202,865
358
4
Inntekt og huslån
16
0
Hei!
Drister meg til å stille et rimelig privat spørsmål, men jeg lurer veldig ;D
Jeg og min mann har en inntekt på 350' +400' (Ca. 37.500 utbetalt til sammen).
Nå vi er ferdig husbygget sitter vi med ca 3,2 i lån. Vi er litt bekymret for om vi ikke burde kutte ned litt på unødig luksus i prosjektet. Kanskje kutte ut vannbåren varme, boblebad og downlights :'(
Med dagens rente vil huslånet koste oss ca. 19.000/mnd !!
Vi synes det er litt mye, og ønsker jo ikke å "bo oss i hjel".
Hva synes dere?
Hva tjener dere, og hvor mye lån sitter dere igjen med når alt er regnet med og huset er bygget?
Håper dere vil dele litt info og synspunkter på dette.
Drister meg til å stille et rimelig privat spørsmål, men jeg lurer veldig ;D
Jeg og min mann har en inntekt på 350' +400' (Ca. 37.500 utbetalt til sammen).
Nå vi er ferdig husbygget sitter vi med ca 3,2 i lån. Vi er litt bekymret for om vi ikke burde kutte ned litt på unødig luksus i prosjektet. Kanskje kutte ut vannbåren varme, boblebad og downlights :'(
Med dagens rente vil huslånet koste oss ca. 19.000/mnd !!
Vi synes det er litt mye, og ønsker jo ikke å "bo oss i hjel".
Hva synes dere?
Hva tjener dere, og hvor mye lån sitter dere igjen med når alt er regnet med og huset er bygget?
Håper dere vil dele litt info og synspunkter på dette.
Mente at 3,2 mill i lån over 30 år ville gi høyere mnd avdrag og renter enn 19 lapper.... Hvilken bank bruker dere?
Deres inntekt skulle jo klare det greit, men kun 17000,- igjen til disp for barnehage, skole og alt det andre som drar penger pr mnd så synes jeg kanskje det var vel tøft. Kona og jeg har ca 1 million totalt i året og synes at et lån på 3 mill er akkurat på grensen for å ha det godt ellers i livet....
Men det er nå jeg da
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Vi har allerede 1,2 i gjeld på en fritidsbolig, men som vi har gode, skattefrie leieinntekter på. I tillegg skal vi bygge hus med hybel som vi vil få inn rundt 5000 skattefritt per måned. Alt i alt med lønn, barnetrygd, og leieinntekter sitter vi igjen med rundt 87 000 utbetalt i måneden - dersom vi ikke betaler renter. Viktig- dette er utgangspunktet du må ta. Dersom du allerede betaler renter i dag, kan du ikke bruke dagens nettolønn og så trekke fra fullt 28% skattefradrag (viktig felle å unngå).
Vi regner med å bygge for rundt 5,5M inkludert tomt med 20% egenkapital. Ved 10% rente vil vi da betale 32 400 i renter per måned etter skatt og sitte igjen med litt over 53 000. Det er komfortabelt for månedlige utgifter pluss avdrag, men jeg vil bare vise hvordan jeg regner, og hvor viktig evt. hybelinntekt er. Husk også at når man flytter inn i nytt hus går det med en formue i hyller, skap, knagger - sikkert en tusenlapp i bare gipsplugger og -ankere. Nye møbler skal en sikkert ha og så skal det sås plen, opparbeides oppkjørsel, etc. Det er ingen kunst å få utgiftene til å strekke til...
Om prosjektet vårt på hjem.no
Vet ikke om dere har barn, eller planlegger barn, men det koster jo en del med barnehage, sfo, klær og utstyr.
Vi har løst det med å bygge utleieleilighet i sokkelen, med mulighet for å sette inn trapp ned og kutte ut utleie etterhvert. Vi får også en del egenkapital når vi selger det nåværende huset, så det blir ikke så gæli lån til slutt. Vil absolutt ikke bo oss ihjel, må jo nyte livet
Det vil si at det et lån på 3,2 mill koster deg 20.618 - (53.000/12) = 16.200 kroner i måneden. Dere må selvsagt betale 20.618 inn til banken hver måned, men det justerte skattekortet gjør at dere får 4.416 kroner mer utbetalt hver måned sammenlignet med om dere har null i gjeld.
Så det er dette beløpet du må regne som utgiften med å bo.
Førstegangsbygger sier at dersom renten stiger til 10% betaler dere 19.200 i renter etter skatt pr. måned. Dette er riktig. Men siden det er et annuitetslån fordeles rentetrykket ut på alle årene. Og ved 10% rente vil dere måtte betale 29.000 til banken hver måned. Det høres skremmende ut, men husk at dere får veldig mye rentefradrag ved 10% rente, så det første året vil dere faktisk betale 89.600 mindre i skatt bare på grunn av høye renter.
Oppsummert. Netto utgift til lån og renter justert for skatt på et lån på 3,2 mill over 30 år ved 6% rente er kroner 16.137. Stiger renten til 10% er netto utgift kroner 21.612.
Det bør vel gå bra hvis dere ikke har så mange andre utgifter som barnehage, SFO, dyr bil etc. Men jeg ville kuttet ut luksus som boblebad etc - ting man kan gjøre noe med i ettertid. Vannbåren varme ville jeg ikke under noen omstendigheter kuttet ut.
Vi har valgt oss vannbåren varme...noe som går hardt ut over budsjettet...begynner nesten å angre. De 100.000 ekstra kunne vi hatt mindre i lån..... :(
Ellers skal vi ikke ha balansert ventilasjon. Ja, jeg vet det er mange som sikkert syns det er idiotisk og velge det vekk, men 40.000 her og 40.000 der, går hardt ut over budsjett og økonomi. Dessuten har vi nå prioritert vannbåren og har ikke råd til å unne oss mer slike ting en ikke strengt tatt må ha. (men kanskje burde ha)
Vet ikke om vi har gjort et dumt valg, men jeg mener vi har ingenting andre poster å ta av. Vi kan selvfølgelig droppe spotter og fliser på badet og velge den billigste kjøkkeninnredningen på ikea. Men en har jo lyst å ha det litt fint der en skal bu også. Og en kan velge billige fliser og ende opp med et brukbart kjøkken fra ikea som ikke er det dyreste. Jeg vet ikke om vi prioriterer helt feil her?
Noen som ville valgt balansert ventilasjon fremfor spotter, fliser på bad og kanskje ikke oppgradere ei kjedelig furutrapp og ytterdør?
Jeg ville helt klart droppet spotter osv. og heller valgt balansert varmegjengivende ventilasjonsanlegg. Spotter kan du montere senere, badet kan du flislegge senere, dører kan byttes... Men det er vanskelig å montere ventilasjonsanlegg i et ferdig hus. Frisk luft i hele huset er verdt gull spør du meg
Helt klart droppet spotter og fliser på bad, samt ofret trappa også med ytterdør. Spotter koster sikkert 1000,- pr punkt ved en oppgradering over std leveranse via husleverandør, så da kan du jo regne selv om det er verdt det. Balansert ventilasjon er noe du absolutt ikke kan oppgradere seinere, ikke uten temmelig skyhøye kostnader. Balansert ventilasjon blir standard for alle hus i 2009 og det bør vurderes fremfor spotter, fliser og ei fancy ytterdør. Ytterdøra koster kanskje ikke så mye, men 5 lapper her og 5 lapper der blir nå noen kroner da. Dere har da også valgt en god løsning med vannbåren og er dette av komforthensyn så synes jeg nesten det er rart dere ikke velger balansert også. Spotter er vel egentlig kun staffasje sammenliknet med balansert eller?
Skal dere ha barn, eller har barn så fortjener vel de også ren inneluft og et sunnere klima. Selv ofrer jeg gladelig spotter og fancy ytterdør til fordel for rent klima og sunnere innemiljø for den kommende generasjon.
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Hva du enn gjør, legg i alle fall opp rørene til ventilasjon, sånn at du bare kan installere sentralenheten senere.
Legg opp rør til både ventilasjon og vannbåren varme. Dette bør kome på under 10.000 til sammen tror jeg, og du angrer ikke senere...
Å legge ventilasjonsrør ( faste spirorør, ikke fleksible alurør som kan bli klemt flate uten at du oppdager det!) synes jeg er et godt råd. Jeg har godt isolert gulv, og savner ikke varme i gulvet ( -og er forsåvidt også skeptisk til vanngulv.) Nå som klimaet blir varmere
Det skjer så mye på lysområdet nå, med LED- lys og fiber-lys, så jeg hadde heller lagt et par tomme elektrikker-rør til hvert rom.
Lykke til.
La oss si at dere skjærer ned til beinet her og får redusert kjøpesummen med 400K - som sikkert er mer enn realistisk. La oss anta en worst case rente på 10% - og la oss gjøre en skikkelig utregning.
Første året med 30 år nedbetaling koster lånet deres (2,8M) med renter og avdrag 295 020 hvis vi ser bort fra evt. termingebyr. Det første året utgjør rentene alene kr 279 451. 28% av dette, dvs. 78 246 får dere igjen på skatten. Lånet koster med andre ord reelt 295 020 - 78 246 = 216 774 det første året, noe som utgjør kr 18 064 per måned.
Deretter blir lånet faktisk dyrere for hvert år, fordi rentedelen går ned, og skattefordelen blir mindre, men så kommer inflasjonen (lønnsøkning) og spiser opp noe.
Dersom vi gjør samme utregning på 3,2M i lån, gjør de ekstra 400K at lånet nå koster 20 644 i måneden, eller rundt 2 500 mindre å rutte med. Avveiningen blir da om det er verd 2500/mnd å bo i et hus med langt, langt dårligere standard.
Det kan vi belyse enda klarere, for med 2,8M i lån sitter dere igjen med 19 436 per måned. Dersom jeg ser på mitt eget husholdningsbudsjett og skalerer det for et par uten barn, vil jeg anta følgende måntlige utgifter, og her er jeg forsiktig:
En billig bil minus drivstoffutgifter: 500
Forsikringer: 1 000
Avis, telefon, bredbånd, kabel-TV: 1 000
Strøm: 1 000
Kommunale avgifter: 500
Da sitter dere igjen med 15 436 per måned eller ca kr. 515 per dag som skal gå til mat, klær, drivstoff, feriereiser, julepresanger, møbler, utearbeider osv. Det er ikke fett, men det går. "Straffen" for å bygge slik dere har tenkt, er at daglig disponibel inntekt etter faste utgifter går ned til 430 eller -16%. Dersom mine antakelser ang. utgifter er litt for lave, begynner det å bli smertefullt.
Dersom dere får barn, endrer forutsetningene seg ganske dramatisk
Om prosjektet vårt på hjem.no
Vi hadde tenkt til å kun legge rør til vannbåren varme. Prisen på dette kom til å komme på 60.000 kr. Og da måtte vi hatt peis, el.varmekabler på bad og i gangen, og kanskje en varmepumpe i tillegg. Da hadde den totale prisen blitt nye dyrere. Vi førhørte oss om totalpris på vannbåren og fikk pris på 140.000. Så da kunne vi trekke fra peis (10.000 kr), varmepumpe (20.000 kr) og el. varmekabler (18.000 kr). Så i forhold til budsjettet så må vi ut med litt over 90.000 ekstra med å velge vannbåren. Vi lever i tru på at vi kommer til å få mindre strømregninger pga. vannbåren...men mener dere at dette er kun for komforten??
Noen som vet hvor mye det koster å få lagt rørene til balansert ventilasjon? må en legge disse ved siden av rørene til mekanisk ventilasjon? og hvor mye koster et balansert ventilasjonsanlegg med arbeid, er det ca 40.000? Er det kun litt frisk luft på soverommet som gjør dette bra, klarer jeg meg fint uten.
Ble veldig i tvil nå, men kjenner at det å droppe spotter i taket sitter veldig langt inne...
I utgangspunktet skulle vi ikke ha noe fancy som vannbåren og balansert ventilasjon fordi vi visste at det hadde vi ikke råd til. Nå har vi valgt vannbåren og vurderer litt den ventilasjonen. Det er slike ting som gjør at lånet blir større og at en sliter med å få råd til å bygge hus.
En begynner å vurdere ting som i utgangspunktet ikke var aktuelt for det en ikke hadde råd. Nå blir det sånn: en vet at en får 2,5 mill i lån, så tenker man ikke på at en ikke trenger å ta opp fullt lån, men en tenker heller på hva en kan velge ekstra på bekostning av andre ting, som f.eks balansert ventilasjon fremfor fliser og spotter. Så en beveger seg hele tiden på grensa rundt max lån, og en velger ikke vekk noen ting for å ta opp mindre i lån. Denne tankegangen begynner å bli skremmende.
Angrer nesten litt på at jeg har lest på byggeforum o.l For alle sier at en må ha ditt og en må ha datt....og når en ikke har så peil selv så føler en at en gjør verdens største tabbe om en ikke innstallerer f.eks. vannbåren og bal. vent. DE som snakker så varmt om dette er vel gjerne de som har råd og de som har det selv?? Eller er jeg nå helt på bærtur?
Hilsen ei med et veldig stramt budsjett...og som har lyst til å like huset hun flytter inn i.
Se vedlagte bilde fra DnBNOR boliglånskalkulator:
https://www.dnbnor.no/portal/biztools/laanekalk/index.jhtml
Det blir ca. 19.000 når jeg prøver, og det samsvarer med regnestykket banken satt opp for oss.
Vi har ett barn og ett til er på vei...må nok gå i tenkeboksen nå :-\
Men, vi kutter garantert ut downlights, energibrønn, peis ut før balansert ventilasjon og vannbåren varme.
Hei. Jeg skjønner at spotter sitter langt inne, kona er også keen på spotter "fordi det ser kult ut og alle har det". Velstandsfaktoren er litt høy liksom med spotter, det skjønner jeg. Det er jo ingen som ser balansert ventilasjon liksom.... Men i vårt hus som også kommer på rundt 3 mill (Byggmann.no 3890 Storm), kommer nok kun til å ha kanskje 10 spotter mot ønskelig 40-50. Dette kun for å ha mulighet til å velge balansert ventilasjon.
Men når det er sagt, betyr egentlig spotter til 1000,- kr pr stk egentlig noe som helst ift et rent inneklima som sikrer deg og dine barn frisk luft, renere luft, riktigere temperatur, sparte strømkostnader ift uten. Filtrering av luften ift allergi, astmaplager og forebygging av dette?
Jeg har ingen preferanser for balansert med unntak av at samtlige som har dette, samtlige som selger dette(selvsagt), samtlige som jobber med astma/allergisykdommer anbefaler dette som det eneste man IKKE bør velge bort i et nybygg. Hvor mange spotter har dere planlagt med da? kan dere kutte ned på noen og allikevel få balansert?
Eller snakker vi om 10-20 spotter så utgjør kanskje ikke det så mye, men har dere planlagt med 50-100 så er det jo et komplett balansert anlegg da.... :-)
Som dere sikkert skjønner så er de aller fleste råd her inne velmenende og jeg tror de aller fleste synes det ville være dumt å velge bort balansert ventilasjon. Blir litt som å kjøpe en kliss ny bil til 1 million dette og velge bort ABS bremser og elektronisk klimaanlegg til fordel for integrert DVD/navigasjons system og fett musikkanlegg.....eller var det en dum sammenlinking...?....huff, dette blei klossete sagt.
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Vi skal kun ha 24 spotter, for vi har uinnredet kjeller og i 2. etg er det skråtak. Disse spottene med arbeid og dimmer koster oss 17.000.
Nå vet ikke jeg helt hva et balansert ventilasjons anlegg koster, men tror nok vi må kutte ned på mer enn spottene...så da må vi droppe å flislegge badet...den og sitter litt langt inne. Har jo lyst å trivs i huset og få det fint...særlig er badet og kjøkkenet viktig å ha fine synes jeg. Så tenkte vi liksom at om vi klarte å spare inn på noen poster så skulle dette gå til å finansiere vannbåren som vi i utgangspunktet ikke hadde råd til, eller det å ta opp mindre i lån...
Men er det noen som vet hvor mye det koster å legge rør klart til dette? eller hva hele anlegget koster?
Hvis man måtte velge mellom vannbåren og bal. ventilasjon...hva ville dere gått for da? Tror ikke vi klarer å få råd til begge deler.
Med dette så mente jeg selvsagt hvis du gjør det selv. Det gjorde jeg. Er ikke vanskelig.
Med litt mer positiv instilling går alt, bare pass på å gjøre mye forarbeid og planlegging. Jeg har heller aldri gjort dette.
Må noen godkjenne det? Har jeg ikke hørt. Men flere rørleggere har sett på det, og har ingen problemer med det.
Jeg hadde gjort dette:
- Lagt downlights "koppene" og trekkerør klart i taket selv, slik at downlights enkelt kan monteres senere.
- Lagt rørene til ventilasjon og vannbåren varme.
- hgjør dette klart for bygmesteren.
Her er det masse penger å spare! Alt dette er ca. 1 ukes arbeid. +materialer.
At det må godkjennest om en gjør det selv...men hva vet jeg?
Var det slik at dette huset koster 3,2 millioner? Nesten litt rart at det ikke er inkl i leveranse med balansert da. men når det er sagt så ville jeg valgt balansert ventilasjon fremfor vannbåren varme. Å oppgradere med balansert ventilasjon kontra mekanisk, så tipper jeg det er en merkostnad på ca 30-40 000,- (et mekanisk anlegg koster vel ca 20-25000, et balansert med varmegjenvinning ca 50-60000)
17 tusen for 24 spotter er ikke dårlig pris synes jeg. Vi har budsjettert med ca 1000,- pr stk inkl alt. Men jeg kommer til å trekke rør og skru opp kasser i taket for fremtidig spotter der jeg ønsker oppgradere seinere.
Dere kan legge flis på bad selv og spare 15-20 000 på dette pr bad? Jeg har selv aldri lagt en flis før, men flisla et rom her forleden for å øve før jeg skal flislegge seriøse rom som bad, gang etc. Gikk overraskende lett så lenge man bruker tid på å lese litt samt se andres erfaringer.
Hva med å isolere huset selv? Dette er også svært enkelt og krever lite kunnskap. Bare sett av en helg inkl kveld så vil 2-3 mann isolere hele huset. Sparer jo penger på dette også.
Regner selvsagt med at dere skal legge alle gulv selv? Her sparer man fort 3-500,- pr m2 ved å legge selv.
