ikke mange kronene (noen få hundrelapper), og klipping er unnagjort på minutter. Rett nok vil disse strimlene vri seg endel under klipping, så en må enten valse de eller bøye de til selv. Rundt 1 times arbeid, med valsing. Halvtime uten valsing.
Kan ikke forstå annet enn at dette må være mye rimeligere enn å kjøpe ferdige i "lampebutikk". Har du hørt med lokale blikkenslagere? Burde være kurant jobb for de.
Signatur
   #211
 3,210     Vestlandet     0
Jeg skal ha noe plantelys og tenkte å prøve sånne rød/blå grow light led strips. Så i utgangspunktet for meg å kjøre det med en konstant-strøm forsyning. Har søkt litt på banggood og aliexpress, men finner ikke strips uten seriemotstander. Noen av dere som har fått tak i det?
   #212
 7     0
(Litt skeptisk til en slik samletråd, men jeg forsøker)
Finnes det LED-strips på markedet med "dim-to-warm"-funksjon? For LED downlights er dette etter hvert vanlig, men på strips har jeg bare sett RBG, der "alle" farger kan gjengis. Jeg trenger ikke disko-lys, der jeg kan veksle fra lilla til grønt, bare et vanlig dimbart lys som varmes fra f.eks. 2800 K til 2000 K når de dimmes, slik typiske downlights gjør. Siden jeg skal kombinere strips langs himlingskanten med downlights i samme rom, bør fargetemperaturen matche. Dette gjelder innendørs i tørre rom.
RTv
   #213
 918     0
(Litt skeptisk til en slik samletråd, men jeg forsøker)
Finnes det LED-strips på markedet med "dim-to-warm"-funksjon? For LED downlights er dette etter hvert vanlig, men på strips har jeg bare sett RBG, der "alle" farger kan gjengis. Jeg trenger ikke disko-lys, der jeg kan veksle fra lilla til grønt, bare et vanlig dimbart lys som varmes fra f.eks. 2800 K til 2000 K når de dimmes, slik typiske downlights gjør. Siden jeg skal kombinere strips langs himlingskanten med downlights i samme rom, bør fargetemperaturen matche. Dette gjelder innendørs i tørre rom.


Lyskomponenter har ivertfall dette.
http://www.lyskomponenter.no/slc-led-strip-dynamic-white-14-4w-ip20
   #214
 7     0
Takk for nyttig tips, Hootie. Vet du hvordan man styrer fargetemperaturen på denne? Må jeg ha to dimmere, en for hver LED-type, for så å "mikse" riktig temperatur og styrke? Eller dimmer den automatisk til varmere toner? Det stod lite om det på Lyskomponenter sin nettside.
   #216
 1,355     1
Skal ha 3 led-stiper i taket istedenfor eksisterende downlight når jeg bygger om kinorommet/loftstua vår. Direkte lys, indirekte blir for svakt for generell belysning. Har tenkt å frese inn 6-7mm dype alu-profiler i taket som sannsynligvis vil bygges av 12mm eller 16mm Valchromat.

Hva tenker folket om disse?

https://www.aliexpress.com/item/CRI-Ra80-2700K-SMD3528-Single-Row-LED-Strip-Lights-Non-Waterproof-DC12-24V-5meter-1200leds-for/32685202710.html

I farge 2700-2800K og 24V DC. Spesifikasjonene ser jo VELDIG bra ut, med CRI på 95, 19,2W/m og 240 LED pr. meter som vel er en fordel for å få en jevn stripe uten diskrete lyspunkter (skal ha melkehvit overflate på plasten på alu-profilene).

Skal dimmes med DALI (har Gira eNET smarthus-system) og vurderer disse driverne/dimmerne:

https://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-High-Voltage-Dali-dimmer-LED-driver-dimming-driver-1CH-AC110-220V-DM9120H-D24-100W/1706805299.html

En grei alt-i-ett-løsning, fremfor separat 24V strømforsyning og separate DALI-dimmere? Disse er også enklere å plassere inni sikringsskap i forhold til store strømforsyninger. Tenker da 1 stk. per 5m stripe (skal ha 3x5m).
   #217
 66     Lillestrom     1
LED stiper er alt for lite brukt. men det er ikke alltid det er like litt å ettermontere. Men når man pusser opp ifra grunnen er det litt lettere å planlegge og legge opp ledstriper.

her har jeg bygd en egen sengegavl med RGB og varm hvit stripe..
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas
Signatur
T1
   #218
 782     0
Hva tenker folket om disse?

https://www.aliexpress.com/item/CRI-Ra80-2700K-SMD3528-Single-Row-LED-Strip-Lights-Non-Waterproof-DC12-24V-5meter-1200leds-for/32685202710.html

I farge 2700-2800K og 24V DC. Spesifikasjonene ser jo VELDIG bra ut, med CRI på 95, 19,2W/m og 240 LED pr. meter som vel er en fordel for å få en jevn stripe uten diskrete lyspunkter (skal ha melkehvit overflate på plasten på alu-profilene).

Ut fra spec'en ser det veldig bra ut ja.
Ikke så mye annet enn å kjøpe og prøve.
   #219
 66     Lillestrom     1
skurrer det ikke litt? i webadressen så står det CRI-80, mens i spesifikasjonen står det CRI på 95.
Signatur
   #220
 1,355     0
skurrer det ikke litt? i webadressen så står det CRI-80, mens i spesifikasjonen står det CRI på 95.

Det står i beskrivelsen under at CRI på 95 gjelder for hvit og varmhvit, CRI på 80 gjelder da antageligvis for kaldhvit? Det er samme adressen...

Uansett er CRI 80 godt nok for dette prosjektet, det viktigste er mer enn nok lys samt høy tetthet av LEDs slik at det blir en jevn stripe.

   #221
 3,587     0
Artikkelen i (engelsk) Wikipedia om CRI, https://en.wikipedia.org/wiki/Color_rendering_index, er relativt skeptisk til CRI-målinger, og skriver f.eks.: "CRI is not a good indicator for use in visual assessment, especially for sources below 5000 kelvin (K)." (Målingen gjøres på forskjellig måte over/under 5000K, og det akn hende hvit/varmhvit klarer å "lure" målingene bedre enn den kaldhvite.)

Kapittelet "Critisism" er relativt langt. Det påpekes at fargefiltre på sensorene i videokameraer og i sølvfilm kan ha en transmisjons-karakteristikk som matcher dårlig med spekteret selv i høy-CRI LEDs, og "As a result, color rendition can be completely unpredictable in optical prints, transfers to digital media from film (DI's), and video camera recordings."

Jeg mistenker at forfatteren(e) ikke er ansatt som markesførere av LED, at omtalen er noe mer negativ enn nødvendig (men det er langt utenfor mitt fag, så det er bare en magefølelse, uten at jeg kan gå inn på noen faglig diskusjon).

Og dessuten, som også jkirkebo skriver: Som regel er CRI 80 "godt nok". Antagelig ville du ved direkte sammenligning kunne se betydelige forskjeller for enkelte spesielle farger. De aller, aller fleste farger er såpass godt gjengitt at om du ikke hadde noen referanse å sammenligne med, ville du som regel hatt vanskeligheter med å slå fast om rommet er opplyst av LEDs med CRI 80 eller CRI 95. Det betyr ikke stort i ordinært hverdagsliv. Omkjøringsveien forbi Trondheim er fortsatt opplyst av natriumdamp-lamper som ifølge Wikipedia har negativ CRI, og likefullt gjør de jobben (...på en måte).
   #222
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
En annen ting er å se på tilbakemeldingene selgeren har fått på produktet. Gode tilbakemeldinger på lyskvalitet/ektehet. Det er det jaggu ikke mange på ali som får... Smile
Signatur
   #223
 3     0
Hei danielk, KreativBelysning.no, Spielhaug, Soft og alle andre!


Holder for tiden på med oppussing, og har lyst til å bruke led-strips parallelt med skråtak. LED-stripsen vil bli foret inn i vegg (med aluprofil) omtrent 5-10cm ned fra taket.

1) LED-Stripen jeg har er denne RGBW IP65 5m. Er det fremdeles slik at denne ikke anbefales montert inn i alu-profil pga. varmgang? Har man andre alternativer om man ønsker fore den inn i en vegg?
2) LED-stripen er levert med ca. 8cm "kald" ende. Dette er ikke langt nok til å gå gjennom veggen til støtende rom! Jeg har ikke så lyst til sette en standard veggboks hvor stripen kan begynne og jeg kople til controller. Hvertfall ikke på samme side av veggen. Så hvordan har dere klart å skjule dette første koplingspunktet?
3) Har dere trafoen/spenningsforsyningen liggende åpent, eller klart å skjule denne også?


Mvh,
Frank
Den store LED-strip tråden. - LED-STrip loftstue.png - frasev
   #224
 2,984     Vestlandet     0
Eg vurderer no å hiva meg på LED-strip bølja.

Eg har eit trinn på 18cm mellom to delar av altanen. Her tenkjer eg at eg kanskje bør ha litt lys for å ikkje snubla i den. Tenkte då å kanskje fella inn LEDstripa under terrassebord.

Eg kan trekkja røyr/ledning 2,5m ipp bak kledning og inn på kaldloft for montering av trafo.

Det er 2,3m langt trinn. Eg treng altså 2 - 2,3m ledlys. For meg er det viktig at det vert heilt usynleg når lyset ikkje er på, varmt lys, ikkje kostar skjorta og fungerer utandørs til eg dauer.

Kan nokon hjelpa meg med tips til produkt? Det er jo ein vannvittig jungel.
Signatur
   #225
 1,355     0
Nordic Led har mye bra produkter til gode priser. 2m sort alu-profil til kr. 395,- for eksempel:
https://nordic-led.no/produkt/sort-aluminiumsprofil-2m-for-utenpaliggende-montering-for-led-striper-opptil-12mm/

Vil du ha en profil for innfelling har de det også, men denne kan fint skjules med en liten list foran for eksempel.

