5 666    9    0  

Solfangere mot buffertank i stål eller syrefast?

 28     0
Hei, jeg skal ha solfageren på huset mitt som snart er under oppføring. Jeg har lest masse om solfangere og har bestemt meg for å ha plansolfangere. Jeg fikk tilbud av en leverandør på solfangere og 2stk 850l syrefaste buffertanker som kostet skjorta. Er det virkelig nødvendig med syrefast stål i buffertanken eller holder det med vanlig stål? Fangerene er selvdrenerende og det vil være endel oksygen i systemet. Det fikk meg også til å tenke på alger, de vokser jo sikkert som bare det i dette systemet? Er det noe lurium man heller i vannet for og hindre rust og alger som ikke senker varmelagrings-evnen til vannet så mye?

  (trådstarter)
   #2
 28     0
Jeg husker ikke helt nøyaktig hvor stort arealet var, men 16,7m2 tror jeg det var. Vanlige varmtvannstanker er jo stål? De holder jo en god stund, men der er det skjeldent så mye drenering og ny luft i systemet.
   #3
 14     Vestlandet     0
Hva mener du med stål? Legert jern?

Ser at vanlig stålkvalitet for varmtvannstanker er rustfritt stål eller duplex. OSO bruker en legering kalt Kara Grade 44K. Denne har høyt innhold av Krom, Titan og molybden.

Vil ikke anbefalle deg å bruke lavlegert jern (på folkemunnet kalt svart-stål eller karbonstål) da denne ruster fort, både innenfra og utenfra.

Du får gjerne hva du betaler for. Står derimot valget mellom 304 og 316 rustfritt, er korrosjonsegenskapene stort sett like. 304 er noe rimligere.

Det er vel vanligst å tilsette glykol som hindrer frost, groing og alger.


   #4
 5 661     0
Svart stål er greit nok så lenge det ikkje luft til og det vanligste til akkumulatortank i lukka anlegg. Rustar hverken innvendig eller utvendig så lenge anlegget er  i drift.
Skal du ha åpent anlegg treng du rustfri akkumulatortank da det då kjem oksygen til.
I dette tilfellet kan du ha ei liten tank i rusftfritt som er drainback tank for solfangrar, og ein spiral innom akkumulatortanken som varmar vatnet i denne.

Ein stor tank er betre enn 2 små da sjikting blir betre.
Tom
   #5
 1 545     Sørlandet     0
Syrefast stål er vanvittig overkill. Dette stålet betegnes gjerne som 316-stål. I et lukket system er det vanlig med svartstål, altså stål uten hverken krom nikkel eller molybden. Man bruker svartstål fordi det ikke oppstår rust i et lukket system, da oksideringen er avhengig av oksygen i vannet.

I vanlige beredere bruker man heller ikke syrefast stål selv om det slett ikke er et lukket system. Rustfritt holder lenge. I enkelte svært korrosive miljøer kan man likevel bruke syrefast. Da heter berederen gjerne noe med modellbetegnelse extreme og er beregnet f.eks for korrosivt brønnvann.

I et lukket system er problemet at alt i syrefast er katodisk til alt mulig annet i systemet. Det betyr at alt mulig annet er anodisk, som i OFFERanode. Det er derfor bedre med svartstål all den tid man har mye metall, lite oksygen og minimal tæringsproblematikk.


Alt dette blir imidlertid feil hvis man ikke bruker varmeveksler for å hente ut energien i buffertanken. Uten varmeveksler blir det friskt kaldt oksygenrikt vann inn og varmt og ikke så friskt og oksygenrikt vann ut. Da trenger man en rustfri tank. Syrefast er fortsatt overkill. Og med titan er man på en annen planet.
Signatur
   #6
 1 749     Norge     0
Hei.
Jeg kjøpte en akkumulatortank ment for vedfyring. 2000 liter(Dalarna tank) og i stål(dvs ruster). Så de har tydeligvis kompensert rustfritt med tykkere stål(veier menge hundre kilo) Sol varmepaneler holder heller ikke i flere hundre år så gå for billigere stål, slik at du får prøvd ut om dette er tingen:D
  (trådstarter)
   #7
 28     0

Hva mener du med stål? Legert jern?

Svartstål


Det er vel vanligst å tilsette glykol som hindrer frost, groing og alger.

Blir ikke varmelagrings kapasistene nedsatt endel av dette? Er det vanlig og helle glykol i vannet når man har et solfangersystem med drainback?

Tom og oblygre: De som har gitt tilbudet har satt opp varmevekslere (skal ha vedfyring også) til både solfangere og vedfyring samt en til vannbåren varme og en til forvarming av varmtvann, hvor vannet skal renne når de renner ut av solfangerene vet jeg ikke, men de har kanskje tenkt seg et system med de 2 tankene.

Bluesman: Jeg skal ikke prøve ut solfangere, jeg skal bygge passivhus og har fått støtte av enova til dette og tror ikke det bare er å fjerne solfangerene da. ;)

Takk for alle svar så langt. Jeg tror kanskje det oblygre skisserer med en liten rustfri drainback tank og en stor akkumelatorrank i stål er tingen?

Edit: Har lest i tilbudet nå, det er syrefaste tanker fordi vannet skal renne direkte ned i disse tankene. Ingen varmeveksling for å få opp effektivitene.

   #8
 2 310     Trondheim     0
I drainback puster akktankene da nivå går ned og opp alt etter start og stopp. Det kommer derfor til å være mye oksygen i luften.
Bygget meg selv et slikt enkelt system med drainback, og da akktank av rene stålfat. De har jeg montert offeranoder på av sink, og det ser ut til å virke greit, men krever vedlikehold. (Plan om å bytte til plastfat når jeg finner noen).
Det er ikke behov for glykol i anlegget for å forebygge frost, for er det riktig montert så fryser det ikke. Mitt system overlevde første vinter uten å fryse i stykker.
Leverandøren må vell ha noe tips om hva man kan bruke i vannet, om det da skal være noe i det heletatt?
ASV-solar har drainback, og mye veiledning å finne på deres hjemmeside. (De har 840liters akktanker i 316 rustfritt.)
Signatur
   #9
 5 661     0

Blir ikke varmelagrings kapasistene nedsatt endel av dette? Er det vanlig og helle glykol i vannet når man har et solfangersystem med drainback?

Ein bruker ikkje glykol i drainbacksystem. Har ein rørsolfangere brukes glykol og uten drainback, men da veksles varmen inn via ein spiral eller varmeveksler inn i akkumualtortank som da har reint vatn.Tom og oblygre: De som har gitt tilbudet har satt opp varmevekslere (skal ha vedfyring også) til både solfangere og vedfyring samt en til vannbåren varme og en til forvarming av varmtvann, hvor vannet skal renne når de renner ut av solfangerene vet jeg ikke, men de har kanskje tenkt seg et system med de 2 tankene.

2 tanker er noko ikkje optimalt pga. dette gir dårlere sjikting og meir kompilsert røropplegg og ein får utnytta mindre andel av varmen fra solfangrane.
Eg ville gått for dalatanken eller tilsvarende med sjiktrør og veksla inn solfangarvarmen via spiral og ein liten tank for drainback.
Du må heller ikkje gløyme at du ikkje kan koble til ein vedovn (som er svart stål)  direkte til ein åpen rustfri tank, da må du ha varmeveksler eller spiral mellom ellers så får du korrosjonsproblem.