Hva med Ikea kjøkken? Er jo billigere og tipper ikke du ser forskjell på et Ikea kontra et
merkekjøkken... Kanskje har dere Ikea allerede. Et Ikea kjøkken skrur dere sikkert opp selv, jeg hater sammenmontering av kasser, hyller skuffer etc, men hvis det sparer meg for 30 lapper så gjør jeg det ja. Koster fort 15-20 000 å få kjøkkenet montert av leverandør i tillegg til deleprisen. dette bakes selvsagt inn i kjøkkenpris så du kan bli lurt til å tro at det koster omtrent null og niks å montere kjøkkenet.....vær obs her. Selv velger vi ikke Ikea fordi de har ikke sort høyglans i sitt sortiment. hadde de hatt det ville vi hatt Ikea også.
Hvitevarer bør dere aldri inkludere i en totalleveranse fra kjøkkenleverandør. Et allment utbredt triks i bransjen er å gi dere et uslåelig tilbud på hvitevarer, men dette er ikke tilfelle, han har bare tatt mer for selve delene i kjøkkenet for å hvitevarene til å se billigere ut. Be alltid om pris på kjøkken uten hvitevarer og montering.
Hva har dere tenkt å gjøre av egeninnsats? Eller er 3,2 mill prisen dere betaler og et firma/husbygger gjør alt?
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Takker for svar!
Sånn er ståa her: Vi har skal ikke bygge noe hus til 3,2 mill. Da forveksel du oss sikkert med noen andre. Vi har arkitekttegnet enebolig og et eget snekkerfirma som setter dette opp. Byggesettet ferdig satt opp koster 1.220.000. Da er ikke noe kjøkken eller noe annet med, kun huset ferdig satt opp med trevare.
Har selv innhentet anbud på elektriker og rørlegger.
Vi får lån på 2,5 mill. og håper å ha 300.000 i egenkapital når vi selger leiligheten. Altså vi kan maks strekke oss til å bygge for 2,8 og da er tomta på 430.000 kr inkludert. Dette er absolutt maks, og vi kommer til å leve et fattigliv etterpå... :'(
Vi kommer til å ha egeninnsats på opparbeiding av tomt, der vi får kjøpt billig pukk. Vi har egeninnsats på grunnmur der vi får rabatter på betong og gratis leige av forskaling.
Vi skal nok ha Ikea kjøkken og vaskerom, og et billig kvik bad. Vi skal male (vegger, ikke tak) og legge gulv selv, samt montere kjøkken og bademøbler. Vi skal også bygge pipa selv og legge inn sentralstøvsuger. Hvitevarer har vi stort sett det meste fra før, og her også får jeg det til innkjøpspris.
Forhørte meg litt med snekker hva vi kunne spare inn på. Spurte litt om vi kunne isolere selv, og det kunne vi, men han mente det var minimalt å spare på dette. Dette tok en mann to dager ca. og det var lite å hente her. Det han mente vi kunne spare på var å velge vekk royal impregnert kledning og heller male selv. Har ikke regnet på hvor mye vi sparer på dette siden jeg ikke vet hvor mye maling vi trenger og hvor mye den koster. Mekanisk ventilasjon er heller ikke så dyrt som du tror. Snekkeren sa dette koster ca 5-6000 kr. Og da innstallerer han det. Vi har tenkt å flislegge gangen og vaskerommet selv. Hovedbadet er vi veldig skeptiske til å flislegge selv pga fukt og garantier m.m.
Vi er unge og uerfarne når det gjelder dette, og ingen av oss er noe særlig handy. Vi får hjelp fra familie med graving og grunnmur. Så som du ser er det lite å hente når det gjelder å kutte ned på noen poster. Men om noen kjenner en elektriker som er villig til å ta en innstallasjon der vi skaffer alt materiell direkte fra grossist, så kan vi nok spare en del kr..
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Har nå lyst på balansert ventilasjon....men vi skulle bruke det vi sparte inn på de ulike postene til å finansiere vannbåren. Vi har nok enda mulighet til å ombestemme oss når det gjelder vannbåren og heller gå for balansert ventilasjon...
Jeg tror ikke vi klarer å få råd til begge deler. Da vil vi i så fall slite big time om det kommer noen store uforutsette utgifter.
Synes dette var veldig interessant å lese om. Mange har spennende synspunkter, men mitt råd er kanskje litt anderledes. Jeg har selvsagt også meninger om hva det er viktig å prioritere, men dette er det jo du som skal gjøre i ditt hus. Jeg vil ikke driste meg til å si hva som er riktig for deg. Personlig er jeg enig i svært mye av det som er sagt tidligere her om hva som er "riktig" å prioritere. Men dette valget skal du få ta selv.
Min oppfatning er at dere tar opp for mye lån i forhold til inntekt. Nå har jeg to barn og er vant til å beregne disse inn i mine daglige utgifter (og gleder
Jeg vil ikke fortelle dere hva dere skal velge å bruke pengene på, men jeg vil råde dere til å kutte ned på husstørrelsen dersom det er mulig. Da er det mindre utgifter på selve huset. Færre m2 med flis må legges, færre vegger skal males, tapetseres el l, færre m2 med parkett skal legges. Færre meter med rør skal til for å få vannbåren varme og færre arbeidtimer skal til for å få jobben gjort. Det blir også billigere med balansert ventilasjon i et mindre hus enn et større.
Jeg snakket akkurat med en som bygget for ti år siden. De er en familie på 4, og har i underkant av 200 m2. Han mente de har altfor mye plass. Loftet som de inkluderte for å innrede senere står fortsatt uinnredet. Fordi de trenger ikke plassen som de faktisk har kjøpt og betalt for. Her er det etter min oppfatning mange tusenlapper å spare.
Vi har nok ikke mulighet til å bygge midre hus da vi skal snart i gang med graving.
Men vi skal ha uinnredet kjeller, og denne kjelleren koster oss så og si ingenting da vi bruker minimalt med penger på grunnmuren. Har en grunnflate på 88 kvm. og det er jo ikke så mye. Får vel et boareal på ca 160 kvadrat. Så om vi skal ta opp mindre i lån så må vi bare kutte ut å vurdere balansert ventilasjon, og kutte ut fliser på bad, spotter, sentralstøvsuger osv.
Etter mine beregninger kan vi spare max 180.000 kr på dette. Er jo en mulighet...
Noen som ville valgt dette eller som har andre råd?
Sliter veldig med dette her....
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Skrevet det før, men kan nevne det igjen:
Vi kommer til å ha egeninnsats på opparbeiding av tomt, der vi også får kjøpt billig pukk. Vi har egeninnsats på grunnmur der vi får rabatter på betong og gratis leige av forskaling.
Vi skal nok ha Ikea kjøkken og vaskerom, og et billig kvik bad. Vi skal male (vegger, ikke tak) og legge gulv selv både parkett og flis (utenom hovedbad), samt montere kjøkken og bademøbler. Vi skal også bygge pipa selv og legge inn sentralstøvsuger. Hvitevarer har vi stort sett det meste fra før, og dessuten får jeg det til innkjøpspris.
Vi skal kanskje trekke fra royal impregnert kledning og male selv...spørs hvor mye det er å spare. Vi har spurt om å isolere selv, men fikk beskjed om at her var det nesten ingenting å hente. (gjort på en dag av 1-2 menn sa snekker.)
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Forstod ikke helt hva du mente med dette?
Vi kan ikke låne mer enn 2,5. Og budsjette våres ligger nå på 2.750.000 og det er
før vi har begynt å bygge. Og slik ståa er nå er vi avhengig av å tjene 300.000 kr på
å selge leiligheten, og vi vet jo ikke at vi gjør det med sikkerhet. Boligmarkedet svinger jo litt for tida.
Tror dere tjener 300`på huset da, markedet er ikke så ille som mange vil ha det til. Det spørs bare hvor dere skal selge. I områder med trykk vil det alltid være noen som er villige til å bla opp penger. Men nå i jula er det litt trått, men vent til i januar/februar, da løsner det nok igjen. Folk har godt med penger enda så å få takst er nok ikke å overdrive.
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Ser flere har skrevet det tidliger, men....
Legg for all del spirorør klar i tak og vegger til fremtidig anlegg med balansert ventilasjon!
En kompis av meg ba husleverandøren montere ventilasjonsanlegget akkurat som normalt, men uten selve ventilasjonskassa. Med innsug og utblås dyser i alle rom som normalt skulle ha dette - altså helt komplett. Han betalte 12.500 for dette og sparte 50.000.
Jeg tror dere vil angre hvis dere dropper å legge spiro rørene.
Må man legge rør til både mekanisk og balansert, eller går det an å benytte de samme rørene?
Men det jeg lurer litt på er om folk hadde prioritert ting som vannbåren varme og balansert ventilasjon og heller leve på grensa av det en kan få i lån, og ha det trang etterpå. Eller hadde dere prioritert å ta opp mindre i lån og heller droppet goder som dette?
Hva gjør folk her inne? Eller er det bare vi som egentlig ikke har råd til slikt?
Joda utsikt er jo vel og bra, men er den verdt 400 000,- liksom? Dette skal jo betales tilbake over noen år og da har du faktisk kanskje betalt tilbake ca 7-800 000,- for akkurat den utsikten. Så vi velger antakelig å få en tomt i lavlandet spare over 30 år ca 7-800 000,- i låneutgifter og installere vannbåren varme og balansert ventilasjon. I tillegg får vi litt større hus også. Så det er vår vurdering. Andre ville kanskje vurdert det anderledes, å droppe vannb varme og balansert vent for å ha utsiktstomt.
For dere betyr vel dette enkelt sagt å bo seg ihjel eller ikke.... Å strekke budsjettet er jo greit nok så lenge man vet man kan tåle en rente opp til 9 prosent. Noe som ikke er usannsynlig mtp at vi i 2002 hadde en rente på ca 8,2 prosent. Dette kan vel skje igjen og vel så det. Men kan man ikke tåle dette så vil jeg si man beveger seg på en grense som gjør at man må forsake svært mye for både seg selv og sine barn i fremtiden.
Har dere muligheter til å ta ferier hver sommer? Eller blir det "sommerminner fra hjemstedet" i mange år fremover. Kan barna få være med på de idrettsgrener de ønsker seg eller er det styrt av økonomi? Hva med mat og andre små gleder? 2 barn i barnehage 100% koster vel raskt 4-5000,- Ofte er jo selve prisen billig, men så kommer matpenger og turpenger i tillegg som gjør at man i realiteten betaler mer enn barnehagepristaket allikevel.... SFO koster jo også raskt mellom 1500-2000,- pr barn, og når de er ferdige med SFO så er det idrett, klær etc som drar avgårde.....pessimistisk? nei, egentlig ikke bare realist.
Har 2 jenter selv og det koster... Hadde vi ikke hatt romslig økonomi så ville de ikke hatt det så greit nei. Er mye som kreves av foreldre i dag og da ser jeg at de som lever akkurat på grensen av hva deres økmonomi tåler har en del dårlig samvittighet ja. Vi har noen bekjente som har lånt seg litt over grensen og de betaler dyrt for det i dag. Kan ikke unne seg en eneste ting uten at det er planlagt og spart i lang tid i forveien. En fartsbot eller parkeringsbot velter hele månedsbudjsettet deres for laaang tid fremover. Ferier tas hjemme eller hos besteforeldre, alltid......når de skeier ut, så vrir de hodene sine og teker: Tja, hva skal vi ofre i tiden fremover for at barna våre skal få kjøpe seg litt Kaptein Sabeltanngreier da?
Jaja, jeg ville ialefall ikke bodd meg ihjel, og da kuttet ut både vannbåren varme og balansert ventilasjon. Mennesker har jo klart seg utmerket godt i lange tider uten lavenergiboliger, vannbåren varme og balansert ventilasjon da. Thats a fact! Hva hjelper det å sitte med en ren inneluft og et varmt gulv (som egentlig kun er for konforten sin del) når man ikke klarer betale lån og avdrag fordi man fikk en fartsbot på 5000,- den måneden?
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Vi har valgt å droppe vannbåren varme.....jaaaaadaaaa, jeg veeeet, men for oss, så koster det betydelig mer enn det smaker.
Vi skal ikke ha vannbåren, ikke spotter(forde jeg synes ikke det er pent
-Vi skal ha ikea eller nettoline kjøkken, pax garderober fra ikea osv....
Jeg vil sitte i mitt nye hus og kunne nyte det, vil leve i tilegg, ikke bare eksistere....
Vi har bestemt oss for å strekke oss så langt det går - helt til smertegrensen.
Dvs. smertegrense med den betydning at det blir litt trang økonomi etter husbygging, men vi klarer 4% renteøkning uten å måtte "levere suppespannet" :)
Men, hvis noe må strykes i første omgang ryker vannbåren varme, balansert ventilasjon med varmegjennvinner og downlights.
Men, vi SKAL legge alle rør skjult inn i vegg/tak/gulv til vannbåren varme, ventilasjon og downlights. Dette stryker jeg ALDRI!!
Vi sparer fort mye penger på å utsette dette, men vi gir ALDRI fra oss muligheten til å montere dette utstyret senere.
Vi brukte lang tid på å bli enige om dette i vår familie ::)
Flere meninger leses med stoor interesse ;D
Alle sier strømprisene vil gå oppover, ja, enig, men hvor mye? Så mye at det vil forsvare et lån på 250 000 for vannbåren varme?
De aller fleste låner jo penger til å investere i vannbåren varme. la oss si 250 000,-
Hvor mye betaler du tilbake over 15 år med 7 prosent rente (ja renten vil stige fra dagens 6%).Du betaler tilbake ca 325 000 (eller er det en anelse mer/mindre?)på dette vil jeg anta, over 30 år betaler du tilbake ca det dobbelte, dvs kanskje så mye som 400-450 000?
Dette forutsatt at du låner ca 2,6 mill totalt for huset da hvor vannbåren varme er inkludert. (et lån på 2,6 mill, 7 % rente nedbetalt annuitet over 30 år er totalt ca over 5 millioner nedbetalt)
Hvor mye strøm vil du få kjøpt de nærmeste 15 årene for 325 000 norske kroner? Temmelig mye vil jeg anta, særlig hvis du skal ha tilleggsvarme også i form av en vedovn etc.
De aller "lureste" velger også å ta billånet inn under huslånet også....jeg tenker at disse bankene er jammen flinke til å lure oss kunder.....
Så ja, vannbåren varme med energibrønn og varmepumpe er for komforten og til felles beste mot global oppvarming.
Legger du kun elektrisk så sparer du energibrønn og en del ekstra stæsj i form av gulvplater, fordelere etc. Hvis enrgibrønn koster ca 60000,- for et hull og 60 000 for en varmepumpe så har du 120 000,- merforbukt ift strøm. hvor mye strøm kan du få kjøpt de nærmeste 15 årene for 120 000,- pluss renteutgifter? Eehh, temmelig mye der også antar jeg. Åja, det glemte jeg, du slipper antakelig å skifte varmepumpen din også (den som kosta 50-60000,-)
Jeg har en svoger som er installatør og tilogmed hans bekjente i installatør og VVS kretsen sier det samme, vannbåren vil aldri lønne seg ut over komforten, men så lenge de tjener gode penger på det så er det heller ingen som mukker og regner totalt på det.....
Dette forutsetter altså at 9/10 nordmenn låner penger til å bygge hus og med dagens rente og en strømpris på et par kroner pr kwh.
jeg skal ha vannbåren og balansert kun ene og alene for komforten samt at jeg digger teknostæsj og alt annet som er nytt/kult. Vil jo ikke fremstå som annerledes i miljøsirkuset heller må vite.... ;D
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Det er langt fra sikkert!! 10-års markedsrenter ligger nå på ca. 5,25%. Men at man må ta høyde for en rentebane opp mot 7-8% er jeg enig i. Men det er usannsynlig at rentene skal drastisk opp fra dagens nivå i løpet av de neste årene.
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Nja...vannbåren varme er jo comfy, men det er også et par andre momenter vi vektlegger:
1)
Energifleksibilitet. Man kan starte med elektrisk oppvarming via en dobbeltmandtlet bereder hvis pengene ikke strekker til. Når man har råd kan man bore 200 energibrønn og kople varmepumpe til 40-60'. Man tilfører varmepumpen 1kw og får ut 4 kw og sparer penger. Tviler på om man tjener inn investeringen... Elelr man kan varme opp vannet med vedovn, pellets, gass, fjernvarme, solkraft, vindkraft, atomkraft
2)
Ingen varmeovner gir bedre inneklima og mindre svevestøv.
3)
Ingen varmeovner gjør det lettere å plassere møbler inntil vegg
+++++Mange gode grunner :-)
Men - økonomisk forsvarlig er det nok ikke :'(
Enig. Men man kan altså binde boliglånsrenten for 5 år på under 6% nå. Og det tyder på at markedet ikke har tro på at renten skal noe særlig opp, heller tvert om.
La meg ta en mulig scenarioes fremover:
Man skal huske at det er nok om en av disse slår til - da sliter man fort med 2-3 mill i lån altså. Mister man jobben da er man ille ute og kjører. Huset må selges og prisen man får er kun 1/3 av byggekostnaden tilbake - krise!
Min hensikt er ikke å spre panikk, men å spe på med en dose pessimisme inn i en ellers så høytsvevende verden.
Selv har jeg aldri turt å sitte på mer enn 3x brutto årsinntekt i lån.
Cash is (still the) king!
OT:
Jeg er forbauset over at man kan holde ett lån på 19.000,- med den lønna dere har. Vi har 3 barn og har ett lån på 1.120.000,- en samlet utbetalt lønn på ca. 32-35.000,- og sliter nok som det er. Vi hadde såpass problemer noen år tilbake at vi måtte til sosialen for å få hjelp med noen gigantiske regninger, hvor sosialen sa at vi ikke brukte noe mer penger enn deres satser for en familie på 5. Hvis dere skal ha ett lån på 19.000,- så vil det si ca. 220% over våre innbetalinger per måned og med da rundt 4.000,- mer i måneden i lønn så må jo det bli temmelig stramt?
Vi har heller ikke bil eller studielån :S
Hvis dette er mulig; tell me the secret
Hva er en alminnelig inntekt? Hva er en lav inntekt, hva er en høy?
Dersom ett par har 400 000 kr hver brutto, det er i mine øyne to som har høy inntekt.
Ett slikt tall finnes ikke på lønnsslippen til en lærer, butikkannsatt, barnehageassistent, hjelpepleier, industriarbeider. Iallefall ikke vanligvis.
Men altså, dette fiktive paret har 400 000 hver, altså 800 000 brutto inntekt i året. Og 3X brutto er 2,400 000,-
Og i min kommune er det ikke en tomt å oppdrive som ikke har en kvadratmeterpris på under 600 kr.