5m 24V LED strips 9,6W/m kr. 462,-:
https://nordic-led.no/produkt/24v-led-strips-varmhvit-ip68-96w-m-120led-m-5m-rull-vanntett/

Dimbar 24V 40W driver kr. 379,-:
https://nordic-led.no/produkt/vadsbo-dimbar-trafo-dim-40w-24v/

De har butikk i Oslo så om man er der innimellom er det bare å stikke innom så slipper man frakten.
   #226
 1,355     0
Hva tenker folket om disse?

https://www.aliexpress.com/item/CRI-Ra80-2700K-SMD3528-Single-Row-LED-Strip-Lights-Non-Waterproof-DC12-24V-5meter-1200leds-for/32685202710.html

I farge 2700-2800K og 24V DC. Spesifikasjonene ser jo VELDIG bra ut, med CRI på 95, 19,2W/m og 240 LED pr. meter som vel er en fordel for å få en jevn stripe uten diskrete lyspunkter (skal ha melkehvit overflate på plasten på alu-profilene).

Ut fra spec'en ser det veldig bra ut ja.
Ikke så mye annet enn å kjøpe og prøve.


Ble bra det, jeg har montert drøye 4m under benker og inne i vitrineskap på det nye hyttekjøkkenet. Brukte sorte utenpåliggende profiler fra Nordic Led. Godt og varmt lys, dimmes helt ned med en 150W 24V Dali-kompatibel driver fra Tridonic (den kostet nesten 3000,- i Norge men jeg fikk tak i 4 stk. helt nye på eBay for drøye 2000,- til sammen).

Det mangler lyslist og list bak benkeplata ennå på bildet.
Den store LED-strip tråden. - 2018-11-07 20.01.18.jpg - jkirkebo
   #227
 2,984     Vestlandet     0
Takker for tipset, jkirkebo.

Kan denne ledstripa kuttast i ønska lengd? Er dei 2,5m - 3m eg kuttar av då søppel?

Eg kjem her på rett over 1 200kr. 4 stk. Downlights i taket på altanen ser ut til å koma på 2 400kr. Då er eg oppe i 3 600kr før det er kopla til straum for å få lys på altanen. Eg inbilla meg at slikt var billigare.

Signatur
   #228
 1,355     0
Alle LED-strips kan kuttes. Den jeg brukte på hytta med 240 led/meter kan kuttes hvert 5.cm, noen andre kan kun kuttes f.eks hver 10.cm. Du kan selvsagt bruke det som kuttes av, men du må ha en loddebolt for å lodde på nye tilførselsledninger. Det er kobberpunkter for lodding der du kutter.

Du kan nok få billigere LED-strips og drivere fra Aliexpress om du leter litt, men alu-profiler i 2m lengder er ikke noe særlig å få sendt pr. post pga. høy fraktkostnad.
   #229
 3,587     0
Det ser ut som, på samtlige LED-strips jeg har sett, som at de har elektronikk integrert i stripa for hver eneste seksjon mellom kutte-punktene - men jeg har ikke sett alle Smile Jeg har tatt for gitt at det er for å regulere strømmen, at du kan fore inn 12VDC uten strømbegrensing i 230VAC-adapteret.

Men gjelder det alle? Hvis stripa ikke selv regulerer strømmen, og du kutter av halve lengden, da må (eller ihvertfall bør) du redusere strømforsyningen til halvdelen. Finnes det LED-strips som krever dette, eller er samtlige slik at du kan koble dem direkte til et 12V blybatteri som kan levere 100A uten å løfte på øyenbrynet, uten at LEDen tar skade?
   #230
 1,355     0
Alle de jeg har sett tar 12V eller 24V uten begrensning av noe slag. Det er nok LED i serie i hvert segment til at det passer til strømkilden så vidt jeg skjønner. Det er normalt 3 LED per segment for 12V og 6 LED for 24V.

Jeg ser ingen stor grunn til å gå for 12V LED strips så sant du ikke skal bruke de på en hytte uten innlagt strøm eller i bilen. 24V gir mye lavere tap og jevnere lys fra stipene.
HSt
   #232
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det bli spenningsfall langs stripene og intenditetsforskjell pga dette. 24V gir mindre strøm og mindre variasjon
   #233
 3,587     0
Er ikke sikker på om du har verken teori eller praksis med deg her. Mistenker at du går ut fra at LED reagerer på spenningsforskjeller langs lederne i stripa på samme måte som om de var miniatyr glødelamper.

For å ta praksis først: Jeg har i øyeblikket bare én LED-strip liggende løst slik at jeg kan legge den i en U og sammenligne side om side LEDene i den enden der spenning er tilkoblet med de i den "fjerne" enden av stripa. Med det blotte øyet er det ingen påtagelig svekkelse fra den ene enden til den andre. Faktisk: LEDene er ikke 100% like sterke - du ser det ikke på litt avstand, men når du legger dem sammen parvis side ved side, ser du at lysstyrken varierer ørlitegrann fra den ene til den neste, hele stripa bortover. Med denne stripa er LED 3, 4 og 5 fra den fjerneste enden litt sterkere enn de i motsatt ende, rett ved strømtilkoblingen.

Jeg har erfaring for at forskjeller i lys ofte er mer synlige gjennom et videokamera (øynene våre er "litt for flinke" til å tilpasse seg og justere!). Men heller ikke et videokamera avslører noe svakere lys i den ene enden av stripa til den andre.

Dette gjelder én eneste stripe på tre meters lengde - billig no-brand Kina-produkt. Så det er ikke statistisk signifikant for å trekke bastante konklusjoner - men det er neppe slik at du får mer ujamnt lys fra mer kostbare europeiske merkevarer.

Men la oss tenke litt teori...

Jeg er ikke ekspert på strømforsyninger, men med en håndfull elektro-fag fra NTH/NTNU er jeg slett ikke helt blank. LED skal mates med en konstant-strømstyrke kraftkilde. Strømforsyningen justerer spenningen over lasten opp eller ned slik at strømmen blir den tilmålte. Måler du spenningen levert fra en konstant-strømstyrke-forsyning over en last på f.eks. 1 kOhm, og deretter (uten å regulerere strømforsyningen) over 2 stk 1 kOhm i serie, er den høyere - den må være dobbelt så høy for å drive samme strømstyrke gjennom. Kobler du de to motstandene i parallell, faller spenningen til halvdelen, siden motstanden halveres.

Det som kommer fra ordinært nettadapter er et "tilbud" på inntil 12V eller 24V (ja, det finnes konstant-strøm-kilder som kan levere mer enn inngangs-spenningen, men det er ikke relevant for LED - den reelle spenningen over dioden er langt lavere). Strøm-regulatoren i hvert segment av stripa reduserer spenningen ned til den blir svak nok til å drive gjennom det antall milliampere LEDen behøver. Uansett om utgangspunktet er 24V, 12V eller 12V svekket av ledningsmotstanden til 11,3 eller 10,1 eller 8,7 V. Det er likevel høy nok spenning til å drive ønsket strømstyrke gjennom dioden.

Er spenningstapet så stort at selv ikke en direkte kobling til lasten, uten noen regulering, driver tilstrekkelig høy strømstyrke gjennom LEDen, da får du problemer. Det manifesterer seg som at den slukner helt, eller blinker av og på når det er nesten nok strøm. stort spenningsfall har du ikke fra den ene enden av stripa til den neste.

Som tommelfingerregel kan du si at en LED lyser med én og samme styrke, uansett. Setter du en "rå" LED på en regulerbar spenningskilde, uten strømbegrensing, og øker spenningen gradvis fra 0V og oppover, er LEDen svart opp til en viss spenning, før den tenner. Når den først tenner (når du skrur spenningen akkurat så mye opp at den lyser stabilt uten å blinke av og på) er den helt fra starten langt oppe på skalaen av ordninært lysutbytte. Du skal ikke mye over minimums-spenning før lysutbyttet når et platå. Øker du spenningen betydelig over dette, får du litt mer lys ... helt til du ikke får mer lys, og du må kjøpe deg ny LED Smile (Jeg teoretiserer ikke her - dette lærte jeg meg ved direkte eksperimentering med "rå" LEDs uten innebygget elektronikk, som jeg prøvde ut ved ulike spenninger, og brant av et antall av dem.)

Du regulere olle lysstyrken til en LED ved å variere spenningen, men ved å slå dem av og på, som regel flere hundre eller tusen ganger i sekundet. Vi oppfatter det som svakere eller sterkere lys avhengig av hvor stor del av en periode lyset er "av" eller "på". Når lyset er "på" er det på full styrke - ikke etter en sinus-kurve som med glødelamper. (Det er vel egentlig langt fra sinus med glødelamper heller, siden de holder på varmen fra en (halv-)periode til den neste!)

Det er ingen god teoretisk forklaring på hvorfor LEDene i den "fjerne" enden av tråden skulle lyse svakere. Jeg har ikke vært i stand til å se det i praksis, heller. Derfor stiller jeg meg ganske tvilende til at dette faktisk er noen grunn til å foretrekke 24V matespenning framfor 12V.

Den måtte være om du seriekoblet en kjede av LED-strips, der du kobler den "fjerne" enden av den første inn som strømforsyning til den neste, i mange ledd bortover, istedetfor å mate hver strip direkte. Da kommer du før eller siden til et punkt der tapene er så store at den fjerneste stripa begynner å blinke/slukke. Antagelig får du problemer lenge før det: Strømmen til alle de etterfølgende stripene må jo passere gjennom de foregående, og det er neppe kablingen dimensjonert for. Så den kunne bli overopphetet og brenne av - ikke LEDene, men strømlederne som leverer kraft til konstant-strøm-elektronikken til de ulike segmentene. Seriekobling av LED-striper på én kraftforsyning må regnes som Feil Måte å Gjøre Det På. Har du en solid kraftforsyning, så før uavhengige ledere fram til hver enkelt stripe!
HSt
   #234
 36,582     Lillestrøm kommune     0
det var verdens lengste svar men ja jeg vet at dette er effekten, derfor noen LED striper bruker 230V også. Er sikker på at dette er beskrevet i andre BB tråder. Driverkretsene får litt lavere spenning jo lenger inn på tråden de kommer
   #235
 3,210     Vestlandet     0
Er det ikke vanlig med at reguleringen er en motstand pr x ant LED i serie? Og så står disse igjen i parallell over for eksempel 12v. Er det så usannsynlig at det blir et spenningstap bortover de tynne kopper "trace'ne"? Da faller strømmen gjennom LEDene, jo lenger unna spenningskilden man kommer, fordi U faller, mens R er konstant?
   #236
 3,587     0
Jeg vet ikke hvilken elektronikk som befinner seg i LED-stripene, men når jeg åpner en 230VAC LED-armatur/"pære" er ikke elektronikken vesentlig større enn det som sittter på hver seksjon av LED-stripa. Jeg tviler på at det bare er en motstand. Med moderne mikroelektronikk er innkapsling og montering en så stor del av kostnaden at det ikke er SÅ stor forskjell på en enkelt motstand og en op-amp; med alle kostnadene fram til de er på plass og klar til bruk har de kostet omtrent like mye. Kan du få en langt mer stabil, robust løsning ved å integrere et par dusin kompnenter på den brikka som skal lages i en milliard eksemplarer, velger du det framfor å ta tilnærmet samme kostnaden kun for en "dum" motstand!

Uansett: Om du setter opp spenningen så strømmen gjennom en LED øker fra 200 mA til 300 mA, får du ikke halvannen ganger så mye lys; lysstyrken er så å si uforandret. Reduserer du spenningen så strømmen (ihht Ohm) faller til 150 mA, mister du ikke 25% av lyset; du mister alt. Spenningen klarer ikke bryte gjennom, så du får ikke 150 mA strøm, heller. Dvs. akkurat ved hvilken spenning LEDen slukker kan vel variere fra type til type; det kan hende du har LED som fortsatt lyser ustabilt ved 3/4 av nominell spenning.

Hovedpoenget er at LED ikke varierer lysstyrke i samsvar med spenningen, slik glødelamper gjør. Og mot lavere spenning oppfører de seg ikke som en omhsk motstand - U/R = I gjelder ikke når de begynner å blafre og slokke.
HSt
   #237
 36,582     Lillestrøm kommune     0
her har keal rett i mye av det han skriver, men uten kjennskap til den eksakte driver tekologien så er det vanskelig å gi eksekte svar, men at spenningsfall har noe å si er jeg fortsatt sikker på. Med keals argumentasjon så skulle alle led striper være helt jevne i lysutbytte noe som ikke alltid er tilfelle.
   #238
 3,210     Vestlandet     0
Det keal skriver om lysstyrke vs strømstyrke, er feil. Tvert imot er denne sammenhengen ofte nær lineær (se bilde fra mouser). Det er elektronene som er opphav til foton-utsendelse. Når et elektron rekombinerer med et hull i  lavere energinivå, sendes det ut et foton. Når elektron-raten øker, øker foton-raten.

Siden vi diskuterer gradvis dimming utover en led-strip, er selvsagt spenningen over forward bias hele veien, til det blir mørkt. Men det er jo ikke mørke led vi diskuterer her.  

Jeg tror nå fortsatt at Ohms lov gjelder, og at spenningen på railen bestemmer strømmen gjennom diode-resistor-leddene, og dermed lysstyrken.
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas



Bildet er herfra: https://www.mouser.com/pdfdocs/lumiled-understanding-led-performance.pdf
Siste redigering: Sunday, November 18, 2018 10:00:43 PM av Tovas
   #239
 156     0
Eg vurderer no å hiva meg på LED-strip bølja.

Eg har eit trinn på 18cm mellom to delar av altanen. Her tenkjer eg at eg kanskje bør ha litt lys for å ikkje snubla i den. Tenkte då å kanskje fella inn LEDstripa under terrassebord.

Eg kan trekkja røyr/ledning 2,5m ipp bak kledning og inn på kaldloft for montering av trafo.

Det er 2,3m langt trinn. Eg treng altså 2 - 2,3m ledlys.


Her er rimelig og godt alternativ:

Elektroimportøren har tilbud på LED strip-pakker denne uka, pris 249 kr.

IP65 for utebruk.

5 m lengde som kan kappes til ønsket lengde.

Inkludert i pakka er 24V strømforsyning og IR fjernkontroll for å justere fra varmhvit-kaldhvit(2700-6000K)

https://www.elektroimportoren.no/led-strip-varmhvit-kaldhvit-5m-ip65-ir/89687/Product.html

Jeg har kjøpt tilsvarende, men som har RGB CHIP + egen chip for hvit (RGB+W), bruker den over kjøkkenskap. Kvaliteten ser bra ut.
https://www.elektroimportoren.no/led-strip-digital-rgb-w-5m-ip65-ir/89688/Product.html

Du kan kutte av kabel der hvor jeg har satt pil på bilde under for å forlenge det som skal trekkes i rør. Du kan da legge strømforsyning og lysstyringenhet på kaldloftet. Bilde er fra en RGB+W kabel, derfor 5 ledere. Den rene varmhvit-kaldhvit-LED-stripa har bare to ledere. Lodd på forlenger-ledninger og bruk krympestrømpe med lim for å få en vanntett kobling.

Den store LED-strip tråden. -  - shaukaas
   #240
 1,355     0
Hvordan kan man ha to ledere på varmhvit/kaldhvit? Det må vel være tre? Felles minus og egen pluss for hhv. kaldhvit LED og varmhvit LED?
   #241
 156     0
Hvordan kan man ha to ledere på varmhvit/kaldhvit? Det må vel være tre? Felles minus og egen pluss for hhv. kaldhvit LED og varmhvit LED?


Jepp, sorry bomma litt der. Det er muligens fire ledere til og med, ut i fra bilde her:

https://www.elektroimportoren.no/led-strip-varmhvit-kaldhvit-5m-ip20-ir/89685/Product.html

KE
   #242
 3,673     Hordaland     0
Noen som har vert borti artnet og dmx her?
Tenker man da kunne hatt artnet-dmx omformerer rundt om som styrer adresserbare led strips.
Også må det kobles via nettverk til en artnet kontroller. Denne bør kunne virke standalone uten software og kalles opp for å aktivere scener. Noen som har lekt med dette?
   #243
 395     1
Jeg vet ikke hvilken elektronikk som befinner seg i LED-stripene, men når jeg åpner en 230VAC LED-armatur/"pære" er ikke elektronikken vesentlig større enn det som sittter på hver seksjon av LED-stripa. Jeg tviler på at det bare er en motstand. Med moderne mikroelektronikk er innkapsling og montering en så stor del av kostnaden at det ikke er SÅ stor forskjell på en enkelt motstand og en op-amp; med alle kostnadene fram til de er på plass og klar til bruk har de kostet omtrent like mye. Kan du få en langt mer stabil, robust løsning ved å integrere et par dusin kompnenter på den brikka som skal lages i en milliard eksemplarer, velger du det framfor å ta tilnærmet samme kostnaden kun for en "dum" motstand!

Uansett: Om du setter opp spenningen så strømmen gjennom en LED øker fra 200 mA til 300 mA, får du ikke halvannen ganger så mye lys; lysstyrken er så å si uforandret. Reduserer du spenningen så strømmen (ihht Ohm) faller til 150 mA, mister du ikke 25% av lyset; du mister alt. Spenningen klarer ikke bryte gjennom, så du får ikke 150 mA strøm, heller. Dvs. akkurat ved hvilken spenning LEDen slukker kan vel variere fra type til type; det kan hende du har LED som fortsatt lyser ustabilt ved 3/4 av nominell spenning.

Hovedpoenget er at LED ikke varierer lysstyrke i samsvar med spenningen, slik glødelamper gjør. Og mot lavere spenning oppfører de seg ikke som en omhsk motstand - U/R = I gjelder ikke når de begynner å blafre og slokke.

Her var det mye rart.

Nå vet jeg ikke hva slags LED-stripe du eventuelt har, men normalt sett har en LED-stripe flere seksjoner i parallell, hvor hver seksjon består av flere LED-chips i serie med en strømbegrensende motstand. Ingenting annet.

Hver LED-chip er gjerne designet for en forspenning rundt 3V (med unntak av RGB-chips der hver farge kan trenge ulik forspenning, feks rød har ofte mindre). Dvs at hver seksjon i LED-stripen vil være 3 LED-chips + en motstand på en 12V enfarget LED-stripe, 7 LED-chips + en motstand for en 24v enfarget LED-stripe. Er LED-stripen RGB, vil det naturlig nok være 3 strømbegrensende motstander per seksjon istendenfor 1.

24v LED-strip vil normalt være mer effektiv pga mindre prosentvis spenningstap i de strømbegrensende motstandene (som jo bare dumper energien som varme). På LED-strips vil man få et spenningsfall lengst vekk fra strømforsyningen, dette fører til mindre strøm gjennom LED-chipene og mindre lysstyrke. Hvor merkbart det er kan jo diskuteres, men det er lett målbart på selv ganske korte lengder. Normalt legger man merke til det ved noen meters lengde for 12v.

Lysstyrken følger forholdsvis linært strømmen som går igjennom dioden. Hvor mye strøm som går igjennom dioden er avhengig av diodens (lave) resistanse, diodens resistanse er ikke statisk, men varierer mye med spenning. Jo høyere spenning, desto mindre resistanse. En diode vil derfor ha en eksponentiell kurve for spenning vs strøm, når spenningen går litt opp så går strømmen mye opp. I praksis får LED-chipen et ganske lite spenningsområde der den er brukbar, f.eks 2,8-3,2V. Det er her den strømbegrensende motstanden kommer hendig inn og sørger for at hver seksjon i LED-stripen får et mer lineært forhold mellom spenning og strøm.