Og da må jeg si det begynner å bli hardt å få opp ett hus......hvos man må ut med omlag 500 000 til tomt, og da har 1,9 mil igjen å bygge hus for. Dvs dersom mal IKKE har gjeld fra før, da har man jo tilsvarende mindre, eller man har en del i egenkapital.
Vi kommer nok også til å få det trangt. Eller betydelig trangere enn i dag. Men så jobber jeg bare 60%.
Vi har mer å rutte med enn de fleste i vår krets, fått grøndt lys av banken, og god likviditet som de kalte det.
Noen mener det vi må leve på er lite, noen sier de ville følt seg som konger hadde de hat det som oss.
Men vi får nok litt mer enn 3Xbrutto inntekt i gjeld ja.......
Det er mye, men........
Hei Malin,
Med fare for å virke bråkjekk (og det ønsker jeg jo ikke
Her kan du se en lenke til en typisk tomt på østlandsområdet til salgs på Finn.no
Nittedal ligger en 40-50 minutters biltur utenfor Oslo, 1time og 20 minutter i rushtiden og plassert nordøst på kartet nord for Oslo. M.a.o. ikke spesiellt super-sentralt...midt i skauen!
Tomt 854m2 koster kr. 1.550.000,- Tror tomtene er lagt ut av Nittedal kommune.
Jeg er helt enig med deg. Når regnskapet skal settes opp blir det tøft (om ikke umulig) å få regnestykket til å henge i hop - men det er bare å innse at markedet styrer prisen - og MANGE må ha VELDIG MYE PENGER - eller jævlig svære lån.
Min svigerfar sier til stadighet:
Buy Land - They Don't Make It Any More. ;D
Jeg er enig med deg i tankegangen. I dag er folk nesten ansett som fattige dersom de ikke har råd til å kjøpe akkurat det de ønsker av forbruksartikler akkurat når de ønsker seg det.
Folk vil ha råd ti å gå ut og spise med familien hver uke. De vil ha to biler selv om man veldig fint kunne klart seg med en, damene skal ha fire par støvletter og til neste år må de ha nye for moten skifter jo. Ungene må selvsagt ha parkdresser til 1500 kroner stykket som er vanntette - for det er jo så ubehagelig å gå i regntøy. Vi mannfolka må alltid ha det feteste utstyret. Vi må ha flatskjerm, surround, ny mobiltelefon. Og hvis vi skal begynne å trene må utstyret være på plass. Vi må ha Suunto T6 pulsklokke, og sykkelen må selvsagt ha SRAM XO - gir. Det spiller ingen rolle om vi går lei etter to måneder, vi hadde i alle fall utstyret når vi drev på. Noen som har sett golfbagen i det siste?
For bare en halv generasjon siden sparte folk til det man trengte. Det var svært få som kunne kjøpe seg et videokamera med minibankkortet rett fra lønnskontoen, og folk la tilside penger hver måned til ferie.
Men i løpet av ti år har vi alle blitt vant til alt for mange penger mellom hendene. I økonomisk teori er det noe som heter "sperrehakeeffekten". Det vil si at når inntekten øker på x-aksen så går forbruket opp på y-aksen. Men når man beveger seg NEDOVER på inntektsskalaen så klarer man ikke å redusere forbruket tilsvarende.
Dette treffer nok mange midt i planeten - meg selv inkludert...og ikke minst kona da selvfølgelig!
500tusen er BILLIG..??.. åh, gud, ja der hadde ikke vi hatt mulighet til å bygge hus iallefall.... Hehe, men..telt.....camping er jo fint...? hehe.
Herlighet for noen priser...... At det popper opp så mange store flotte hus på slike tomter er utrolig...
Ja, det er utrolig hvor mye penger man kan bruke opp dersom man har det.
Men en lur ting å huske på er: Man blir IKKE rik av det man tjener, men av det man sparer.
Har jeg 30 tusen til overs en mnd, svir jeg glatt av det, men har jeg 10 går det bra og.
Heldigvis har vi god kontroll på privat økonomien, og har system på utgiftene slik at vi økonomisk ikke merker forskjell på de måneder det er mye utgifter, som feks mars med årsavgifter ganger 2 osv, og på måneder med fint lite utgifter. Og DET er deilig.
Men to biler skal jeg IKKE ha, selv om vi godt kunne hatt råd til det og det kunne vært praktisk av og til.... det er nemlig HERRRRRLIG å sykle til jobb (I alle fall med en fet sykkel og pulsklokke) ;D
Ikke går vi på restauranter heller. Matbudsjettet vårt er rundt 5000 i måneden for en familie på fem. Det holder i massevis.
Men det med dyrt utstyr..... der er jeg nok en av de verste...... (eller beste - alt etter hvordan man ser på det). Det er jo sånn med oss mannfolk vet du..... at han som har flest ting når han dør - vinner!!! Ha ha ha.
Og heldigvis er gubben min IKKE slik som må ha....(hos oss er det nok MEG som MÅ ha....
Dersom man har kontroll, har personlig ønkonomi satt i system, så går det nok bra for de fleste av oss, til tross for mer enn 3X brutto i lån............
Kan ikke si at jeg føler at vi sløser så veeelig mye med penger(kan vel kanskje klare å karre oss ned på 8-9.000,- men dette vil jeg si er meeeeget stramt!)
Til sammenlikning så var sosialen sine satser 3 år siden 13.000,- på en familie på fem.
Det er jo stort sett dette man har i skapet, pluss ingredienser til middager, samt litt godteri i helgene.
Kan dette beløpe seg til så mye som du sier? Spiser man biff hver dag så kanskje...
Man kjøper jo ikke koteletter til 89,90 på rimi en time før man skal steke dem når store matvarekjeder ofte kjører tilbud på koteletter til 29,90. Da kjøper man inn noen kilo.
Når de kjører tilbud på Gilde kjøttdeig kjøper man jo gjerne 5 pakker, i stedet for å kjøpe dette akkurat når man trenger det.
Men planlegger man ikke innkjøpene, og alltid fyller vogna med det man føler for når man går rundt i butikken blir det fort dyrt.
Er man av typen: som planlegger dagens middag samme dag, og så kjører til nærmeste butikk og kjøper det der og da så blir det jo dyrt både for maten og alt drivstoffet man bruker på å kjøre til butikken hver dag.
Nei planlegg middagene, og handle stort en gang i uken - for heller å supplere med melk og nødvendige ting man har glemt i løpet av uken. Det sparer man på.
Vi har for moroskyld ført en detaljert oversikt over våre husholdningsutgifter hele 2007. Fint å få en god oversikt over slikt frem mot husbygging ;) Vi har uten unntak brukt mellom 4-6.000 per mnd på mat. Merk. at dette da kun er mat/såpe/dassruller/tannkrem osv...
Vi gasser oss hver kveld vi
Men, i likhet med Tor-Inge kjøper vi inn rimlig (store kvanta på tilbud f.eks.). Fryseren benyttes som matlager. Vi er 2 voksne + 2 barn.
13.000,- per mnd på mat og såpe for 2 voksne + 3 barn?
Da lever jeg LANGT billigere enn sosialsatsene...tviler litt på denne grensen altså. Skeptisk
Skal satse på å ende opp med under 2 Mill i lån tilsammen når vi er ferdig med å bygge. ( se forresten tegningene under grunnmur/betong avd )
Neinei, dette er med alle utgifter som mat, såpe, klær, hårklipp, hobby o.l
Jeg vet at det er ting vi kan stramme inn på. Ett av hoved problemene er at vi hverken har stor fryser, eller bil. Så handling for oss blir for maks. 3 dager av gangen. Jeg er veldig klar over at dette drar matkostnader opp
Skulle nå tro at dere ikke skal ha problemer med å klare dere fra mnd til mnd med den årsinntekten dere har og under 2 mill i lån. ;D
Jeg ser at enkelte her greier seg med 4-5000 kr i mnd til mat...Dæven. Vi bruker ca 8000 i mnd. Vi er 2 voksne og 2 små barn. Vi skeier så å si aldri ut, og vi fyller opp fryseren med mat som vi handler 2 ganger i uken. 15000 går til avdrag og ca 3500 til bil + fondsparing til barna.
Forøvrig kan jeg nevne at vi kommer til å ligge på ca. 500.000,- totalt, sikkert litt under. (Må studere i 3 år sukk...) og vi sitter da med 34-35.000,- utbetalt i måneden.(Banken har tjener fett med renter på oss fordi de vet vi ikke får lån hos andre....)
Vi kommer til å ha en inntekt på totalt 700'000kr og det syns vi er bra. Men vi sliter med å få lån på 2 mill har studielån på 400'000kr og ingenting utenom det. Egenkapital på 1mill.
??? ??? ???
Dere burde ikke slite med å få lån på 2 mill når dere har 1 mill i egenkapital og samlet inntekt på 700.000 kr.... da har dere i så fall gått til helt feil bank!
Når vi skulle kjøpe leilighet, gikk vi til en bank der vi så vidt fikk snakke med en kundebehandler. De såg at vi var studenter og hadde ikke lyst å hjelpe oss noe særlig med lån. Da vi endelig fikk komme til en kundebehandler fikk vi bare beskjed om at vi ikke kom til å takle et lån på 600.000 kr engang. Vi gikk til en annen bank...ikke noe problem der. Skiftet bank og kjøpte leilighet. Har klart oss mer enn bra disse to årene vi har hatt leiligheten. Får heller ikke problemer med å ta opp et lån på 2,5 mill nå.
Jeg kan vel bare snakke for meg selv, men oppgir lønn før skattetrekk ja.
Tror nok de fleste gjør det...
Må være en real duste-bank som ike vil låne mer til noen i din økonomiske situasjon.
700' i inntekt og 1 mill i egenkapital burde lett gi 3 mill i lån.
Jeg sier ikke at det er lurt å ta så mye lån, men banken tar svært liten risiko når dere har 1 mill hard cash.
Kun en ting å si om det: Bytt bank!
Når vi flytter til hjemmebugda for å bygge og selger den leiligheten vi har nå så får vi utbetalt 1 mill etter at lånet er betalt. Da tar vi utgangspunkt i takst på leiligheten ikke noe mer enn det.
:-[
Så folk bruker selvangivelsen når de ser for seg sin årsinntekt og da ikke hva som det står på alle den derre "skattelista"?(Hvilket er en enorm forskjell
Vil tro det! Folk skatter jo forskjellig alt etter hvor stort lån en har, om en er gift osv. Så det som er interessant å vite er hva folk har i årslønn før skatt, og hvor stort lån de da får på denne årslønnen.
Kanskje noen andre her som har lagt ut diverse tall som kan forklare bedre enn meg ;D
Hæ?
Hva har skattelistene med detet å gjøre da? Fint lite kan jeg fortelle!
Når jeg lurer på hva jeg tjener tar jeg bare en titt på arbeidskontrakten min eller siste lønnsslipp. Trodde faktisk de fleste arbeidstagere visste hva de har i brutto årslønn ???
Når jeg sier jeg tjener 300.000 per år - så er det brutto lønn før ALT av skatt, fradrag, utgifter++++. For å finne brutto månedslønn deler man på 12.
Ps. Jeg vet utmerket hvor mye jeg har i året
En snekker tar 500,- i timen? *2 snekkere=1000,- En arbeidsdag er 7,5timer, og det vil si nesten 10000,- spart!!!! Hvis du tenker at det ikke er noe å spare på å gjøre dette selv, er det ikke rart huset ditt blir dyrt. ???
Hvis en vil ha det billigst mulig da :)
2Cent
Prosjekt Mancave http://www.byggebolig.no/garasje-anneks-og-smahus/codename-mancave/
Kan litt om det meste, men ikke alt om noen ting!
Selv om jeg tok lidt hardt i står jeg ved poenget, det er en grense for hvor lang tid ekstra man kan bruke på egeninnsats for at det fortsatt skal lønne seg.
Må forresten legge til at dette så fryktelig dyrt ut, så om noen kan legge frem et bedre (og billigere) regnestykke blir jeg lettet ;D
Hmm...matte er ikke di sterke side?
Dette er vel feil?
0,25% av 2 mill er vel kr 5.000,- ?
Jeg sier ikke at det ikke er noe å spare, det er det snekkeren våres som gjør!!
Dessuten får vi en fast pris på hele opplegget. De går ikke på timebetaling. Og om vi sier vi vil isolere selv, trekker ikke snekker fra 10.000 kr som du nevner her, det er helt sikkert. Når han sier at det ikke er mye å spare på, så er det nok ikke det. Det er han som bestemmer hvor mye som skal trekkes fra om vi velger å gjøre dette selv.
Hvis det er snekkeren som bestemmer hvor mye som skal trekkes, høres det ut som bukken og havresekken.... Klart han sier at det ikke er noe å spare på det, men det regnestykket jeg gav deg er fakta. Hvis han sier det tar 2menn 1dag, så få han til å svare på hva de tar for timen.... å trekk dette fra fastbeløpet.
En aldri så liten kommafeil ja. En smule flau nå, bruker vanligvis ikke å gjøre slike feil :-[ Skal holde meg unna rente-diskusjoner fra nå av ;D
For snart 8 år siden kjøpte jeg min første bolig. Rett etterpå begynte renta å stige. På de siste 20% ( toppfinansieringen ) betalte vi over 13%. Snittrenta var på langt over 10,mener å huske den var oppe på 11,8% eller deromkring.
Dette var nyttig lærdom. Vi spiste spaghetti et år, og jeg jobbet som en gal. Hadde ikke ferie, og ikke fritid. Det var det vi ville, og vi sto på for å få det til å gå rundt. Ganske raskt ble ting bedre, og vi kunne slappe mer av.
For ordens skyld, det lånet var på 800 000kr. Vi tjente ikke godt, og hadde litt andre lån ( billån, studielån )
Etter 5 år solgte vi, og tjente over 400 000 på den leiligheten.
Vi kjøpte oss hus for snart 2 år siden. Etter litt omrokkeringer og innfrielser av andre ting, samt investeringer på innbo osv. ifbm flyttesjauen, har vi idag 1 200 000 i lån på huset. Vi har nesten ikke studielån igjen. Vi tjener omlag 850 000kr tilsammen i året.
Vi betaler husleie på nesten 5000kr i mnd, dette skal dekke de 300 000 som er i fellesgjeld, det skal dekke vann, kloakk, renovasjon, feiing, utvendig vedlikehold som dører, vinduer, panel, tak, pipe, maling, snørydding, sandstrøing, gatelys, eiendomsskatt og alt det andre som følger med en bolig.
Vi syns vi betaler nok for å bo. Vi har noe få kroner i billån ( 40 000 tror jeg ) men ser at bilene kjapt koster 1750kr i faste utgifter ellers i måneden, bensin / diesel koster vel etpar tusen minst, kanskje 3, bhg på guttene koster over 4000 i måneden, mat regner vi 12-1500 i uka ( inklusive bleier og vaskemidler, men + storinnkjøp av kjøtt fra Sverige en gang i blandt, samt innkjøpt slakt osv ).
Tvlisens, internett, strøm og forsikringer stikker av med nesten 3000 i måneden, i tillegg kommer ferie, fritid og andre kostnader.
Ikke minst syns vi det er hyggelig å ha litt penger å bruke i hagen, til planter, gress og annet kos.
Alt i alt er vår konklusjon, når vi ser venner låne seg til pipa & beyond; at det neppe er vanskelig å bo seg ihel.
Spørsmålet hver enkelt må stille seg; er det verdt det ?
Utsikten.
Hvis dere har 1,2 mill i lån og tjener 850.000 i året bør dere ha det MEGET romslig!
Til denne tråden generellt:
Det blir nesten litt håpløst å diskutere dette når forutsetningene er så ulike.
Min søster kjøpte tomt i Oslo/Akershus i forrige uke. Pris 3,4 mill.
Bare søk på Finn.no - ikke en brukbar tom å oppdrive på østlandet til en fornuftig penge.
Nytter ikke å si at folk har opp MYE lån - har de noe valg ?
:'(
Blir man lykkelig av spoter, varmepumper, fliser og andre dyre saker.
Jeg mener, hva annet får man årna på badet enn å vaske seg bak ? Det går da fint selv om badet ikke kostet 340 000kr ?
For meg er svaret NEI. Jeg jobber meg ikke ihel for å imponere noen.
For mine barn betyr det at vi har mindre fint hus enn mange andre, fordi vi ikke legger sjela og privatøkonomien vår i det vi oppfatter som unødvendig fjas.
Istedet drar vi i akebakken, til bestemor eller på tur. For de små er det mye viktigere...
For ordens skyld,vi bor ikke i hutieheiti.
Vi bor I Akershus, og pendler til Oslo hver eneste dag...
Utsikten.
Så blir spørsmålet: Blir man lykkeligere av å ha egen bolig enn å leie? For meg er det et ubetinget JA
Må bare kommentere denne... Vi bor også i Akershus, bruker 35 min med bil til Oslo, tomter lar seg fint oppdrive her til 8-900.000. Og tomta vi har kjøpt er lengre unna Oslo, jeg vil bruke 35 min med tog til jobb på Lysaker, og tomta kostet oss 890.000.
Så det er IKKE slik at alt rundt Oslo er svindyrt :)!
Men jeg er enig i Utsikten i at størst mulig og finest mulig ikke nødvendigvis er verdt pengene hvis det betyr mye lån. Jeg vil sove godt om natten og vite at vi ikke har problemer med å betale utgiftene våre. Vi prioriterte i mange år å bo billig og på mindre plass for å kunne bruke masse tid og penger på å reise.
Jeg bare påpeker at det går faktisk an å bo uten å ha fliser overalt, siste skrik i lamper, spoter, møbler og gardiner, 230 spotlamper, boblebad med plass til 7, badstue i hver etasje og garderobe med rullende gulv.
Vi ønsker å gjøre masse med huset vårt vi, men vi er ikke villige til å stifte mye gjeld for å få det til. Da får vi heller ta ting sakte og pent, gjør det meste selv, og gjør litt ekstra når julelønn, bonus og feriepenger ramler inn.
Å låne over 3 mill på vanlig inntekt, er etter mitt syn galematias. Jeg hadde ikke sovet en eneste natt med et sånt lån..
Utsikten
Når det gjelder leie/eie spørsmålet er det uten tvil bedre å eie! Her gjør jeg som jeg vil og har et mål jeg vil nå ;D
Vel, noen blir faktisk lykkelig av downlights, varmepumper, balansert ventilasjon, flott kjøkken, hjemmekino i kjelleren, heltregulv av massiv eik, steamdusj på badet. innfelte høyttalere i vegg og tak, energibrønn, solfangere på taket, osv, osv...