Du nevnte tidligere også noe om at lysutbyttet raskt vil nå et platå etter "minimums-spenning". Dette er feil. Lysutbyttet fra en LED kan økes mye utover hva de normalt designet for, men levetiden vil bli kort om man ikke holder temperatur under kontroll. Dette kalles LED overdriving og har flere bruksområder. Noen LED-chips støtter offisielt dette og oppgir "peak current" i databladet. Dette kan feks være så mye som 6 ganger høyere enn ved normal bruk og har naturligvis et veldig mye høyere lysutbytte enn hva man får ved "minimums-spenning".
   #244
 395     0
Noen som har vert borti artnet og dmx her?
Tenker man da kunne hatt artnet-dmx omformerer rundt om som styrer adresserbare led strips.
Også må det kobles via nettverk til en artnet kontroller. Denne bør kunne virke standalone uten software og kalles opp for å aktivere scener. Noen som har lekt med dette?

Skal sette opp dette i eget hus i fobindelse med totalrenovering.
Foreløpig ligger det og slenger i esker etter noen få tester. Spør igjen om 3 måneder. Smile
   #245
 6     0
Hei, jeg trenger noen forslag. Jeg skal lage en spottkasse i stuen. Med spotter som lyser ned, og Led strimmel som skal lyse på skrått opp i taket for å spre lyset best mulig. Noen som har laget noe lignende?
Har sett at de fleste Led striper på 5 meter, rommet vårt er totalt 13-14 meter. Det går ikke opp uten at det koster skjortene. Noen forslag på dette?. Har tenkt å bruke fibaro styring til dette. Kjøper også muligens en fibaro home center lite tilslutt.


Følger spørsmålet med interesse og håper noen har bilder av lignende løsning med kombinasjon av spotkasse og listverk for inderekte lys i tak.
   #246
 2,984     Vestlandet     1
Er det nokon dom har erfaring med led list frå Banggood, ebay, aliexpress eller liknande for utandørsbruk?

Nokon som evt. har link til brukande produkt?

Eg har ikkje råd til å bruka 1 200kr på ei list.
Signatur
jpg
   #247
 4     0
Noen som har erfaring med LED striper innendørs, men med ute temperaturer?

Skal ha LED strip i utebod og garasje, begge deler skjermet for vær og vind. Hvilken IP grad bør jeg velge?
Tenker IP20 (vanlig) bør holde, men så var det dette med kondens da. 14.4W/m stripene utvikler naturligvis en del varme, så spørsmålet er om jeg må ha IP68 (vanntett), eller om IP20 er godt nok?
   #248
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
IP44 burde vel være det mest aktuelle for deg. 66/68 er ikke nødvendig, men 44 er minstegrad for utvendig, som iallfall før var et minstekrav i uoppvarmede/uisolerte rom.
Signatur
   #249
 66     Lillestrom     0
Noen som har erfaring med LED striper innendørs, men med ute temperaturer?

Skal ha LED strip i utebod og garasje, begge deler skjermet for vær og vind. Hvilken IP grad bør jeg velge?
Tenker IP20 (vanlig) bør holde, men så var det dette med kondens da. 14.4W/m stripene utvikler naturligvis en del varme, så spørsmålet er om jeg må ha IP68 (vanntett), eller om IP20 er godt nok?

kanskje 230V led striper. som kan klippes for hver halv meter? 230V LEDstripe
Signatur
RTv
   #250
 918     0
Noen som vet om noen som selger rimlige alu-profiler? Blir fort dyrt med led-striper når profilene kommer på 2-300kr/m.
   #251
 1,355     0
Noen som vet om noen som selger rimlige alu-profiler? Blir fort dyrt med led-striper når profilene kommer på 2-300kr/m.


Jeg har kjøpt mine hos Nordic Led. Om man er innom Oslo innimellom kan de hentes i butikken, og da slipper man frakt.

https://nordic-led.no/produktkategori/belysning/led-strips/aluminiumsprofil-for-led-striper/2m-lengde/

Jeg mener å huske at jeg betalte endel mindre enn prisene på web-siden når jeg hentet de selv. Tror jeg ga 300,- for 2m av den typen som koster 395,- på web-siden.

Malmbergs har noen ned i ca. 83,- pr. meter men da blir man begrenset til 1m lengder og derav mange skjøter. Jeg foretrekker 2m lengder.
   #253
 2     0
zyp
   #254
 460     0
Det burde funke fint, om du trenger så mye effekt at det blir en billigere løsning enn å bare kjøpe to 30W-drivere fra IKEA.
   #255
 2     0
Takk for svar.

Kommer opp i over 30W og ønsker ikke dele opp og legge kabel. Tenkte derfor det var like greit å bruke en signalforsterker.
   #256
 598     Vestlandet     0
hei alle.

har et basseng jeg tenkte det kunne være kjekt å montere en stripe lys langs kanten.
har ikke styring på el i utgangspunktet men ser det er forskjeligge "plug&play" typer å få tak i.

er det noen som har kjøpt strips på nettet som kan linke meg et sted jeg kan få komplett ca 16m led?
gjør ikke noe om det er kina frakt, jeg har god tid å vente Smile

håper på litt hjelp, takk
   #257
 6     0
Hei

Elektriker har montert ledstriper hos oss.

En stripe på kjøkkenet og en hestesko løsning i en nisje.

Det er en mørk flekk der led stripen starter opp. Det gjelder både på kjøkkenet og i nisjen. I nisjen er det i tillegg mørke flekker i vinklene.
Stripene er innfelt i gips med plasdeksel over.

Elektriker forteller at det nødvendigvis måtte bli slik. Mørk flekk i starten forklares med at leddioden ikke kunne komme nærmere starteren. Vinkelene som ble mørke i nisjen forklares med at når diodene skulle klippes til og skjøter i slike vinkler ville bli noen cm lengre mellom diodene der.

Jeg har jo sett bilder av endel løsninger og kan ikke huske å ha sett noen slike mørke flekker i hverken start eller skjøt.

Hva tenker dere?

Den store LED-strip tråden. - 20200203_112234.jpg - fuggalp
Den store LED-strip tråden. - 20200203_112258.jpg - fuggalp
Den store LED-strip tråden. - 20200203_112203.jpg - fuggalp
Den store LED-strip tråden. - 20200203_112213.jpg - fuggalp
Den store LED-strip tråden. - 20200203_112140.jpg - fuggalp
   #259
 6     0
Det var en rar løsning. Kunne jo trukket stilen helt i ut der tenker jeg. Og funnet en løsning i forhold til oppheng.

I hørne vet jeg ikke men det ser jo ikke helt topp ut med et mørkt felt
Den store LED-strip tråden. - 20200203_142218.jpg - fuggalp
Den store LED-strip tråden. - 20200203_143430.jpg - fuggalp
zyp
   #260
 460     0
Den LED-stripen du har der kan kuttes for hver sjette LED, og på det første bildet ser det ikke ut som om det hadde vært plass til seks til.
   #261
 6     0
Den LED-stripen du har der kan kuttes for hver sjette LED, og på det første bildet ser det ikke ut som om det hadde vært plass til seks til.

Ser på bilde hva du mener. Men dette er vel noe elektriker skulle tatt høyde for ved valg av stripe?

Evebtuelt at elektriker burde informere om at dette ble utfallet, slik at jeg evt kunne vurdert å korte ned på profilen slik at en unngikk mørkt felt
   #262
 3,587     0
Mange hensyn veies opp mot hverandre: Lysutbytte, fargekvalitet, spredningsvinkel, flimring, ... og i ditt tilfelle: Minimalt med mørke flekker i hjørner og ender.

Får en montør masse ønsker om fargekvalitet og lysutbytte, men du er den eneste som har "krav" om full lysstyrke helt ut i endene, da er det rimelig at han i sitt standard-tilbud vektlegger fargekvalitet og lysutbytte når det ikke er gitt eksplisitt krav om noe annet.

LED-striper kan sjelden klippes vilkårlig, det går alltid 5-6 av gangen når du tilpasser lengden. Hadde du stilt absolutt krav om LED-stripe som passet eksakt til lengden du ønsket, kunne det betinget et alternativ med så negative andre egenskaper at ingen andre kunder var interessert. (Kanskje ikke du heller, om du fikk vite om dårlig fargegjengivelse og problemer med flimring.) Kanskje ingen alternativer som ville tilfredsstille dine andre krav (f.eks. til fargekvalitet, lysutbytte og fravær av flimring) kunne fylt lengden din fullt ut, selv om det kunne gitt lys fem eller ti millimeter lengre enn slik det er i dag.

OK, jeg forstår at du ønsker at elektrikeren hadde gitt deget dusin alternativer, alle klassifisert på fem-seks akser, og latt deg få velge. Risikoen er stor for at om du selv hadde hatt ansvar for valget, ville du oversett problemet med avstanden mellom klippe-punktene. Resultatet ville vært det samme, men ansvaret ville vært ditt.

Dessuten er det ikke vanlig at entreprenører på hvert eneste punkt setter seg ned og diskuterer med deg fordeler og ulemper ved ulike lysbrytere, ulike vaskeservanter, ulike ytterdører. De setter opp pris på en pakke der entreprenøren har gjort en rekke valg. Du kan gå inn og justere på pakke-tilbudet der du vet at du har spesielle krav. Men kommer du i ettertid og sier at "Det ble ikke slik jeg trodde", er du i en "bordet fanger"-situasjon.

La meg ta en parallell: For rundt tjue år siden fikk jeg satt inn en ny inngangsdør. Den gang aksepterte jeg blindt det som ble foreslått, men den slipper altfor lite lys inn i vindfanget. Så sent som i går bladde jeg i kataloger for å se hva slags vindu jeg vil ha i døra når jeg nå bygger om - jeg kunne "gjenbrukt" den gamle døra, men den gir ikke det lys jeg ønsker. Denne gangen vet jeg hva jeg vil ha, og stiller krav på forhånd.

Blir de mørke feltene i endene og hjørnene altfor plagsomme for deg, har du (liksom meg) mulighet for å rette det opp ved en senere oppussing. Mitt stalltips: Tre uker etter at den første løsningen er på plass, tenker du overhodet ikke på det lenger!
   #263
 6     0
Mange hensyn veies opp mot hverandre: Lysutbytte, fargekvalitet, spredningsvinkel, flimring, ... og i ditt tilfelle: Minimalt med mørke flekker i hjørner og ender.