Og jeg er en av disse "noen"!
Poenget mitt er at 3 mill i lån ser jeg på som uproblematisk hvis man f.eks bygger et hus til 7 millioner....men det er kanskje et STORT problem hvis man bygger hus til 3mill og låner 3 mill...
3 mill i lån er ikke problemet i seg selv...det er jo forholdet mellom lønn/lån/sikekrhet/egenkapital...
Tror nok vi er enige alle sammen
Har du 3 mill i lån, så er det 3 mill du skal betale renter og avdrag på. Uansett om verdien på boligen er 3 eller 7 mill. Du slepp ikkje unna renter og avdrag, sjølv om du har lån innanfor 60%..
Mulig jeg har en kortslutning her, men 4 mill kommer ikke dalende av seg selv. En slik årsinntekt som har klart å generere 4 mill i kontanter bør kunne klare å betjene 3 mill i lån...
Men som sagt, mulig jeg tenker feil...
Særlig blant yngre boligkjøpere/byggere er det vel heller regelen enn unntaket at man må strekke seg veldig langt for i det hele tatt å realisere boligdrømmen. Og da uten spotter over alt, boblebad og garderobe med roterende gulv ;D
Får man skille ut en tomt i foreldrenes hage f.eks litt sentralt i Oslo, er det ingen problem å si at man har 3 mill i " egenkapital".
Hvordan man da, med 3 eller 4 mill i lån, skal kunne betjene dette, er meg uforståelig.
Veldig få har 3 mill i kontante penger å spytte inn. Som regel er det en kombinasjon av tilgang på tomt, engeninnsats og kontanter.
Utsikten.
Bygge HUS til 7 millioner.
- Lån 3 millioner
= Det er jeg som snakker om 4 mill i kontanter.
Tor du bør lese mitt innlegg på nytt - jeg skriver: "Bygge HUS til 7 millioner".
Vi trenger ikke være enig hele tiden.
Jeg tok meg bare friheten av å skrive ned mine egne tanker.
Noen blir lykkelig av å ha masse stasj...noen blir lykkelige av å ha lite lån....det er bare det som er mitt poeng.
Helt feil tør jeg påstå. Det er MANGE som har 3 mill i "kontanter" i Norge.
Ta en titt her. Boliger i Oslo sortert på prisantydning. Detet blir faktisk solgt. Like mange bygger nye boliger eller pusser opp til tilsvarende verdiklasser.
Jeg gjentar meg selv. Mange i Norge har 3 mill i egenkapital/kontanter etter et boligsalg - som de tar med seg videre inn i nye prosjekter.
Jesus
Da hadde jeg heller ventet enn å bodd i ei fattig brakke
Blir noen sinte på meg nå ? ;D
Jeg syns dog litt synd på deg.
Men det er vel sånn i det moderne samfunnet, at vi identifiserer oss med det vi har av ting.
Jeg for egen del, har penger på bok til ny bil, men kjører en gammel. Jeg har penger på bok til ny båt, men har en gammel. Jeg svarer sjelden på hva jeg tjener, og jeg kjøper aldri noe som kan oppfattes som " fint ". Jeg har det godt sånn jeg har det, og ser ærlig talt litt ned på folk som låner over pipa for å flotte seg i alt for dyre hus ( jada, det gjelder ikke alle, men veldig, veldig mange )
Jante ? Nei ikke i det hele tatt. Jeg er den jeg er, og ferdig med det. Alle og de på båthavna tror jeg er håndtverker, siden jeg alltid går i snickers-outfit.
og til de som tror folk har 3 mill i egenkapital; de fleste som selger har lån på det de selger også. Det er de færreste som er i en fase av livet der det er aktuelt å bygge hus; som har millioner i kontante penger.
Men -sålenge bankene har penger, så er det vel greit da.
Utsikten.
Så prøver vi å velge det som er vanskelig å gjøre igjen seinere som vannbåren varme osv. Det som er problemet ar at det er som regel dette som koster penger. Vi velger da vekk fliser på vegger på bad, selv om vi gjerne skulle hatt det. Vi velger et Ikea kjøkken (som vi syns er fint) og ikke dyrere gulv enn 250 kr kvadraten. Fliser, flotte møbler osv får komme senere når vi får råd. Jeg bygger ikke hus for at folk skal få komme inn å se hvor fint vi har det og for å se alle de dyre tingene vi har tatt oss råd til! Man velger jo gjerne det man selv har lyst på, alt etter hvilken smak man har.
Jeg har vert på besøk hos folk der kjøkkenet var klart for utskiftning. Kjøkkenskuffene fikk man nesten ikke dratt ut, og skapdørene hang på skeive. Komfyren holdt på å dette fra hverandre da vi skule steke pizza. De prioriterte ikke å pusse opp kjøkkenet, men reiste heller på en tre ukers sydentur. Dette er en prioritering jeg personlig ikke forstår, men folk er forskjellige og det må de få lov til å være.
Vi må låne mye for å bygge hus, men en gang må være den første og en plass må man bo. Jeg orker ikke bo en plass der jeg gruer meg for å støvsuge gamle vegg til vegg tepper, og ta oppvasken i et kjøkken som er 40 år gammelt. Og tro meg, det er ikke noe billigere å kjøpe hus her i området.
Så folk prioritere forskjellig. Noen velger å ha penger på bok, og noen velger å bruke de pengene en har, og noen må/vil låne penger, og andre bruker gjerne penger over egen evne også. Slik er det, og slik vil det sannsynligvis alltid være.
En annen ting er at når man først skal investere penger i bolig, gjør det skikkelig. Kvalitet har som oftest sammen heng med pris (IKKE bestanding, men som oftest). Gjør du en god job og bruker produkter av GOD kvalitet trenger man som oftest ikke pusse opp eller reparere på veldig lenge. Ikke kjør det som er hipt og "inn", Det gjordet min far og det ble ROSA teppe og ROSA tekstiltapet på hele stua, og vi hadde det sånn i ca 17 år....hehe.... Det var ikke mange årene det var "inn" for å si det sånn....
Gjør kule ting på små rom der det ikke koster skjorta visst du skulle angre deg om 2-3 år....
Amatør som liker å leke med treverk
;D
Hvor mange år må man slite for å få til alt det der? ;D
Arne
2007: Nordbohus Espira spesial m/sokkel, 320m2
2010: Lekestueprosjekt
Vi har valgt å ikke bygge/kjøpe drømmehuset fordi vi ikke tror det livet vi ville få med over 3 mill i lån blir optimalt selv om vi har 1 veldig god, og en gjennomsnittlig inntekt. Vi har meget bra med egenkapital, og ser jo i denne tråden at vi kunne ha bygget drømmehuset nærmest gjeldsfritt mange steder i landet. Men for å bygge drømmehuset/ eller kjøpe en stor gammel villa i de områdene av Oslo som vi kunne tenke oss å bo måtte vi minst ha hatt godt over 3 mill i lån. Det er ikke aktuelt på tross av relativt gode inntekter.
Så kompromisset er at vi har kjøpt en liten 20 år gammel enebolig (150 kvm boareal eller p-rom som det heter nå) med flott beliggenhet i ett bra område. Det er jo mye mindre i størrelse og mindre fancy enn det funkis murhuset med takterrasse jeg har drømt om... Men vi ønsker ikke det enorme lånet, og vi ønsker å ha muligheten til å kunne reise på utenlands turer med barna, la de gå på fritidsinteresser som slalåm og svømmekurs, unne meg jentetur til New york, mannen kjøpe idrettsutstyr etc...
Så jeg får ikke drømmehuset i denne omgang, men etter at vi er ferdig med å total oppusse får vi et bra hus for 2 voksne og 2 barn. Livet er mer er enn bare bo utgifter .... og drømmehuset kan jo kanskje komme senere ettersom vi bare er tidlig i 30 årene (selv om jeg er litt bekymret for tomte mangelen i Oslo - det vil definitivt ikke bli lettere med årene)
Dette skal holde hardt, men vi veit vi kan greie det. Vår vesle familie på fire har levd i fire år på 340 000 (mi lønn i morspermisjon). Eg har hatt ein mann som har vore student. Desse åra har lært oss masse, både om korleis det er å vere fattig i Norge, og også kva som betyr noko. Det er heilt corny, men nå som vi endelig tener penger veit vi knapt nok kva vi skal bruke dei til. Dei samlar seg opp på konto, og eg er heilt handlingslamma i butikkar. Eg har ikkje shoppa på mange år, og er heilt analfabet. Mantraet "vi har jo kvarandre" har liksom festa seg :D
Så pengane tikkar inn, og vi har begynt å overføre til ein sparekonto sidan vi ikkje veit kva vi skal gjere med dei ;D Vi gjer svært lite for å legge om livsstilen. Vi har justert litt opp slik at vi kan leve litt meir behagelig enn før. Tomt og arkitekt vil til saman koste oss 600 000,- , og vi håpar at store deler av dette vil vere betalt når byggeprosjektet startar til neste år.
Vi vil ikkje ha råd til ferieturar og råflott kjøkken og bad, men for oss er det viktigaste å få huset vi ønsker oss
Tror vi har fått over en prosent opp siden i fjor sommer.. ::)
Men - det er vel bare å spenne livsreima, og tenke på de som har det værre enn oss....
Utsikten.
Tjener forøvrig ca. 600-700k i året (m/overtid og reise). Men når jeg har en leilighet i Oslo med en verdivurdering på 3.2mill, blir det fortsatt en del lån. Har bil og mobiltelefon gjennom jobben, og uten barn så sier det seg selv at økonomien uansett blir romslig.
At et par har 2-3mill i egenkapital kan jeg derfor ikke se problemet med. Arv, hus/leilighetesalg (generell prisstigning), sparing etc gjør dette til vanlige tall for mange. I Oslo-området er det mange som kjøper hus til 4-5mill, uten ekstrem samlet inntekt. Over 2 millioner i (samlet) gjeld er ikke så unormalt som det en gang var. Det sies vel at om noen år (20-30?) kommer Norge til få vanvittig mange millionærer, siden dagens unge kommer til å arve de som i dag har god økonomi. Mon tro hva det gjør med boligprisene?
Vi har altid levd ganske bra og har nå skrevet opp alt vi bruker til diverse ting.. Vi har blitt sjokkert over å dyrt det faktisk det er å leve i avgift norge.. Bullshit å si att nordmenn er rike og har det bra i forhold til mange land..
Jeg og fruen bruker i snitt 400 kroner dagen på shit vi egentlig ikke trenger men som faktisk må til for å leve noen lunne bra..
Det er ca 8000 kr mnd tilsammen..
på huset bruker vi 4000 kr mer en huslånet i mnd..
strøm
eiendoms skatt
renavajon (søppel vann og feing ect)
Bil 10 00 kr mnd i utgift
Taps verdi 5000 kr mnd grunnet høye avgifter¨
årsavgift 3000 kr (avgift igjen)
påkost service Unormal mye grunnet høyt skatte og avgiftsnivå
forsikring ect ect Unormalt høyt da folk kræsjer og dør hver dag på dårlige veier
Dyrt å være nordmann gitt...
Vi unner oss en "billig" harry tur til gran canaria i året med to barn koster det faktisk fort 40 000 kr med lommepenger
så da må vi spare nesten 3500 kr mnd bare der
Så er det nesten ett must å spare i hvertfall 1500 kr mnd tilsammen til uforsette regninger/utgifter hva om tørketrommel/vaskemaskin,oppvaskmaskin/micro ect ect må byttes ut..
oppe i 27000 kr mnd + huslånet..
Så skal vi kjøpe ett råttent gammelt hus til 3 millioner kroner. Men 8 % rente koster det ca 25000 kr i mnd (snitt rente og 20 år nedbetalingstid)
Da må jeg og frune ha minimum 52000 kr mnd utbetalt for å leve ett helt vanlig råtten liv her i hamar.. her i område tjener folk i snitt 35000 kr mnd
Da kan dere selv tenke å "RIKE" vi er
Vi skal bygge splitter nytt hus med bra standar så er fornøyd jeg.. Men har det ikke vært for hardt inntjente penger og kapital hadde vi aldri hatt råd til det huset..
For å være ærlig måtte jeg ha bygget noe dårlig eller mindre enn det jeg har fått lov til nå hadde jeg ikke orket å bygge hus
jeg tror du skal løfte blikket ditt litt fra navleområdet jeg, og se hva som er vanlig av bolig, bil og levestandard i andre Europeiske land. ::)
Jeg reiser MYE i jobben, og kjenner etterhvert forholdene i svært mange Europeiske land....
Utsikten.
Enig med SENSE, det er dyrt å være nordmann, men vi lider jo ingen nød
Men nå har vi faktisk veldig mange og lange veier for ganske få innbyggere. Mulig det er mye forlangt at et land med lite folk, mange fjell og store avstander også skal ha de beste veiene
Jo jeg lider det står hverken en Ferrari eller Porsche på gården lenger ;D ;D
Det viktigste er vel hvor mye lån en må betjene etter at "drømmehuset" er realisert. Jeg mener ikke at spørsmålet er om banken er villig til å gi et stort lån, noe som er trolig dersom de vet at de får pengene igjen dersom det skulle gå skeis med tilbakebetalingen. Jeg ville aldri satt meg(og familien) i en situasjon der vi ikke var sikker på om vi klarte å betjene huslånet selv om renten skulle stige betydelig.
En skriver at dette ikke er noe problem, da det bare er å flytte til noe rimeligere dersom det skulle vise seg å ikke gå. NOT!!!!!!! spør du meg. Hva var de vitsen med å bruke masse energi og krefter på å bygge et hus som en ikke er sikker på at en klarer å betjene?
3 mill i lån og 8-900 tusen i inntekt, galskap spør du meg.
Hos oss er tilstanden slik:
Inntekt 1: 450.000
Inntekt 2: 400.000
Huslån 2,7 mill
Utbetalt ca. 45.000 til sammen.
Betaler ca. 17.500 i renter og avdrag per mnd.
27.500 per mnd er mer enn nok å leve av for vår familie- så vi klarer oss helt fint før, under og etter husbygging vil jeg tro.
Hvis en av oss mister jobben eller faller fra (les; dauer) vil det nok bli tøffe tider. Derfor har vi tegnet en gjensidig livsforsikring på 2 mill med den andre ektefellen som begunstiget. Mister den ene jobben blir altså hagla utveien ;D ;D
Ca inntekt for oss to: 910 000,-
- Her har vi ca 58 000 kr utbetalt etter skatt pr mnd.
Lån: 4 000 000 (hus, tomt, bil)
Månedlige låneutgifter m/avdragsfrihet: 24 000,-
Vi har en leilighet som vi skal selge om et par år (når utsiktene er bedre
Vi syns tallene våre høres høye ut når vi ser på de med første øyekast. Men med nærmere granskning så ser det faktisk ganske bra igjen. Vi får faktisk mer å leve for nå enn når vi bodde i den forrige borettslagsleiligheta.
Jeg i fast jobb med ca 22.000 netto pr/mnd menst min samboer er student og har rundt 10.000 med stipend/deltidsjobb.
Totalt 32.000 i mnd netto sånn ca med et lånn på 1.600.000 som utgjør 10200kr med dagens rente.
Har tatt god margin med hyde for 10% rente og skal da pent klare og betale dette uten og måtte "bo oss ihjel"
Kjørte safe da jeg har sett og hørt om alt for mange som har gått i fella :/
Vi har 40 000,- utbetalt pr. mnd.
Boliglån 3 000 000,-
Studielån 400 000,-
Det bør kanskje legges til at vi innen en 5 års periode kommer til å selge noen tomter vi eier i familien, og har utsikt til litt mer egenkapital. Vi har også hatt 2 000 000,- i egenkapital til vårt byggeprosjekt, og får derfor en god finansiering av lånet.
Uvanlig er det nok ikke men det er ganske stramt å ha 4x inntekt i lån.... da merker man fort renteøkninger mm..
Når jeg nå har fått mange brev om rente økning så har jeg lakt merke til at vi har 2 rente trinn.
Rente 1: 6.60% på under 1.599.000kr.
Rente 2: 9.90% på over 1.599.000kr.
Flere som har slike førstehjemslån? Er det gunstig? Er jo mye med nesten 10% på det som er over 1.599.000kr
Høres rart ut, vi har samme rente på hele lånet... kan det være at banken mener de har dårligere sikkerhet for summen over 1 599.?
Vårt regnestykke er ca slik
Kjøpte hus, 126 kvm, til 1,25 vinteren 2006. Verdivurdering juni 2008: 1,4 uten arbeid annet enn litt maling.
Samlet inntekt utbetalt pr mnd; ca 36 000
Samlede utgifter på månedsbasis: ca 23 000 inkludert hus, 2 bil, studielån, strøm, internett, mobil, kabeltv, mat og drikke.
Vi har ikke felles økonomi, og de samlede utgiftene er dermed ujevnt fordelt :P
Han bruker resten på fylla og skiver, jeg bruker resten på bikkja
Grunnet usikker fremtid i samlivet (mon tro hvorfor...), har jeg lagt alle husbygg/huskjøp planer på hylla, men har alikevel tenkt litt.
1. Jeg vil ikke bruke 2/3 av lønna på å BO
2. Jeg har så mye DRITT, hvorfor skal jeg ha enda mer plass til DRITT?
3. Hvis jeg plutselig skulle bli singel, ville solgt all denne DRITTEN alikevel.
Såh..hvorfor bruker vi en formue på nevnte dritt? hehe..ja jeg er litt lei av rot.
Bøker, cd, dvd, blader, hyllegreier, boden full av kofferter i forskjellige størrelser, 34 par sko, 8 jakker etc osv..bare noen eksempler..hvorfor handle alt mulig piss som bare går i søpla etterhvert alikevel?
Donerer bort flere poser med jenteklær (str 40-44, jente ca 16-18, dog noe mest egnet til "lovlige" jenter), dersom noen vil ha :P
GrRrR! Måtte bare ha en utblåsning.
Ontopic skjønner jeg at man gjerne vil ha og ha og ha..men nei, nå vil jeg heller ha mindre plass, mindre rot, og mer penger til å gå på Egon med venninnene mine
Men hvor stor inntekten avgjør har mye å si. Det er stor forskjell på å tjene 600 000 tilsammen i året og 1000 000 tror jeg....
(alle tall er hentet fra løse luften forresten ;D)
Så den rike personen vill sitte igjen med mere å bruke på forbruk selv om han har lån xxxx ganger xxxx
Tidlig på morgenen for Sense idag
Jeg anbefaler dere å sjekke Nettavisens kalkulator for hvor mye dere kan låne ut fra deres forutsetninger. Den virker å være ganske reell slik jeg kan se det
I snitt har jeg rundt 22.000 netto i mnd.
Om jeg låner 600.000 på 15 år vil jeg betale 5.593 kr i mnd.
Om renta øker til 12% blir det 7.232 kr å betale i mnd.
Resten er arv og sparing og salg av det gamle huset, og jeg håper jeg skal ende opp med ca 1.5 mill til nytt hus.
Og når jeg gjør mye selv sparer jeg masse på det.
Galskap rett og slett ::)
Hva om renta dobler seg om noen år, da får vi nok se enda flere tvangsolgte boliger ja.
Vi er to voksne og to barn.
Samlet inntekt 720.000
Når huset er ferdig bygget har vi 2,5 mill i huslån + 250' i billån + 200' i studielån.
Akkurat nå nyter vi å være gjeldsfrie og bor i en leilighet vi kan selge for ca. 1,5 mill
Den som er kjapp i hoderegning ser da at vi skal bygge for 4mill.
Dette er, som flere har påpekt, ikke en universell sannhet. Dersom man har 1,5M i inntekt og 6M til 10% rente, har man fremdeles 40000 igjen å leve for etter at renter og skatt er betalt. Det er det mulig å leve for.
Et par som tjener 500K og låner 2M til 10% rente, har 17000 igjen etter skatt og renter. Da blir det straks verre.
Om prosjektet vårt på hjem.no
Hei!
Bygger hus med en totalramme på 7.300.00,- (inkl. tomt 3.000.000)
Når huset er ferdig sitter vi med 2.800.000 i lån.
Renter og avdrag utgjør ca. 21.000,- i mnd.
Han tjener 740.000 og hun tjener 380.000 - totalt 1.120.000,-
Han har utbetalt ca. 37.000 og hun ca. 22.000- totalt 59.000,-
Vi har to gamle biler, 2 barn på 5 år, ingen andre lån, lever ellers nøkternt og er forsiktig med pengene.
Føler at vi snur hver krone nå i byggeperioden og det er litt slitsomt. Kunne nok stresset litt ned, men finansuroen tenker vi mye på.
Gleder oss til byggelånet er konvertert og huset er overtatt...føler at vi er litt uten kontroll frem til overtagelse.
skalleper:
Denne synes jeg var litt drøy! Hvis Dere har 59.000,- utbetalt i mnden, er nøktern og forsiktig med pengene bør Dere virkelig klare å betale 21.000,- i mnden. 38.000,- i mndene må være mer enn nok å klare seg på når huslånet er betalt...
Synes du denne var drøy? Hva er drøyt? Jeg ber ikke om din medfølelse. Jeg har til salt i maten, og vel så det. Du tillegger meg utsagn jeg ikke vil være bekjent av!
Men, nå i byggeperioden flyr hundre-tusene ut i stort antall. Signerer på fakturaer i ett kjør. Siste faktura var på 785.000 - slikt gjør en usikker! Føler ikke at vi har helt kontroll, og finanskrisen gjør det ikke noe bedre.
Du refererer vår inntekt, men du kjenner ikke min familie og vår arbeidsplass. Hos oss har de akkurat sagt opp 50 ansatte og hva hvis jeg mister jobben.
Jeg synes du skal reflektere litt over det jeg skriver i stedet for å kvekke av deg slikt. Mister jeg jobben, da blir det trang familieøkonomi. Mister min kone jobben så skal vi nko klare oss.
Trodde folk forstod at en familieøkonomi består av flere forhold - ikke bare inntekt. Det å faktisk HA en jobb bør ikke undervurderes ;)
Du skriver at i byggeperioden flyr hundre-tusener ut i stort antall. Men så lenge det går etter budsjettet er det vel ikke noe problem?! Skjønner atdet er mye penger og jeg forstår den.
Det jeg ville frem til er at Dere har gode forutsetninger til å betjene lånet Deres :-)
Alle kan jo miste jobben, men skal man tenke på alt som kan skje blir man deprimert. Klart jeg ser på inntekt som hovedgrunnlaget til å betjene lånet. Det skjønner du vel?
Jeg beklager virkelig hvis du tok det nær av det og jeg håper du skjønner hva jeg ville frem til? :-)
Her er vi 2 voksne og 2 barn.
Inntekt 2 x 375.000 brutto inntekt og 3,1 mill i lån når vi er ferdige med å bygge.
Blir trange kår hvis en av oss mister jobben... :'(
Tjener ca 400K og utbetalt rundt 22K
Blir vel lån på 600-800K + resten 200K som jeg har igjen av boliglånet.
Noe mer vil jeg ikke låne.
Har også spart og fått noe arv og håper huset vil komme på maks 1.5 Mill.
Har dere bil da?
Og 13K med dagens rente, hva om den øker igjen?
Men dette med at det blir tøft med bare 30K igjen så jeg er jeg enig med deg i dette.
Ferdige prosjekter:
- Oppussing av badet.
- Oppussing av kjøkken
Det som imidlertid er litt rystende, er at banken (med alle relevante data) gjerne ville gitt oss mer enn 4.000.000 i boliglån hvis vi ønsket det. Det var med andre ord vi som bremset, ikke banken. Selv om vi riktignok økte vi budsjettet vårt fra rundt 2 til rundt 3 mill når vi fikk såpass velvillighet fra banken.
Vi er førstegangsetablerte, og kjøpte i månedsskiftet mai/juni - vi traff toppen ganske nøyaktig med andre ord >
Dette er ein god beskrivelse av min situasjon. Har ca 36000 utbetalt kvar månad, halvparten av dette går med til renter og avdrag på hus og studielån. Ein skulle tru at det skulle gå fint å leve godt på det som blir igjen, men når handverkarane også har teke sitt blir det minimalt igjen. Skal bli godt når den siste handverkerregninga er betalt om to veker
Jeg har bil ja - jeg jobber med bil, så det er vel egentlig ganske naturlig. Samboeren har en buffer, om det blir tøft. Studielån som er satt på høyrentekonto, bra avkastning i disse tider. Jeg frykter ikke huslånet, min rente er nå i skrivende stund 7.5 %, og jeg frykter ikke at renten øker noe mer nå. Om den så gjør det, så må vi spare inn andre plasser, men det skal mye til før jeg går "konkurs"
Forstår ikke hvordan folk klarer 3 mill (og ofte mer) i lån og gjerne bare har 30-35000 utbetalt pr mnd.. Brød og vann?
Du har altså rundt 40000 igjen per månad etter å ha betalt renter og avdrag på gjelda di, og så klarer du ikkje spare? Trur det er fleire som ikkje forstår det...
Jeg er ferdig med studiene til våren. Etter dette regner jeg med å ha ca 500 000 i lønn, og kona mi har provisjonsbasert lønn, med minimumslønn 300000. Vi har tilsammen 350 000 i studielån.
Inntil nå har vi bodd i mine foreldres leilighet i Trondheim for 3500 kr i måneden. Her kan vi fortsette å bo, dersom vi ønsker det. Vi har imidlertid planlagt barn, og ønsker oss mer plass. Spørsmålet er om/hva/når vi bør kjøpe?
Dersom vi kjøper leilighet, føler jeg at dette er en midlertidig løsning, som kanskje ikke er veldig lønnsom? Vi bor jo billig og bra som det er, og det koster mye å bytte bolig.
Dersom vi ønsker å kjøpe hus, har jeg den holdningen at jeg ønsker å kjøpe noe jeg kan bli boende i i mange år... Da kan det fort bli dyrt.
Jeg går rundt med en husbygger i magen. Drømmer om å bygge hus med utleiedel så snart vi har råd til dette. Problemet her er at det vil kreve svært mye i starten. Ikke er jeg sikker på om banken ønsker å gi oss lån heller, vi har bare 200 000 i egenkapital.
Noen som har noen formening om hva som lønner seg å gjøre? Bli boende i et par år og spare til drømmen, eller "gå gradene" som de aller fleste gjør?
Hvis du tar på deg kun økonomibrillene er det absolutt lurest å bli boende i leiligheten. Du finner ingen annen plass til den prisen du betaler. Et annet poeng er om de/dere synes det er greit å bo så tett på familien?
For det andre; siden dere blir førstegangskjøpere så vil det nok lønne seg å vente med å kjøpe til markedet er nærmere bunnen. Det har aldri vært større forskjell mellom tilbud/etterspørsel. Markedet vil derfor fortsette å falle, og de pengene dere sparer på å vente på lavere pris er gull verdt. Prisene vil falle mere i tiden som kommer siden det er enormt mange nybygg som snart er ferdig og skal ut på markedet
Mitt råd er å spare så mye dere klarer i 1-2 år for deretter gå på boligjakt. Om dere da velger å kjøpe nytt/gammelt er opp til dere, men så lenge dere ikke har barn enda og er fleksible så er det min oppfatning at å leie i en periode nå er det mest gunstigste dere kan gjøre
Tror nok muligens at vi blir boende og forsøker å spare mest mulig. Blir dårlig med fradrag på skatten uten lån, så vi kommer nok til å bidra ganske kraftig til fellesskapet. Men det er nok som du sier, at det lønner seg å vente nå.
Dette er ikke en universell regel. Til våren flytter vi inn i nytt hus og regner jeg med hybelinntekt og inntekt på fritidsbolig tilsvarer dette en brutto inntekt for oss på ca 1,64M i året. Vi ender imidlertid opp med 6,9M i totalt lån på hus og fritidsbolig, dvs omlag 4,2xbrutto. Likevel har vi rundt 50K igjen i måneden når rente og avdrag er betalt forutsatt en rente på 7%. Det vil si at vi kan ikke ha like høyt forbruk som andre med samme lønn og lavere boutgifter, men vi kan bo i drømmehuset og likevel leve mer enn komfortabelt. Om trenta skulle gå til 10% sitter vi igjen med rundt rundt 37K i måneden, og det går fint an å leve på det også.
4xinntekt i lån når du tjener 500K er noe helt annet enn 4x når du tjener tre ganger så mye.
Om prosjektet vårt på hjem.no
Om man tar et simpelt hypotetisk eksempel så vil en som har 100k i året og betaler 50k i renter og avdrag ;D
Med tanke på andre tråder her er det gjerne ikke så lurt å kjøpe seg et nylig ferdigstilt hus nå for tiden.
For som det blir poengtert gang på gang i media og her på forumet er det mange byggefirma de siste årene som har gjort slette jobber og hasteverksarbeid. Dette viser seg enten det går 1 eller 5 år før feilene gjør seg gjeldende.
Personlig så ville jeg så definitivt ikke kjøpt bolig sånn som markedet er nå.
Med mindre man får seg bolig langt under takst er det ikke verdt det
Har man mulighet til å "sitte på gjerdet" og vente og se hvordan markedet beveger seg så tror jeg at om et år eller to vil prisene være mer overkommelige i de fleste deler av landet.
Det som jo er et hovedpoeng er at de fleste låner penger til bolig. I mange tilfeller vil man etter å ha betalt ned 3,5 mill i opprinnelig lån faktisk ha betalt nesten like mye i renter.
Vår mellomfinansiering i 2006 var på 3 700 000. Med renten vi fikk på 4,85 %, hvis jeg ikke husker feil, ble rentekostnaden på nesten 2 700 000 fordelt på 25 år hvis vi hadde beholdt den renta. Jeg er ikke økonom, men med 7,5% i rente vil jeg påstå at rente blir like dyrt som lån.
Da koster vel huset egentlig 7,4 mill og ikke 3,7mill??????? FY F...!!!!! ;D :D
Har jeg bommet fullstedig nå eller har jeg grunn til å bli litt dårlig?? ;D
I følge nye uttalelser fra profilerte økonomer og forståsegpåere kan renten til slutt ende på 2,5 % igjen. Hvis man da i tillegg kan kjøpe hus 20-30% billigere enn i dag og man legger til noen få prosent lønnsvekst er det vel bare god økonomi å vente med å etablere seg??
Da vil jeg heller betale ned på et huslån og 'eie' mitt eget hus selv om banken tjener godt på meg (de skal jo leve de og). ;D
Arne
2007: Nordbohus Espira spesial m/sokkel, 320m2
2010: Lekestueprosjekt
Utgifter til barn og barnehage sluker jo også en del penger. Våre barn er så små enda at den eneste store utgiftsposten foreløbig er vinterklær og sko. Men de skal jo etterhvert ha penger til det meste har jeg forstått. Eldstemann har allerede kommet med forespørsel om ukepenger.
Har jo nå funnet ut at man kan klare seg uten en hel masse unødvendig utgifter som jeg har sløst bort penger på før. Men det er definitivt en læreprosess for meg enda og kommer nok til å ta litt tid.
Vi har ingen barn foreløpig, men klart, når den tid kommer vil jo økonomien påvirkes av det. Vi har imidlertid ikke tatt særlig høyde for noe uforutsett, som at en av oss skulle bli uføretrygdet/falle fra/miste jobben osv. Noe slikt ville selvsagt vært katastrofe...
Det siste finnes det forsikring mot. Det tør jeg ikke være uten.
Selv om lånet relativt sett blir lavere fordi inntekten stiger, kan man også hevde at det blir dyrere. Du betaler samme terminbeløp hele tiden, men rentene og dermed skattefradraget blir stadig mindre.
Om prosjektet vårt på hjem.no
Det har vi, forsåvidt. Men vil vil ikke gå i null på noen som helst måte dersom noe slikt skulle skje. Vi vurderte gjeldsforsikring, men har foreløpig ikke funnet noen gode løsninger til en fornuftig pris.
I prinsippet er jo det helt riktig, det er den samme summen som går ut hver måned. Men forholdet mellom inntekt og gjeld vil minke jevnt og trutt.
Det du skriver om skattefradraget er forøvrig et viktig poeng..
Korrekt - men serielån er det vel ikke så mange som har. Enkelte banker forutsetter annuitettslån når de gir deg tilbud.
Om prosjektet vårt på hjem.no
Vi har serielån
Hun har en inntekt på 380.000,-
Han har en inntekt på 742.000,-
Lån etter huset er ferdig bygget 3.200.000,-
Takst på ferdig bygget hus (forhåndstakst) 7.500.000,-
Ingen annen gjeld.
2 barn i barnehage.
Bor i Oslo.
2 biler
Begge to jobber i det private næringsliv og føler vel en viss usikkerhet om dagen.
Tar gjerne innspill på om vi har tatt oss vann over hodet når vi bygger nytt hus.
Er det ikke mange som har serielån? Vel, i de bankene jeg har vært i kontakt med kunne man velge hva man ville ha (skjønt at bankenes rådgivere gjorde en del innsats for å få annuitetslån til å framstå som gunstig).
3,2M i gjeld er jo ikke noe problem med den inntekten. Kjør på!
Vi har ca 1,6M i inntekt dersom en regner med hva leieinntekt på hybel og fritidsbolig tilsvarer i bruttoninntekt. Vi bygger hus i samme prisklasse med langt mindre egenkapital og ender opp med 6,9M i lån på fritidsbolig og bolig til sammen. Jeg sover godt om natten likevel.
Den som dør med mest gjeld, vinner!
Om prosjektet vårt på hjem.no
Jeg ser ingen problemer med denne belåningen. Dere er jo godt under 3-gangeren selv om dere faller inn under de som kan låne opp mot 4-gangeren
Dere kommer til å klare dette fint!
Tror ikke det er så veldig mye vann over hodene deres :)
Vi har ogå 3.2 mill i huslån. Men da har vi lånt 100% (har litt egenkapital stående på BSU osv). I tillegg har vi begge studielån + et ansattlån hos arbeidsgiver. Til sammen har vi omtrent 4 mill i total gjeld, og ca 1.1 mill i inntekt kombinert.
Om en av dere mister jobben så blir ting fort snudd på hode.
Vi har en samlet inntekt på i underkant av 800.000,- To barn og to biler. Er glad jeg ikke har mer enn 2 millioner i lån. Ikke det at det ikke går greit nå altså, men det er jo engang sånn at renten en gang kan komme til å stige igjen. Sånne ting må man nesten være klar for.
Vi betaler idag bo-utgifter som tilsvarer et lån på 2,3 millioner, noe vi klarer bra.
Men vi har en bruttoinntekt som tilsier 650.000 samlet i året, ikke så veldig bra med andre ord.
Vi er sparsomme på klær, dingsedangser, mat og er uten barn (og kommer ikke til å få noen heller) Eneste vi bruker penger på i tillegg er våre to hunder. Vi drar heller aldri på ferie. Vi har to (pga pendling) billige biler uten lån, med lav forsikringsutgift. Studielån er på 140.000, og ellers har vi mer enn nok å rutte med; ETTER VÅR MÅLESTOKK.
Tok den kalkulatoren på nettavisen det var linket til her, og kom da fra til at med 13% rente (sikter litt høyt...) så kunne vi låne 2.420.000 kroner. Da lever vi som nå, bare trekker mindre skatt (Vi betaler med vilje ekstra nå) :)
Om vi ville bli lykkeligere av å kjøpe et eget hus til 2.500.000? JA!
Dette er vel forsåvidt den største prioriteten i vårt forbruk da vi hverken liker å handle unyttige som nyttige ting. IKEA er vår venn, og drar gjerne en tur på "harrytur" til sverige og handler matvarer.
Jeg vil gjerne ha noen innspill, men tviler på vi ville hatt et problem, med mindre en av oss mistet jobben, eller renta krøp høyere opp enn 13%.
Vi har en drøm om å bygge, men villle i så tilfelle kun hatt 2,4 mill å bruke. Det er vel kanskje litt å ta seg vann over hodet, da tomt koster 400.000...? Eller hva torr dere? Ettersom vi ikke skal ha barn, trenger vi med andre ord ikke et stort hus!
Men lurer litt på om det i det hele tatt er mulig å få et klart hus til 2,4 millioner MED ALT! (Dersom tomta koster 400.000... Dvs innflyttingsklart hus til 2.000.000)
Vi har sett på Mesterhus Kvalheim, Boligpartner Bjørkli, og noen andre mindre hus.
Vi kan nok male/tapetsere/legge laminat selv, og evt skru IKEA-kjk. Vi har ikke behov for vannbåren varme eller noe sånt fancy, men vil gjerne ha spesiell trapp, peisovn og flislagt bad. Har heller ikke hastverk med å bli ferdige med et evt bad # 2 og soverom utenom ett. Sånt går an å ta etterhvert.