Får en montør masse ønsker om fargekvalitet og lysutbytte, men du er den eneste som har "krav" om full lysstyrke helt ut i endene, da er det rimelig at han i sitt standard-tilbud vektlegger fargekvalitet og lysutbytte når det ikke er gitt eksplisitt krav om noe annet.

LED-striper kan sjelden klippes vilkårlig, det går alltid 5-6 av gangen når du tilpasser lengden. Hadde du stilt absolutt krav om LED-stripe som passet eksakt til lengden du ønsket, kunne det betinget et alternativ med så negative andre egenskaper at ingen andre kunder var interessert. (Kanskje ikke du heller, om du fikk vite om dårlig fargegjengivelse og problemer med flimring.) Kanskje ingen alternativer som ville tilfredsstille dine andre krav (f.eks. til fargekvalitet, lysutbytte og fravær av flimring) kunne fylt lengden din fullt ut, selv om det kunne gitt lys fem eller ti millimeter lengre enn slik det er i dag.

OK, jeg forstår at du ønsker at elektrikeren hadde gitt deget dusin alternativer, alle klassifisert på fem-seks akser, og latt deg få velge. Risikoen er stor for at om du selv hadde hatt ansvar for valget, ville du oversett problemet med avstanden mellom klippe-punktene. Resultatet ville vært det samme, men ansvaret ville vært ditt.

Dessuten er det ikke vanlig at entreprenører på hvert eneste punkt setter seg ned og diskuterer med deg fordeler og ulemper ved ulike lysbrytere, ulike vaskeservanter, ulike ytterdører. De setter opp pris på en pakke der entreprenøren har gjort en rekke valg. Du kan gå inn og justere på pakke-tilbudet der du vet at du har spesielle krav. Men kommer du i ettertid og sier at "Det ble ikke slik jeg trodde", er du i en "bordet fanger"-situasjon.

La meg ta en parallell: For rundt tjue år siden fikk jeg satt inn en ny inngangsdør. Den gang aksepterte jeg blindt det som ble foreslått, men den slipper altfor lite lys inn i vindfanget. Så sent som i går bladde jeg i kataloger for å se hva slags vindu jeg vil ha i døra når jeg nå bygger om - jeg kunne "gjenbrukt" den gamle døra, men den gir ikke det lys jeg ønsker. Denne gangen vet jeg hva jeg vil ha, og stiller krav på forhånd.

Blir de mørke feltene i endene og hjørnene altfor plagsomme for deg, har du (liksom meg) mulighet for å rette det opp ved en senere oppussing. Mitt stalltips: Tre uker etter at den første løsningen er på plass, tenker du overhodet ikke på det lenger!

Takk for utfyllende svar. Jeg må riktignok si at jeg ikke er helt enig.
Jeg var med på å bestemme fargevalg på lyset. Det var også jeg som oppga målene.
Dersom det er slik at led stripene kun kan kuttes på bestemte steder så mener jeg at elektriker må opplyse om dette. Det er jo en kunnskap som elektriker som fagmann innehar, og som vil være enkel å kommunisere til sluttbruker. Det kan ikke forventes at sluttbruker skal sitte med god kunnskap i alle aspektene ved husbygging. Det er jo en av grunnene til at man bruker fagfolk. Jeg forventer at jeg skal kunne stille en fagmann et spørsmål vedrørende vedrørende foreksel led striper. Det er ikke sikkert ham vet svaret og det er greit nok. Kan ikke kunne alt. Men dersom vedkommende sier ja til min forespørsel så forventer jeg at han setter seg inn det som omhandler min forespørsel. Det er rett og slett ikke lys i hele lampen. Jeg hadde forventet et bedre produkt til den prisen som ble betalt. For 6500kr kan jeg forvente at det er lys i hele lampen.
   #265
 5,111     Sørnorge     0
Etter hva jeg kan se på de bildene er det fint plass til 4 ekstra led til i enden, og 2 eller 3 i hjørnet. Man kunne altså fint ha lagt inn en stripe med 6 led mer. Eneste hadde vært at dette ville dekket over skruene. Men det gjør vel ingenting? Man kan vel fint la den henge løst akkurat der skruen er, og legge på en limflekk helt i enden som man evt river av om man en gang skal demontere det hele?
   #266
 9     0
Hei! Skal montere opp 4 aluskinner under raftkasse og altan. De jeg har kommer med klips til å feste skinnene. Kan jeg bare drite i de og skru fast skinnene i bunnen med skruer?. Selvfølgelig med så flatt hode som mulig.
   #267
 4     Skåla     0
Skal til å montere led striper som belysning til soverom.
Skal styres med DALI og dimmes med PWM.
Problemet er at total effekt overstiger det jeg kan finne av drivere, som stort sett ligger på 100-150w maks. I mitt tilfelle er det 11,5m med 14,4W stripe, som da blir 165W. Med 20% overdimensjonering burde jeg hatt en driver på 200W. Må jeg virkelig kjøpe to drivere for dette, eller finnes det andre løsninger jeg ikke er klar over? Dette er jo ''kort'' i sammenligning til større prosjekter der led strips blir benyttet.
   #269
 4     Skåla     0
Der hadde de noen større varianter ja. Smile
Ser derrimot at dette er driver med konstantstrøm, fikk anbefalt PWM for stripene jeg skal benytte nå.
Har montert noen striper tidligere, der jeg ble anbefalt konstant strøm driver igjen. Tydeligvis er ikke ei led stripe ei led stripe Laughing Begge deler funker nok godt, fordelen med PWM er vell at det kan dimmes ned til bortimot 1% om jeg har forstått det rett.

   #270
 3     1
Konstant strøm drivere har gjerne langt lavere effekt enn konstant spenning så vidt jeg kjenner til.

Driveren jeg linket til har konstant spenning på 24V.


Dimming av LED er et kapittel for seg selv. PWM dimming er forholdsvis standard å benytte, og man må se på andre spesifikasjoner også for å definere om det er riktig dim for tiltenkt bruk. PWM betyr bare at man kutter strømmen til LED en gitt tid for å "simulere" lavere lysmengde.

F.eks PWM dimmet ned 50% i 400Hz betyr i praksis at driveren skrur av og på lyset 400 ganger i sekundet. Derfor oppleves lysmengden som halvparten av full styrke.

Uavhengig av om det er PWM eller ikke så kan det være begrensninger på hvor langt ned man kan dimme.
Dimmeren jeg linket til kan dimmes ned til 2% og det holder for de prosjektene jeg jobber med.

Konstant strøm drivere med høy kvalitet på dimmingen bruker gjerne en kombinasjon av CCR(Constant Current Reduction) og høyfrekvent PWM. Også kalt hybrid dimming
   #271
 4     Oslo     0
Skal montere kjøkkenskap over/rundt hodeende av sengen vår og vurderer en addresserbar ledstrip av typen SK6812 warm white under skap ned mot seng.

Noen som har forslag til list som også fungerer som diffuser slik at dette ser ut som en sammenhengende lyskilde? Og hvor mange leds per meter vil jeg i tilfelle trenge?
   #272
 1,008     0
Har kjøpt denne ledstripe pakken https://www.elektroimportoren.no/led-strip-digital-rgb-w-5m-ip65-ir/89688/Product.html?Path=005037756&Event=pathlist

Men får den ikke til og virke, alt er koblet riktig, byttet batteri på fjernkontrollen, når jeg setter i kontakten, så lyser den i kanskje 2 sekunder, før den slukker, er ikke mulig og skru den på, har kun testet den mens den ligger på rullen, det har vel ikke noe og si? Noe som kan gjøres, testes? Eller er det bare og sende den tilbake?
   #273
 2     0
Hei.
Har lest meg gjennom hele tråden her og finner veldig mye interessant info.

Har nå landet på at jeg skal installere 24V led strips i stue og på soverom som hovedbelysning.
(i leiligheten er det ingen takpunkter, og betongdekke mellom etasjene).

Har dere noen anbefalinger til rimelige led strips til dette? jeg tenker RGB-W med fjernkontroll.
Trenger totalt ca 25 meter.

Lurer også på om det er noen som vet hvor det går an å få tak i aluprofiler for montering mot hjørne uten at dette koster det hvite i øynene?
   #274
 584     Trondheim     0
1. Har noen montert ledstrips som går i tak rundt både innvendige og utvendige hjørner? Fant dere gode hjørneløsninger? Gjømt skjøtekabel bak profilene? Tar gjerne imot gode innspill og tips.

Finnes det LED-strips som kan kuttes med nærmere mellomrom enn 5 cm? Mulig Hidealite har 3,5 cm kutteavstand......
KE
   #275
 3,673     Hordaland     0
Noen med erfaring med sorte diffusorer i aluminiumsprofiler? Hvor mørk er de når lyset er slukket og hvor mye lys mister man gjennom disse? Det siste kan sikkert kompenseres med sterkere led, bør vel ikke påvirke farge på lyset når filteret er sort?
   #276
 8     0
Har ett lite gjestetoalett på ca 1x1,7 meter. Vil det være tilstrekkelig med lys på ett slikt rom med 1,7 meter med Led-stripe i taket? Ser du kan få led-striper med 1700Lumen per meter.
KE
   #277
 3,673     Hordaland     0
Har ett lite gjestetoalett på ca 1x1,7 meter. Vil det være tilstrekkelig med lys på ett slikt rom med 1,7 meter med Led-stripe i taket? Ser du kan få led-striper med 1700Lumen per meter.

Det vil det nok men jeg ville vurdert å fordele det på to sider, for eksempel 2 striper på 1,3 meter. Da begrenser du at det kastes skygger i rommet.
   #278
 2,384     0
Noen som har erfaringer med å montere ledstrips i trapper? Enten under trappenese eller langs siden av trappen?

Ønsker en rimelig løsning som gir ekstra belysning i trappen, da spesielt på kveld/natt. Aktiveres/justeres av bevegelsessensor i topp/bunn av trappen.