Grunnen til at vi vil bygge, er for å få det nøyaktig som vi ønsker, og at det er såpass dyrt for hus ellers, så vi kan like godt se litt på priser på å bygge selv også
Huset blir bygget etter husbanken sine krav og kan nå binde renta 10 år på 4,2%
Jeg vil da betale 12250 i rente pr måned. Kan trekke fra 3430 kroner på skatten hver måned + leieinntektene.. Føler til tross for at jeg har et så stort lån at jeg ikke vil ha problemer med og betale dette i det hele tatt.
Hva synes dere?? tror dere det vil bli vankelig eller??
Ifølge beregninger på den linken til kalkulator på nettavisen kan vi med inntekt på 640.000 og en rente på 4 % ha et lån på 4 mill.. Ikke rakkern om jeg hadde turt det!!
Meeeeen tror nok det kan gå dersom man tør, og hvs man er innstilt på å være forsiktig med penger! Vi hadde i følge denne klart det.
Jeg har nettopp gått igjennom hele permen min med utgifter for hele året, og lagt inn i den kalkulatoren. Men vi bruker ekstremt lite penger, og er i grunn fornøyde med det. Vi sparer ikke med vilje, men har en livsstil som gjør at det blir sånn. Man får det slik man venner seg til.
Mens andre synes det er fælt å ha 35.000 igjen etter betalte faste utgifter, er 35.000 det vi får utbetalt totalt, så man har jo ulikt syn på hva man trenger å kjøpe og ikke.. Vi tar en tur i skogen med hundene, enn å løpe på tredemølle på treningssenter. Vi spiser pytt i panne istedetfor indrefilet, og går i klær som ikke går av moten etter et par måneders bruk, og handler i relativt billige kjedebutikker.
Andre igjen synes det er forferdelig sært og rart, mens de selv røyker 40 røyk om dagen, og er ute på byen hver helg og svir av tusenlapper..
Alt i alt blir det vanskelig å dømme for andre hva de klarer tror jeg..
Jeg hadde ikke turt, men folk tar jo sjanser, og vinner, hele tiden, så hvorfor ikke!
Er jo litt å tenke at man gjerne skal ha mulighet for å opparbeide seg buffer, kunne unne seg litt innimellom, være sikker på at man har trygg arbeidsplass, osv.. Min bedre halvdel kunne jo få lån på 1,45 mill alene i tillegg til lån han har fra før av og boligbyggelag-kostnader på 3500 i mnd ALENE. Sier vel litt om hvor høye tanker bankene har om kundene sine
Det kommer til å gå helt fint, vi er også "sparsommelige" typer... :)
Vi har gjennom årenes løp vendt oss til å betale inn 15 000 i lån, uansett rente, og det har alltid gått bra.
Det kommer vi nok til å fortsette med etter at vi er ferdige med det nye huset, selv om vi egentlig bare trenger å betale ca 12 000.
Det er en god vane å ha, siden vi helt sikkert møter på rente-hopp igjen om ikke så lenge.
Dessuten føler vi ikke at vi "ofrer" noe, vi har det vi trenger. ;)
Men vi bruker nok mindre penger enn de fleste av våre jevnaldrende.
Likte dette innlegget her. Dette er en person som har skjønt at det handler om hvilken disponering av pengene som gir maks livskvalitet.
Går en hel formue i hudkrem, tenker jeg... ;)
Om prosjektet vårt på hjem.no
hun har 300000
huset har vi budsjektert med maks 2,6m og då gjør eg mesteparten selv,har to barn og en bil men ingen egenkapital. huset er på tre etj der vi skal bo i andre etj og senere inrede tredje etj og så blir det en 3roms utleie i kjelleren og resten nede blir en bod.
hva syntes dere?
Tar opp 2,8 mill i huslån.
Foreløpig prisantydning 6,5 når huset er ferdig.
Har 1 bil, 2 hunder, ingen barn(kommer ikke til å få) og levde ifjor på ca. 70.000,- da faste utgifter var betalt.
Kunne skrevet det samme som giraffen, nærmest ordrett, men hun fikk det så godt frem at... ;)
Usikker på om vi tar oss vann over hodet, men i banken mener de dette skal gå så fint atte
Ingen bil
Ingen barn
415'000 i studielån
Vi fikk ikke mer enn 1'6million i lån. Hm...
Men vi har ikke noe hast, men å ha et lån på 2,2 kommer ikke vi langt med
Vi har ihvertfall 650.00 i inntekt,& 1,7mill i gjeld.
Leier ut i kjelleren for 5000 i mnd.
Har ingen barn,pluss 2 biler en gammel & en nyere.
Går helt fint det,men så har vi heller ingen dyre vaner.
"To the best crew any user ever had, this may be the last time we're alltogether, but no matter what the future holds, no matter how far we travel, a part of us.. a very important part, will always remain here on ....-Sky."
Ingen betalingsanmerkninger.
Vise at man prioriterer dette foran f.eks nye biler.
Og så naturligvis: GOD sikkerhet.
Dette er ihvertfall noen av de momentene jeg mener veier tungt.
Arne
2007: Nordbohus Espira spesial m/sokkel, 320m2
2010: Lekestueprosjekt
Bankens mareritt er at du skal bli arbeidsløs, huset går på tvangssalg og de taper penger.
Vi har nå en total egenkapital på 4.240.000, som skal spyttes inn i bolibyggingen. Har i utgangspunktet noe større total egenkapital enn dette da vi eier et leilighetsbygg med 7 leiligheter til verdi av 7.500.000, og for at vi skal beholde de beste vilkårene på dette lånet tar vi kun opp lån til 75% av verdien.
Vi har totale lønnsinntekter på 1.500.000, pluss at leilighetsbygget vil gå med et netto overskudd (altså etter skatt) på drøye 100.000 med en rente på 4,9% (bundet for 10 år) og vanlig belegg på utleie med utgifter til vedlikehold for å holde en god standard.
Vi har tenkt til å bygge for 14.000.000, altså ta opp et lån på 10.000.000 jeg vet at dette er voldsomt, men vi har lyst til å bygge drømmehuset. Samtidig har vi tilgang på hytter både ved sjøen, fjellet og i varmere strøk slik at det ikke er noe "behov" for å innvestere i slike ting. Med dette lånet vil vi etter refinansieringen av leilighetsbygget ha lån på 15.625.000. Vi har tenkt til å gå for fastrentelån bundet i 10 år, som vi har fått et tilbud på 4,9% på. Dette gir oss følgende regnestykke med 30 års nedbetaling på begge lånene:
Låneutgifter
Huslån: 53.094
Studielån: 4.283
Inntekter netto:
Leilighetsbygg: ca. 10.000
Lønnsinntekt: 99.853
Barnetrygd: 1.940
Disponibel inntekt: 54.416
Dette gir oss fortsatt mulighet til å ha et liv med høy materiell levestandard, og i en alder av henholdsvis 32 og 31 er jeg veldig fornøyd med at vi kan gjennomføre dette, selv om vi vil ha et huslån på 6,7 ganger inntekten. Plusser man på studielån og lån på leilighetsbygg så blir jo den totale brøken direkte forferdelig, men det er hva man sitter igjen med som er vesentlig. Så får vi bare inderlig håpe at Per Olaf Lundteigen ikke får gjennomslag for at man ikke skal få rentefradrag på lånesummer over 2.500.000 fordi da sliter vi noe voldsomt
Jeg ville sporenstreks etablert et AS og kjørt hele leilighetsbygget gjennom dette for å redusere risiko hvis dere får banken med på det.
Om prosjektet vårt på hjem.no
Rentefradraget får dere uansett siden dette blir regnet som en utgift i regnskapet til AS-et. Problemet er vel å få ut pengene, siden utbytte nå dobbeltbeskattes, og lønn bare medfører masse ekstra bidrag til fru Halvorsen.
Så kommer utgifter til regnskap og revisjon, og jo - jeg ser poenget.
Har dere regnet på utgiftene til gjeldsforsikring?
Om prosjektet vårt på hjem.no
Spenstig må jeg si, men selv ville jeg aldri i verden innlatt meg på så mye administrasjon for å kunne slenge de sure sokkene mine opp på et marmorbord når dagens dyst var unnagjort.
Når det er sagt syns jeg det er konge at folk tar'n helt ut og gjør en innsats for å komme seg inn i det huset de helst vil ha. Det er jo det det egentlig handler om: å få det som man vil ha det og å jobbe (hardt) for det. Hatten av, med andre ord :)
Vi lånte 2,9 mill i oktober 2007. Da hadde vi 800.000 i egenkapital. 2,9 mill er for oss så mye som 2,3 ggr inntekten, men vi har ingen dyre vaner og er egentlig ganske kjedelige
Nå kom jeg forresten på hva Rolf Skår (sjefen i Norsk Data) i sin tid sa:
Det er tre måter å tape penger på: damer, hester og ingeniører. Damer er den morsomste, hester er den raskeste og ingeniører er den dyreste.
Han hadde neppe tenåringer.
Har ikke sett noe videre på gjeldsforsikring nei, litt for stor tiltro til egne evner
Selv om vi vil ha veldig høy gjeld i forhold til inntekten vil fortsatt den disponible inntekten være det jeg selv vil karakterisere som veldig romslig, men ja det er selvsagt spenstig. Vi hadde aldri startet dette prosjektet dersom vi ikke følte oss veldig sikre på vår egen arbeidssituasjon og forholdssituasjon ;D og dersom jeg hadde jobbet i deler av privat næringsliv med usikre fremtidsutsikter hadde jeg latt være. Jeg jobber riktignok i det private, men sånne som meg får det minst like bra når ting går til h... ellers, så heldig med karrierevalget, mens kona jobber i helsevesenet og noe særlig mer solid kan du ikke finne.
Jeg trodde vi satset friskt med 7,3M hus og 20% egenkapital pluss 1,2M i lån på fritidsbolig fra før. Vi ender opp med 4,2 x inntekt i lån. Vi har ganske nøyaktig samme disp (~55K) per mnd etter lån og avdrag med dagens rente litt avhengig av utvikling i aksjekursen til arbeidsgiveren min, men må jo legge om livsstilen litt dersom renta dobler seg.
Vi er ikke like rentefølsomme som dere med under halvparten i lån, men skal jammen vurdere rentebinding når vi konverterer til huslån i april. Spørs hva fastrenta er da.
Om prosjektet vårt på hjem.no
Går ut i fra at du med så mye å holde styr på allerede har en dyktig regnskapsfører, men lurer litt på det med AS. Vil dere ikke bli personbeskattet av leilighetsdelen med så mange boenheter? (Og det høres ut som om dere er godt oppe i øverste klasse toppskatt)
I motsetning til i ett AS der overskuddet kun blir beskattet med 28% skatt. Ved utbytte blir dere beskattet 28% igjen, noe som gir en effektiv skatt på ca 48% av overskuddet i selskapet. Overskudd dere vil investere videre (f.eks. i andre prosjekter) lar dere stå i selskapet, da blir de kun beskattet en gang med 28%. Ved personlig beskatning kan dere risikere å betale godt over 50% skatt på midler dere har tenkt til investering i annen næringsvirksomhet. Så vidt jeg kan se vil det lønne seg med AS rent skattemessig, så lenge dere ikke klarer bruke ALT til rent forbruk. Pensjonspoeng vil dere også ha nok av..
Du har selvsagt rett i alle de poengene du kommer med her i forhold til skattelegging, og jeg er fullstendig klar over dem. Det vesentlige for om du blir dobbeltbeskattet er om den utleien du driver med er å regne som "virksomhet". Hva som faller inn under "virksomhet" beror på en skjønnsmessig vurdering i det enkelte tilfelle. Skatteetatens praksis er imidlertid at man må ha flere enn fire enheter. I vårt tilfelle er det 7 enheter i bygget, og siden vi eier dette i fellesskap med lik lodd på hver av oss faller vi under grensen. Dette gjør at vi slipper unna denne dobbelbeskatningen, og derfor er dette langt mer lønnsomt. Dersom vi på noe tidspunkt skulle finne på å innvestere i flere leiligheter vil saken imidlertid stille seg annerledes.
Når jeg legger inn ca 800 000 i samlet inntekt, og bruker 8% rente, og legger inn det VI har av utgifter, noe som jeg annser som rimelig gjennomsnitlig i forhold til bhg, forsikring, strøm, osv.
Der får jeg opplyst om at da er 4.370.000 greit å låne......
Hvor ble det av den der 3xbrutto inntekt da??
Her snakker vi MER enn 5 ganger brutto inntekt.....
Den kalkulatoren kan da ikke være seriøs.....eller har jeg gjort noe fundamentalt galt??
Hmmmmmmmm
Nemlig. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har skrevet at X * brutto inntekt IKKE er en universell regel, men veldig avhengig av hva du tjener. Problemet med en høy lånefaktor er at du blir veldig følsom for rentesvingninger, så ditt grep med å låse er viktig her.
Et ekstremt, tenkt tilfelle er en som har utbetalt 10M og låner 100M til 9% rente. Han har fremdeles 1M igjen disponibelt per år, men hvis renta øker ETT prosentpoeng, sliter han.
Om prosjektet vårt på hjem.no
Tenkte kanskje dere kom under noe sånt ja!
Hun: Inntekt 400'
Han: Inntekt 800'
Bygger hus til 8 mill
Låner 4 mill
2 barn på 1 og 6 år
2 skranglete biler og en lavstatushytte på fjellet uten strøm
Sover godt om natten tross finanskrise
men er usikker.
han: 650000
hun: 150000
De har 400000 i egen-kappital
drømme tomta koster 520000 og drømmehuset 2,5 mil i katalogen.
Galskap?????
Han :450.000
Hun: 250.000
Egenkapital 1.6mill
Lån 4mill
Bank godkjent dette
Han 360
hun 280
lån
han 440
hun 520
Verdi bolig:
ca 1,5-1,6m
Alder:
Han 24
Hun 26
Dette var ingen problem i banken. (høst 2008)
Han: 525´
lån: 2,4mkr
egenkapital: 0kr
de gick greit
Enslig, tjener ca 400k og utbetalt i snitt 22k.
Hørte med banken i forrige uke og kunne få en million i lån, selv med den lille gjelda jeg hadde som var ca 220k igjen.
Da ville jeg hatt totalt lån på 1.2 million.
Det er jo greit da jeg ikke ville låne mer heller.
Det fine nå er at jeg sletta den gamle gjelda mi, så nå er jeg gjeldsfri i øyeblikket ;D
Siden jeg har spart mye i de siste så hjelper nok det også, og så har jeg igjen ca 500k i egenkapital.
Den vil også øke da jeg fortsetter med sparinga, bare nå kan jeg spare enda mer
Har husleieinntekt på 4k i måneden også.
Jada, med renta i dag og 20 år ville jeg klart 2 millioner i lån.
Det går, men om man har fastrente varer ikke det evig, og har man ikke fast rente vil man få større problem om renta går opp.
Det går på prioritering..
Nå er samlet inntekt her i huset etter skatt og med barnetrygd rundt 55.000kr. Har 2,3 mill i lån.
Tomt hver måned.. (driver å pusser opp også da så det går endel der.)
Har ikke råd (prioritert) å reise på ferie i 2009..
Tviler på du kan reise på ferie (pusse opp) el andre utskeielser med denne inntekt/lån på mange år..
Han: 450k
Hun: 225k
Egenkapital: tomt (450k + 200k)
Vi får låne 2.75 mil når vi trenger det :)
Forskalingssnekker & Byggingeniør
Daglig leder EnergiTek AS
Han: 210
Hun: 220
Lån: 250 i studielån
Innvilget: 1,3. Kjøpte oss ett dritthus bare for å komme inn på markedet.
2009:
Han: 360
Hun: 320
Verdivurdering sommer 2008: 1,4 før oppussing. Kjøpt for 1,25 i 2006. Vurderer å få en ny verdivurdering nå etter oppussing da flere hus vi har lyst på fyker forbi på Finn.no uten at vi kan bli med på moroa fordi vi allerede sitter på ett teit hus.
Sendte info til banken like etter vi fikk verdivurderingen sist, men fikk ikke engang svar fra banken. Vurderer å bytte, men de kommer vanligvis høyt opp på listene i VG o.l når det er rentesammenlikninger.
Er bare redd for at markedet er slik nå at vi får for lav verdi og må vente lenger før vi tør å selge. Må få solgt med litt profitt, slik at vi kan få høyere lån. Man får INGENTING for 1,5 mill
Synes det er rart at mange får fryktelig mye i huslån, selv om de ikke nødvendigvis har kjempehøy inntekt og endel studielån o.l utenom.
En sak: La oss si man selger en bolig med profitt, alle sier man bør bruke overskuddet som egenkapital. Jeg ville mye heller ha slettet ALL annen gjeld før man søkte nytt boliglån. Jeg ser den med rente på 60 eller 80% finansiering, men alikevel..Vil man ikke uansett tjene på det om man ikke har en krone i særlige utgifter?
Skulle få 1.6 uten utleie men at det var i "Gråsonen" med utleie(4k) fikk jeg lett 1.7-1.8
Skal på visning på mandag på halvparten av en 2mannsbolig med hybel i kjellerplan, prisantydning er 1.1mill boligen trenger MYE opppussing men har tenkt å ta dette over tid og kan gjøre det aller meste selv.
Er dette lurt?
Med samlet inntekt på MNOK 1,1 (forventer opp mot MNOK 1,6 ila. neste 4 - 5år), relativt trygge jobber og 1 ny bil (2009) og 1 halvgammel (5 år igjen) går vi for totalt MNOK 3,8 i lån (bolig og studielån). Etter vår mening er det i grenseland ift. at fallhøyden er stor om 1 av oss skulle miste jobben for en periode på 6 - 12 måneder.
Banken går med på det meste bare man har en god historikk med de (til forskjell fra historie til de...), men tror flere hadde gjort seg selv en tjeneste om de hadde sett på hvor sensitiv situasjonen er i forhold til sannsynlige scenario (miste jobb for en periode, kraftige rentefluktuasjoner etc.).
Tror flere hadde gjort smart i å basere regnestykkene på 80% av nettoinntekt og heller hatt det romslig eller tatt en dag i uka fri for å henge med unga. Evt. bygd den hytta litt tidligere enn planlagt...
ihg
Inntekt:
Hun: 510 000kr
Han: 310 000kr
Gjeld nå: 1600000 i boliglån + tot 400000 i studielån
Har tot 200000kr på BSU, og vil om 2,5 år ha 300000kr + renter
Betaler nå 16000kr pr mnd på huslånet selv om rentene er meget lave.
Hvis vi hadde solgt nåværende bolig nå, ville vi antagelig sitte igjen med 400000-600000kr i egenkapital.
Vi har et godt forhold til banken og har aldri hatt noen betalingsproblemer. Hvor mye tror dere banken er villig til å gi oss i lån til husbygging nå?
Huslån: 3.300.000 (100% lånt)
Studielån: 400.000 (samlet)
Nå er situasjonen bedre, med huslån på 2.600.000, studielån på 300.000 og inntekt samlet på 1.000.000 i 2009
(Tjente mye mer i fjor)
Det spørs mye på hvor godt forhold dere har til banken. Som du sikkert så litt høyere oppe, så har vi en total inntekt på 675 000, og vi får låne 2.75 mil. Det var da tomten var verd 300 000, og hadde egenkapital på 250 000. (og studielån på ca 200 000). I går fikk jeg ny takst på tomten på 750 000, så da tror jeg jeg står enda bedre
Forskalingssnekker & Byggingeniør
Daglig leder EnergiTek AS
Da har du bedre enn meg. Jeg har 4.15 i rente fra mai. Sparebank 1. Å binde for meg er uaktuelt da jeg skal flytte innen en tidsramme på 2 år.
Hun: 350 000,-
Leieinntekter: 7 000,-
Egenkap: ca 400 000,-
Når huset er ferdig har vi et lån på 2.900 000,-. Ingen billån, men studielån på 190 000,-
2 barn
2 biler
Verdien på huset vil være ca 4 mill. når det er ferdig..
Har ca kr 51 000,- utbetalt pr måned inkl leieinntektene.
Egentlig hadde vi håpet å få et lån på 2,5 -2,6 mill, men budskjettet sprakk gitt. Hørtes det kjent ut eller.... ::)
Men et lån på 2,9, bør vel gå, eller??
Ny garasje
Totalt renovert hus
Hytte i fjellet
bla, bla, bla o.s.v .............
Han : 400 000
Hun : 380 000
Huslån : 0
Billån : 0
Studielån : 0
Hyttelån : 0
Garasjelån : 0
Tenker at den svei litt 8)
Bare måtte, sorry guys...........
Grøsser bare med tanken på hvor mye formueskatt dere må betale
Det jeg også lurer på..er usikker på om vi skal binde, for vi vil flytte..men er usikker på hva vi får i lån neste gang, og hvis det ikke er stort mer enn sist, vil det ikke lønne seg uansett..tror vi. og dette kommer til å skje forhåpentligvis rimelig i nærmeste framtid om jeg bare får blitt enig med sambo om å få hjulene til å rulle.
Ikke for å være ekkel, men...
Det må da også svi ganske mye når dere finner ut hvor mye skatt dere kunne spart hvis dere hadde hatt litt lån...
Pass på at du ikke går i fastrente fella, hvis du vil gjøre opp lånet.
Nei. Vi har mer igjen en dere etter at renter og avdrag er betalt og vi har kulere hus enn dere så æda bæda. Dessuten tror jeg faren min springer fra din. Dessuten vinner den som dør med mest gjeld, så det!
Om prosjektet vårt på hjem.no
Arne
2007: Nordbohus Espira spesial m/sokkel, 320m2
2010: Lekestueprosjekt
Skatten vil da være langt lavere enn lånerentene?
Nemlig. Det set ikke ut til at alle skjønner at det ikke er noen deal å betale 100 kroner for å få 28 igjen...
Om prosjektet vårt på hjem.no
Den flytende renten og fastrenten bestemmer bankene utifra helt ulike kriterier. Mens Norges Banks styringsrente og pengemarkedsrentene (NIBOR) er de viktigste kriteriene som ligger til grunn for den flytende renten banken din tilbyr, så er det helt enkelt forklart markedets foventninger til utviklingen i pengemarkedet som legges til grunn for fastrenten du tilbys.
Forholdet mellom den flytende renta og fastrenta du tilbys kan derfor variere veldig. Fastrenta kan være vesentlig lavere, like stor eller vesentlig høyere enn den flytende renta. Av den grunn så er det viktig å ta hensyn til hele fastrenteperioden. Man bør ikke la seg friste av fastrente bare fordi denne på et gitt tidspunkt er lavere en den flytende renta. Dette kan du måtte betale dyrt for på et senere tidspunkt i bindingstiden. Jeg vil også presisere at historisk sett så har fastrentene over tid vært dyrere enn de flytende rentene.
Som taz antyder, du bør være forsiktig med å binde renta dersom du tror at du kanskje skal flytte i løpet av kort tid..
Planlagt byggestart sommeren 2011
Det du egentlig sier hvis du velger fast rente for å tjene på det, er at du vet bedre enn bankene hvordan renteutviklingen blir fremover. Jeg har såpass selvinnsikt at jeg tror en samlet banknæring lager bedre prognoser enn jeg gjør.
Når det er sagt, er det jo absolutt mulig å være heldig å lande på en fastrente som er lavere enn den flytende gjennom hele låneperioden, og dermed tjene penger på det.
Men sjansen for det tror jeg er liten. Så å binde lånet med det formålet å få en lavere rente er gambling med særdeles dårlige odds.
Binding av renten for å ha en forutsigbar økonomi, er derimot en helt annen ting. Jeg vil tror at det er dette som driver de fleste som binder renten.
Har tilgode å se det bevist at fastrente over tid skal være dyrere enn flytende rente.
Fastrenten er vel ikke noe den enkelte bank sitter å "finner på" overfor forbrukerene.
Men et speilbildet av markedet for lange lånerenter (obligasjoner) der det er profesjonelle aktører som utgjør markedet både på utlåns og innlånssiden ?
Så tar banken et påslag på og låner ut til dere....
Akkurat på samme måte som med flytende rente, banken tar også sin rentemarging her.
Synes også at det er en vrangforestilling at de som tar fastrente "spekulerer" noe mer i å være bedre enn banken enn andre.
Det er jo akkurat det samme man gjør om man velger flytende - man tror dette over valgt periode vil komme billigere ut enn dagens fastrente....
Det handler slettes ikke om å vinne over bankene, men å kanskje måtte betale noe ekstra for å forsikre seg mot å gå på en smell personlig. Synes fastrente fint kan sammenlignes med forsikring.
For de som vurderer nye lån i dag, så ville mitt tips være å droppe avdragsfrihet og event binde opp renten hvis økonomien er utsatt de første årene. Da har man kontroll i etableringsfasen. Avdragsfriheten kan være greit å ha ved en senere anledning når renten ikke er så lav lenger.
Er det noe problem å få avdragsfrihet da? Dette er jo noe bankene bare tjener på - dersom jeg har 1 år avdragsfriet betyr jo det 1 år lengre periode med lån, uten at lånet minker. Det tjener jo banken gode penger på i form av renter.
Mener banker oppererer med maks avdragsfrihet på ca 5 år, men hvordan dette er i praksis vet jeg ingenting om. Mulig man kan ha avdragsfrihet så lenge man selv måtte ønske. Men med et utgangspunkt om at man ønsker å nedbetale lånet er ikke det noe å anbefale.
En hyggelig egenskap med å nedbetale gjeld er at det gir rom for realisering av nye prosjekter på et senere tidpunkt, så det er viktig å vurdere hvor nødvendig avdragsfrihet egentlig er.
Flere banker opererer med 10 års avdragsfrihet på slike lån. Etter denne tiden konverteres lånet til et annuitetslån med faste avdrag - alternativt må man refinansiere.
Han: 510
Hun: 230
Huslån:
1.850.000,-
andre Lån:
(studielån og bil lån)
Han: 210
hun: 160
Tot: 2.220.000.-
har utbetalt (netto) minimum 41000,- pr mnd.
Har bindet rente på 5,11% (1.000.000) og Flytende på 850.000,-
betaler 12.500,- slik den flytende renta ligger nå. (4570,- på fastrente lån)
har ikke barn ennå, og ser at det kan bli litt trange tider når det en gang kommer i posten, sitter igjen med 8500,- etter alle måntlige utgifter er betalt, er en del sparing medregnet i mitt stykke.
Weheee
Dette var nesten som hos oss. Han 600 Hun 350,- Leieinntekt 6000
Når huset er ferdig regner vi med 2,5-2,7mill i lån, Ikke billån eller studielån.
Jeg tror det går fint jeg
Meg . 1 000 000
Damen 300 000
Gjeld 3 Mill
Mitt mål er at jeg SKAL være gjeldfri innen jeg er 50 år
huset vi skal bygge kommer på 2.4 inkl tomt og alt av arbeider...
litt trangt nå i byggefasen hvor vi sitter med både byggelån og huslån, men kommer til å gå fint senere
Spesielt da barna desverre er en STOR utgiftspost når du skal i banken å finansiere lånet deres. Hva for noe jobb/utdannelse har dere ?
Jeg og sambo har nettopp kjøpt hus til 2,4mil. Har samlet utbetalt ca 32.000. fikk lån på 2mil. (betaler resten om 5 år) huset er mitt barndomshus. Vi slapp å betale inn egenandel pga vi fikk huset til 400.000 undertakst.
Vi venter 2barn og har 1 hund + 1bil. Ser for meg at vi skulle muligens ha låst renta for 4mnd siden
270k og 4 utgiftposter høres litt tregt ut. Det beste bankene kan gi generelt er 270 000 * 3, men med barn i bildet kan det være litt vanskelig. Fruen bør skaffe seg en inntekt, da ser det nok mye lysere ut. Lykke til.
Jeg har bundet den for tre år på 2,9% i Husbanken.
Hvorfor det? Jeg solgte en leilighet i 2006 og valgte å leie (frem til desember 2008
Det er en myte at det er problematisk med fastrentelån når man skal selge og kjøpe nytt. Faktisk er det omvendt fordi både du og banken kan forrutse låneutgiftene fremover.
Nå ligger flytende rente på 3.1% og prognosen for 1 kvartal er 2%. Vil da fastrenten også synke?
Eks.
Idag ligger feks. fastrente på 5 år på 3.9% med dagens flytende på 3.1%.
Vil da fastrenten synke ytterligere? når prognosen ser ut til å synke?.
Bør vel vente kansje???
ao
Her kan du lese mer om renten i Husbanken:
http://husbanken.no/Venstremeny/Kunde%20i%20HB/Renteinformasjon/oversikt%20rentesatser.aspx
Du bør velge fasterente på det nivået som passer din økonomi.
Du bør velge fasterente på det nivået som passer din økonomi.
[/quote]
Du bør selvsagt velge fastrente utifra når du kan forvente at den er lavest, du binder ikke renta om sansynligheten er stor for lavere fastrente om 3mnd..... Om du ønsker fastrente da. Er vel kun for de som tåler svært lite svingninger i økonomien.
Hos oss er ståa som følger:
Inntekt han: 600.000
Inntekt henne: 370.000
Studielån han: 310.000
Studielån henne: 220.000
Billån: 240.000 (har 2 biler, en ny og en 2001 modell)
Penger i bank/aksjefond etc: ca 500.000
Vi skal igang og kjøpe tomt og bygge hus i 2010 og ser for oss at vi ender rundt 4 mnok. Ja, det er en stor sum, men jeg tenker som følger:
* Vi betjener greit et huslån på 4mnok med 9% rente (med tanke på at vi da får enormt skattelette)
* Vi er begge i slutten av 20-årene og har trygge jobber - Våre inntekter vil øke ganske mye før renta går over 9%.
Hva tenker dere?
Mitt prosjekt:
Halvmoderne enebolig i Kongsberg
Det kommer nok til å gå veldig fint det der. Er man usikker kan man velge fastrente i 10 år uten avdragsfrihet. Når de 10 årene har gått ser ståa ganske anderledes ut : mer lønn og nedbetalt i 10 år gir rom for refinansieirn om nødvendig.
Nei, det er ingen automatikk i at fastrenten følger bevegelsene i markedsrenten. Fastrenten i Husbanken følger renten på hhv 3, 5 og 10 års statsobligasjoner. Skal du ha fastrente så ville jeg inngått en avtale nå. Det er ingen signaler som tilsier noe annet enn at renten skal opp. Historisk har det også gitt størst gevinst å inngå avtale om fast rente når differansen mellom flytende og fast rente har vært høy.
Og skatt på all verdistigningen ble selvfølgelig betalt?
Hva mener du med skatt på verdistigning? Verdistigning av hva?
ao
eg har jobbet som tømrer i 8år og har no begynt offshore istedet og vi tjener:
eg har ca 400000
hun har ca 340000
og så har vi en bil vi kan tjene noen smålapper på hvis vi selger den,der
e billånet no 110000kr
også har hun studielån på 114000kr
eg vil ihvertfall gjøre alt etter huset er tett utv med litt hjelp ifra gamlesjefen i tømrerfirmaet som eg jobber litt av og til uten å ta ut kr for å bytte til meg arbeidshjelp og for å slippe å betale 50% skatt.pluss eg har en rørlegger som skylder meg 100timer etter eg hjalp han på sitt hus.
eneste eg e redd for er å bo meg ihjel:(
At du har tegnet eget hus er ingen hindring. Kanskje bortsett fra at det kan være noe mer usikkerhet rundt kostnadene.
Du kan jo starte med å innhente pristilbud på det du skal sette bort og de materialene du trenger. Da har du ett godt utgangspunkt for ett budsjett og du kan ta en prat med banken. PS: banken ser helst at byggeprosjekt har en egenfinansiering på minst 30%. Så hvis verdien av egeninnstatsen er rundt det tallet skulle sjansene for å få lån være gode. De fleste banker gir lån maks opptil ca 5 ganger inntekten. Hvis målet er å ikke bo deg i hjæl bør du også holde deg under det tallet. Rundt 2,5 er et godt tall.
skal imøte med sparebank1 sr her i bergen imorgen,noen tips og meninger omva eg trenger å spørre om?
eg har ikkje peiling på noe av dette med byggelån og effektiv\nominell rente osv.
'ikkje det sånn at når huset er ferdig tar eg en verditakst for å se om eg kan komme ned i 80 el 60 %
ta med deg budsjett som du lager selv til banken
forklar din økonomi og vis at du kan din økonomi
si hvor mye du vil låne
for alt i verden - ikke spør hvor mye du får låne (da tror banken at du er hjelpeløs og reduserer beløpet betydelig)
ps-min erfaring-styr klar av Sparebank1-gruppen, dyrt og dårlig (andre kan selvfølgelig ha annen erfaring, men på nordvestlandet er det kundeflukt fra denne gjengen).
fant e hus no som er ganke ok til 2,2 som ligger rett der eg vil bygge.skal høre hva hun sier til det huset.
er det sånn at hvis feks de sier ok til byggelån eller ok til dette huset eg fant her isted,kan eg kjøpe det no også om noen mnd bytte bank med dette lånet?
e litt vingle petterher for tiden..
Det kunne du funnet ut (og burde kunne vurdere) helt selv ved å gå inn på hvilken som helst lånekalkulator..
1) Sett opp ett budsjett for prosjektet ditt
2) Sett opp en finansieringsplan basert på egenkapital og lånte midler
3) Vurder selv om du kan betale så mye som du må i henhold til finansieringsplanen.
4) Dersom svaret er nei på 3) må du gå tilbake til 1 og skjere ned slik at du kommer på ett forsvarlig nivå.
5) Når du har satt opp ett budsjett og efinasieringsplan som du er komfortabel med, kan du vise den til banken og si: Jeg trenger så mye penger til dette, hvor billig kan låne hos dere?
På denne måten er det du som sitter i førersetet - banken liker at du har kontroll!
På samme måte når prosjketet starter - før regnskap og kontroller mot budsjett hele veien. Ta grep om det skjærer helt feil ut.
alle kan ikkje være like flinke med økonomien
Det er INGEN økonomer som forventer at renten skal ligge så lavt fremover. Det er selvfølgelig heller ingen som vet hvor høyt renten skal, men du bør nok kunne klare 6-7% rente med god margin for å sikre nattesøvnen fremover.
På den annen side så er nok den store gjeldsgraden som nå er i norske husholdninger et effektivt vern mot at vi igjen skal se det rentenivået vi hadde på begynnelsen av 90-tallet.
det eg prøver no e å regne litt på hvor mye egeninnsatsen vil bli og då tar tar eg litt svakt i for mann vet aldri hva som kan skje underveis (kan bli syk el noe) så kan eg bruke dette som "egen kapital" innenfor rimelige grenser vel å merke sier banken :D
også no tenker eg på få priser på alt som har med huset å gjøre slik at eg kan se hva vi har med å gjøre
Men det ble en lengere prosess.
Var først i den lokale banken, men etter å ha gått gjennom deres busjett mal ble det mer eller mindre sagt nei umiddelbart (selv med lån på 1.5mill).
Laget da et skikkelg busjett hvor jeg plottet inn alle de nødvendige kostnadene jeg hr hver måned, som bil, forsikringer, kringkastinsavgift, mat, klær, strøm osv osv.
Så satte jeg opp lånebeløp med 30år nedbetaling og dagens rente pluss et alternativt budsjett om renten skulle stige til 7% for å bevise at jeg ikke ville være på minussiden om det skulle skje.
Så gikk jeg til to banker (Sparebank1 og DnbNor) med dette, og begge bankene ville da gi meg lån, endte da opp med at jeg får 600.000 i ordinært lån (3,05%) på tomt og kjeller, og så får jeg 1.5 i byggelån på resten av huset.
3.100.000,- i lån fordelt på 2 boliger. Men banken har sikkerhet i totalt 5,2 millioner (verdivurdering av boligene).
Sikkerhet er også ett nøkkel ord i sammenheng med lån. Kan du vise til store mengder sikkerhet, så kan de bøye seg litt mer enn en som skal ha 100% finansiering av 2 million.
Inntekt 1 - 910.000
Inntekt 2 - 400.000
Lån hus - 3.600.000
Firmabil + en gammel sliter.
Har ingen problemer med å betjene lånet og sparer 30' i mnd.
Problemet oppstår først når en av oss mister jobben.
Begge jobber i det "farlige" private næringsliv.
Har 2 barn, tror dette skal gå bra. Blir selvfølgelig trangt til tider, men det er snakk om prioriteringer
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Fordel med lavt lån, og bra inntekt = stor økonomisk frihet, men føler likevel at det blir knapt til tider..
Skal vel pusse opp mere, så jeg ender vel opp på 2 mill iløpet av få år...
Men kunne nok glatt betjent 3mill i lån...
Bankene ser jo ann folket som skal låne pengene...