Hadde satt pris på deres erfaringer rundt dette. Hva en trenger for å komme i gang osv.
   #279
 3,587     0
Strips under hver eneste trappenese blir, med typiske strips, veldig mye lys! Særlig når du kommer nedenfra. Det blir noen meter strips, også - ikke den billigste løsningen. Å legge strips for f.eks. hvert tredje trinn ser, etter min mening, uryddig ut, og gir ikke den hjelpen til å se trinnene som du ønsker (f.eks. for en svaksynt).

Etter å ha forsøkt under-trappenese-alternativet klistret jeg istedet ei led-stripe nederst på baksiden av "håndløperen" (som rekkverk kalles i dag). I min trapp var det et 'plankebord': Med stripa nederst på baksiden, pekende inn mot veggen, forstyrret det ikke håndgrepet, og ga et jamnt fordelt, beskjedent lys ovenfra trinnene, som er det man trenger, totalt uten å blende. Det var en langt bedre løsning enn under trappenesene.

Nå har jeg revet bort rekkverket, i påvente av ny trapp. Antagelig blir det nye rekkverket i stil med TEK17-anbefalinger, med grep i høyde på 70 og 90 cm, ikke som en 'planke'. Jeg får ikke festet led-lista på baksiden, rettet inn mot veggen. Antagelig fester jeg på veggen bak en firkant-list, med led-lista på undersiden, litt lavere enn 70-cm-gelenderet, slik det skjermer mot blending. Muligens setter jeg led-lista på en en gardinlist i aluminium (mot firkantlista i tre) for å bedre lede bort varmen (mange har enda ikke lært seg at kjøling er minst like viktig for led som for tradisjonelle lyskilder!).

Å få lyset ovenfra har stor verdi. Det blendes tilstrekkelig av at lista er på siden av trappa, peker nedover, og fra normal øyehøyde skjules av den nederste håndløperen. Blendingen blir ikke like god som med den gamle 'planken', men antagelig bra nok. Nattestid bør lysstyrken uansett reduseres, for å redusere blendingen.

I en trapp som er mindre bratt enn min er kanskje blending et mindre problem. Det er selvsagt mulig å lage noen slags avskjerming foran hver stripe, hvert trinn. Min erfaring er likevel at det er bedre å legge led-stripa bak håndløperen, oppe på veggen.

   #281
 875     Østfold     0
For dere som liker å leke med led strips som er app styrte og farger etc. så kan jeg anbefale SK6812 LED stripen. Det er dne LED stripen som anbefales av de fleste proffe som skal lage julebelysning og animert fjamseri.

Bakdelen (hvis man kan kalle det det) med SK6812 er at dem er 5 volt. Det betyr volt tap som merkes hvis man ikke injiserer volt langs stripen.

Kjøp en 5V forsterker på AliExpress som passer til rundt 200 kroner (der kjøper du led stripsene også). Fem meter med SK6812 med 60 led pr. meter koster rundt 300 kroner.

SK6812 har en egen led som lyser hvitt. Så isteden for å fyre opp rød/grønn/blå på full guffe for å få hvit, så lyser man kun opp en led. Det vil si at den er mer strømbesparende og man merker ikke voltdroppen på samme måte.

Med en Wemos D1 Mini kan man styre disse med en WLED app som er gratis.



Den store LED-strip tråden. - IMG_3174.JPG - Bjerknez
Signatur
KE
   #282
 3,673     Hordaland     0
Har du eller noen andre erfaring med pixel led styring via netteverk? Art-Net eller sACN?
   #284
 1,411     Hordaland     0
Hei
Skal montere LED-stripe over garasjeporten. Har sendt epost til et par nettbutikker og får litt forskjellige anbefalinger. Det jeg ønsker er en LED-stripe i 2700-3000K og driver som kan dimmes.

Noen som kan anbefale en nettbutikk som forhandler dette? Evt spesifikke produkter?

Bredden på porten er 3,5m og jeg tenker å montere driveren utendørs under tak. Er vel ikke å anbefale å montere disse inni vegg mtp varme?
Signatur
   #285
 875     Østfold     0
Hvor lang LED stripe(R) trenger du?
Har du WiFi i garasjen?

Biltema har jo noen rimelige slike som er 12V. Fjernkontroll følger med. Teip fjernkontrollen til veggen og vipps har du dimbar led stripe Smile
Signatur
   #286
 584     Trondheim     0
Hvor lang LED stripe(R) trenger du?
Har du WiFi i garasjen?

Biltema har jo noen rimelige slike som er 12V. Fjernkontroll følger med. Teip fjernkontrollen til veggen og vipps har du dimbar led stripe Smile

Anbefaler Nordic Led. Send de mail eller ring, og de setter opp en pakke du trenger!

https://nordic-led.no/

   #287
 875     Østfold     0
Hvor lang LED stripe(R) trenger du?
Har du WiFi i garasjen?

Biltema har jo noen rimelige slike som er 12V. Fjernkontroll følger med. Teip fjernkontrollen til veggen og vipps har du dimbar led stripe Smile

Anbefaler Nordic Led. Send de mail eller ring, og de setter opp en pakke du trenger!

https://nordic-led.no/


Sikkert vel og bra, men jeg hadde vertfall ikke betalt rundt 500 kroner med fem meter LED.

På AliExpress får man kvalitets LED (Ja faktisk) til en fjerdedel av prisen.
Signatur
   #291
 875     Østfold     0
På AliExpress får man kvalitets LED (Ja faktisk) til en fjerdedel av prisen.


Noen linker her hadde vært kjekt Smile

Bare å søke på SK6812 som er det beste valget om man vil ha RGB med egen hvit kanal. Disse er noe dyrere enn feks. WS2812 som er mer vanlig. Hovedforskjellen er at SK6812 som sagt har en egen hvit kanal.

Det vil si at hvis man feks. bare vil ha hvitt lys, så lyser den ikke opp RGB på full guffe, men bare den dioden som er hvit. Det betyr at sistnevnte gir en mer korrekt lys og bruker også mindre strøm.

Signatur
KE
   #292
 3,673     Hordaland     0
Bare å søke på SK6812 som er det beste valget om man vil ha RGB med egen hvit kanal. Disse er noe dyrere enn feks. WS2812 som er mer vanlig. Hovedforskjellen er at SK6812 som sagt har en egen hvit kanal.

Det vil si at hvis man feks. bare vil ha hvitt lys, så lyser den ikke opp RGB på full guffe, men bare den dioden som er hvit. Det betyr at sistnevnte gir en mer korrekt lys og bruker også mindre strøm.

Noen å anbefalle? Finnes det pixel led striper med rgb og to hvite? Slik at man kan både få farger og fargeregulering på hvitfarge? Eventuellt at den hvite kanalen er i 2700k?
   #293
 875     Østfold     0
Bare å søke på SK6812 som er det beste valget om man vil ha RGB med egen hvit kanal. Disse er noe dyrere enn feks. WS2812 som er mer vanlig. Hovedforskjellen er at SK6812 som sagt har en egen hvit kanal.

Det vil si at hvis man feks. bare vil ha hvitt lys, så lyser den ikke opp RGB på full guffe, men bare den dioden som er hvit. Det betyr at sistnevnte gir en mer korrekt lys og bruker også mindre strøm.

Noen å anbefalle? Finnes det pixel led striper med rgb og to hvite? Slik at man kan både få farger og fargeregulering på hvitfarge? Eventuellt at den hvite kanalen er i 2700k?

Du kan velge flere typer SK6812. Du kan velge mellom de som har varm, vanlig hvot eller kald hvit lys i den ene stripen. Så vidt jeg vet får man ikke SK6812 med flere varianter med av det hvite lyset samtidig.

https://www.aliexpress.com/item/32476317187.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.2c806a21uGIqdH&algo_pvid=1e6ffa63-95ec-4299-bdf9-c9f34363e261&algo_expid=1e6ffa63-95ec-4299-bdf9-c9f34363e261-0&btsid=0b0a556416204415801975466ef1b3&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Her har du WS2812 stripsene som også er populære og kanskje den mest solgte:

https://www.aliexpress.com/item/2036819167.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.162874cazkcEqM&algo_pvid=e5b88420-15d9-42ee-aa5f-66634d46b086&algo_expid=e5b88420-15d9-42ee-aa5f-66634d46b086-1&btsid=0b0a556f16204416194505924e3d6b&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
Signatur
   #294
 1     0
Hei, driver oppussing av stue/kjøkken nå å vurderer sterkt å montere innfelt LEDstrips i tak ved yttervegg og kjøkkenkrok(alle plasser der er inntegnet spotter) men er litt usikker på om det blir tilstrekkelig med lys? så trenger litt tips fra noen som har gjort dette før.. bor rett under polarsirkelen så er mørkt utendørs store deler av året

tenkte å ha en sone i kjøkkenkrok hvor den avslutter ved komfyr/mikro 30-40cm fra vegg
neste sone fra komfyr/mikro til skyvedør/altandør 30-40cm fra vegg
siste sone blir da fra skyvedør og inn til sofakrok, samt over spileveggen til trapp 30-40cm fra vegg

bruker dere å legge inn ekstra kubbing i tak, for å ha bedre feste til gipsplatene når innfellingslisten går langs med taklekt?

de neste spørsmålene går på ren intressese da elektriker skal montere alt.
hvor bruker driveren å være plassert, hvor langt unna kan den være?
hvilken kelvin er mest behagelig for innendørs?

er kostnaden høyeren eller lavere i forhold til vanlige spotter?
Den store LED-strip tråden. -  - shaukaasDen store LED-strip tråden. -  - shaukaas7Den store LED-strip tråden. -  - shaukaasDen store LED-strip tråden. -  - shaukaasDen store LED-strip tråden. -  - shaukaas
   #295
 875     Østfold     0
Vanlige LED strips ala 5-12V funker veldig bra som "dekorasjonsbelysning" men kanskje ikke for å lyse opp hele stuen. Led striper er jo heller ikke spesielt vakre og se på. Da synes jeg spotter er penere.