Som "charlie" skriver ; det er snakk om PRIORITERINGER :)
Vi har helt bevisst betalt hardt på lånet de siste årene, og det er jævlig kjedelig!!! MEN, når vi trygt kan investere et par mill i hytte eller båt om et års tid og allikevel kan få bankenes absolutte laveste rente så blir det litt gøyere...
-200 ltr gulvvarmeakkumulator og en ekstra seriekoblet 200 ltr vvb
-Wavin gulvvarme
-140 mtr aktivt borrehull.
-Sparte NOK 16.027,- i vv og fyringsutgifter i 2010
Hjelper veldig å ha vært lånekunde en del år, ha en del egenkapital og kunne vise til null betalingsproblemer i min erfaring vertfall
Man opererer ikke nødvendigvis med 3X inntekt. Dersom man har høy inntekt, vil man lett kunne betjene lån på mer enn 3X inntekten. Tilsvarende vil man få problemer med å betjene lån på 3X inntekt dersom man har lav inntekt.
Årsaken til det er at hvis person A og person B tjener hhv 400.000 og 800.000 kroner i året, og har samme levestandard, vil utgifter til levestandard være lik for begge to. Men person B har 400.000 "ekstra" som kan brukes til å betjene lån. Det er ikke slik at mat og bompenger er dobbelt så dyrt dersom man tjener dobbelt så mye, osv.
Så 3X-regelen gjelder svært sjeldent. Noen trenger 2 biler, noen trenger bare 1. Noen har barn, andre har ikke. Noen har hytte på fjellet med faste utgifter, andre har ikke, osv osv...
Vi har ca 4X inntekt, helt i tråd med hva som blir anbefalt som en "øvre komfortsone".
http://kalkulator.vg.no/kalkulator.php?id=18131
Skjønner virkelig ikke at bankene bidrar til en usunn lånekultur når sentralbanksjefen står og maner til forsiktighet.
Gjør de det?
Jeg hører stadig om folk som av ulike årsaker ikke får lån i banken.
Hadde blitt stusselig hvis alle skulle fålåne max3x inntekt.
Ser ut til at du overser effekten og konsekvelsen av psv021 sitt resonement ovenfor.
De som tjener godt får "automatisk" frigjort mye kapital til å betjene lån.
Lån på 2.3 mil.
Har 2 unger dette blir nok litt trangt økonomisk i starten men det er bare og prioritere riktig.
Tenker også at lønn går oppover lån blir ikke støre.
Har man råd til å holde et lån tror jeg nok man skulle greie å få lån. Har man fast, grei inntekt skjønner jeg ikke at det skulle være noe problem. Men mener likevel at det er ufornuftig om man med normal inntekt låner mer enn 3 ganger inntekten. Skjønner ikke at man kan leve godt trangt og spise suppe for å få et større hus enn det man har råd til. Og noe må jo bankene gjøre galt når folk ikke tåler 8% rente, og sitter nærmst og gruer seg til renta skal gå opp.
Vi har noe lignende i totale lån og inntekt, og vi greier oss også helt utmerket. Synes ikke det er trangt i det hele tatt.
Vi skal bygge nytt nå og jeg må si at hadde ikke jeg fått tomt hadde vi ikke hatt råd til å bygge med alminnelig inntekt. Bare tomta ville jo ha kommet på et par mill. Hvis vi da hadde fått tre ganger inntekta og betalt det hadde vi jo hatt 100000 å bygge hus på? Eller?Og hvis folk med samme inntekt sitter med tre mill og mer i lån misunner jeg dem ikke. Vil helst bare ha minst mulig lån og mest mulig penger i banken
Jeg har som skrevet over over 3x så mye lån som jeg har inntekt men tåler finfint 8% rente.
Kalkylen med 3x er vanvittig sort/hvit. Jeg har ingen barn og bilen brukes nesten aldri og kan gjøres likvid meget hurtig om så skulle være nødvendig.
Hovedsaken er at det er veldig mye mer individuellt hva man faktisk tåler enn hva man kan si med en generell anbefalling på 3x
Jeg skulle gjerne ha hatt mye mindre i lån, men det er heldigvis noe som kan løses ved å betale ned litt ekstra når man har muligheten.
(Og for guds skyld, aldri brukt mastercard eller forbruklån eller noe slikt. Det ødelegger så veldig mye mer enn man forstår.)
Sentralt i Oslo koster en boligtomt på røffly 1000m2 ca 3mill - HVIS du klarer å finne en ledig tomt.
I det sentrale bynære østlandsområdet (Asker, Lillestrøm osv) skal det godt la seg gjøre å finne en slik tomt til 1,5-2 mill.
I dette området bor en stor andel av Norges befolkning.
Da sier det seg selv at man ikke kommer langt med 2-3 gangeren hvis årsinntekt er 3-400k x 2pers
Men er det så mange personer somtjener 4-500.000 som har 5.000.000 i lån da?
Jeg tviler sterkt på det ::)
Men for moro skyld:
Hvis man har 500.000 i årsinntekt og et lån på 5.000.000 er det nødvendigvis et problem?
Ikke hvis man bor i et hus til 8 mill (slike hus er det MANGE av i f.eks. Oslo) og har et en velfylt aksjebeholdning.
Jeg deler din bekymring - det er nok endel som tar seg vann over hodet, desverre.
Sentralt i Oslo koster en boligtomt på røffly 1000m2 ca 3mill - HVIS du klarer å finne en ledig tomt.
[/quote]
Ville ikke følt meg heldig hvis jeg fikk kjøpt ei tomt til den prisen.
Men godt at andre finner gleder ved det.
Vel, har gjort noen enkle beregninger for å sammenligne:
Forutsetning for beregning:
Inntekt 500 + 350 = 850
2 barn
20 km til jobben
Skatteberegning på www.skatteetaten.no
Tilfelle 1: Eie egen bolig, Lån 3 mill, Rente 5% = 150 pr år
Skatt; 130 + 72 = 202
Disponibelt: 850-150-202= 498 pr år = 41k/mnd
Tilfelle 2: Eie egen bolig, Lån 3 mill, Rente 8% = 240 pr år
Skatt; 117 + 59 = 176
Disponibelt: 850-240-176= 434 pr år =36k/mnd
Tilfelle 3: Leie bolig, utgift 7k/mnd =84 pr år
Skatt; 151+93= 244
Disponibelt: 850-84-244= 534 pr år = 43k/mnd
Ser her at ved 3 mill i lån og 5% rente så er det ca 2 lapper å spare hvis du istedenfor leier en leilighet for 7000/mnd. Må du opp i 9000, kan du likegodt eie og betale lånet…
Du tar selvfølgelig risikoen på at renta kan stige til 8%, da blir diff mellom å eie og å leie 7 lapper i måneden.
Men så har du verdiøkningen på boligen da, som du går glipp av hvis du leier…
Hus og tomteprisene i Oslo er høye, men slik blir det når mange ønsker å bo der, og det er markedet som bestemmer prisen.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Markedet bestemmer prisen, markedet har mer likviditet, prisene er høyere.
Så selv om noe er dyrt her i forhold til andre steder er det, for veldig mange av oss, fullstendig uaktuelt å noen sinne bo noe annet sted :)
(Sier jeg nå, så får jeg kone og barn og plutselig endrer alt seg)
10.000 idag, tilsvarer et lån på 2.500.000 (30 års nedbetaling). Og vi ville med dagens rente tålt mye mer. Men jeg tar ikke sjansen på at renta holder seg der, samtidig som jeg tviler på bankene er så rause om dagen..
Intekten vår ligger på ca 650-700.000 brutto. Vi lever som vi ønsker, og har råd til litt ekstra, men vi har nok en ganske "forsiktig" livsstil. Prioriteringer er nøkkelordet ja, og jeg tror (og håper) bankene kan forstå det, men at man må overbevise de litt. Vi ville nok ikke fått et lån på 2,5 mill. idag, men for to år siden, før finanskrisen, hadde det vært null problem! Da hev de lån etter oss!
Vi har vel gitt opp bolig-bygge-drømmen. Jeg tror nok det meste vi kunne klare med litt margin, ville vært 2.7-2,8 mill i lån, men føler jeg vil ha den sikkerheten at iallefall en av oss kan gå arbeidsledig, uten å måtte selge/gi opp. Samtidig får man vel ingen hus og tomt for den prisen hehe
Antakelig skrapet for hverdagsluksus, men en start.
Så det er mulig :)
IEC hus får det til de.
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Hvis det er inkl tomt og nøkkelferdig så er det nok inkl tomt, arbeider, grunnmur og selve huset med enkel standard. Men offentlige avgifter og gebyrer kan tilkomme i tillegg.
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Hvor mye mener bankene man må sitte igjen med "til overs" hver mnd for å få god likviditet?
Husker ikke helt hva talla var når jeg fikk lånet.
Alt er relativt!
2,65 mill i lån, mye?
prøver å sammenligne oss med andre. Er det mye i lån med to små barn og ca 620tusen i inntekt? Synnes selv det er alt for mye, vet vi greier det men lurer på hva andre har...
Vi har ca 400 000 hver i året. Men når det er sagt, så lever vi veldig godt nå.
Ja, dette synes jeg i overkant av hva JEG ville vært komfortabel med hvis jeg hadde deres inntekt. Tar dere lånet på 25 år vil dere fort komme opp i 12-15.000 i mnd med renter og avdrag. HUSK: Rentene er SVÆRT LAVE nå - renten vil stige på sikt (ser det ut til).
Selv har jeg 1.400.00 og madammen har 450.000 i inntekt. Noe tillegg og bonuser, men det er ikke safe inntekt.
Med 5,2mill i lån er vi tungt eksponert mot rentehevinger.
Huset kjøpte vi for 12mill, så vi ligger vel under 50% i lånegrad på huset.
For å bære 2,6 må du ha mulighet til å legge inn ca 15 000,- /mnd, forutsatt at renten (regnet med 5%) ikke stiger før du kommer ned på rundt 2,0 mill. Hvis dere har ca 620.000 tilsammen har dere vel rundt regnet ca 32-34' netto/mnd. Dere kan kjøpe hvis dere er innstillt på å selge, hvis krisa inntreffer. Evt 2,0 mill avdragsfritt og 600 på 10 år for å utnytte den lave renten og dra av toppen av gjelden. Det kommer ut på nesten det samme, ca 8500+6500. Dere bør snakke med et par banker om hvilke muligheter dere har, og legg inn sikkerhet i form av rentestigninger opp mot 10-11% om 4-6 år. Rundt regnet ville jeg ikke vært komfortabel med totalgjeld på mer en ca 2.0 mill med den inntekten, man skal ha det litt gøy for pengene man tjener også ;D
Sjølv har vi levd i 4 år på ei inntekt, til tider redusert på grunn av svangerskapsperm. Mannen var student, og eitpar av åra hadde han ikkje rett på studielån. Det betydde at alle pengane forsvann til basisbehov, og der var kroner 0,- til feriar, kle, kino, etc. Ein går ikkje på kino når ein treng middag til ungane. Vi måtte sy lappar på kle som var 10 år gamle ::) Ungane fekk kle av familie og venner. Spesielt kjekt var det ikkje, men ein holdt varmen og var tørr.
Vi opplevde å havne på eit slikt "fornøgd når basale behov er dekka" - nivå. Det var spennande - men berre fordi vi visste at det ville berre vare nokre få år. Eit eksperiment som var ein reality-serie verdig. Nå har vi to inntekter, og hans studier gir avkastning. Dersom vi ikkje hadde hatt den guleroten i bakhånd, så veit eg ikkje om eg hadde shoppa på Fretex like lykkelig. Eg unner ingen å leve slik permanent.
Tenk gjennom kor mykje ein treng for å vere lykkelig. For det stemmer ikkje heilt det at pengar ikkje skapar lykke. Det gjer det på eit vis - det gjer livet lettare, smidigare, ein får meir fleksibilitet og ein kan slappe meir av. Pengar til overs er faktisk viktig for livskvaliteten også. Ein kan leve på sparebluss i 4-5 år, men da har ein fått nok og har lyst til å reise andre stader enn berre heim i hagen til mamma.
Når det er sagt: vi tar opp eit stort lån sjølv, sikkert meir enn kva andre ville gjort med vår inntekt. Men vi er blitt gode i gamet ;D
Hvis dere er spartanske, har trygge jobber og selvdisiplin kan dere lage budsjett (finnes excel ark på bankenes hjemmesider). Bruk sifo-estimater (skriv sifo på google) på de postene der dere er usikre på beløpet.
Finn ut hvor mye du kan avse til lån i måneden.
Gå inn på www.finansportalen.no, sett inn månedsbeløpet dere har disponibelt, juster renta opp og ned, så ser du hvor mye dere kan låne.
Hva deres forbruk er på er, det kun dere som vet!
Hvis renta går til 8% må dere ut med 19.500 kr for lånet og har utbetalt kr 40.500,-. Altså har dere igjen kr 21.000 til alt annet dere har brukt for.
Det første du bør gjøre er å sette opp et budsjett, et med renten i dag og alle utgifter ol dere har. Og så et med renten feks på 9%. Husk, det er kun du som taper på det om du skulle slite.
Vi har vel en inntekt på rundt 900.000, ingen barn ol. Men jeg ville aldri hatt over 2,5 x inntekt i lån.
Men det er kun dere som kan si hva dere har råd til, sett opp et budsjett og du ser det kjapt!
annuitet? serielån?
regner med at dere kjører avdragsfritt i fastrenteperioden?
og hvor mye blir det da i måneden før og etter fastrente?
og hvor i all verden har du fått et så bra fastrentetilbud?
Jeg bandt størstedelen av lånet til 4,8% i 10 år fra 2005, og tror knapt jeg har sett 10 års fastrente under dette nivået siden da.
Arne
2007: Nordbohus Espira spesial m/sokkel, 320m2
2010: Lekestueprosjekt
Budsjetter aldri med kva du kan få......
Det er sjansespel.
Men fristen for å binde på den renta var 26.06, fastrenten for 20 år var faktisk 4,1%
Vi får totalt 2,5 i lån når huset er ferdig (innregnet 10% budsjettsprekk), inntekt på ca 550-600.000i året.
Det blir noe trang økonomi av det, men det går.
Banken godtok det uten spørsmål etter at vi hadde framlagt budsjett med alle faktiske månedlige kostnader (et budsjett ved dagens rentenivå og et budsjett ved 7% rentenivå).
Hvis man blar litt bakover i diskusjonen så har det vel blitt sagt før, men dette med slike tommelfingerregler som 2,5 eller 3 x inntekt er ikke gyldig i hele spekteret av inntekter. Dersom man har høyere inntekt, vil man kunne låne mer i forhold til inntekten. Årsaken er enkel: Pengeforbruk er ikke en funksjon av inntekt. Strøm/mat/bil/ferie/barnehage/etc koster like mye om man tjener 450.000 eller 4.500.000 i året. Dermed vil man med høyere inntekt ha mer "til overs" for å betjene lån. Det forutsetter at man ikke øker levestandard drastisk i takt med inntekt, selvsagt, da oppfylles ikke forutsetningen.
Poenget er at slike tommelfingerregler er ikke noe spesielt verdt, fordi de er ikke universale. Det som gjelder for deg, gjelder ikke for meg - og omvendt.
Husbanken har nå fastrente tilbud på 3,7% for 10 år!
Har kun sett på framsiden av husbanken.no, men ser no at den er 3,7 % i august ja...
Kan vel ikke binde renta før jeg har fått lånet/flyttet inn? Og det blir nok ikke før ut i 2011... hmm håpe den holder seg der en stund.
Ønsker å invistere i en leilighet, for evt. utleige/videre salg.
Noen problem å få lån til dette?
Må jeg stille med egenkapital? - Finnes vel nye regler rundt dette nå. 10% egenkapital.
Skal utføre avbeid tilsvarende rundt 150.000 i leiligheten, dette blir da trukket fra salgsprisen.
Et lån med pant i både nåværende bolig og leilighet burde vel havne godt innenfor 60%.
leiligheten skal utforsalg når den er ferdig. så det blir kun renter på lånet under byggeperioden. å de går rett i byggelånet.
Så evt. renter mellom ferdigstillelse å salg/utleige. skal jeg greie å dekke selv. med evt. oppspart penger, eller mer jobb
Han 940.000 / år
Hun 400.000 / år
Bygget hus 2010
Takst ved ferdigstillelse 8.200.000
Felles lån 3.600.000 / løpetid 25år
Renter og avdrag trekkes med ca 17.000 pr mnd
- Gift
- 2 barn under 10 år
- 2 biler
Sparer penger hver mnd og lever romslig.
Hvis en av oss dauer, eller han mister jbben, ville den gjennlevende ha problemer.
- Har derfor tegnet dødsrisikoforsikring på mor og far med utbetaling på 2 mill til den gjenlevende. Koster ca. 5.000 pr år i Gjensidige Forsikring. Viktig å merke seg at dette ikke er den gjeldsforsikringen som bankene forsøker å selge. Denne forsikringen gir kontant utbetaling til gjenlevende slik at pengesummen forvaltes fritt. Kan være kjekt.
Har 700k i året
2,2mill alene på huslån, ingen andre lån
Setter av 22k hver mnd til faste utgifter.
Lurer da på en ting, det virker som det er mange som kun tenker nedbetaling av hus og bo seg ihjel??? Skal man ikke leve og?
Er helt topp å kunne reise til syden når man ønsker det, eller handle det man trenger der og da, uten å spinke og spare i all tid, istedet for å bli gjelds fri...
Det viktigste må jo være å se hva man har råd til hver mnd, ikke hva huslånet koster deg etter 30år...
Hvorfor ta livet så seriøst, er pr dags dato ingen som har overlevd det... Lev mens man kan!
Jeg tror det kommer til å skje en ganske stor mentalitetsendring. Hva er egentlig vitsen med å dø gjeldsfri? Eneste som skjer om man ikke er gjeldsfri er at arvingene arver mindre, men slik det stort sett fungerer i Norge i dag så arver barn foreldrene sine når barna kanskje er 40-50 år gamle, da er behvoet for å få arv noget begrenset siden de fleste vil være veletablerte i den alderen. Det er nå også første gang i historien at det foregår storstillt overføring av formue fra foreldre til barn (pga eiendomsprisene) - de som har mamma og pappa boende i stor bolig i en by vil arve mye, på bøgda blir det betydelig mindre. Jeg tipper ganske mange fremover heller vil unne seg en god alderdom enn å ha som mål å dø uten gjeld. Dersom f.eks belåningsgraden på en bolig er lav er det stort sett fint for banker at lånet ikke nedbetales, siden banken da mottar lånerenter på et større beløp så lenge renten banken mottar er høyere enn hva det koster å finansiere lånet.