LED striper passer etter min mening dårlig som direkte opplysning. Men dem kan gi en veldig fin effekt hvis du skjuler led stripen som nevnt.

Feks. er det mange som monterer taklistene ca. 5 cm. ut fra veggen og limer opp led stripe bak denne. Da vil man ikke se selve led stripen og man ser kun effekten av den når veggen og gulvet blir lyst opp.
Signatur
   #296
 2,384     0
Har bestemt meg for legge inn ledstrips bak trappenese for å få svak opplyste trinn.

Men jeg aner ikke hva jeg trenger for å få gjort dette.

Aluprofiler?
Valg av ledstrips?
Styring av disse?
Sammenkobling fra trinn til trinn?
Dimmer?
Automatisk senking av lys på kveld/natt?

Noen som kan gi meg en pekepinn på hva jeg trenger?
   #297
 875     Østfold     0
Det kommer veldig ann på vedrørende hva du trenger.

Det enkleste (og helt klart dyreste) er jo og kjøpe Philips Hue LED strips og styre disse via app. Men det koster skjorta.

Biltema har også noen ferdige løsninger med fjernkontroll som er en del rimeligere.

Skal du ha RGB strips som kan vise alskens farger, eller skal du ha ensfargede som bare kan dimmes etc.?

Hvis du har litt snøring på elektronikk og vet forskjell på pluss og minus, så kjøp deg WS2812B 5V led strips og en passende 5V forsterker. Dette får du kjøpt på AliExpress for slikk og ingenting.

Så søker du opp "Quinled Dig-Uno". Dette er en ferdig LED kontroller som bare kobler til LED stripen i samt en forsterker. Dette styres med en egen app med navn "WLED".

LED kontrolleren koster en 100-lapp + frakt, og 5 meter LED stripe av typen WS2812B koster rundt 200 kroner. Så trenger du en forsterker til rundt 100-lappen.

Sistnevnte er den rimeligste og den beste måten meter jeg.
Signatur
   #299
 910     0
Slenger inn et par spørsmål:

Skal renovere kjellerstue på 4x6 meter (sånn ca). Skal pigge opp eksisterende gulv og støpe nytt så langt ned som det lar seg gjøre, men ender nok like vel ikke på mer enn 205-215 cm takhøyde.

Har lekt med tanken på å ha en led-strips i høyde ca. 185 cm over gulv langs hele rommet, lysende oppover i en alu-profil. I tillegg blir det punktbelysning over sofabord og arbeidspult.

Så til spørsmålene:
1: Blir LED-stripen et godt bakgrunnslys/grunnbelysning? Kommer det til å fungere? Blir det bra nok til å lyse opp rommet i sin helhet? Noen som har erfaring med noe tilsvarende? Kommentarer?

2: Bør jeg ha rundt hele rommet, eller vil det være nok med langsidene? På den ene kortsiden så blir det uansett bokhyller, og det er ikke noe poeng å ha så mye lys der. Det er også vindu som kommer i veien på en kortside, og da er jeg nesten der at begge kortsidene kan droppes.... Eller blir det rart tror dere?

3: Hvor mye er nok lys? Synes det virker som om mange led-strips er forholdsvis kraftige. Jeg antar at 10 watt/meter vil være nok, men vil vi kunne gå enda mer ned i effekt? Drivere over 100 watt totaleffekt begynner å koste en del, og bare langsidene er 12 meter = 120 watt som gir MANGE lumen.
HSt
   #300
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Jeg bruker Phillips Hue etter at jeg fikk demonstrert den andre led stripen jeg egentlig hadde planlagt å kjøpe som lyste alt for lite. Selger hos elektroimportøren garanterte at jeg ville bli fornøyd og han tok ikke feil

En får dimmebryter med av på funksjon også og som har 4 farge temperatur valg hvis jeg husker rett.

   #302
 875     Østfold     1
Slenger inn et par spørsmål:

Skal renovere kjellerstue på 4x6 meter (sånn ca). Skal pigge opp eksisterende gulv og støpe nytt så langt ned som det lar seg gjøre, men ender nok like vel ikke på mer enn 205-215 cm takhøyde.

Har lekt med tanken på å ha en led-strips i høyde ca. 185 cm over gulv langs hele rommet, lysende oppover i en alu-profil. I tillegg blir det punktbelysning over sofabord og arbeidspult.

Så til spørsmålene:
1: Blir LED-stripen et godt bakgrunnslys/grunnbelysning? Kommer det til å fungere? Blir det bra nok til å lyse opp rommet i sin helhet? Noen som har erfaring med noe tilsvarende? Kommentarer?

2: Bør jeg ha rundt hele rommet, eller vil det være nok med langsidene? På den ene kortsiden så blir det uansett bokhyller, og det er ikke noe poeng å ha så mye lys der. Det er også vindu som kommer i veien på en kortside, og da er jeg nesten der at begge kortsidene kan droppes.... Eller blir det rart tror dere?

3: Hvor mye er nok lys? Synes det virker som om mange led-strips er forholdsvis kraftige. Jeg antar at 10 watt/meter vil være nok, men vil vi kunne gå enda mer ned i effekt? Drivere over 100 watt totaleffekt begynner å koste en del, og bare langsidene er 12 meter = 120 watt som gir MANGE lumen.

1. det kommer ann på hvor mange led strips du bruker og hvor mange led det er pr. Meter etc. led strips fungerer generelt dårlig til flombelysning. Grunnen er at dem krever mye power. Led strips fungerer best som dekorasjonslys og bør monteres slik at man ikke ser selve led stripen og led diodene. Feks. Bak TV, under kjøkkenbenk, stuebord, under trappetrinn etc. og lime disse rett opp i taket vil ikke se bra ut.

2. tror jeg besvarte dette i punkt 1.

3. jeg har selv Philips Hue i stuen. Til sammen 12 stk. Philips Hue color lyspærer som styres fra app. Dem kostet skjorta men det er det enkleste. Jeg skal også ha en led strip i fotlisten på kjøkkenet som sprer lys utover gulvet etter hvert. Men det koster fort 2.000 kroner eller mer for 5 meter led strip fra Philips. Det er svindyrt når jeg egentlig kan klare meg med LED strip fra AliExpress til 200 kroner og en forsterker til en 100-lapp. Men det krever en egen app.

En typisk led strip med 60 led pr. Meter som er fem meter lang har til sammen 300 stk. led dioder. Hver led diode bruker teoretisk 60mA hvis alle RGB kanalene er lyst opp på full guffe (hvit). Det betyr at disse vil trekke 18 ampere. Er led stripen på 12V betyr dette at man må dimensjonere for 216Watt. I realiteten bruker dem ikke så mye, men kjøp aldri for liten forsterker.

Skal du ha veldig mange meter med led strips i huset så blir det svindyrt hvis du bruker Philips Hue. Har du penger nok så gå for det. Hvis ikke kan du spare tusenvis av kroner med led ws2812B eller SK6812 led atrips fra AliExpress og bruke dig-uno controller og en forsterker fra AliExpress. Men det krever som nevnt litt mer fikling.
Signatur
HSt
   #303
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Phillips Hue fungerer fint som basis lys, så må du fylle på med litt ekstra punkt lys der intensiteten må være litt større

Jeg har akkurat startet å montere det over gardinbrett 2 plasser i en stue på en hytte. Fordelen er at en får på plass basis belysning uten å måtte lage et eneste lyspunkt
   #304
 875     Østfold     0
Jeg har som nevnt disse Color Hue lyspærene og disse befinner seg i taklamper i stuen. Til sammen 12 stk. lyspærer. Disse er ganske kraftige og gir flombelysning i stuen hvis jeg slår dem på full guffe.

LED striper brukes i mine øyne ikke som flombelysning. Dem trekker unødvendig mye effekt. LED striper egner seg best som dekorasjonslys hvor hovedmålet er å gjemme bort lyskilden. Som feks. å lyse opp under sengen, bak tv'en etc.

Å bruke LED stripe i stuetaket ser jeg for meg er en ganske dårlig ide egentlig. Vertfall i utgangspunktet.
Signatur
   #305
 910     0
1. det kommer ann på hvor mange led strips du bruker og hvor mange led det er pr. Meter etc. led strips fungerer generelt dårlig til flombelysning. Grunnen er at dem krever mye power. Led strips fungerer best som dekorasjonslys og bør monteres slik at man ikke ser selve led stripen og led diodene. Feks. Bak TV, under kjøkkenbenk, stuebord, under trappetrinn etc. og lime disse rett opp i taket vil ikke se bra ut.

2. tror jeg besvarte dette i punkt 1.

3. jeg har selv Philips Hue i stuen. Til sammen 12 stk. Philips Hue color lyspærer som styres fra app. Dem kostet skjorta men det er det enkleste. Jeg skal også ha en led strip i fotlisten på kjøkkenet som sprer lys utover gulvet etter hvert. Men det koster fort 2.000 kroner eller mer for 5 meter led strip fra Philips. Det er svindyrt når jeg egentlig kan klare meg med LED strip fra AliExpress til 200 kroner og en forsterker til en 100-lapp. Men det krever en egen app.

En typisk led strip med 60 led pr. Meter som er fem meter lang har til sammen 300 stk. led dioder. Hver led diode bruker teoretisk 60mA hvis alle RGB kanalene er lyst opp på full guffe (hvit). Det betyr at disse vil trekke 18 ampere. Er led stripen på 12V betyr dette at man må dimensjonere for 216Watt. I realiteten bruker dem ikke så mye, men kjøp aldri for liten forsterker.

Skal du ha veldig mange meter med led strips i huset så blir det svindyrt hvis du bruker Philips Hue. Har du penger nok så gå for det. Hvis ikke kan du spare tusenvis av kroner med led ws2812B eller SK6812 led atrips fra AliExpress og bruke dig-uno controller og en forsterker fra AliExpress. Men det krever som nevnt litt mer fikling.


Takker for svar. Tanken var å ha LED-stripen liggende i en profil som dette:
https://www.led-spot.no/products/opplys-hvit-aluprofil-opal-2m2
som vil gjøre at bare taket lyses opp. Montert godt over øyehøyde vil det ikke være mulig å se rett inn på LED-stripen.

Skrekken er en kjeller med godt opplyst gulv, med masse nedadrettet lys, og ikke noe lys opp i taket. Det gir en følelse av (enda) lavere takhøyde enn det egentlig er og kronisk "natt". Håpet med oppover-lys langs vegg er at taket skal føles "lettere" og at det blir mindre "kjeller".
   #306
 875     Østfold     0
Min mening er vertfall at så lenge led stripen synes og man kan se den (selv om den er gjemt bak diffust glass) er at dette ikke er noe pent. Da ville jeg heller brukt spotter tror jeg.

Men det skal sies at jeg er litt usikker på nøyaktig hvordan du tenker med tanke på plassering etc.

LED striper vil lyse opp et mørkt rom, men flombelysning vil du ikke få. Så sant du ikke dekker hele taket med led striper, men da må du nesten skaffe deg et eget aggregat tror jeg Smile
Signatur
HSt
   #307
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Led stripen må/bør være skult for direkte innsyn på gardinbrett er det lett å få til. Det gir lite skygger og passer derfor godt som basisbelysning så ikke enig at dette kun er pyntelys.
   #308
 321     Oslo     0
Teknisk sett så finnes det LED striper som er kraftige (brukes jo til arbeidslys på byggeplasser blant annet), men generelt så er jeg enig i at LED striper flest er penest som indirekte belysning der det treffer en flate først og diffuseres. Noen (gjerne moderne hus) får til direkte belysning gjennom striper bygget inn i gipsen (bak frostet plast i profiler), men fortsatt er det bare dekorasjonslys.

Men, så er direkte belysning et vidt begrep. Arbeidslys er noe helt annet enn dempet lys mens man ser på TV. Det er lurt å lage en enkel belysningsplan. Trenger ikke gå helt geek med antall lumen, spredningsmønster, kontraster og sånt, men de enkle spørsmålene som hva skal rommet benyttes til. Det er slitsomt for øynene uten god belysning, og det påvirker våkenhet etc.

Philips Hue har en premium prislapp. Men, det er enkelt å komme i gang, de har et markedsledende bibliotek av produkter (og stadig flere), helt ok kvalitet på det aller meste, enkel app og en svært åpen API som snakker med det meste uten trøbbel. Så finnes det noen økosystem som er litt billigere, men ikke uten kompromisser. Jeg anbefaler Philips Hue til alle som spør, så slipper jeg telefoner siden.

Alibaba LED er definitivt mer styr (og kan fort ende opp i skuffen som nok et forlatt prosjekt), men kan være utrolig mye for pengene. Ville ikke anbefalt det til ikke-tekniske venner. Kjører man smarthus løsning alà Home Assistant (heller ikke for mor), så kan man få kulere løsninger enn Philips hue til en brøkdel av prisen. Der er det vel bare fantasien som setter grenser, software er gratis og LED er nesten gratis. Wink

Men igjen, Philips (mer spesifikt Signify) har fått nesten monopol i markedet av en grunn.

Philips sine LED-striper er som nevnt, dyre og lite egnet til noe annet enn stemningsbelysning. Jeg brukte de en gang som arbeidslys under skap på kjøkkenbenk, men da er de selvsagt kun noen titals cm over benken....og fortsatt savnet jeg lys.
Signatur
   #309
 875     Østfold     0
Jada, man får LED som lyser opp langt mer enn disse led stripene. Arbeidslys er nevnt. Men disse er store da LED diodene i disse krever mye heatsink og metall for å holde seg kjølige. Som oftest har disse lampene høyere spenning også.

Jeg holder fast ved at led striper som Philips Hue etc. ikke kan karakteristeres som flombelysning. Man får en fin belysning som lyser opp rommet nok i hverdagen hvis man bruker nok strips, men ikke noe mer enn det. Men som oftest trenger man ikke noe flombelysning. Flombelysning bruker vi bare når vifeks. Skal male veggen kveldstid, lette etter noe på gulvet, eller når man støvsuger etc.

Signatur
T1
   #311
 782     1

Jeg har tilsvarende driver (HLG-240H-24B) der jeg har en pwm dimmmer mellom 24V utgangen og LED stripen. Har fungert utmerket i over tre år, så det går nok bra Smile
KE
   #313
 3,673     Hordaland     0
Er på jakt etter led strips som skal monteres i en utvendig mur, må tåle direkte spyling.
Kan sikkert bruke slike man monterer ned i vei.
Noen som har tips til hvem som har dette, kan godt handler utenlands.
   #314
 9     Sande     0
Hei. Jeg ser for meg No adresserbar ledstriper. Med d1 mini og wled appen. Men er det også mulig å koble til så jeg kan bruke en dimbar bryter også ? Hadde den i tillegg bare slått av/på hvit lys hadde hvert helt gull
   #315
 2,384     0
Jeg er på jakt etter ledstrips som skal være under overskap i et hjørne på kjøkkenet. Er snakk om to overskap, totalt 120 cm.

Hva trenger jeg for å få dette opp å gå og som jeg kan få levert på få dager? Har trekkrør tilkoblet dimmer i dette området om det utgjør noen forskjell.

Det skal en dekplate under skapene, tanken var å frese ut spor i denne og få ledstrips lagt inn her. Vil jeg eventuelt ha behov for noe deksel utenpå ledstrips for å få skikkelig lys?
   #317
 2,384     0
Får dessverre ikke redigert siste innlegget.

Har da kommet frem til at jeg trenger følgende:

En aluprofil, 600 kroner hos elektroimportøren
5 meter ledstrips (minste lengder de selger) 700 kroner hos elektroimportøren
Dimbar driver 24v til fast installasjon, 1000 kroner hos elektroimportøren

Så rundt 2500 for 120 cm med belysning. Skulle tro det var mulig å få dette billigere? Synes det var absurde priser for å få belysning i ett hjørne på kjøkkenet.

Nå har jeg bedre tid enn jeg trodde, dekkplaten som skal under skapet hvor led skal felles inn kommer ikke før midten av desember, så kan sånn sett bestille fra nett dersom det er mye å spare på det.
   #318
 71     0
Jeg holder på å bygge kinorom, i den forbindelse skal jeg sparkle inn ledlist med ledstripe ca 20 cm fra veggene langs hele taket. Det blir nok ca 15-16 meter totalt.
Utover det har jeg to små vegglamper som lyskilde.

Hadde vært moro å kunne styre ledstripen i taket via mobil, enten Philips Hue eller Homey appen. Slik jeg forstår så støtter ikke Hue ledstrips mer enn maks 10 meter, uansett usikker på hvor mange dioder det er pr meter på Hue stripsen. Er av den oppfatning at ledstripen bør ha minst 240 dioder pr meter for å unngå å se prikker, stemmer det ?

Uansett, har noen erfaring eller innspill til hva jeg kan velge mellom dersom jeg ønsker å styre dette via mobil (for eksempel Homey eller Hue app) ?
Attpåtil skulle jeg gjerne hatt muligheten til å endre farge på lyset 😊

Jeg er villig til å investere, unngår billige greier fra Ali/Kina.
   #319
 875     Østfold     0
Hvis du ikke skal ha 240 LED pr. meter og du trenger 16-17 meter snakker vi 80 ampere. I teorien. I praksis bør du ha en forsterker som klarer mer enn dette så den ikke overopphetes.

Jeg tror du må senke kravene litt her.

Uansett bør du gå for 12-24 volt da volt drop ved lavere spenninger en dette blir for stort og kablene du trenger må takle MYE strøm og derfor må være tykkere.

Jeg tror at en ledstripe med rundt 60 led pr. meter vil duge. Gjemmer du dem bak en diffuser så vil du ikke se nevneverdig av "prikkene".

Kjøp LED strips på AliExpress ved siden av en oppegående forsterker og bruk WLED app. Søk også opp "QUIN-LED" og "DIG-UNO" Han har laget en kontroller som kan styre dette. Du sparer mye penger kontra Philips Hue.
Signatur
   #320
 8     0
Ser at det er mye diskusjon rundt LED strips her. Først til n00b82. hva mener du med å bytte farve? Skal det være RGBW eller skal det være veksling mellom 2 fargetemperaturer (CCT). Jeg leverer LED strips i tilpassede lengder og passer aldri på å ha mer enn 5 meter lengder, nettopp som Bjernknez nevner, fordi det går for mye strøm. Når det skjer blir første delen av stripsen varm og siste delen lyser svakere. Det første medfører at delere av stripsen på starten får et kortere live, og på slutten blir det svakrer lys, noe som er lett å se.

Vi leverer en del strips med 300 punkt pr meter. de trekker 18 watt/m og gir bra lys og er et godt utgangspunkt for å\ dimme ned. Se gjerne hjemmesidene våre www.ledlys-as.no.

Det er enkelt å styre strips med Homey men vi anbefaler å styre på lavvolt siden.
   #321
 875     Østfold     0
Bare for å legge til en liten ting...

Det er ingen problem (så lenge forsterkeren er stor nok) og kable 5V led strips som trekker totalt 80 ampere med full hvitt lys, med den lengden som nevnes samt antall LED, men man må belage seg på og kjøre "volt injection" punkter. Det blir mye kabling.

Jo høyere spenning du bruker jo mindre strøm går det gjennom kablene og mindre problemer får du med at spenningen synker langs LED stripsen.

Jeg ville uansett gått for 24V LED strips her. Jeg ville heller ikke satset på så veldig stor tetthet mellom LED diodene. Jeg tror 60 LED pr. meter hvis man bruker diffuser er mer enn godt nok.
Signatur
HSt
   #322
 36,582     Lillestrøm kommune     0
En adapter kan drive 10m med Phillips hue led bar
HSt
   #324
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Ja, men jeg havnet med det valget etter å sett en puslete led stripe hos Elektroimportøren ekspeditør var enig og han sa jeg ville bli fornøyd med Phillips Hue utgaven, og han hadde rett.

Ikke start med noe høy strøm lav volt greier